Jump to content
Sunday 18 April 2021

Lintott

Silvermedlem
 • Content Count

  3,464
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  30

Everything posted by Lintott

 1. Dessvärre fortfarande bara ett förslag som om det passerar alla nålsögon kanske börjar gälla från höst. Innan dess ska troligen Tullverket även ha ökat anslag för att stoppa utförseln av tjuvgods. Då kan det dra ut något år till innan tullarna får ta i sådana ärenden. Låter jag pessimistisk? Ja, kanske. Men jag har blivit luttrad över hur länge denna fråga har kunnat dras i långbänk....
 2. Du får kolla om din plotter är kompatibel med BlueChart G3. Om den är det så får du köpa ett nytt kort. Uppgradering fungerar tyvärr inte. Jag kollade hos Garmin för min plotter. Den fungerar med G3 men kan inte hantera "large-korten" (fungerar med G2-kortet) så jag kommer att tvingas köpa flera "regular-kort" istället.
 3. Det finns inställningsmöjlighet i Garmins plotter att välja färgsättning på djupkurvorna. Jag hade en tokig färgsättning i min plotter och frågade en Garminrepresentant på båtmässan i Gustavsberg. Efter de anvisningarna lyckades jag ändra så jag blev nöjd med hur min plotter visar djupen. Dessvärre minns jag inte var i inställningarna jag gjorde ändringen (mitt problem är ju löst...). Det jag kommer ihåg är att inställningen var i någon meny där det inte var logiskt att leta efter den. Tyvärr en väldigt dålig ledtråd för TS. Men problemet går att lösa.
 4. Klart att du kan flytta vinchtornet med båten kvar på trailern. Då har du ju bästa förutsättningen för att hitta rätt balans på trailern. Slacka lite på vinchen o flytta båten stegvis bakåt tills du är nöjd. Spänn fast båten med ett par spännband och flytta tornet. Ett tips för att få korrekt kultryck är att ställa en badrumsvåg under kopplingen och väga.
 5. En av de äldsta solcellsanläggningar jag känner till på ett hustak är ca 40 gammal. De har bytt växelriktare under dessa år och är nu inne på tredje omgången. Båda gångerna när de bytt omvandlarna så har de fått mer effekt ur dessa gamla paneler. Så jag håller helt med dig. Panelerna tappar inte så mycket i effekt över tiden. Växelriktare och de regulatorer vi har i fritidsbåtar är kanske inte helt jämförbart så det är nog inte lika lönsamt att byta 12V-regulatorn och tro att man ska få mer effekt. Att effekten/kvadratmeter har ökat är nog den största förtjänsten med att byta paneler. Man får helt enkelt ut mer effekt från samma solcellsbelamrade yta.
 6. Det du ska titta efter när du jämför olika leverantörer är vad de anger för standard för prestandan. Det finns olika standarder, som med olika förutsättningar kommer fram till helt olika prestanda. De mest välvilliga, de som anger högst effekt, benämner jag som "försäljarspecifikationer". Sen finns det andra standarder som bättre beskriver verkligheten. Det är så klart inte lika framgångsrikt att sälja en panel efter den specen när det ser ut som om du får en klenare panel till samma pris som den de annonserar med "försäljarspecen".
 7. Prova att göra en tillfällig anslutning med grövre kablar mellan batteriet och värmaren. Du kan ju skarva ihop med startkablar till bilen eller liknande för att kolla om kabelbyte kan lösa ditt problem. Ett "trött batteri" kan också vara problemet. Du kan ha laddat batteriet till att visa en OK spänning men så fort det belastas så rasar spänningen. Då är det dags att köpa ett nytt. Du kan testa för det problemet genom att lyfta ur bilbatteriet och göra ett startförsök med det istället för ordinarie båtbatteri.
 8. Inte WIFI men en kamera som är ansluten via en fem meter lång kabel till en USB-kontakt. Kameran är ca 5 mm i diameter och har inbyggd belysning. Den är dessutom vattentät. Kabeln är tillräckligt styv för att kunna stoppa in kameran i ett rör och vrida kameran till rätt läge. Som längst har jag varit inne ett par meter i ett rör av ca elektrikarrördimension. Min kamera har jag testat med anslutning till mobil, läsplatta och PC. Alla tre varianterna fungerar. Det krävdes installation av en "middelware" för att det skulle fungera men sen var det bara att stoppa i kabeln. Det är samma problem med upp/ner i bilden oberoende av vilken överföringsteknik du har för bilden. Jag vet inte hur en WIFI-kamera blir i storlek. Det kommer ju att krävas "en WIFI-burk" som är ansluten till kameran om inte kamera o WIFI -är sammanbyggt och då blir det ju ingen smidig kameraenhet.
 9. Den här vindgivaren blir inte N2K-kompatibel förrän den kopplats via en GND10. Från givaren kommer en kabel med de fyra "klassiska Nexus-ledarna" grön, gul, vit och en blottad skärmledare. Kabeln kontakteras med en kontakt som passar i GND10 och sedan ansluts GND10 till N2K-nätverket. gWind_Install_ML.pdf
 10. Lintott

  Plotter

  Angående touch eller knappar..... Jag har en Garmin med touchskärm, när jag köpte den så fanns det som tillbehör en fjärrkontroll med knappar. Det är helt perfekt att kunna använda båda användargränssnitten. Fjärren är dessutom utmärkt när man sitter en bit från plottern så man inte når att pilla på skärmen.
 11. Ardic-värmarna är rätt känsliga för spänningsfall vid starten. Glödstiftet förbrukar rätt många ampere. Om kablarna är klena, har dålig kontakt vid anslutningar (t.ex.ärg eller glappande kabelskor), batteri som börjar bli gammalt o trött mm mm så är det inte säkert att glödstiftet blir tillräckligt varmt. Ett par enkla felsökningar är att köra motorn under startförsök, med generator som laddar så blir spänningen högre. Mät med voltmeter vid värmaren vid startförsök för att se vilket spänningsfall du har i kablarna. Om du hittar felet där så kan nästa steg vara att byta till grövre kablar. Brist på bränsle kan bero på ett igensatt filter, stopp i röret som suger upp bränsle eller liknande (dieselbakterier är ett känt problem som även kan stoppa värmare). Sen är det dålig ekonomi att lägga pengar på stora servicekostnader på en Ardic. det är en gammal o inte speciellt bra värmare. Dessutom låter den som en reamotor när den är igång och kan vara rätt störande för nattsömnen. Nu har du redan tagit servicekostnaden så testa ovanstående tips innan du kastar ut din Ardic.
 12. Lintott

  Plotter

  Vad är det för modell på ekolodet och givaren (en del givare är universella för flera olika fabrikat på ekolod)? Om det är hyfsat modernt så kan du kanske t.o.m. ansluta det till plottern och få djupvärdena presenterade på skärmen.
 13. Lintott

  Djuröbron

  Sjöfartsverkets definition är enligt bilden nedan. Med försiktighet kan man addera medelhögnivån + förväntad sjöhävning till angiven höjd.Vid Djuröbron kan det nog adderas till drygt de 1,2 m som saknas till de 20. Sen är Djuröbron en bågbro precis som på bilden med utmärkning hur brett den mätta minimihöjden sträcker sig. Mitt i bron är det högre än vad som anges på skyltningen. Det kommer att vara riskfritt att passera under bron med 17 hög mast (jag har själv 17m höjd och har passerat utan att känna minsta oro). Vill du göra en egen koll så köp en digital avståndsmätare som klarar av att mäta över 20 m (gärna en bit mer för att ha marginal att nå upp till högsta punkten), ställ den på en toft och passera under bron. Vid kraftledningar ska man respektera angivna höjder. Som anges i bilden så är skyddsavståndet för elektriskt överslag betydligt större än skyddsavståndet för sjöhävning. Högspänd el är inte hälsosamt att leda ner via masten.
 14. Hallberg Rassy misslyckades med en HR37 för några år sedan. Plastningen av skrovet hade skett i etapper med dålig vidhäftning mellan skikten. Den kallades lite skämtsamt för katamaranen - dubbla skrov. Inledningsvis nekade HR till att det var något fel på båten. Efter att fallet spreds på internet och i båtpress, även utanför Sverige så insåg HR konsekvensen av den dåliga PR detta gav till varvet och löste in båten. Det tar tid att bygga upp ett förtroende men det kan gå fort att rasera det.
 15. Gummit i motorfästena sjunker ihop o hårdnar med åren så att handla gamla sådana är nog ingen bra idé. Då kan TS nog behålla sina gamla fästen istället.
 16. Den här skenan har lite olika användningsområden. https://www.alabordage.fr/en/brass-profile/2485-5917-keel-or-rubbing-band-half-oval-in-brass.html Stem rail ligger nog närmast stävskena.
 17. Motorfästen ska både minska vibrationer o stomljud från motorn till skrovet och hålla motorn på plats vid t.ex. grundstötning. Det är en klump på över 100 kg som kommer farande om kölen tar tvärstopp. Om gummit är för hårt så riskerar du att det blir en olidlig ljudnivå i skrovet från vibrationer. Formen på fäster är nog viktig för att kunna ha ett lite mjukare gummi och ändå ta upp vridningar. Pentas orginalfästen har nog en betydligt bättre förmåga att hålla motorn på plats vid vridningar och grundstötning än ditt föreslagna lågprisalternativ. Jag hade den lilla runda modellen som fästen till en liten tvåtaktsinombordare men de släppte ibland i vulkningen och fick bytas ut. Om det var bottenkänningar eller motorns vridning som skadade fästena vet jag inte. En alternativ väg är att leta motorfästen till andra märken och med ungefär samma motorvikt. Ett exempel är detta fäste för 750:- till Yanmarmotorer som kanske kan vara en fullgod ersättare för Pentas dyrmodell (har inte kollat höjder o liknande men se det som ett exempel). https://wasayachts.eu/shop/begagnade-produkter/drev-och-drivlina/anslutningsdetaljer-drev-och-backslag-motortassar/gummi-element-yanmar-motorer-nr-709/ PS: Kuntze har många bra gummidetaljer men är nog inte det första stället jag skulle leta motorfästen hos.
 18. Oxalsyra biter framförallt på de bruna missfärgningar som uppstår vid vattenlinjen. Dina problem (i alla fall som jag uppfattar bilderna) är uppe vid relingen. Jag tror inte oxalsyra biter på detta. Men du kan ju ha nytta av oxalsyran till vattenlinjen i höst så den kommer inte att vara onödig. Lite fler bilder å på nära håll emotses.
 19. När man tillverkar ett skrov i en form så stryker man ett tunt lager släppmedel innan man målar gelcoat i formen. Det görs för att det färdiga skrovet lättare ska lossna ur formen. Ibland kan det sitta lite släppmedel kvar efter att båten tagits ur formen och polerats. Inledningsvis är släppmedlet helt transparent så det syns inte att det sitter rester kvar. Efter några år i solskenet så gulnar släppmedlet och börjar flagna i kanterna och då syns det tydligt. Din första bild ser ut som sådana släppmedelsflagor. Jag har själv haft en del sådana hårt sittande flagor kvar på några ställen på min båt. Jag skrapade försiktigt med nageln för att få flagorna att släppa. På någon del som satt hårdare använde jag en vanlig platt glasspinne av trä (Magnumpinne) som jag filat en egg på med en vanlig träfil. Efter bortskrapningen poleras ytan med någon polish.
 20. Den "lilla" gröna arbetsbåten som föll av fångades in i eftermiddags. Den är nu bogserad in i sjölä och kommer in till Florö i natt. På Emslift Hendrika sattes det ombord bärgningsmanskap sent ikväll. Det ordnades bogsertåg till bärgningsfartygen och nu börjar färden mot Ålesund. Skönt att båda fartygen fångades in innan de grundstötte så det inte blev några oljeutsläpp längs kusten. Ett av Norges mest tättbefolkade fågelberg Runde ligger ett fåtal sjömil från där fartyget fångades in. Ett stort oljeutsläpp i den trakten hade varit förödande nu när häckningsperioden börjar.
 21. Ytbärgare plockar nog hellre upp flytvästförsedda personer ur vattnet än riskerar att skada sig när de ska sättas ner i en livbåt som kastas runt i vågbergen. De första som räddades vinchades direkt från däck upp till räddningshelikoptern.
 22. En del uthyrare begär en deposition motsvarande självrisken på försäkringen. Är det småskador så behålls en summa som motsvarar reparation/utbyte av det som skadats. Är det stor skada så behålls hela depositionen för självrisken. Det är alltid besvärligare att i efterhand kräva ersättning för eventuell skada.
 23. Det fotot är nog inte från idag. Det är nog gropigare där ute än på detta fotot.
 24. Smitning hanteras säkert i summeringen av straffet. För ett antal år sedan hittade jag en stulen segelbåt. Dagen efter när ågaren kom till den tillfälliga förtöjningsplatsen så var det en person ombord. Polis tillkallades igen och grep personen. Han hävdade så klart att det var en kompis båt och han hade inget med någon stöld att göra. När jag pratade med polisen efteråt så konstaterade de att nekandet spelade inte så stor roll. Personen åtalades för grov häleri och fick ett straff som var närapå detsamma som om han åtalts för stölden. (Kan tilläggas att den lokal polisen var enbart nöjd med att få personen gripen. Han var en känd missbrukare som hade lyckts slingra sig ur tidigare misstankar om brott. När han gripits så fick han sitta i häkte tills rättegången, efter rättegången fick han sitta kvar tills han blev flyttad till fängelsecell. Han blev utsläppt ett halvår efter att han gripits ute på båten. Men detta hände för över trettio år sedan när det inte var så trångt hos kriminalvården...)
 25. Jag förstod det som att de lagt ut släplinor akterut. Båten drev med aktern huvudsakligen mot vinden så det var säkert för att minska rullningen. Sen kan det vara lite lurigt för vågriktning och vindriktning kan skilja rätt mycket så det är inte säkert att vågorna kommer rakt akterifrån. Bogsertrossarna vill de säkert ha i fören. Bogserarna som normalt anlitas för offshore-verksamheten med att bogsera oljeplattformar, flytta ankare till plattformarna o liknande har nog rätt rejäla och långa bogsertrossar som ombord som de helst använder så de kan få längd och elasticitet i trossarna.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. Du behöver som gäst även vara medveten om våra Terms of Use och GDPR policy Privacy Policy