Gå till innehåll
fredag 19 april 2024

adam_

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    38
  • Gick med

  • Besökte senast

Allt postat av adam_

  1. Ja det ser ju bättre ut! Fick för mig att man skulle ha hel-batteri i båten men agm kanske är bättre? Det ligger en 110w solpanel och trycker på lite gött hela tiden också om det gör nån skillnad:)?
  2. Vad jag förstår så är det c20 värdet man ska kolla på..? Då är det 228 på detta:)!
  3. Ingen med nån liten erfarenhet/tanke?
  4. Goddagens. Vet att detta ämne diskuterats lite i andra trådar men tänkte kolla om det är någon som testat dessa: https://www.autobatterienbilliger.de/Accurat-Traction-T260-GEL Ett 228 AH gel batteri från något märke som heter Accurat för ca 4000 kr. Är det bluff eller är det någon som testat dessa? Vad tror expertisen?
  5. Precis Raol, den du kopierade är hur det ser ut nu och den andra jag la in ovanför är hur det är tänkt att det ska vara!
  6. Skönt! Ser vi några andra fel i den eller ska vi säga att vi är nöjda och så kör vi på det?😃
  7. Men om man ser till min senaste professionella ritning så är det väl just det jag gjort? Separerat förbruk och startminus? Eller är jag helt ute och cyklar som vanligt?
  8. Ni är grymma! nu har jag suttit och letat i paint lite för att förtydliga! översta bilden är hur det är kopplat nu och understa hur det är tänkt att det ska bli! Det jag ändrat är kabel 1 och 4 samt tagit förbrukningsminus till shunten från batteriet längst ned och satt laddplus från diverse laddare på det översta förbrukningsbatteriet för att få jämnare laddning och urladdning! vad tror det samlade expertisen om detta?
  9. Ny fundering; på bilden ovan, vad är det som gör att load-strömmen går igenom shunten och inte ”tar” minus från startbatteriet istället på fel sida shunten? eller tänker jag helt fel?
  10. Får tacka för alla svar. Får nog åka ner och kolla igenom allt igen. Jag är med på hur det ska installeras men det som ställer till det för mig är startbatteriet och då att jag inte får in generatorns laddning genom shunten! Om jag ska följa denna bilden så borde det vara så enkelt att förlänga minusen längst ner i min bild längre upp i tråden till start-minus och sen flytta minusen som går från startbatteriet till till load-sidan på shunten.. då borde ingen startström gå genom shunten men den borde få med generatorladdningen(!?)
  11. Det var just för att slippa blanda in de stora strömmarna genom shunten som jag inte ville blanda in startminus i systemet men tänkte ju inte på generatorn.. och ja, laddfördelare finns såklart! Shunten är bara på 500a men den kanske klarar det ändå? Men så vi pratar samma språk ni: om jag förlänger minusen i nederkant på bild (som nog kommer från startmotorn) till startbatteriet och sen drar om den som går från start- minus till förbruk- till rätt sida shunten och byter ut 25kvadrataren (mitten på bilden som försvinner till vänster till shunten) på förbrukningsminus till en 50-70 kvadratare så borde det fungera?
  12. Ingemar och alla andra, tack för svar!Men hur ska då shunten fatta att batterierna laddas när motorn går om generatorminus går till blocket och inte shunten? Edit: högst upp på bilden är startbatteriet, de tre nedersta är förbrukning. Minus som kommer längst ner i bild är från blocket och den ska alltså upp till plinten på ”load”-sidan? Och då borde minusen från startbatteriet också gå direkt till load-sidan istället? Minusen som går från det mittersta förbrukningsbatteriet ut till vänster i bild går till shuntens ”batteri-sida”
  13. Håller på att installera en Victron smartshunt och funderar på generatorminusen. Den går direkt till blocket (penta ad41) som det är nu. kan jag bara flytta den till shunten är min enkla fråga, eller måste den vara jordad i blocket?
  14. Jag har däckstömning men vill ha en elektrisk pump ifall den skulle behöva användas någon gång. allt jag undrar är om en sån jag länkade till klarar av att pumpa ut skiten som aldrig gått genom en kvarn utan bara pumpats in i septin från den manuella toaletten..
  15. Ber om ursäkt om jag skrev lite svårtolkat, det var sent och ingen hade vägrat sova! Men precis som du säger Makro så är det tömningspumpen jag ska byta och då undrar jag om det går med pumpen jag länkade när jag endast har manuell spolning och således inget som maler ner det i hela systemet!
  16. Toaletten jag har är en https://www.erlandsonsbrygga.se/Hemsida/Inredning___VVS/Toalett_Sanitet/Toalett/BAT_WC_TWIST_LOCK?id=04242 du menar alltså att den maler skiten när man spolar så man inte behöver vara orolig att det fastnar i pumpen som du så fint hjälpte mig att länka till? Självklart har jag däckstömning som prio-tömning!
  17. Tänker byta ut min manuella pump till en elektrisk. Toan är en klassisk jabsco med manuell spolning. klarar denna : https://www.erlandsonsbrygga.se/Hemsida/Inredning___VVS/Toalett_Sanitet/Septiktank_Avfallspump/SEPTIKPUMP_38MM_12V?id=04494 att pumpa ut septiktanksinnehållet eller behöver jag något som slår sönder ”skiten” innan den pumpen?
  18. Hybrid, du menar att jag på d+ kabeln, innan den går in i lampan ska montera en brytare som är av när jag startar och slå på den när motorn hoppat igång?
  19. Tack cam72. likt dig så borde jag ha ett liknande motstånd som du, nr15 i bilden.. chansen/risken att det inte finns på min motor känns ju ganska så stor.. är inte så hajj på kopplingsscheman men om jag förstår det rätt så bör jag kunna följa den bruna sladden (61?) från generatorn och hitta ett motstånd nånstans innan instrumentpanelen, eller hur ska jag tänka?
  20. Hmm.. har själv haft en exakt likadan maskin innan samt vänner som haft sådana och ingen av dom har upplevt detta.. så har svårt att tro det men jag överbevisas gärna!
  21. Excel, ja alltså det är ju inga problem iom att den alltid kommer igång.. å andra sidan vill jag att allt ska fungera som det ska så kommer inte ge mig innan laddningen puttar igång som den ska:D
  22. Regulatorn är också helt ny sen i våras… har mätt och regulatorn får inte laddning förns allt hoppar igång så den tror jag inte heller det är... vet inte om det är exakt samma varvtal varje gång då varvräknaren börjar fungera samtidigt som laddningen kommer men det känns som det är vid ungefär samma varv..
  23. W-anslutningen ser fin ut och har även slipat där lite så där ska det vara kontakt..lampan slocknar när allt hoppar igång, då går voltmetern från ca 12,5 till ca 14, som det ska.. saken är ju den att generatorn är helt ny sen i våras så där borde väl inte felet ligga egentligen?
×
×
  • Skapa nytt...