This stream auto-updates
- Past hour
-
Ja, tack, jag läste om det någonstans. Har redan bytt oljefiltret och var noga med att känna så att gängan gick fint. Bytte båda bränslefiltren nyss, luftade och fick igång motorn utan problem. Kanske borde rengjort tanken först men hoppade över det. Får ta det längre fram. Vill ju komma ut på havet nån gång:-)
-
Bränsletrådar är som oljetrådar: de drar mot oändligheten. Så, från HVO till nästa high tec-diesel då! Nämligen Ecopar. Den görs av naturgas och är därför väldigt ren, kan t.o.m spillas i havet utan miljöskada. Jag får betydligt renare avgaser med mindre rök och ingen stickande lukt som ger huvudvärk och illamående. Pentan verkar gilla soppan också, blir stark och på topp! Jag kommer aldrig gå tillbaka till stink-diesel. Nackdelar: - några kronor dyrare per liter men det kan jag ta, gör ju bara av med 100 liter eller så på en sommar. - svag distribution, svårt att få tag på utanför västkusten och sthlmstrakten https://www.ecopar.se/drivmedel/ecopar-marin/
-
HVO funkar även bra i fotogenvärmare och fotogenlampor enligt mina tester.
-
Mycket bra idé eftersom förtöjning vid flytbryggor med bommar kan skapa exra kraftiga ryck när båten och bryggan/bommarna gungar i otakt. Detta påtalar nästan alla båtklubbar, kommersiella hamnar, försäkringsbolag och tillverkare av flytbryggor och y-bommar. Det förutsätter ju naturligtvis vågor. Även insjöar kan få kraftiga vågor vid storm eller när någon större båt passerar. Sedan finns det olika skolor när det gäller hur stramt man ska förtöja i bommar. Vår båt får fria tyglar så att den kan röra sig ganska fritt mellan bommarna utan att slå i bryggan. Det funkar bra har det visat sig när jag åkt till bryggan i oväder för att kolla hur förtöjningen funkar. Andra förespråkar stram förtöjning så att båten knappt kan röra dig, men då skapas många kraftiga ryck helt i onödan när jag testat. Det går helt enkelt inte att tvinga båten och bryggan att bli som en enhet när vågorna är höga.
- Today
-
Dieselläckage från insprutningspump VP D2-55
CaptainKongo replied to CaptainKongo's topic in Mek & Teknik
Jag blir bara lite konfunderad när en o-ring kostar 369 kr/st och jag behöver fyra. Nästan 1500 för fyra o-ringar... Är det något speciellt med dessa VP o-ringar? En o-ring brukar inte kosta många kronor. Packningen kostar 151 kr/st, så ca 600:- för fyra. -
Välkommen till MG! Jag antar att det sitter silikon som limmar räcker mot överbyggnaden (för att vatten inte ska läcka in) och det kan vara rätt segt att få loss räcket. När det är långa grabbräcken finns det risk att man bryter av dem när man fått loss det första fästet och tycker det är en jättebra idé att använda räcket som hävstång. Jag har vid något tillfälle använt tandtråd och sågat mig igenom mellan räcke och däck och även starkare sytråd (björntråd). Skalpell borde funka också. Lycja till! Mackey
-
Jag har en Mercury Optimax 2005 som är nyrservad med ny impeller etc. Tyvärr blir motorn varm och efter att ha bytt termostat och poppet-ventil så hittades en hel del skräp i termostathuset. Trots bytet så fortsatte motorn att överhetta. Då skruvade jag loss termostathuset igen för att på nytt hitta en massa nytt skräp. Har upprepat denna procedur nu ett antal gånger och fått mindre och mindre skräp att ansamlas för varje gång. Skulle dock vilja göra en ordentlig rengöring av kylsystemet innan årets sjösättning och tänkte höra här på forumet hur ni tycker att man ska gå tillväga? Har googlat och hittat en hel del olika tillsatser som rekommenderas. Den som ofta poppar upp är Systemrens. Dock vet jag inte praktiskt hur man går tillväga för att få in denna vätskelösning i motorn på ett enkelt sätt så att man kan låta den verka över natten, som det rekommenderas. Behöver växelhuset monteras av för att kunna utföra denna typ av rengöring eller går det att utföra utan demontering?
-
Cirkulationspumpen slits inte (helt i metall), möjligen oxiderar den bort - men inget jag hört talas om. Se bild på pumphjulets detaljer inuti.
-
Kommer det något bränsle ur accelerationsmunstycket när du gasar?
-
Hallå folket! Är påväg att bli med båt, ser ut att bli en adec 630. Har dock några funderingar om att fixa upp panelerna invändigt. Hur går man till väga? Börjar man med att slipa sen lack/olja? Finns det något speciellt att tänka på eller som rekommenderas. Är även lite osäker på vad som är där just nu i form av material samt behandlig som någon klokare än jag själv kanske vet. Egentligen ser det väl helt okej ut men är samtigt trevligt att fixa till det lite. Lägger in några bilder så det går att se vad jag syftar på.
-
Vad tror du om denna? Halva priset mot original... https://www.moory.se/p/impellersats-d2-55-d2-75-30-43-57-74-81-430-431-432-434/?trueroas=19039831640&gad_source=1&gclid=Cj0KCQjwzrzABhD8ARIsANlSWNP-DW81OjdfBbEvL8loqQiVCaigWd0mQK29hoZaFlAeZlkzldm4IX0aAtEYEALw_wcB
-
Jag valde en NorthTracker Machine Connect, bl.a. pga. dessa fördelar: Enkel installation: Kopplas direkt till plus och minus. Geofence-larm: Ställ in upp till fem säkerhetszoner och få larm via SMS eller e-post om enheten lämnar zonen. SSF-godkänd: Godkänd av Svenska Stöldskyddsföreningen, vilket kan ge försäkringsfördelar. Vattentålig och robust: IP67-klassad, vilket innebär att den är dammtät och tål nedsänkning i vatten. Prisvärd drift: Årligt abonnemang på 795 kr, inklusive datatrafik och roaming i hela Europa. Fjärrstyrning av enheter: Styr upp till två enheter på distans, som att slå på kylskåp eller värmare i båten. Larm vid dörröppning: Kan kopplas till magnetkontakter för att larma vid öppning av dörrar eller luckor. Backup-batteri: Inbyggt batteri som håller enheten aktiv vid strömavbrott. Stöd för 4G-nätverk: Säkerställer framtida kompatibilitet när äldre nätverk fasas ut.
-
Hej! Precis blivit med Orrskär 850 ifrån 1981. Fin båt, och håller på att bekanta mig med den och funderar på ev. uppgraderingar. Det sitter en avställningsyta/träplatta med gångjärn över diskhon. Man uppskattar ju alla avställningsytor men jusst den är jag lite kluven till. Varje gång man vill använda vattnet måste man liksom fälla upp den åt ena sidan 180 grader och låta den vila på en konsol över soffan. Om det då står saker på den så måste man ju börja med att plocka bort dem bara för att man vill ta lite vatten eller tvätta händerna. Det blir ohållbart tror jag. Ni som har båten, vad är era erfarenheter? Jag skulle vilja utforska hur man ev. kan bygga om den så att den inte fälls med ett gångjärn utan snarare går på glidskenor så att man skjuter den åt sidan och ås den lägger sig på stödkonsolen. Då kan all disk eller vad det nu är som står på den kan ligga kvar temporärt. Hälsningar Björn
-
Hej. Jag har en 22 fots cabin/DC med 280-drev och Cheva V8 SB 350 på 270hk. Propellern som sitter på är SP 15 x 21. Någon som kan säga om jag ligger rätt i storlek? Jag kommer inte upp i top-varv och når som max 28knop och kan tycka att den borde iaf göra minst 35 knop. Båten väger ca 1500kg. Ska man prova med en 14 x 21 propeller eller kanske 15 x 19? Alla idéer välkomnas.
-
Jag ställde en fråga i ChatGpt: "Du sade: Verkstadshandbok mercruiser 3L ChatGPT sade: Det verkar som du söker en verkstadshandbok för en Mercruiser 3L motor. Jag kan inte ge dig en direkt nedladdning av manualen, men jag kan ge dig några rekommendationer om var du kan hitta den eller vad du kan göra: Mercruisers officiella hemsida: Gå till Mercruisers officiella webbplats och navigera till deras supportsektion. Där kan du hitta manualer för olika motorer, inklusive Mercruiser 3L. Online manualer: Det finns flera webbplatser där du kan hitta användar- eller servicehandböcker för Mercruiser-motorer. Webbplatser som Boatfix.com eller MarineEngine.com har ofta manualer tillgängliga för nedladdning eller för att bläddra online. Återförsäljare eller verkstad: Om du har svårt att hitta manualen på nätet kan du också kontakta en auktoriserad Mercruiser-återförsäljare eller verkstad. De kan oftast tillhandahålla en manual eller ge dig vägledning. Om du har specifika frågor om motorservice eller felsökning kan jag också försöka hjälpa till med det! ChatGPT kan begå misstag. Kontrollera viktig information." Har du kollat efter verkstadshandbok på Mercruisers sida? Kan finnas där kanske
-
Var ute en vända igår, kort före in till hamnen från en ö. Lugnt och fint med svag vind. Strax när jag knutit fast, pendlade vinden upp mot 15 m/s. Detta hade jag hanterat... Men kanske inte som nybörjare.
-
Min båt har en rätt ny (3 år) värmare D4 som fungerar utmärkt under båtsäsongen. Men efter varje vinteruppställning med elen helt bortkopplad uppstår samma problem med att displaykontrollpanelen Easystart (tokig benämning, den är inte alls "easy") ger felkoder och värmaren går inte igång. Jag får gå in och radera felkoder och ställa in funktionerna på nytt. Den har alltså inget minne som håller någon längre tid. Är det några fler av er som upplever samma problem?
-
-
Det blev en dyr historia för klubben. Nu mer tillåts bara användande av klubbkranen.
-
Då det inte blev bättre av test med annat batteri, så verkar det vara någon kabel som inte är ordentligt dragen i motorn. Har du känt efter på de kablarna som kommer från batteriet in i motorn, så att de inte glappar?
- Yesterday
-
Står i överskriften till tråden Anodkit aluminium, Alpha One gen II, Artnr. 25-2635
-
Okej då får jag se om det går att justera för att komma förbi det som låter ”knackande” då det enbart är i det läget det låter så.
-
Hej. Jag köpte i höstas en Yamarin 6110 och är på det stora hela mycket nöjd med ”själva båten”. En kanonfin, snygg och gedigen båt med väldigt goda sjöegenskaper! Jag har väl egentligen bara två ”gripes” med den. Men de är också rätt ordentligt frustrerande. Dels är stuvfacken under all kritik. Sättet man öppnar luckorna under höger och vänster aktersoffa t.ex., är helt bisarrt. För att alls kunna öppna måste man knäppa loss sittdynorna helt, vilket känns otroligt osmidigt, och så öppnas de ”bakifrån och fram” vilket känns helt bakvänt. Det borde ha suttit ”dörrar” under benen istället, men men… Och dels finns det ingenstans att smidigt lägga undan lösa grejor. Man får slänga in allt löst i ruffen, vilket känns lite sunkigt. Men det värsta - kapellet?!? Det kan vara den sjukaste konstruktion jag varit med om. Tredelat kapell gör i sig att det blir en del krångel. Men att sedan få ner och ihop och in kapellet i den därför avsedda skyddsöverdraget med dragkedja…ren lögn! Stora delar av kapellet består av plastrutor (vilken funktion de fyller förstår jag inte riktigt eftersom man i regel sällan kör med kapellet uppe, men jag antar att det är därför). När man ska fälla ner och trycka in kapellet i överdraget är det bara plastrutor i mängder överallt, som inte går att enkelt rulla ihop eftersom de löper över böjen på kapellbågen, och inte att vika eftersom plasten riskerar att spricka då. Och mängden kapellduk och plastrutor som hänger i stora sjok ner från kapellbågarna är långt mycket mer än vad som går att få in i överdraget på något sätt jag ens kan drömma om. Jag har sett bilder på Yamarin 6110-båtar där kapellet syns ligga prydligt och fint i sitt lilla ”kuvert” i aktern. Men hur dessa ägare lyckats med den bedriften övergår mitt förstånd. Ni som äger eller ägt samma båtmodell - vad är det jag missar?! Finns det något speciellt trick som jag bara inte lyckats klura ut?! All hjälp uppskattas! /Adam
-
Haha! Ja det blir nog inga övernattningar under däck för mig😅 Den går ju ta ur om man vill ha mer packutrymme, men får sitta i så länge. Det ger ju en större plan yta att packa på i gengäld.
-
-
Marinklubbar
-
Veteranbåtsklubben
Open Club · 12 members
-
MV-Marin 6600 FC
Open Club · 3 members
-
Catalina klubben
Open Club · 13 members
-
Nidelvklubben
Open Club · 5 members
-
Nimbus
Open Club · 20 members
-