Jump to content
Wednesday 20 January 2021

Lintott

Silvermedlem
 • Content Count

  3,269
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  27

Everything posted by Lintott

 1. Flåt, jag scrollade inte tillräckligt långt upp utan kom bara till din kommentar till wreckdivers inlägg där bilden låg i ditt citerade inlägg. Lite slarvigt av mig. Det var bilden från wreckdivers båt med en stor plotter och minimalt med extrautrymme jag avsåg. Idag så är plotter dessbättre väldigt driftsäkra. Blir det ett totalt el-bortfall som släcker skärmen så är det sannolikt väldigt mycket annat som slocknar samtidigt. Om motorn går eller går att starta så går det alltid att ta sig fram med papperssjökorten. Man klarar sig säkert utan alla lull-lull-instrumentdata, antingen de funnits i plottern eller på separata visartavlor. Om motorn inte går så kan det bli mer problematiskt. Med segelbåt så finns alltid möjligheten att flytta på sig med vindens hjälp men med enbart motor för framdrift så får man nog förlita sig till att skaffa hjälp via mobilen om man inte är duktig på att felsöka och fixa lite McGyver.
 2. Att få in alla motordata i plottern kan även vara en fråga om att spara plats på instrumentbrädan. I Rascals båt verkar det inte finnas så mycket utrymme över till en massa motorinstrument. Då är det rätt praktiskt att få in allt i N2K-nätverket om man inte vill prioritera bort några mätdata. Sen är det nog fortfarande viktigt med larmsignaler för de viktigaste motordata men det gäller även om man har visarinstrument.
 3. Lintott

  Garmin 7408xsv

  För några år sedan hittade Garmin på "egna djupkurvor" som de nog försökt interpolera från existerande underlag. Minns inte om det var en och/eller tvåmeterskurvor de hittade på och ritade in i sjökortet. Det blev inte så lyckat (understatement) och när de fått en massa kritik från båtägare som gått på grund så drogs hela det årets utgåva av BlueChart in. Konturer på upp till 1 fot behöver förvisso inte vara lögn. I nymätta områden går det kanske att hitta den detaljeringsgraden. Men jag tror inte att Garmin kompletteringsmätt Urakarpas gamla glesa handlodningar i utskärgårdarna. Om Garmin gjort något nytt experiment tillsammans med Navionics flygfotokarteringar (där förtöjda båtar ritats in som kajer/bryggor) så kommer jag att akta mig för de sjökorten.
 4. Att plocka fram några enstaka förslag längs denna sträcka blir rätt meningslöst. Behov av bunkring, tankning, toatanktömning, väderutsikter, intresse för natur eller kultur. mm.mm styr så mycket av resrutten och lämpliga natthamnar kommer att variera beroende på dessa parametrar. Köp ett par bra hamnguider. Gör en grovplanering och ha sedan sinnet öppet för omplanering med hjälp av hamnguiderna så får ni betydligt större frihet. Det finns två bra hamnguider med nya o tydliga sjökortsspecialer som jag kan rekommendera: Stockholms skärgård med 400 hamnar https://lmf.no/skagerrak-forlag/butikk/havneguidenharbour/hamnguiden-8-arholma-landsort/ Södermanlands skärgård (egentligen från Landsort till Skanör inkl Gotland..) med 300 hamnar https://lmf.no/skagerrak-forlag/butikk/havneguidenharbour/hamnguiden-7-soderkoping-skanor-gotland-oland-och-bornholm/
 5. Men då behövs ett uppladdningsbart batteri som kanske inte ens håller så länge som den monterade knappcellen.... Om ett uppladdningsbart batteri hade haft samma livslängd som knappcellen så kunde det laddats när antennen var ansluten till GPSen och 12V-ström. Jag tror allt att tillverkaren nog redan tänkt till och försökt få så lång livslängd som möjligt på antennbackupen.
 6. Lintott

  Garmin 7408xsv

  Jag har använt både G2 och G2 Vision. Den enda funktion jag utnyttjat i Visionkortet är autorouting. Det övriga har jag bara "lekt med". Autorouting är rätt praktiskt vid "krokiga motorfärder" där autopiloten styr själv,med övervakning, mellan öarna. Ibland har jag bara lagt ut autoroutingkursen som en ledlinje på plottern för att underlätta för ovana styrmän (utan att aktivera autopiloten). För G3 så finns autorouting redan i grundkortet så jag tycker inte det är värt en tusing extra för övriga funktioner i Visionkortet. Undervattensdjupkurvor så du kan åka runt med en bottenvy som om du körde under ytan - nej, men kanske för dem som ägnar mycket tid åt fiske o vill se djupbranterna tydligare. Flygfoton kan ibland ge en översikt för en hamn men är inget måste. En del snedvyer (du ser havet framför dig snett uppifrån och med konstiga skuggningar för djupområdena) ser häftigt ut men jag gillar inte den typen av presentation.
 7. Knappcellen i antennen (som nog är en litiumcell) är troligen bara till för minnesbackup och eventuellt en klocka. Vid drift så strömförsörjs antennen sannolikt från GPS-instrumentet. Idag sitter den inte ens ett backupbatteri i en del elektronik utan det räcker med en kondensator som laddas upp när prylen är i drift.
 8. Biltema- eller VDO-instrument spelar nog mindre roll, båda typerna är med största sannolikhet tillverkade i Kina eller närliggande asiatiskt land. Däremot skulle jag nog välja "närsålt" för att underlätta eventuella reklamationer. Ett båtinstrument sitter betydligt mer fuktutsatt än en solcellsregulator och blir det fel på IP-klassningen vid tillverkningen så blir det besvärligt med egenimport. När instrumenten väl sitter på plats i ett hål i instrumentbrädan så vill du inte byta till annan modell med annan hålstorlek. Batterimonitor anser jag är jätteviktigt i bobåtar med kylbox, värmare och liknande långvarig effektförbrukning. Ii en transportbåt ser jag ingen nytta med det. Sen är kompass inte så viktigt för mig men det är väl som att svära i kyrkan. Jag har ägt segelbåtar sedan 70-talet men aldrig haft en fast kompass installerad. Däremot har det alltid funnits lösa pejlkompasser ombord om elektroniken skulle paja.
 9. Ofta finns det någon resetfunktion som dessvärre sällan (aldrig??) står beskriven i manualen. Det brukar bestå av något krångligt "örnklogrepp" där fyra knappar ska hållas nere samtidigt som en femte används för att starta apparaten. Du får gräva runt lite på nätet med olika sökbegrepp. Det kan finnas svar i något obskyrt nördforum. Även om du hittar en knappresetkombination för annat fabrikat så testa. Du verkar ha allt att vinna o inget att förlora. När GPS saknar "gammal position" och tid så får den söka runt rätt länge för att hitta vilka satelliter den ska beräkna positionen efter (kallas kallstart). Äldre apparater var väldigt sega med kallstart. Moderna apparater med flera mottagare o bättre algoritmer är betydligt snabbare. När apparaten har hittat rätt position (då har den även rätt tid) så sparar den data från satelliterna om deras banor när backupbatteriet fungerar. Vid nästa start beräknar den efter satellitbanorna och klockan ungefär var den är och kan då direkt leta efter de satelliter som den vet att den ska se över horisonten. Då går det väldigt snabbt att hitta ny exakt position även om apparatens klocka dragit sig några minuter sedan den senast var påslagen. En annan felkälla kan vara om det hängt sig i någon krets med någon signal som spärrar från allt. Jag har vid något sådant fel (antingen lyckades jag eller så var det att kasta prylen) plockat bort all strömförsörjning, anslutit en kabelstump till batteriets minuspol och strukit med jordningskabeln över alla elektronikben ett par gånger så att alla restspänningar släckts. Stoppat i batteri och lyckats få igång prylen igen.
 10. Det finns ytterligare en variant av skotlås som "biter" med kammar och är lättare att lossa. Övre låsdelen går att vicka och då släpper låsningen. Det går att vicka den genom att ta i linan o lyfta uppåt så släppet sker kontrollerat. Spinlock Camcleat
 11. Du kan väl kolla med https://www.stuvstaror.se/kontakt/kontakta-oss
 12. Jag har bara erfarenhet av den Samsung CLX-6260FW MFP som jag skaffade. Den har aldrig krånglat, varken med utskriften eller pappersmatning. Vänder papperna o skriver ut på båda sidor, kan förminska så det blir två sidor (eller fler) på varje ark, arkmatare om det är många sidor som ska scannas eller kopieras, scannar till pdf till USB-minne eller ansluten dator o.s.v. Lite makabert var det när jag några år senare behövde laserpatroner till den. Det var billigare att köpa en skrivare, plocka ur patronerna och kasta resten... Det finns lite olika versioner av skrivaren att välja på baserat på olika kommunikationsmöjligheter. Nästa gång kommer det att bli "piratpatroner" som är avsevärt billigare.
 13. För 7-8 år sedan hade jag fått nog av att byta kassa igensatta bläckpatroner. Jag köpte en laserskrivarkombination (skrivare, scanner, kopiator). Sedan dess har jag aldrig haft något utskriftskrångel. Det är bara så skönt att veta att utskrifterna alltid fungerar.
 14. Lite input att tänka på om du planerar att i framtiden kunna byta till LiFePO4 utan för mycket ombyggnation. LFP-batterier väger mycket mindre än blybatterier så balansera batteriplaceringen efter slutmålet "LFP". För att skydda LFP mot överladdning och underladdning så placeras ofta en strömtång runt respektive "laddning" och "förbrukar" till/från batteribanken. Försök göra en struktur så du kan få en laddningsplint och en förbrukarplint som ansluts till batteribanken så är det enklare att få till en sådan säkrare LFP-installation i framtiden (tänker framförallt i avseende på att skydda batteribanken från att haverera)
 15. Ibland sitter det ett litet bränslefilter på slangen inne i motorvindlingarna. Det filtret brukar sällan (aldrig...) bli bytt. Symptomet att den startade efter upp- o nedtiltning pekar lite på att den fått tid på sig att låta soppan rinna till igen.
 16. Jag har tröttnat på dessa "gamla standardkontakter" som ursprungligen var avsedda för - just cigarettändare.... Jag övergår allt mer till Weipu-kontakter. IP68-klassade med skruvanslutning. Guldpläterade kontaktstift. SP13 två-stifts klarar 13A och SP21 två-stifts klarar 30A. Jag håller mig till SP21 som blir lite mindre pilliga att hantera vid montering o användning. Båda typerna finns för panelmontage och kabelmontage med hon o hankontakter. Skyddslock finns som tillbehör för utvändig montering. Det finns många stiftantal att välja på. Om man t.ex. vill ha möjligheten till dataanslutningar så kan man som grund välja en flerstiftskontakt och bara använda plus- o minus-stiften i de fall det bara behövs 12V för en strålkastare. Man får bara vara lite petig o kolla så det blir rätt med han- och hon-varianter av rätt format/variant när man köper dem. Priset tycker jag inte är avskräckande. SP13: 5-6 euro/st och SP21: 6-7 euro/st från conrad.de Sen behövs det lite lödande men det blir en kontakt som håller i längden. https://www.conrad.de/de/search.html?search=weipu sp13&category=t10c14739 https://www.conrad.de/de/search.html?search=weipu sp21&category=t10c14739 Weipu SP13 datablad.pdf Weipu SP21 739531-da-01-en-FLANSCHBUCHSE_7_POL_SP2113___S_7.pdf
 17. Det är högst sannolikt på det viset. Jag tror inte att inköparna har en aning om vad som ingår i legeringen. Å nästa leverans har en annan sammansättning så det som fungerade bra en säsong är värdelöst nästa säsong. Trist men så fungerar tyvärr den globala ekonomin på den här sortens prispressade slitdelar. Att handla "orginaldelar" är inte alltid bättre. Även de prispressas av noname lågprisprodukter där de behöver hänga på i prissättning.
 18. Fulladdat 12,7 Halvladdat 12,2 Urladdat 11,7 Delvis urladdade blybatterier ska snarast fulladdas för att inte drabbas av sulfatering (beläggning på plattorna inne i batteriet, som med svårighet går att bli av med). Beroende på hur länge ditt batteri stått med 12,53V hos handlaren så är det lite obra eller mycket obra. Vid köp av batterier så ska man helst ha med en voltmeter och kolla spänningen. Att köpa från en handlare som har bra omsättning på lagret ger ofta förutsättningar för att få ett "färskare" batteri. Om du har nära till batterihandlaren så ta med dem dit och begär att få mer välladdade i utbyte. Ta med och mät på dem som står i lagret. De batterier du fått är kanske inte värre skadade än att de kommer att fungera i många år men om du tänker behålla dem så sätt dem genast på laddning för att hejda sulfateringen. (Blybatterier ska alltid förvaras fulladdade för att minska sulfateringen. LiFePO4batterier ska långtidsförvaras halvladdade för att må bra.)
 19. Nej, då har du missförstått mig. Jag är ute efter att utveckla mina kunskaper så att jag kan fatta bästa möjliga beslut för egen del och som hjälp åt andra . Om det påstås något som inte stämmer med mina erfarenheter eller kunskaper så vill jag gärna begripa varför mina erfarenheter o kunskaper inte stämmer. Peka67s inlägg stämmer mer överens med mina kunskaper och uppfattning än det du skrev. Du har ännu inte delgett någon källhänvisning därför har jag inte kunnat värdera dina utsagor.
 20. Som svar på din sista fråga. Jag hoppas att du så småningom presenterar din lösning och vilka komponenter du valde. När du använt prylarna ett tag så ser vi fram emot dina erfarenheter från din plug-in-batterilösning så att kunskaperna kan utvecklas. Gärna med lite spänningsmätningar över tiden av batterierna, laddningsspänningar och liknande. Om du äger en tångamperemeter så får du gärna mäta och presentera lite laddströmmar också. Å ett litet råd på slutet: Var försiktig med hur mycket ampere du laddar dina batterier med, ditt ena alternativ tålde 19A och det andra 60A i kontinuerlig laddström.
 21. Puh, då behöver jag inte vara orolig för motorbyte efter 15 år för min 1,115 liters 29-hästare som någon försökte skrämma mig med.
 22. Tändkulemotorerna kan väl vara en bra referens på nästintill evigt liv. Men den är lite väl klumpig för min båt...
 23. Det kan ju finnas skäl att det ser ut som det gör... "säljes pga sjukdom"
 24. Moderna motorer med mycket elektronik kan nog bli problematiska. Elektronikkomponenterna kan vara ohemult dyra om de överhuvudtaget går att få tag på. Det är som med nyare bilar. Kompisen stod vid ett rödljus och väntade lite stressad för att hinna i tid till bokningen på besiktningshallen. Det slog om till grönt och han körde men det gjorde inte bilen framför. Krocksensorerna i kofångaren utlöste krockkudden som small i ansiktet på honom. Balkar, skärmar mm var helt oskadda men det blev bärgning till verkstan. Det blev så klart ingen besiktning den dan. Och ingen annan heller. Försäkringsbolaget bedömde det för dyrt att montera en ny kofångare och återställa krockkudden. De löste in bilen. En välskött BMW utan tillstymmelse till rost eller andra problem som var drygt 10 år gammal blev skrot.
 25. Det är hokuspokus om det går att komma åt eller inte. Jag hade en kraschad disk (den lät förfärligt så det var nog lagerproblem i den) som jag försökte kopiera med hjälp av en hårddiskkontakt och ett rescueprogram. Det fungerade inte. Pratade med IT-stödet på jobbet och fick låna en hårddiskkontakt och ett annat rescueprogram av dem. Kontakten såg exakt likadan ut som min men var av annat fabrikat. Plötsligt fungerade det både med mitt rescueprogram och med det lånade. Min hårddiskkontakt som jag läst andra diskar med vägrade konstant med denna kraschade disk. Så ge inte upp bara för att första försöket misslyckas. Testa olika kombinationer av hårdvara och mjukvara för att försöka komma åt filerna. Lycka till!
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. Du behöver som gäst även vara medveten om våra Terms of Use och GDPR policy Privacy Policy