Gå till innehåll
söndag 27 juli 2025

Ledartavla


Populärt innehåll

visar innehåll med det högsta anseende på 2021-08-22 på alla områden

  1. 2 poäng
    Reparationen höll i 200 sjömil. Men jag skulle säga att det var på håret att det kunnat hålla ”för evigt”. Kemiska metallen har smält - mycket långsamt. Som ett stearinljus ungefär. Det är nog timmarna i motvind på 15 knop som orsakat detta. Hade jag puttrat i 8 hade det nog tagit en evighet. med tiden bildades en bubbla under epoxin och till slut brast den. Men som sagt, det tog tre månader innan det hände. sammantaget är jag nöjd med resultatet. Lagningen tog mig igenom sommaren, vilket var avsikten. Nu blir det att leta ny topp på skroten inför vinterfixandet. Tack för alla tips och tankar! Slutsats: behöver du laga ett hål i avgasporten - testa JB Weld Cold weld. Rengör med Dremel först, lägg på JB Weld. Glöm inte att rigga upp ytan mellan skikten. Avsluta med pannkit på insidan. Slipa pannkittet så du får en len och ren avgaskanal. Slipa ner Epoxin så att du får en jämn anläggningsyta mot limpan. Allt gott, Tom
  2. 2 poäng
    Det är ju onekligen marknadsföringsdravel, men tekniskt sett så kan ju en sensor känna två nivåer: en när nivån inte kommit upp till sensorn och en när den har det.
  3. 2 poäng
    Jag har med bra resultat använt rörisolering för att skydda mot skav.
  4. 2 poäng
    Troligen gör det inte det, eftersom CCA är högre än CA. Men CCA är ju omgärdat av vissa tidskrav också, kanske inte CA är. Då skulle värdena kunna bli "omkastade". Men oj, nu gissar jag ju också. Eller kanske kalla det "spekulerar". Vi får invänta facit från han som vet 😀
  5. 1 poäng
    Jag tänkte att vi kunde samla på lite smarta och ganska billiga tips som på olika vis underlättar eller förbättrar vårt båtliv eller tips som ger besparingar utan att kosta så mycket. En kostnad under 1 000:- kronor tänker jag mig, men gärna mycket lägre. Jag vill också passa på att påminna om Tugges tråd REA Fyndpriser på nya båtdelar och tillbehör. REA Skriv några korta rader och länka direkt till ert tips eller gör en fullständig beskrivning av tipset. Det viktiga är inte formen utan att tipsen blir samlade så att det blir lättare att hitta de som både är billigt och fungerar. Fyll på! Mackey
  6. 1 poäng
    Hej! Nybliven och oerfaren båtägare här.. Jag köpte en Tresfjord 29 AC för ett par veckor sedan och har fått låna en plats säsongen ut på Mossholmen, Tjörn. Jag börjar fundera på vinterförvaring och båtplats inför nästa säsong. Faktorer som jag väger in, viktigast först: * Full service (vinterförvaring, lyft, spolning, motorkonservering, reparationer) * Kunna angöra/kasta loss ensam (y-bommar, lugnt vatten) * Parkeringsmöjlighet * Avstånd till trevliga resmål med båt, skärgård och gästhamnar * Avstånd (tid) till Borås/Göteborg med bil, desto snabbare desto bättre * Kostnad - köpa eller hyra, det är vilket som Några andra aspekter att överväga? Mossholmen (https://mossholmen.se) är ganska bra men jag har ingenting att jämföra med. Jag har börjat på ett kalkylblad (Google Sheets) och skall försöka göra en jämförelse över olika alternativ. Jag kan dela dokumentet om någon vill bidra eller ta del av innehållet. Alla kommentarer, tips och idéer välkomna!
  7. 1 poäng
    Ha ha. Man får spelet... Jag har 4 bultar och en power kontakt (som kan ses på bilden). Så bara 5 min att ta ut spelet. Men linhelvetet måste ju sitta kvar då jag ju inte får bort linan. Så spelet plockas ut med 50m blyad lina som hänger kvar... Men det kan jag leva med. Tnx @Georg_Ohm
  8. 1 poäng
    Kanske kan du finna något i denna tråd
  9. 1 poäng
    Det följde med en 150A automatsäkring till mitt ankarspel. Men visst, man kan ju ta en mindre. Tänkte bara se om motorn reagerar. Men sitter den fast så löser väl bara säkringen. Om det inte ska sitta fast som jag beskrev så ÄR det ju iofs nåt fel och ankarspelsmotorn kanske borde plockas ur direkt. Ringer nog Christian först och plockar ut set det. Jag kanske får plocka isär och serva. Man får hoppas att det inte är trasigt... Tack för feedback på mitt problem.
  10. 1 poäng
    Har hört att om man ska byta listen så behöver man tre starka och snabba gubbar, en traktor att dra med och en stor balja med varmt vatten. Om det ska bli bra alltså. Har sett ett antal båtar med slappa eller hängande lister där man tydligen inte varit tillräckligt bra… Men du har ju en list som ser ut att ”gripa” runt en metallskena. Måhända är en sådan lättare att byta?
  11. 1 poäng
    Hör av dig till Engbo/Sleipner så får du säkert råd. När min båt var ny hade (har fortfarande) ett Engbo spel. Första året började det låta konstigt om spelet och det gick trögt. Fick kontakt med en reparatör som snabbt konstaterade att det var drivaxeln som var paj. Engbo (som de då hette, nu uppköpta av Sleipner) skickade ut en kille som bytte drivaxeln på garanti. De hade bytt leverantör av drivaxeln och den nya levde inte upp till kraven. Nästa säsong gick spelet bra ca 20 gånger och började sen låta illa igen. Den här gången fick jag mitt varv att plocka ur spelet och skicka det till Engbo som åter bytte drivaxeln och sen fick jag det återmonterat och efter det har jag inte haft de problemen (bara lite andra med slirande lina men det verkar nu löst). Får du inga bra svar hos Sleipner kan du kontakta Christian Gilander, tidigare expert hos Engbo, som nu jobbar på Marinbutiken i Åkersberga tror jag. Tel 08-544 734 97. Det han inte kan om Engbo tror jag det inte finns någon som kan!
  12. 1 poäng
    Wallhamn ligger ju halvvägs in i Hakefjorden och det blir ju en transportsträcka ut till kusten. Myggenäs ligger ju bra till landvägen, men mitt inne på På Tjörns nordöstra sida, inne i fjordarna. Kyrkesund/Sunna marina ligger bra till, där hade jag båtar i många år. Det är nya ägare sedan några år, jag vet inte graden av servicenivå, eller om det numera fortfarande bara är en renodlad hamn. Du kan ju ha en sommarplats där och vinterplats exempelvis i Wallhamn eller Myggenäs. Sedan är ju hela Orust fullt med sådana fullservicehamnar och vinterförvaringar, Vindön, Kungsviken, Henån, Ellös, Mollösund/Lervik för att bara nämna några. Sedan har du Lyckans slip i Fiskebäckskil på Skaftölandet, det blir väl litet längre att åka, men du kanske kan köra över Herrjunga-Vänersborg, om nu det är en genväg....?
  13. 1 poäng
    Sven Yrvind (Lundin) har skrivit några böcker. Värd att nämna är "Med Bris mot Kap Horn". 1972 påbörjade Shane Acton sin seglats jorden runt i sin 18 fot långa plywoodbåt Shrimpy. Den fantastiska resan finns lika fantastiskt beskrivet i boken "Shrimpy".
  14. 1 poäng
    Det är en digital klocka som visar hastighet.
  15. 1 poäng
    Det kan ju vara värt att prova, kanske det finns någon med kemikunskaper som kan berätta om eller hur det fungerar. Vi hade en hel del koppar i havet... Och även annat kinesiskt porslin.
  16. 1 poäng
    Hmm.. har själv haft en exakt likadan maskin innan samt vänner som haft sådana och ingen av dom har upplevt detta.. så har svårt att tro det men jag överbevisas gärna!
  17. 1 poäng
    Excel, ja alltså det är ju inga problem iom att den alltid kommer igång.. å andra sidan vill jag att allt ska fungera som det ska så kommer inte ge mig innan laddningen puttar igång som den ska:D
  18. 1 poäng
    Jag har haft en VP Md5 och nu en MD 2020 och båda har fungerat på det sättet att startar jag motorn på tomgång så larmar laddningen efter ca. 5sek. Startar motorn och gör en snabbvarvning till 1300-1500 varv och då går laddningen igång. Har alltid varit så.
  19. 1 poäng
    Regulatorn är också helt ny sen i våras… har mätt och regulatorn får inte laddning förns allt hoppar igång så den tror jag inte heller det är... vet inte om det är exakt samma varvtal varje gång då varvräknaren börjar fungera samtidigt som laddningen kommer men det känns som det är vid ungefär samma varv..
  20. 1 poäng
    Fast problemet som jag ser det, och som jag upplevt, är att man inte vet med säkerhet när tiden gått ut för pressen. En gång höll en ”armerad lättviktspress” i nästan två år. Nästa höll inte ens ett år. Bägge gångerna fick jag skotta is och snö av båten och snabbt handla en ny press som jag fick sätta upp i kylan. Det där jobbet mitt i vintern slipper jag helst så därför har jag två tunga (som s_tan) pressar som nu hållit i 12 vintrar. Tror de är på 500g/m2. Till lillbåten är det lite annorlunda. Där har jag Biltemas blåa med al-baksida. Har nästan hållit i två vintrar. Nu är det en del större hål i den men jag tror jag börjar med den i höst. Skulle den gå helt sönder kan jag riva den stående på marken och sätta upp en ny likaså stående på marken. Går på en halvtimme.
  21. 1 poäng
    Ingen fara. Den är ganska otydlig. Fören ligger åt höger. Under snön på presenningen sitter vindrutan. Bra tips! Tack!
  22. 1 poäng
    Det är ju helt ok, låt säga att den håller 3 vintrar så är det ca 400kr / vinter. Det kan man ju leva med.
  23. 1 poäng
    Synd att de personerna inte skriver i tråden. Det vore roligt att höra fler argument.
  24. 1 poäng
    Jag provar att spänna remmarna lite, återkommer med resultat, tack!
  25. 1 poäng
    Nu har den Gode herr Ohm fel😇 Propelleraxeln i denna tråd lagras både axiellt och radiellt av lagrena inuti backslaget på utgående axel. Det oljesmorda lagret - lagerhalvorna inne i mässinghylsan, har BARA till uppgift att centrera propelleraxeln i förhållande till packboxarnas tätningsläppar. Om inte detta, sker kommer packboxarna rätt snart att läcka. Och det hela kommer sig att man använder en från början något formbar grov slang stump mellan främre änden på propellerhylsan och mässinghylsan. Tanken är att vibrationer från motor och backslag inte ska kunna ledas till propellerhylsa och skrov. I vart fall så länge slangen är någotsånär elastisk.
  26. 1 poäng
    Länge sedan trådstart och säsongen är snart över, men en klassiker är ju ändå alltid en klassiker... Skummade snabbi igenom tråden och saknar Den gamle och havet Hemsöborna Robinson Crusoe Utvandrarna (Nästan halva boken handlar faktiskt om resan över havet.)
  27. 1 poäng
    För andra läsare kan det vara värt att veta att om motorn hamnat i vattnet ska man låta den ligga kvar i vattnet till man kan ta hand om den och allt bör göras skyndsamt. Så länge motorn ligger kvar i vattnet så rostar/korroderar den långsammare än när man fått upp den i luften. Jag har sett en professionell räddning av en sjunken utombordare och den lyftes av båten och lades omedelbart i en vattentank för transport till verkstad. I det läge du nu är i skulle jag se till att det inte är vatten i bränsletanken, byta alla filter och även byta olja. Det verkar ju vara gjort. Därefter skulle jag varnköra motorn i 15 - 20 minuter och byta olja och oljefilter igen. Ny varmkörning, gärna en lite längre tur så allt blir väl uppvärmt. Kolla oljan, bör inte vara grå nu. Därefter är motorn nog så okej som det går att få den.
  28. 1 poäng
    Precis så tänkte jag också. Av och på = 2 olika nivåer, under och över pucken.
  29. 1 poäng
    Ankarsegel för att slippa segla omkring Vår båt "seglar" väldigt bra på skrovet när vi svajankrar, säkert för att vi använder ankarband. Vi tänkte att vi skulle pröva ett ankarsegel och "byggde ett för cirka 50:- kronor och några presenningsklämmor vi hade. Vi är helnöjda, båten ligger ganska stabilt med fören i vindögat och "konstruktionen" klarar upp till 10 - 12 m/s.
  30. 1 poäng
    Jag kan inte riktigt tolka din bild. Dålig syn förmodligen. Men jag tycker det ser ut som på mina båtar innan jag började dra ett tunnare rep över nocken på ställningen och ner till pullpit/pushpit under pressen. Drar det så det är ca 30-40 cm emellan på nocken. Då får pressen en slät yta och det bildas inte sjok av snö som på din bild. (Det krånglar till själva täckningen men lönar sig för mig efter ett antal havererade pressar, trots att jag besöker båten minst varannan vecka på vintern.)
  31. 1 poäng
    Nej, tyvärr inte. Har för mig att jag betalade 200:- i frakt för ett batteri. Levererades till dörren.
  32. 1 poäng
    "Eller nåt sånt" Eftersom lampans förbindelse med generatorn går genom kabelstammen så är alla skarvkontakter misstänkta i sammanhanget... Perra.
  33. 1 poäng
    Testaren begriper nog att det är ovanligt att man spelar golf i -18°C, så för det ändamålet duger det halvdåliga batteriet ett tag till
  34. 1 poäng
    Tack för svar Georg. oljetrycket och tempen visat normala värden, larmet fungerar och lamporna likaså. ska börja med att kolla den svarta plastlådan hur det känns där.. du tror inte det har med lampan eller något sånt att göra?
  35. 1 poäng
    Kanske det. Men den mekaniska nivåvakten drar ingen ström alls.
  36. 1 poäng
    Biltma har väl inga skrupler, samvetsbetänkligheter, dom har nog ingen aning om hur höst- och vintervindarna kan slita upp en presenning, särskilt inte om den ligger över en båt nära kusten. Gå till butiken och känn på den, gå sedan till Jula, och till en firma som formsyr professionella presenningar till lastbilar och sådana fordon. Sedan gör du en kalkyl, hur mycket får det kosta, hur länge skall den hålla, hur många kilo orkar du lyfta upp på båten... ?? Det blir ju kompromisser hur man än gör. Det som sabbar såväl dyra tjocka presenningar såsom tunna billiga, är om dom ligger och skaver över ett vasst hörne eller liknande på båten, har man sådana skall som kläs in med någonting, jag har med varierad framgång använt bubbelplast, inte optimalt, då det också slits sönder. Men trasor och skumgummibitar från en kasserad madrass, samt bitar av liggunderlag och platonmatta har testats. Det beror ju på hur vadderingen skall se ut och hur den skall fästas. Bubbelplasten köpte jag på rulle hos Jula och den fungerar iallafall att vaddera spännarna till spännbanden med, så att dom inte skaver i friborden. Bubbelplasten tejpades fast med billig eltape.
  37. 1 poäng
    Nää! Det kanske står GC = Golf Cart Man får bara ut max 800 x 6 = 4 800 W = 6,5 hk i golfbilen.
  38. 1 poäng
    Läs Steve med Selcon, DET är en långkörare som heter duga.😂
  39. 1 poäng
    Det står inte CCA och CA? Cold cranking amp (-18) resp cranking amp (vid nollgradigt).
  40. 1 poäng
    Jag skulle knackat till en egen nockhake efter ett besök på skroten där jag hittat en lämplig rostfri bit eller åkt till byggvaruhuset och köpt en passande förzinkad eller rostfri spikplåt/hålplatta som jag knackat till. Troligen är byggvaruhuset den snabbaste vägen att gå.
  41. 1 poäng
    Min gissning är att någon har haft svårt att översätta från engelska. The sensor has built-in Bluetooth communication for Android and iOS phones. In addition, the sensor has two outputs for integration, for example, in Bus-systems, control relays, lights or buzzers. Useful for all kinds of fluids, like fresh water, fuel, oil, grey/black water and waste water. Tillägg: Det verkar vara Gobius själva som misslyckats... Ny och spännande nivåvakt. 1 sensor ger 2 nivåer. Installera, gör inställningar och se resultatet på din smarta telefon. App för iPhone och Android telefoner ingår utan kostnad. Du kan använda Gobius Pro för alla vätskor och tankmaterial. Välj vatten, bränsle eller septik. 2 digitala utgångar för att ansluta t ex lampa, summer, relä eller koppla sensorn till ett system. 12 -24 Volt. Sensorkabeln är 2 m lång. Läs mer på gobiuspro.com. https://www.gobius.se/produkt/gobius-pro-1-sensor/ Ett alternativ som är väldigt osannolikt är att jag har fel, men det hände faktiskt en gång 1992.
  42. 1 poäng
    Fick ordning på det verkar det som. Jag släppte ut så mycket lina jag kunde på djupt vatten och körde upp den igen. Troligen hade det lagt sig knasigt i boxen innan.
  43. 1 poäng
    Jag har bara sett Biltemas däcksställning på bild. Men den ser ut som NOAs. Jag har alltså ingen erfarenhet av den, men kan dela med mig av andra erfarenheter. Det är bra med P&S att man bara behöver en spärrskaft och 13 mm hylsa när man bygger och river denna. Den sitter på min båt med ”avgasrörsklammer” runt pulpit och räckverk. Undvik ställningar med kopplingar som du inte kan montera utan handskar på händerna, det är ofta kallt både när man skall bygga samt riva ställningen. Undvik också sådana med lösa smådelar som man kan tappa bort. Både NOA och P&S har reservdelar man kan beställa på resp. firmas webbplats, har Biltema några reservdelar till sin ställning? Det är lockande att köpa lättviktspresenning, gör inte det, om nu inte båten står extremt vindskyddat, (typ inomhus...) dessa presseningar brukar bli förvandlade till långa serpentiner redan efter den första höststormen, om inte tidigare. Köp inte heller en enda stor presenning, det blir tung och svår att hantera, svår att lyfta upp på ställningens ås. Det är bättre att köpa två eller tre mindre presenningar, och vika dom på ett smart sätt då att su kan lyfta upp dem på åsen för att sedan veckla ut dem så att det av gravitationskraften faller på plats på varje sida. Jag har med en sådan där vit däckpenna märkt mina presenningar med måtten, samt skrivit ”Långsida” och ”Kortsida” både på avan och rätan, då är det aldrig någon tvekan hur dom skall ligga. Det kan också vara lättare att lägga presenningarna på båtens däck innan denna lyfts upp på land, då gör ju hamnens kran ett av lyften för dig. Jag har i kanske omkring tio år använt Julas gröna 600 grams presenningar, jag lägger dessa med dessa långsida tvärs båtens längdriktning och låter som överlappa varandra, så att vinden från den vanligaste riktningen inte kommer åt att lyfta presenningen i skarven. Dessa presenningar är inte direkt ”världens bästa” men duger bra för min båt som står relativt vindskyddat mellan två hus, sannolikt skulle dom överleva tre eller fyra höststormar ute i hamnen också, men där går nog gränsen. Sedan har jag spännband att förankra pressen med, dessa går under båten, och man då spänna dessa ”lagom hårt” annars sliter man loss öljetterna. Ett större spännband ligger också över skarven och runt botten på båten, detta kan spännas hårt, men inte så att man knäcker åsen. Jag har i många år haft ”blått plastsnöre” att binda fast presenningarna med, detta har övergivits, jag anser att detta är värdelöst, särskilt efter att ha sett filmen ”En man som heter Ove” dock har jag inte reklamerat mina blåa plastsnören. I gavlarna, för och akter, brukar jag ha det öppet för ventilation, några år har jag en trekantig bit av en kasserad lättviktspresenning akterut, bara för att set inte skall regna in allt för mycket. Men tunnare press ön 600 g per kvm skall du nog inte köpa.
  44. 1 poäng
    Brukar ”roa mig” med att tvätta linan till ankarspelet någon dag varje år i en balja med ljummet vatten och diskmedel. Efter det får den torka och sedan brukar jag fylla i mina markeringar och siffror som visar hur mycket lina jag har ute, tycker det är väldigt användbart.
  45. 1 poäng
    På insugsröret , nära turbon finns ett uttag där jag kopplat in min laddtrycksmätare, bifogar bild.
Denna ledartavla är satt till Stockholm/GMT+02:00
×
×
  • Skapa nytt...