

per_62
Medlemmar-
Content Count
1,094 -
Joined
-
Last visited
-
Days Won
3
per_62 last won the day on December 20 2022
per_62 had the most liked content!
Community Reputation
198 ExpertAbout per_62
-
Rank
Vice Amiral
Recent Profile Visitors
2,803 profile views
-
En 10 cm lång skruv kan inte bara försvinna. Lysa med ficklampa och dammsuga överallt verkar vara bra metoder. Alternativt töm verkstan på allt och du kommer nog som en av de sista prylarna hitta den. Eller tänk utanför boxen och skruven ligger säkert på ett ställe som du inte trodde var möjligt att den skulle hamna på.
-
Hur laddar man olika batterier med solpanel/solpaneler. Gärna utan att behöva införskaffa allt för många samt dyrbara prylar? Att koppla ihop olika typer av batterier bör man inte göra. Har nu två GEL-batterier 100Ah 12V (husbatteri) och ett AGM-batteri 60Ah 12V (startbatteri). Solpanel 50W med MPPT regulator (Victron SmartSolar MPPT 100/20). 1) Behövs det extra MPPT, DC/DC laddare, eller finns det andra alternativ? 2) Vill att solpanelen ska ladda både husbatteri och startbatteri, både sommar och vintern. Vad behövs för prylar att åstadkomma detta och hur kopplar man? 3) Funderar även på att komplettera med en liten solpanel på 10W som underhållsladdar startbatteriet och att vid fulladdat går över och laddar husbatteriet. Vad behövs för prylar att åstadkomma detta och hur kopplar man?
-
På slutet av etapp 1 seglade den finska båten Spirit of Helsinki om den franska båten Pen Duick VI. Därefter observerades att några mobiltelefoner hade används efter starten i Southampton vilket ledde till ett straff på 72h. Under denna kappsegling är det inte tillåtet att använda mobiltelefoner. Den amerikanska båten Godspeed har inte haft någon bra fart under etapp 1, har ca 6800 nm kvar och väntas gå i mål den 9 november. Idag kl 14 går starten för etapp 2 Kapstaden-Auckland New Zeeland 7250 nm. Det kommer troligen bli en händelserik etapp med djupa lågtryck och kraftiga vindar. Starten kan följas här: https://www.facebook.com/oceangloberace Samt båtarna kan följas under racet här: https://oceangloberace.com/livetracker/
-
Jag har inte seglat igenom om Panamakanalen men besökt slussarna för 20 år sedan, kan rekommendera ett besök. Då kostade det ca $1000 att slussa en segelbåt genom Panamakanalen. Slusskostnaden 2023 för en segelbåt kortare än 65 fot verkar vara ca $1800 och kommade år ökar kostnaderna. Det är gigantiska konstruktioner som började byggas 1882 under ledning av fransmannen Ferdinand de Lesseps men gick i konkurs 1889 och 20000 arbetare dör under det franska försöket att bygga kanalen. Kostnaden för det franska försöket var budgeterat till $132 miljoner men projektet hade vid konkursen kostat $287 miljoner. Mellan 1904 -1914 bygger USA kanalen med 40000 arbetare varav 5000 dör. Kostnad $375 miljoner. Kanalen utökades ytterligare med större slussar 2016 till en kostnad av $5,2 miljarder. Här är en video som belyser problemet med pågående klimatförändringar vilket ger brist på vatten. En lösning kan bli att överleda vatten från ytterligare två sjöar:
-
Finska båten Spirit of Helsinki blev första båt i mål idag 20/10 efter 40 dagar och 7800 nm. Nu gäller det för övriga båtar att skynda sig till Kapstaden så att de hinner förbereda sig inför start av etapp 2 Kapstaden - Auckland New Zeeland, 7250 nm
-
Den franska båten Pen Duick VI har under lång tid legat först i den första etappen där målgång sker i Kapstaden. Men de senaste dagarna har båtarna strax bakom kommit i kapp då det varit bättre och starkare vindar för de jagande båtarna. Nu ligger istället den finska båten Spirit of Helsinki först och har ca 500 nm kvar till målet som beräknas nås om tre dagar den 20/10. Det vore ju trevligt om en finsk båt kommer först till Kapstaden. Men det slutliga resultatet beror på vilken omräknad tid respektive båt erhåller då båtarna har olika mätetal. Båten Outlaw har tagit ett okonventionellt vägval närmast Afrika vilket ger kryss och svagare vindar. Kanske det betalar sig med en betydligrt kortare sträcka jämfört med de som seglat i ytterbåge ner mot Kapstaden där man vanligast får öppnare vindar men längre sträcka. Den 5/11 går starten från Kapstaden för etapp 2 med målgång i Auckland Nya Zeeland. Tyvärr ser det ut som att två båtar inte hinner fram till Kapstaden innan starten går för etapp 2. Samt att övriga båtar bara får några dagar i land innan den långa krävande seglatsen till Auckland.
-
Den skadade seglaren blev upplockad den 18/9 för transport till sjukhus på Madira genom att besättningen aktiverade en av båtens livräddningsflottar och därefter blev han upphissad med helikopter. Inte helt enkelt om man är allvarligt skadad att hoppa ner i en livräddningsflotte. Injured French sailor rescued by long-range helicopter mission The Triana crew launched one of their two eight-man SOLAS life rafts and the casualty was assisted into the raft by three crew Xavier Haize, Titouan Dourmap and Max de Montgolfier. All four were then secured to the stern of Triana by a 12-meter line. Sea state at that time was 2.5mtr sea and 17-20kt winds. Shortly after the helicopter arrived, and at 16:45UTC Stéphane was successfully winched out of the liferaft into the helicopter to continue the long flight back to the island of Madeira and awaiting medical personnel. Video visar nedstigning i livräddningsflotten och när helikoptern kommer: https://youtu.be/h7KMhdSk3cg?si=p5VL5pokVOsMBjaI
-
Båtarna är på väg söderut och det skiljer ca 600 nm mellan första och sista båt. De första båtarna är strax norr om Kanarieöarna. Igår 17/9 skadades en fransk seglare på båten Triana vid ett fall på däck och vilket resulterade i ett allvarligt 9 cm långt och 3 cm brett öppet sår på benets baksida. Ingen läkare ombord men smärtstillande har erhållits. Olika alternativ att överföra seglaren till andra båtar övergavs pga sjöförhållanden och vindar. Tyvärr blev förloppet allvarligare och i morse 18/9 kontaktades seglingsledningen via radio och en helikopter från Portugal ska ha varit ute och plockat upp seglaren ca 210 nm från land. Att skada sig allvarligt långt från land är något man helst vill undvika. Hoppas att seglaren får vård innan mer komplikationer tillstöter. En bom med en 15 cm lång spricka efter några dagar med kraftiga vindar har gjort att båten Godspeed lagt om kursen och styr nu mot Lissabon för reparation. https://oceangloberace.com/long-range-helicopter-medivac-underway-for-injured-ogr-sailor/
-
Här är en film från Whitbread Round the World Race 1973-1974 hur det var att då segla runt jorden.
-
Idag 10/9 kl 13 (kl 14 svensk tid) startar första etappen i Ocean Globe Race 2023 vilket är en retrokappsegling med båtar byggda före 1988 och inspirerat av att det är 50 år sedan Withbread Round the World Race 1973. Inga moderna hjälpmedel är tillåtna som tex datorer, GPS etc. Utan man får navigera med sextant och död räkning. Etapp 1: Southampton, UK - Kapstaden, Sydafrika Etapp 2: Kapstaden, Sydafrika - Auckland, Nya Zeeland Etapp 3: Auckland, Nya Zeeland - Punta del Este, Uruguay Etapp 4: Punta del Este, Uruguay - Southampton, UK Inga svenska båtar är med men två finska utav totalt 14 båtar. Den finländska seglaren Tapio Lehtinen som var tvungen att bryta ensamkappseglingen Golden Globe Race 2022 jorden runt när hans båt sjönk söder om Kapstaden kommer nu att segla med en Swan 55. Starten från Southampton kan kan följas på: https://www.youtube.com/@OceanGlobeRace/streams https://www.facebook.com/groups/367864666613651/user/100039815300215/ Samt båtarna kan följas under racet här: https://oceangloberace.com/livetracker/ Mer information kring varför Tapois båt i Golden Globe Race 2022 sjönk finns här: Introduktion till Ocean Globe Race 2023
-
En begagnad handledare för en rulltrappa kan nog fungera. Leta hos någon firma som håller på med rulltrappor. Alternativt ett begagnat ransportband av gummi.
-
Funderade från början att utgå från olika typer av skivor eller plasta en själv med distansmaterial. Polykarbonat var ett av alternativen men föll på just det att hur man kan plasta fast en sådan. Har dock skaffat en glasfiberskiva som ska sågas. Känns enklare att för detta ändamål utgå från en redan färdig glasfiberskiva som sågas samt förhållandevis enkelt kan plastas fast i båten.
-
Det är ju inget jättejobb som ska utföras med denna sågning så att ta det lite långsammare med ett multiverktyg med lämpligt sågblad lockar då det även inte dammar så mycket. Har tidigare provat med att ta upp ett mindre rektangulärt hål för kabelgenomföring i en glasfiberskiva vilket var mycket enkelt. Att skydda sig med handskar kommer att göras eftersom små bitar av glasfiber kan vara riktigt vassa. Vattenspolning hoppas jag att slippa men om det skulle damma mycket så kan detta vara ett alternativ. Med ett bra verktyg som inte blir slött alltför fort är ett önskemål. Bosch T 130 RIFF Special för keramiska material kan mog även vara ett alternativ om det blir sticksågning.
-
Jag ska såga ut två stöd för en ny vattentank (plast på 120L) ur en glasfiberskiva med tjocklek 3-4 mm. Det kommer vara några tvära vinkeländringar vid sågandet. Stöden ska plastas fast under vattentanken i förpiken för att fixera tanken. Jag har sticksåg, multiverktyg, bågfil, borrmaskin, grovfil. Dessa verktyg borde kunna användas men kan behöva kompletteras. Tänker borra vid vinkeländringarna för att underlätta sågningen i vinklarna. En vinkelslip dammar väl mest. Därefter sticksåg och multiverktyg. Minst dammar nog handsåg men tar längst tid. Damm och vassa partiklar behöver man skydda ögon och luftvägar med skyddsglasögon och halvmask. Funderar på att skaffa: Biltemas halvmask för att skydda luftvägarna. Bosch T101BIF special för laminat sticksågsblad för sticksåg Bosch AIZ 32 AIT instickssågblad för multimaskin Tacksam för tips kring sågningjobbet med personligt skydd samt vilka verktyg och sågblad som rekommenderas.
-
485er jollen känner jag inte till och hittar ingen information på internet vid en snabb sökning. Med trapets och en båtvikt på ca 100kg så borde den vara livlig och kul att segla. Men som sagt det verkar inte vara någon större klass om man vill segla mot andra 485er. Att segla med trapets lär man sig fort och det är kul att stå utanför båten. För att ha kul med en jolle så behöver man ha lämplig totalvikt på besättningen. Om man väger för lite så blir det svårt att burka ner jollen vid kraftigare vind. Ni kommer dock att öka i vikt om några år så det kan fungera med en lite mer krävande jolle som man växer in i om något år. Men om ni inte klarar av jollen nu för att ni väger för lite så kanske ni tröttnar och kanske lägger av pga detta. Jag började med en Flipperjolle när jag var ungefär lika gammal som ni är. Riktigt kul några år och därefter blev det en Laser och en massa kappseglingar. Men Laser är en enmansjolle och inte så kul att segla två i. Om ni tänker kappsegla framöver så rekommenderas en jolle som är populär så att det finns andra att kappsegla emot. Vill ni bara ha en jolle att segla med så kan ni välja vilken som men roligare med en jolle med fart i och gärna trapets. Alternativa jollar med trapets kan tex vara 420 eller den något större 470. Besättningens vikt bör för dessa ligga på ca 110-145kg (420) och max 140kg (470). Dock kan 470 vara lite för avancerad för er i dagsläget men passar om något år. En Hobie Cat som går fort när det blåser kan även vara ett trevligt alternativ. Jag har provat en gång och på undanvindarna kändes det som man flög fram. Prova gärna olika jollar innan ni köper någon jolle genom att kontakta någon seglingsklubb och klassförbunden. Att provsegla och prata med de som seglar dessa jollar kan ge värdefull information. Med en budget på 10000kr är dock utbudet begränsat. Fundera på om ni kan betala mer så finns det mer att välja på. Tänk på att gamla segel kan behöva bytas ut vilket kostar en hel del.