Jump to content
Thursday 30 March 2023

Rascal

Medlemmar
 • Content Count

  2,180
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  15

Rascal last won the day on December 24 2022

Rascal had the most liked content!

Community Reputation

691 Expert

1 Follower

About Rascal

 • Rank
  Amiral

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. För mig funkar det så att dom småjobb som skjuts till efter sjösättning dom blir inte gjorda då heller. Lättjan tar över.
 2. Jag påstår inte att drev är skit men att det finns nackdelar med många rörliga delar kan vi väl vara överens om. Hur många rörliga delar ett drev innehåller vet jag inte men rak axel innehåller bara en. Men som sagt olika saker passar vissa båtar och människor andra inte.
 3. Jag menar att propelleraxlar sällan (behäftas) går sönder om man inte är dålig navigatör och går på grund, med tanke på hur enkel konstruktionen är i jämförelse med dreven.
 4. Om båten står på land är ju drevet lättåtkomligt men det är ju inte då haverierna sker. Även ett servat drev kan ju ge upp och det är ju betydligt fler delar i ett drev. Till skillnad från rak axel skall ju "drevaxeln" vinklas två gånger och dessutom svängas åt sidorna och trimmas upp och ned.
 5. Jämför gärna med nyttigheten hos rökning och försäljningen av tobak. Folk väljer inte alltid så klokt.
 6. Ett bra sätt att kolla om flottören och nålventilen stänger är att vända förgasaren uppochner och blåsa i det rör som bensinslangen sitter på. Det skall vara tätt då, men öppet med rättvänd förgasare.
 7. Ge dig inte på att justera flottörens läge om du inte vet exakt vad du gör!! Varför skulle den ha ändrats om den inte har spruckit och då hjälper ingen justering, då måste den bytas. Håll även koll så du inte ändrar någon justeringsskruv. Räkna varv till botten innan du tar ut någon justeringsskruv.
 8. Vaxning går bra även om det är kallt, några plusgrader. Men det måste vara torrt i luften.
 9. Jag håller med, men backslagen förvaras till skillnad mot dreven inte under vatten vilket ger stor skillnad i servicekostnad. Finns ju otaliga trådar om vatten i oljan och provtryckningar när det gäller drev.
 10. Jag skulle börja med att kolla vad det är för bottenfärg på båten nu, om den är av godkänd typ med tanke på dom nya miljöbestämmelserna. Kanske måste båten renskrapas/slipas för att få sjösättas och användas. Beror på var hemmahamnen är.
 11. Om du har otur så har övertrycksventilen i oljepumpen hängt sig i öppet läge. Jag har provat det, oljetrycket uteblir.
 12. Rascal

  Vattenpump MD5

  Det vanligaste är att man byter till en ny pump. Oftast är inte bara bussningen slut utan man måste även byta axeln, tätningarna och framförallt impellern och då är inte skillnaden i pris så stor. Den nya pumpen är kullagrad.
 13. Du kan ju som nödkoll skruva bort oljetrycksgivaren och köra lite på startmotorn, om det kommer olja så funkar ju i alla fall pumpen. Håll en snedskuren PET-flaska framför hålet för i bästa fall kommer det att skvätta ut olja.
 14. Glöm inte att dimensionstabeller och brottstyrkor gäller ny tamp, problemet är att fasta förtöjningar ofta ligger ute i solen sex månader om året. UV-strålningen tär hårt på materialet och bryggtampar har en förmåga att bli äldre än dom borde. Någon tidigare i tråden använde ju exempelvis tampar som följde med båten vid köp. Jag vet själv att jag ibland tittar på mina tampar och tänker att dom kanske borde bytas men dom skruvas fast i bryggan kvällen före sjösättning och sen sitter dom ett år till. Tröstar mig med att min 3 tons båt ligger väldigt skyddat och att tamparna är 16 mm.
×
×
 • Create New...