Jump to content
Monday 03 October 2022

Ej läst innehåll

Showing topics.

This stream auto-updates     

 1. Past hour
 2. Har med stor framgång paddlat Solingen de få gånger vinden inte räckt för att segla och har i bara använt motorn en gång i år och då mest för att försäkra mig om att den fungerar. Att paddla går så pass snabbt och smidigt att elmotorn helt enkelt inte är värd besväret.. Har försökt paddla andra segelbåtar utan framgång tidigare (debutant, pop 16 och maxi 77) och letar efter era erfarenheter av paddling. Vad har ni paddlat för båtar? Är det bredden på båten eller längden på sittbrunnen.. eller bara höjden på friborden som avgör om det går att paddla? Kan man paddla en H-båt, Viggen eller likande?
 3. Boanjohan

  Snipa, bredd på kölen

  Beror på hur höga de är. Bredd/höjd förhållandet får inte vara så att de lätt kan tippa. Med 40*40 så är nog drygt 50 cm inga problem (höftar från hur jag tänker mig det i skallen). Antar då att du har separata stöd för att stötta båten i sidled.
 4. Today
 5. Kane

  Byta tändstift

  Ingen garanti att ta hänsyn till?
 6. Ha ha, vilket pådrag det kunde bli av ett litet ord😂 Om det hade varit stopp i insugsröret (och inte läck som det var nu) och den elektriska pumpen tickat på och inte kunnat skvätta ur sig någon diesel på "utlopps" sidan av pumpen, vad är det då den pumpar ut? Luft? Vaccum? Hybrid vaccum? Hybrid luft? Hade jag haft det dieselproblemet och frågat på ett forum så hade jag troligen försökt förklara det problemet med något av följande två alternativ: - det kommer ingenting - det kommer luft Två enkla vardagliga beskrivningar av ett enkelt problem om att det inte kommer diesel och hoppats att få svar med tips på saker som gör att det inte kommer diesel. Intressant att vissa svar kan leda till så mycket sido diskussion🙂 Och att lärde bara förstår latin........man skulle ju lätt kunna tro att lärde även förstod bondespråk eftersom de är lärda😉
 7. nu har jag läst på, manuella ventilen öppnas före önskad rörelse av motorn . (en vridande rörelse ), av riggen/drevet likt solen ok?inte rakt upp/ner. sedan måste man stänga manuella ventilen efter önskad rörelse . upprepas vid behov . konstigt B
 8. 64,32% ungefär. Helt ärligt, inte den blekaste, men det är garanterat fler segelbåtar som tillverkas med fenköl och skädda de senaste 50 åren än med långköl.
 9. Ett bly/syrabatteri som blir stående urladdat blir "märkt för livet" om man inte laddar upp det omgående. Nu framgår det inte vad du menar med "urladdat", men har batterierna varit nere under 11V mer än några dygn så finns en stor risk att även de som verkar friska inte har så mycket kapacitet och "ork" som de borde. Kan vara värt att fundera eller vara observant på.
 10. Finns det någon som möjligen råkar ha liggade en propeller till en Penta QL BP450 bogpropeller . Min ena har försvunnit. Det sitter två , en på varje sida som roterar åt olika håll. Den som heter LN är borta. Propellern på bild är den som finns kvar. På den jag söker är bladen vinklade åt andra hållet. Har du en sådan skicka gärna ett PM.
 11. Har du kört den fysiska kollen efter gnista? dvs. ta ur stiftet, håll det mot godset och dra i snöret? Det kan vara svårt att mäta om man har ström i tänddelarna..
 12. Yesterday
 13. Har en Yamarin 5150 där jag vill byta ut trädörren mot glas / plexiglas ungefär som den på bilden. Hur skulle ni gjort? Vet inte ens vad låset kallas så kan inte börja sammanställa några kostnader för det här lilla projektet.
 14. Nu står båten på kölen. Då tycker jag mig klart se att skrovet ovan bakkant på kölen, typ hänger ned nån cm, utefter kölen. Eller om man så vill, så trycks kölens bakre del upp i skrovet. Vad händer om du fyller ordentligt med vatten i kölsvinet? Jag gissar att det kommer att läcka ut där sprickorna är.
 15. bemek

  Bogpropp

  om motorlagren är mkt slitna kanske rotorn nudder statorn , då drar det många ampere. kolla att det inte är översäkrat . B
 16. Gorillalim är PU lim om jag inte är helt felinformerad.
 17. Här finns elschemat, men jag tror inte att det hjälper dig i detta fall. Jag installerade nya instrument på min Etec 115 -08 för några år sen, men tyvärr är den såld nu och jag gav med alla dokument till nya ägaren. Har du belysning i den digitala displayen? Jag har ett suddigt minne av att det finns en bladkontakt för 12v på baksidan av instrumentet till belysningen för den analoga mätaren. https://continuouswave.com/whaler/reference/BRP/E-TECSystemWiring.pdf
 18. När det blåser och kränger, är det inte tid för att bry sig om krukväxterna. Men risken är ändå uppenbar att man just då som en yr höna (om det är ens egna "trän") släpper allt annat, roder, segel, ... , för att rädda sina kära växter.
 19. På detta forum brukar vi avråda från att ta av dessa tjockare och stabilare relingslister / avbärarlister eftersom det är så in i helskotta svårt att få på dem igen. Möjligen kan nya lister vara lättare att få på då dom då fortfarande är mjukare och mer följsamma. Enligt uppgift här på forumet använder båtbyggarna en tunna med hett vatten, kanske eldar dom inunder denna, som listen stoppas ned i innan den krängs på. Men med som mycket annat, kanske det finns någon instruktionsvide på Youtube (?).
 20. Jag tror att TS menar på väg ut till skvallerstrålen, detta vattnet är inte så varmt då det plockas ut från motorblocket nära inloppet.
 21. Last week
 22. Gick bra att ta mig hela vägen från Baggensfjärden till Bullandö med vår Aphrodite 25 med djupgående 1,5m. Med det var på håret! Bron 11,5 meter var inget problem men vid Fiskdjupet vid gula markeringen fastnade vi när vi gick med låg hastighet. Backade loss och körde sedan med hög hastighet igenom. Kände tydligt hur kölen gick genom dyn Tack Peter_K och alla som gav mig mod att försöka.
 23. Har googlat lite. Den är väldigt lik denna båt. Dock ingen som verkar veta modell. https://www.garaget.org/mypage/gallery_image.php?user=42163&image=409125
 24. Funderar på å byta till en större Mercury maskin . Bägge med smartcraft instrument mm . Borde väl gå å låta befintligt sitta kvar å bara montera ny motor . Från en 150 hk 2013 till en verado 200 fr -10. någon som vet ?;) johan
 25. Är det när växeln är i friläge som det krasar? Varför inte plocka i sär och se vad som hänt?
 26. Nej det är inte normalt, men sannolikt ganska vanligt. En del (alla?) slangar deformeras under slangklämmorna, ju mer man klämmer åt desto mer blir slangen deformerad och så börjar det läcka. Så köp ny slang av god kvalitet, jag brukar rekommendera Semperit, men får inte alltid medhåll. Sedan skadar det aldrig att ha dubbla slangklämmmor, motmonterade, om man nu får plats med det. Slangklämmorna skall ju sedan dras lagom hårt… vad nu lagom är i detta sammanhang….
 27. Okej tack, får se om jag vågar. 👍 Känns tråkigt/konstigt med en produkt som inte går att fästa i vagnen.
 28. Den tänder alltid den röda först. kan användas med båtsystems dimmer
 1. Load more activity
×
×
 • Create New...