Jump to content
Friday 31 March 2023

Leaderboard


Popular Content

Showing content with the highest reputation since 03/03/2023 in all areas

  1. 8 points
    Så här såg det ut vid den svarta lådan. Det syns inte, men ringen på kontakten fastnar inte, den går bara runt. Här var alltså felet, att jag som brukar tipsa andra som plötsligt har 0 oljetryck eller ilskna röda lampor och tjutande summer i panelen, inte kom att tänka på den där kontakten. Det kan ju vara den runda multikontakten som inte sitter fast ordentligt. Förra våren bytte jag reglagkabel, och då har jag antagligen flyttat på plusterminalen, man ser på bilden att den sitter på sniskan, och då liksom tryckte den upp kontakten. Nu sitter den rakt. Det kom även en ny generator på posten idag, jag valde en standard på 70A det räcker till startbatteriet, solen sköter ju annars om dom andra batterierna. Men nu startar motorn, går bra har oljetryck, vilket den haft hela tiden, jag ser inga läckor av glykolblandning eller olja, å anda sidan har motorn bara puttrat litet på tomgång utan belastning. TACK TILL ALLA SOM HAR GIVIT MIG GODA RÅD!
  2. 7 points
    Jag bytte fr Flipper 850 fr 82 med Duo-prop drev till Saga 310 m rak axel. Vill aldrig mer ha drev-båt. Gick ned fr 21 till 15 knop i marchfart men slipper drevets alla nackdelar. Skötte det "by the book" men det kostade oss mer än 5000 kr/ år i underhåll och service. Då lämnade jag in det två ggr för provtryckning och lite större service. Vi tog loss det vart annat år för byte av bälgar men jag ledsnade på böket. I låga farter slingar sig Flippern i sicksack...Sagan med stor skädda glider rakt fram. Dubbelt så tung båt men så mycket trevligare att köra i hamn. Olika båtar uppför sig på olika sätt och den egna smaken avgör ju givetvis. Lycka till med ditt val oavsett. // Mats W
  3. 6 points
    För mig funkar det så att dom småjobb som skjuts till efter sjösättning dom blir inte gjorda då heller. Lättjan tar över.
  4. 5 points
    Jag vet inte varför, men jag får en känsla av att Mellis har gått samma retorikkurs som Putin, Lavrov, Peskov, Zacharova mfl.
  5. 5 points
    Jag skulle nog påstå att du inte behöver oroa dig. Glasfiber består som benämningen föreskriver av glas som inte drar i sig vatten och polyester som inte heller suger upp vatten som organiska material. Gjorde för några år sedan ett test som visade på att vatten inte tränger in i glasfiber i någon nämnvärd grad. Utan att här börja förklara så är det bara att följa länken: Vatteninträngning i glasfiber.
  6. 5 points
    Jag vill bara säga GRATTIS till att nu vara inne på sida 100 i den här tråden, en tråd skapad av en sorglig gammal man som tror att han gör något gott genom att slåss för rätten att få sprida hormonstörande ämnen i ett känsligt innanhav, och därmed lämna dessa problem till eftervärlden att hantera. 🥳
  7. 4 points
    Jätteintressant detta, men vi har nog förlorat Tråd-Skaparen - det var förra fredagen han skrev sina 2 inlägg... 1. Aquador 23ht och Finnmaster 7050. Båda drevbåtar med 170 hk diesel eller 205-250 hk bensin. Varpå han tvekar köp med avseende på att drev skulle vara komplicerat/dyrt att underhålla. 2. 10 knop är lagom hastighet. Varpå rak axel är ett ytterligt alternativ. När man köper båt kan det knappast var en första fråga att ställa om den har drev eller rak axel! Först bestämmer man sig för hur båten ska användas. Tex 4 personer ska kunna ligga och sola, sitta och äta utomhus (eller inomhus), kunna sova och ha med sig packning för 3 dagar. Båten ska kunna köras mellan Hanö och Karlskrona på 2 timmar (eller halv dag). Exemplet ger en storlek och layout på en båt, och dess hastighet. Därefter kommer det ge sig om det är en drevbåt, utombordare eller en snipa, segelbåt... Det är ytterst få båtklasser där man hittar alla driv-alternativ. Än värre blir det i framtiden, eftersom det mesta går i riktning utombordare. De flesta man pratar med i hamnen som ska eller har bytt båt, har missat frågan om hur den ska användas. Det finns båtar för alla aktiviteter, men inte alla i en konstruktion. En viktig punkt är naturligtvis klimatet där båten ska användas eller tiden på året då den används mest. Båtar för Medelhavet och Florida har stora öppna ytor och ett fast tak - för de behöver frisk luft och skugga. En del köper en båt för sin eget intresse, men ändrar sig senare då de inte får med sig frun och eller barnen - tex på grund av att det saknas toalett eller liggyta att sola, går inte att åka vattenskidor eller att den skumpar/väsnas för mycket... Drev eller axel är sig dock en intressant diskussion. Precis som ankaret i fören eller aktern. Det är mer jobb med ett drev, men fördelarna finns med - tex att tilta upp för att köra på grunt vatten eller in på stranden.
  8. 4 points
    Nu skruvade jag loss den övre givaren, jag vet ju inte om den är till oljetemp eller oljetryck, men det kom iallfall ut rikligt med motorolja ur hålet då jag drog runt motorn.
  9. 4 points
    Jag tycker det helt beror på hur man ska använda dem. Att ha begagnade batterier i båten som start- eller förbrukarbatterier skulle jag aldrig välja då man inte vet vad de har varit med om och, därmed, hur man kan lita på dem. Men att ha dem i garaget eller liknande för tillfälliga, mindre kritiska, uppgifter är helt ok. Mina förra förbrukarbatterier från båten som satt i den i tio år tjänstgör nu som ”husbatterier” i en offgrid-stuga sedan fem år och mår helt ok. Dvs de är 15 år gamla nu.
  10. 4 points
    Varför det? Om precis allt skall läggas fram på årsmöten blir det i praktiken orimligt att driva någon vettig verksamhet. Att ta fram miljöregler och miljöpolicy är en fullt rimlig fråga för styrelse och föreningens befattningshavare. Årsmötet kan ju rösta bort styrelsen om det inte passar.
  11. 4 points
    Det är faktiskt precis det som det betyder. Om någon låser fast din båt med kätting t ex för att du inte skall kunna sjösätta den är det egenmäktigt förfarande. Helt ärligt nu - har du inte ens koll på de här grundläggande rättsliga termerna, kanske det inte är så konstigt att du inte kommer någon vart i dina processer?
  12. 4 points
    Jag lärde mig så här på seglarläger på Gåsö för 100 år sedan. Oftast använder jag tagelgarn som jag köpt. Linda hårt, så hårt att det blir svårt att dra in öglan under tagelgarnet. Bra att slösa lite så att ändan A är lång så men får grepp om den, annars får man ta fram plattången.
  13. 4 points
    Ibland tänker jag att vi borde dra ihop ett gäng och skrapa bort all färg på Mellis båt så att han inte kan slösa bort mera pengar för oss alla. Optimalt är väl att vänta till han betalt föreläggandet som han själv bett att få. Då får samhället (dvs. vi alla) tillbaks en del av de pengar Mellis förbrukat och sedan har han inget case att driva längre.
  14. 4 points
    Från det ena till det andra… Undrar om ni, du, alla här, vet hur många sådana här undersökningar vi, ni alla, har besvarat de senaste åren… en hel del. Gemensamt är ju att skaparen av undersökningen, undersökningarna tycka ha begränsad kunskap om fritidsbåtar och dess användare, då alla dessa undersökningar mer eller mindre, oftast mer är felformulerade. Med litet research, alltså inläsande av fakta kanske undersökningarna i fråga hade blivit bättre och kunnat ge undersökaren ett bättre resultat att visa upp för sin examinator. Jag har för övrigt endast två ”möbler” ombord, dessa i form av två ihopfällbara stolar. Ok, det finns ett (mat-)bord också, ett med en iläggskiva. Men det finns ändå väldigt gott om sitt- och liggmöjligheter ombord, trots det begränsade utbudet av just ”möbler” ombord….
  15. 4 points
    Kvaliteten är nog generellt hög, då det är starkströmsmaterial som ändå måste ha viss "nivå". Men intag beror ju på var du tänker sätta det, om det är prio på att vara litet och diskret eller stort. Du vill t ex ha "hög vattentäthet". Få intag är helt vattentäta, men man kan montera de flesta så att ev. översköljning rinner ur. Det är i allmänhet lättare (och att rekommendera) att sätta intaget lite skyddat än hitta ett som klarar total översköljning och är fullständigt vattentätt. Sedan beror ju valet av prylar på hur du vill ha det, alternativt redan har idag. Skall du ha laddare och VVB så bör dessa sitta på egna grupper, dvs du bör då ha en större central än de minsta med bara en grupp. "Enkel uppgradering av 220 uttag" - vad menar du då ? De enklaste har uttag inbyggt i centralen, större båtar har ofta uttag utlokaliserade i båten. Det sistnämnda köper du inte från Båtbutiken, det är mer en elektrikers arbete då installationen av just uttagen mer liknar det i en lägenhet/villa. Och egentligen kanske det bästa är att prata med en elektriker för alltihop. Och "bra galvanisk separation/skydd" innebär ju en extra och framförallt separat /tung, dyr) enhet, en isolationstransformator, som inte sitter ihop med eller köps tillsammans med centralen. Något som ganska få installationer dock har. Vill/behöver du verkligen ha den ? (S.k. "Zincsaver" gör tvivelaktig nytta, framförallt med vår geologi). Nej, finns inga "solklara vinnare" man kan nämna generellt. Inte minst för att installationerna är väldigt olika, För att få veta vad som är bra måste du först tänka igenom HUR du vill ha din landströmsansläggning, vilka komponenter som behöver ingå o.s.v. Därefter kan du säkert få rekommendationer om du sedan frågar specifikt på vissa av komponenterna. Så frågan är - vad vill du egentligen ha och hur skulle din "önskeanläggning" se ut ? För nu frågar du ungefär "jag vill köpa en bil, finns det några solklara vinnare/märken där ute ?" 😉
  16. 4 points
    Att bli niad är väl inget att bry sig om? Att bli nollad är värre, tro mig.
  17. 4 points
    Enkäten nu besvarad, utan att ens besvära mig att ha nån form av tanke på "Du" eller "NI"-formulering...
  18. 4 points
    Vad hände med det att gå in på enkäten och svara på TS frågor, istället för att käbbla om "du" eller "ni"? Den diskussionen kan ju tas på t ex forumet ÖvrigtSnack... Här länk till det forumet: https://www.maringuiden.se/forum/forum/6-övrigtsnack/
  19. 3 points
    Jag påstår inte att drev är skit men att det finns nackdelar med många rörliga delar kan vi väl vara överens om. Hur många rörliga delar ett drev innehåller vet jag inte men rak axel innehåller bara en. Men som sagt olika saker passar vissa båtar och människor andra inte.
  20. 3 points
    Nu hoppas jag att mitt inhopp i denna tråd inte ger en "TBT-effekt", alltså tuppfäktande med flera tusen inlägg. Men om jag kikar på de senaste årens nytillskott på medlemmar i de båtklubbar jag är med i så handlar det nästande uteslutande om "badbalje-drevbåtar" för dem som på senare tid hittat till sjölivet, eftersom de tror att "badbaljan" är enklare att hantera. Medan de som åker "potenspinne", alltså propelleraxel, bland nytillskottet i dessa klubbar är sådana som varit på sjön så pass att de vet hur "potenspinnen" ska användas. Jag tror att osäkerheten om båtlivet är något att satsa på många gånger leder till drevbåten, att det därför är fler nybörjare som hamnar i "Bayliner-konceptet" än i "Albin 25-konceptet". Och Du TS: undvika drev behöver Du inte göra, lika lite som Du behöver undvika backslag/axel. Hade drevet varit "the ultimate disaster" hade de nog inte sålts i något större antal. Jo, för egen del så har jag tillgång till båda typerna av framdrift.
  21. 3 points
    Jag tycker tvärtom men det är nog beroende på båt kanske. Jag hanterar min nuvarande axel-båt mycket bättre bakåt än gamla. Prop-promenad (eller vad det heter på svenska) och bogpropp gör att jag kan fickparkera med vind i 'fel' sida utan problem. Gamla båten hamnade där vinden önskade när jag backade. Så; det kräver kanske att man lär sig och tänker men när man kommit dit kan åtminstone jag hantera min båt mycket bättre än vad jag kunde med drev. Hur jag än planerade med drev var det ändå något annat som bestämde var båten skulle. Hopplöst. Men; då är det kölad axel-båt mot amerikansk badbalja som jämförs, badbaljan hade mycket ovan vattenlinje och väldigt lite under.
  22. 3 points
    Kolla vad de ersätter vid t ex brand. Vissa ersätter INTE NÅGONTING om det uppkommit genom ett elfel, vissa kan sträcka sig till att ersätta övrigt som inte är "elektriska ledningar" och utrustning, medan några ersätter så som man förväntar sig. Blev varse detta när min försäkring skulle förnyas (Svenska Sjö), och då nästan det enda som kan orsaka brand i min båt torde vara just elfel och elsystemet är synnerligen omfattande, så bytte jag bolag. I min research insåg jag att man skall läsa varenda millimeter av villkoren, och läsa dem som om man vore djävulens advokat. Svenska Sjö krävde dessutom att jag skulle sätta spårsändare på min motor, då den "med så många hästkrafter är extra stöldbegärlig". Att det är en inombordare på 440hk och nära ett ton, inbyggd i ett maskinrum hörde inte hit. Kravet kvarstod. Blev Pantaenius. Inte för att de var billigast (för det var de inte) utan för deras logiska villkor. Och att de inte tillämpar värdeminskning.
  23. 3 points
    Trissjolle är ett bra val. Men undvik de äldsta generationerna, de har sugande plastskum mellan inner och ytterskrov som med åren blir mättat med vatten så båten blir alldeles för tung. Detta vatten är omöjligt att bli av med. Trissjollen är bra då den även kan ha utombordare. Håller du till i Stockholmsområdet så kan du köpa vår till lågt marknadspris, vi har ingen användning för den längre. Den är OK med storsegel, fock och spinnaker samt glasfibermast. Skicka meddelande i så fall.
  24. 3 points
    Eller ännu enklare (och billigare) som jag har det på min båt. Landströmscentral (säkringar x 4, personskyddsautomar, tvåpolig brytare för vv-beredare mm) med CEE-intag i ett stuvfack i aktern (urslipat spår för kabeln så den inte kläms när luckan stängs). CEE-intag i ankarboxen i fören med en kabel i kabelrör genom hela båten och som avslutas med en CEE-hona hängande bredvid landströmscentralen i akterstuven. Sen väljer jag om landströmskabeln ska anslutas direkt i aktern eller framtill i ankarboxen och kopplas samman med "den skyddade skarvkabeln" som löper genom båten. Det är skönt att slippa snubbla över landströmskabeln på däck samtidigt som min installation är idiotsäker ur anslutningssynpunkt.
  25. 3 points
    Jag tror det råder viss begreppsförvirring. Docka är en stängbar bassäng där man kan bygga, reparera, underhålla och demontera fartyg. Här verkar det handla om kajer! Lantmäteriet har för övrigt färskare flygfoto på deras karttjänst. Bildutsnitt här på vad jag tror det är som det handlar om. https://minkarta.lantmateriet.se/
  26. 3 points
    Jaha, då fick man sitt nya drev då. Efter en liten dunst med en sten i höstas och RF propeller utan gummihubb, ger komplikationer inuti. Gick bara i typ 3knop, men jävlar vad det smällde till. Propeller axeln kröktes, skeddan gick av, ett kugghjul släppte bitar och skickades runt i hela drevet. Om inte detta var nog, så sprack även underdelen vid propelleraxeln. Tog det via försäkringsbolaget och grym hjälp på ett gammalt Bravo2 med åldersavdrag såklart. I helgen ska det på!
  27. 3 points
    Är det plant, och är det åtskruvat så blir det tätt med en papperspackning. Om det läcker är det inte plant och/eller inte åtskruvat. Vad man kan få för bi-effekter av att smeta tät-gegga på ytorna är jag inte helt på det klara med, men inget jag hade vågat ge mig på.
  28. 3 points
    Det brukar vara i kända hemmafarvatten som grundstötning sker, för där slappnar man av och är inte lika uppmärksam.
  29. 3 points
    Vi har ju haft liknande diskussioner förr, det brukar väl sluta oavgjort. Jag har drev på min båt, med duopropeller. Och jag har skruvat isär hela drevet kan man säga, ett år hade en klen lina gått in i propellern och runt en av axlarna och letat sig in i packboxen. Jag är inte utbildad till mekaniker, men är van att meka med alla möjliga sorters fordon och även med andra grejer, jag har bra verktyg, och i detta fallet även tillgång till en verkstad med ett ganska stort skruvstäd. En annan gång vid en kinkig manöver trasslade ankarkättingen in sin i båda propellrarna, litet knepigt att trassla ut, men fick då tips om att skruva loss konan några varv så att den yttre propellern kunde flyttas litet på axeln, då var det bra att ha Volvo-Pentas svindyra propellerverktyg och en bit träregel med sig ombord. Sannolikt skjuvades då en hylsa med splines som är en säkerhetsgrej inne ii drevet, den gick inte av då, men några år senare i samband med att växlingen skedde på för högt varvtal beroende på att reglagekablarna inte hade bytts ut i tid. Då fick jag ta upp båten igen, skruva loss drevet och skruva i sär det. Inte direkt någon avancerad teknik, men man måste vara noga med att notera hur ett antal shims skall sitta, samtidigt byttes alla packningar kylvattenslang och bälgarna. För ett par år sedan råkade även jag ut där den oberäkneliga och akuta landhöjningen och ett stycke bohuslänsk granit kom i konflikt med den den större av propellrarna, detta hände sig nånstans i norra Bohuslän. Och vad gör man, jo söder om Resö finns det en ö som har en sandstrand där det inte finns så många badare, i med ankaret, tilta upp drevet till beachläget och köra upp på stranden, bra badtemperatur och bra arbetsställning bakom båten, bra med reservpropellrar. Det hade ju varit betydligt svårare att byta propeller på en båt med axel, när den ligger i sjön. Delarna som skall bytas kostar ju rätt mycket, det finns piratdelar, men just piratbälgarna är rätt så sladdriga och en sådan har kalvat av en gång. Drevet skall ju målas också, och då det är av någon slags aluminiumlegering får man ju tänka sig för så att man inte målar med kopparbaserad färg, eller om man gör det grundar ordentligt med en isolerande epoxyfärg eller liknade. Jag upplever ju att det är betydligt mer underhåll på ett drev än på en axel. Och dyrare. Att planande och halvplanande båtar slingrar sig i låga farter beror varken på drev eller axel, det är andra fysiska lagar som orsakar det. Min blev mindre slingrig när jag bytte till en ny uppsättning fyrbladiga propellrar… men då enligt den där fysiska lagen kanske det inte skulle påverkat. Men vid gång i Sotekanalen i fem knop kan det bli ett himla rattande, om brovakten inte visste bättre skulle hen tro att många motorbåtsförare var onyktra. Men en verkstadshandbok, en stor och en väldigt liten hylsnyckelsats bör man ha, även andra vanliga verktyg. Den lilla hylsnyckelsatsen skall kompletteras med en extra förlägnare, den kommer till användning när man skall montera eller demontera de stora slangklämmorna runt bälgarna. Där där är det trångt så in i helskotta. Spärrnyckel, två förlängare kardanknut och 7mm hylsa. Verkstadshandbok, brukar man kunna hitta på nätet, eller så är det någon vänlig skäl här som kan maila dig en pdf, både för drev och motor. En fördel med drev är ju att man kan justera drevets trim under gång för att få ett gynnsammare gångläge, först drevtrimmet, sedan fortsätter man med trimplanen. Om det är en fördel eller nackdel kan ju bero på, men på drevbåtar hamnar motorn och därmed tyngdpunkten längst bak. Det finns ju vissa axelbåtar som också har det så, med motorn vänd så att backslag med vinkelväxel hamnar framför motorn. Annars har ju traditionella axelbåtar motorn och tyngdpunkten midskepps. Så om jag kunde välja då jag köpte båt hade jag valt en med rak axel. Men det fanns inga sådana då, kanske inte öht. Eller kanske en med vattenjet.
  30. 3 points
    Trots högskoleutbildningen klarar du alltså inte av att skilja på dina egna åsikter och vad som formellt är en väsentlig brist i sammanhanget.
  31. 3 points
    Personligen ser jag det som långt bättre att bidra till att minska utsläpp av hormonstörande ämnen i naturen än att vara förslavad under sin egen kverulansparanoia. Det senare är föga hedervärt. 🙂
  32. 3 points
    Att vara rättshaverist blir lätt en heltidssyssla. 🙂
  33. 3 points
    Hej Angående Nimbus 29 Coupe Nordica kan jag bara lägga till att vi var väldigt nöjda över ett par saker . Fantastisk runtom-sikt ifrån förarplatsen. Fantastisk ståhöjd i större delen av båten. Tycker man om lätt åtkomliga motorer/sköld/drev, så är N29C en dröm. Vi hade en AD41B-1990 med helt ny turbo, nya spridare, rostfria C5 propellrar och epoxi-reviderad botten, den maxade 30 knop utan last vid sjösättning och 26 knop lastad på semestern. Gick snålt trots ålder på maskin. Lite stötig men mer rullig i grov sjö, har åkt mycket i öppet hav i södra Östersjön/Öresund. Uppdaterade mycket under våra 6 år med N29C(min tråd finns här på MG) och hon steg rejält i pris. Ser att det ligger ett par på Blocket hos handlare för 600000-750000, låter som du sa dyrt för så gamla båtar. Motorbåtar steg rejält i pris en bit in i pandemin, under 2020 och 2021. Själv trodde jag att detta skulle vända ner igen men så verkar inte fallet vara säger handlarna. Vår bekant hade en Bella Falcon 8,5 meter som fick mig att välja bort DC båtar mot Coupe båtar.
  34. 3 points
    Det är den inte. Det är bara du som har inbillat dig det (finns ett finare ord för det också).
  35. 3 points
  36. 3 points
    Oj, trodde inte du hade så stora kunskapsluckor att fylla. Kanske påverkad av TBT ?
  37. 3 points
    Den här tråden påminner mig mycket om de gånger när jag har haft lite långtråkigt och samtidigt fått besök av Jehovas Vittne. Efter en lång diskussion och argumenten börjar tryta för de besökande, så slår dom fast att jag har fel för det de säger står i bibeln. Nu tror jag inte på bibeln och så faller hela diskussionen. Mellgard klipper i stället för bibeln till med "jag har målat över med av mig godkänd färg", och då faller även den diskussionen.
  38. 3 points
    När jag är lat tar jag eltejp först, två tejpningar med 1 cm mellanrum. Sedan skär jag mellan tejpningarna med vass kniv, gärna mot en skärbräda. Sist så smälter jag de båda ändarna och pressar till med fingrarna om det behövs. Jag brukar smälta över gasolspisens låga. Är jag mindre lat så taglar jag på samma vis som jag tejpar enligt ovan och fortsätter även med pkt 2 och 3. Tagla tar väl typ 10 minuter längre tid för två taglingar jämfört ned att tejpa, men det blir ju snyggare. Dessutom är det lätt att få taglingen bra om man gör den innan man skär av linan.
  39. 3 points
    Vi verkar ha lite olika definitioner på att ”ge fingret” du och jag. Blev jag tvungen att betala 100.000 kr till Transportstyrelsen pga min egen dumhet (…ja, det var ju du själv som bad om att få göra det…) hade jag nog mer känt det som jag utfört ett sodomitiskt övergrepp på mig själv. Jag hade hellre betalat någon 1/5 (?) av det och varit av med problemet och sedan sjösatt - om jag var för lat för att fixa det själv.
  40. 3 points
    Ungefär som att ge någon en örfil, och mena att bråket uppstod i och med att personen slog tillbaka. Charmigt.
  41. 3 points
    Eller så åtgärdar du bara bristen på din båt. Easy peasy.
  42. 3 points
    Medborgarskap har inget med vilken flagga man har eller får segla under. Båten ska ha flaggan för det land där båten är hemmahörande, vilket normalt är där den är registrerad. För fritidsbåtar som inte är registrerade så är hemmahörande det land där den har sin hemmahamn och som säkerligen också är det land där den är försäkrad. Medborgarskap på ägare är orelevant.
  43. 3 points
    "Men ers nåd, invände Sancho Panza, det där som syns därborta är ju inga jättar utan väderkvarnar, och när de rör armarna är det vinden som vrider runt med deras vingar och drar kvarnstenarna." Miguel de Cervantes
  44. 3 points
    "Men ers nåd, invände Sancho Panza, det där som syns därborta är ju inga jättar utan väderkvarnar, och när de rör armarna är det vinden som vrider runt med deras vingar och drar kvarnstenarna." Miguel de Cervantes
  45. 3 points
    Det viktigaste och en sak som måste finnas i en landströmscentral är jordfelbrytare där man numer föredrar en med lägre utlösningsström än de tidigare. Tror att de tidigare var på 20-30 mA medan man idag rekommenderar 10 mA i båtar. Andra kan detta MYCKET bättre än jag men jag kastar in inlägget så får de rätta/komplettera.
  46. 3 points
    Vi ska ju i såklart inte göra om detta till ett forum för språkbruk. Så jag föreslår att den som tycker det är ok att nia enstaka individer läser https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Du-reformen. Välformulerad. Så är frågan ur världen för min del. Bara jag slipper bli niad.
  47. 3 points
    Det är nog fler än man tror som besöker forumet. Ibland känns det som att det bara är en handfull medlemmar här. Men jag är lite kluven, gillar verkligen inte när forum blir för stora. Var tidigare väldigt aktiv på Byggahus - byggde vårt eget hus själv utan hjälp från hantverkare eller annat yrkesfolk och då var hjälpen från Byggahus forums medlemmar ovärderlig och man fortsatte vara aktiv för att kunna hjälpa andra, men idag är det så många medlemmar att trådarna snabbt får 100-tals inlägg och man orkar inte ens läsa igenom allt.. Facebook har lite samma problem, framförallt i "båtfixar"-grupperna som har 100-tusentals medlemmar. De nischade smågrupperna på facebook är däremot ganska bra, de ligger precis på gränsen, Shark24-gruppen har 1600 medlemmar och det kommer nya "trådar" ungefär varannan dag. På facebook är det dessutom nästan omöjligt att följa något eftersom det kommer så mycket nytt hela tiden och det verkar inte finnas någon vettig funktion för att fästa intressanta trådar. Det senaste är ju dessutom att facebook verkar relevansranka alla kommentarer vilket gör mig vansinnig - inte ens när man stänger av funktionen verkar man kunna läsa allt... Som sagt tycker att det är ett ganska trevligt forum detta trots allt, det blir lite som att skriva med gubbarna i segelklubben, fast med okända från hela Sverige
  48. 3 points
    Tror att det tyvärr har blivit en förflyttning mot grupper på Facebook och liknande för den här typen av diskussioner. Jättetrist, för där saknas den lättillgänglighet och långtida synlighet och sökbarhet som ett diskussionsforum har. Och då är det ändå betydligt mer aktivitet här än på ett konkurrerande diskussionsforum, som dock enbart är för segling, där förstasidan i ett underforum kan ha trådar där senaste inlägget är 3-5 år gamla! Här på Maringuiden är det ju alla typer av båtar som avhandlas och mer liv och rörelse.
  49. 3 points
    Fakta är att det är du som är arrogant som inte efterlever dom högst rimliga krav som ställs på dig. Upplysningsvis befinner vi oss i Sverige passar inte reglerna dig så står det dig fritt att flytta till valfritt land som passar dig.
  50. 3 points
    Det kan man säkert, men det var inte det jag skrev. De har alltså pausat utbildningarna av nya funktionärer till i höst, inget annat. Tolkningar finns det andra som verkar göra, jag läser det som står istället.
This leaderboard is set to Stockholm/GMT+02:00
×
×
  • Create New...