Jump to content
Thursday 07 December 2023

Rollen

Medlemmar
 • Content Count

  2,535
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  10

Rollen last won the day on November 14

Rollen had the most liked content!

Community Reputation

480 Expert

2 Followers

About Rollen

 • Rank
  Hedersmedlem

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Om du köper Barr så följer alla packningar och skruvar med i priset. Ska du byta packning nr 24 måste du lyfta ur motorn och skruva bort bockhornet. Sensorer kan du flytta över.
 2. DPS-A har ingen primäraxelkåpa. Däremot finns ett stödlager i skölden, men på DPS-A finns ingen smörjnippel. Lagret är permanentsmort. Antingen är det knutarna, eller lagret som låter. Det är viktigt att motorn är uppriktad mot drevets axel. Annars blir det stor belastning på lagret.
 3. Det måste vara någotsånär slätt för att packningen ska täta.
 4. Det skiljer inte jättemycket i pris mellan Barr och originallimpor. 551:- på en limpa. Alltså ca 10%. Om man ska sälja båten är det nog bättre om det står Volvo Penta på limporna.
 5. Tre av fyra skruvar på bilden har varit av en längre tid. Annars kulle inte brottytorna vara så rostiga . Stor risk att avgasventilerna är rostiga. kör motorn med startmotorn med stiften i utan tändkablar, så hör du om det pyser från avgasportarna. Kolla även packningsytan på cylinderlocket så att den inte är för ojämn på grund av rost.
 6. Jag har monterat några Rule matepumpar i kundbåtar i tron att de var en av de bästa pumparna. På samtliga har nivåvakten slutat fungera efter något eller ett par år. Ett par av båtarna var gamla läckande träbåtar som höll på att sjunka, men jag räddade dem i sista stund. Numera monterar jag pumpar från Johnsonpump. De har fungerat hittils.
 7. Har du provat att skruva av locket på toppen av drevet och hälla i oljan där. Man får hälla sakta då oljan ska genom rullagret.
 8. Inga av Volvo Pentas drev fylls underifrån.
 9. Rollen

  Saildrive 130S

  I centrum av axeln sitter en M8 skruv som är låst med en vikbricka.Den har 13mm nyckelvidd. Innanför sitter en mutter med 24mm nyckelvidd.
 10. Den här rutan som siter på en Bavaria från tidigt 2000-tal blev krossad av något som föll eller kastades från en bro. Bavaria hade ingen ruta i lager, men kunde låta tillverka en för 160.000:-. Det slutade med att man demonterade hela rutramen och körde den till Estland tror jag det var, och monterade en polykarbonatruta istället. Det blev väl rätt bra, men det går inte att ha någon vindrutetorkare. Då blir nog rutan förstörd.
 11. Det kan vara svårt att få spolmuffen tät på dina drev. du måste också plugga hålet i botten av drevet. Säkrast är att tömma oljekylaren och laddluftkylaren först. Sjövattenfiltret sitter efter pumpen så där kan du inte hälla kylvätskan när motorn går. det bästa är att lossa slangen från drevet och koppla på en slang där.
 12. Avgaslimpan är sjövattenkyld, så den börjar rosta vid första starten. Avgasporten går att fixa. Antingen fräser man upp porten med en specialfräs, och monterar en ring i hålet, eller också svetsar man. Sjövattenpumpen är glidlagrad och lagringen vattensmord, så den slits rätt mycket så att den börjar läcka. Man bör inte köra med läckande pump då vattnet rinner in till kamrem och remhjul och orsakar rost. Kåpan som pumpen sitter i brukar också bli skadad av korrosion. Kallstart är en procedur. Ofta måste man pumpa med gasen för att hålla liv i motorn tills den blivit varm. De som monterat elektroniskt tändsystem brukar säga att det blivit mycket bättre. Annars en bra motor. Gavlarna på trimcylindrarna brukar korrodera bort med tiden.
 13. Kopplingen på din bild ser ut som en elastisk koppling, som inte centrerar axeln mot backslagsflänsen. En sådan använder man om man har antingen stumt lagrad axel i framkant, och gummiupphängd motor, eller stumt monterad motor, och flexibel axeltätning. Du bör ha en flexibel koppling av typ R&D, som på min bild.
 14. Har det varit mycket vatten i motorrummet? Om startkransen doppar i vatten, pumpar den runt vatten i kåpan, och det hamnar i startmotorn som blir förstörd. Då brukar startmotorn dra mycket ström, och batterikablarna bli varma.
×
×
 • Create New...