Jump to content
Tuesday 28 September 2021

per_62

Medlemmar
 • Content Count

  1,022
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  2

Everything posted by per_62

 1. Ska det gå fort så leta efter båtar med högt SRS-tal. I Svenska seglarföbundets SRS tabeller finns en hel del båtar: https://www.svensksegling.se/matbrevbatteknik/AlltduvillvetaomSRS/SRSTabeller I Sailguide kan man sortera ut båtar efter SRS-tal: https://www.sailguide.com/boats Ska det däremot gå fortare än drygt 10 knop så fundera på en trimaran. Ofta kan man på dessa vincha ihop skroven när man ska lägga till. Se denna video för inspiration https://youtu.be/tHToSDz5ghU
 2. Magnettricket kan man väl även göra med en järnbit som fästes temporärt på en syrafast plåt. När dessa i bästa fall kommit på plats med den starka magneten och bultarna börjat dra i den syrafasta plåten så rycker man loss järnbiten med ett i förväg fastsatt tamp. Kan dock vara pilligt att få plåten i läge med magneten... Alternativet är barnarbete om någon ung förmåga kan nå fram och hålla plåten på plats. Eller så får man skaffa sig en robotarm som med precision kan nå avsedd plats för plåten.
 3. En pulpit ska vara monterad så att den kan ta upp stora krafter utan att den lossnar, tex om någon faller mot den etc. En syrafast plåt på insidan med gängade hål kan väl inte vara omöjligt att få till så att pulpiten verkligen sitter fast med syrafasta bultar från utsidan. Kommer man inte åt så kan väl hål tas upp för en inspektionslucka, stuvfack eller handskfack. Alltid bra med lite extra förvaringsutrymme.
 4. Enligt en rapport från 2001 skulle i värsta fall en tsunami från vulkanen Cumbre Vieja på La Palma kunna åstadkomma extremt höga vågor vilka även kommer att nå kusterna på bägge sidor av Atlanten. Detta kommer i så fall leda till ofantligt stora skador och förlust av människoliv. Det tar bara drygt 1 h så träffas Afrikas kust av dessa tsunamivågor!
 5. per_62

  Dyvika

  Kan själva pluggen sitta fast så att förra ägaren monterade bort hela dyvikan med skruvar och allt samt därefter återmonterad med nytt tätningsmedel? Eller är dyvikan monterad år fel håll? Kanske dax att ta bort hela dyvikan och kolla hur det ser ut så att detta inte sänker båten framöver.
 6. per_62

  Dyvika

  Brukar vara ett spår eller läpp att ta tag i från utsidan. Kan pluggen vara inskruvad från insidan? Samt varför så mycket tätmassa på utsidan? Kanske även undersöka hur denna dyvika är monterad i båten.
 7. Luta båten så blir det mer marginal under bron:
 8. Vad är det för båttyp? Vattnet i fällkölen ger inget bidrag till att räta upp båten förrän det lutar så pass mycket så att det instängda vattnet i fällkölen börjar komma över vattennivån. Men då lutar nog båten en hel del och båtfarten minskar. Alla båtar kan kapsejsa, även båtar med köl av tex järn eller bly. En större båt brukar ha ett större rätande moment pga större kölvikt så det är mycket ovanligt att en sådan kapsejsar eftersom ju mer det lutar minskar även vindens tryck på seglen. Fördelen med en vattenfylld fällköl är att båtvikten minskar om båten ska köras på trailer då man tömmer ut vattnet. Samt att det inte behövs så mycket flytelement i båten om den ska vara osänkbar.
 9. Vi har gamla fendrar som aldrig verkar ta slut förutom att de inte ser nya ut längre. Storleken kan dock ha betydelse om man behöver skydda båten om det är stökigt med vågor samt om man ligger mot en sämre ojämn brygga eller bergknalle. Bryggor där man monterat bildäck svärtar ner fendrar. Man kan även komplettera med platta fendrar som även fungerar fint att sitta på (i båten eller i land).
 10. Långa och något smalare båtar har ofta lite mindre segelyta och även en självslående fock och dom kryssar bra och har bra fart även på öppna bogar. Om det är snabbare båt du är ute efter så skaffa en med ett högt SRS-tal. Sedan får man leta i listan efter vilka av de snabbaste båtarna som har självskotande fock samt om inredningen etc uppfyller dina krav : https://www.svensksegling.se/matbrevbatteknik/AlltduvillvetaomSRS/SRSTabeller Tabell 2021 för kölbåtar: https://matbrev.svensksegling.se/Home/BoatList Sedan finns det ju även katamaraner och trimaraner som seglar riktigt snabbt. Tex en Dragonfly 28 Sport,
 11. Att nycklar etc som man har i fickorna inte trillar ut är ju viktigt. Är det dessa 1200 Shorts som ni har provat: "PP1200 Shorts är tekniska shorts gjorda i FAST DRY STRETCH™ ett 4-vägsstretch och snabbtorkande material med slitstarka och stretchiga förstärkningar. Materialet är vattenavstötande med andningsförmåga, och på grund av dess överlägsa fukttransporterande egenskaper bibehåller konfort." Är dessa shorts vattentäta som ett par galonbyxor så att man kan sitta i en vattenpöl utan att bli blöt i baken? Eller är det vattentätt en stund? Att ha en vattentät dyna eller liggunderlag att sitta på kan ju också vara skönt när det regnar eller det uppstår vattenstänk.
 12. Sanslöst beteende. Man kanske ska ta dit en eskader med hårdrocksentusiaster och digga hela natten. Alternativt om man inte gillar musiken så kan man ju ringa 114 14 och diskutera frågan med någon polis.
 13. Vid en direktträff kan det se ut på detta sätt. Lyckligtvis ovanligt men så kanske det var när Ronnys Rival träffades och sjönk i Erstaviken. 15 minuter innan direktträffen var ägaren ombord för att förbereda inför en kappsegling dagen efter. “It was nuts,” Plominski said. “We were down there 15 minutes before. We were just waiting for rain to die down before we went down there again.” https://www.bostonglobe.com/metro/2019/07/08/was-nuts-says-owner-yacht-that-was-struck-lightning-boston/CeMncRrqn3tRRfC2lISN5N/story.html Här är en beskrivning av vad som gick sönder på segelbåten vilken blev skrotad därefter: https://cruisingclub.org/sites/default/files/article_files/boat lightning damage (1).pdf
 14. En bekant hade sin motorbåt på trailer på villatomten. En eftermiddag var båt och trailer borta. Lyckligtvis med polisens hjälp hittades båt och trailer några dagar senare. Att försvåra att koppla och köra iväg genom att tex ta bort hjulen är väl en bra metod. Utöver detta så kanske motorn kan förvaras separat samt utan motorkåpa då blir den inte så stöldbegärlig. Kameraövervakning kanske kan hjälpa men en stöld kan gå ganska fort. Samt om man lyckas komma fram i tid så kanske man blir nedslagen så bättre kalla på polis.
 15. per_62

  Fastnet race 2021

  Trimaranen Maxi Edmond De Rothschild blev första båt runt Fastnet rock och seglar nu med ca 23 knops fart mot målet i Cherbourg. Vid 3:57 i denna video krockar en babordsbåt strax efter start i IRC3 med en båt som precis har slagit för att undvika en styrbordsbåt: https://youtu.be/D9zg0ihnNlo
 16. ROLEX FASTNET RACE – Start idag med första start 11:10 BST (12:10 Svensk tid) https://youtu.be/dsKJhPj8tKs Rolex Fastnet Race: World's biggest offshore yacht race starts on Sunday https://www.sail-world.com/news/240342/The-worlds-biggest-yacht-race-starts-on-Sunday Ny sträckning av banan med målgång i Cherbourg https://www.rolexfastnetrace.com/en/follow/general-info/about-the-race-spectators Starttider: https://www.facebook.com/RoyalOceanRacingClub/ 𝙎𝙩𝙖𝙧𝙩 𝙏𝙞𝙢𝙚𝙨 Multihulls (MOCRA, Open) - 1110 (BST) IMOCA, Class40 - 1125 IRC Zero - 1140 IRC 1 and Figaro 3 - 1155 IRC 4 - 1210 IRC 3 - 1225 IRC 2 - 1240 Tracker för racet: https://www.rolexfastnetrace.com/en/2021-tracking-player Följ starten live: https://youtu.be/tiabEkGCdQE
 17. Vi seglar oftast i Stockholms skärgård och jag brukar skrubba några gånger under sommaren framförallt för att inte bli omseglad men även hålla uppe farten vid motorgång. Med mycket beväxtning kan farten gå ner några knop vilket känns onödigt. Antingen blir det simmandes med en borste eller platsisskrapa samt vid bryggan med en borste som finns för ändamålet i vår hamn, Powerbrush skrovborste. Borstade för en vecka sedan och det försvann några havstulpaner som börjat sätta sig på botten. En varning via SMS kan erhållas när det börjar bli dax för skrubbning.
 18. Denna rutt har inga större överraskningar och har man sjökort med sig är det inga problem. För många år sedan pekade vi ut åt vilket håll Nynäshamn låg när en motorbåt kom upp och frågade. Dom hade enbart ett utdrag ur telefonkatalogen med sig. Dom blev glada för svaret och drog på full gas söderut bland öarna...
 19. per_62

  Halv katastrof

  Kolla om det finns någon propeller kvar. Träffade på en båt för några år sedan som tappat sin propeller, troligen pga av att ett låsbleck hade gått sönder.
 20. Fendrar finns det behov av då båten ligger hemmahamnen och många gånger i både naturhamnar och gästhamnar. Våra fendrar lyfts upp på däck och kläms fast mellan vant och mantågsstöttor eller knyts fast i något lämpligt. när det är dax att lägga till hängs dom bara ut. Att även ha särskilda fenderhållare som när de inte används tar plats ombord ser vi ingen anledning att ha. När det kappseglas så lyxar vi till det genom att lossa och slänga ner fendrarna i något stuvfack eller där de kan få plats. Att segla med fendrar hängandes i vattnet undviker vi gärna då det går lite långsammare samt inte ser så sjömansmässigt ut. Men se till att ni har fendrar och använder dessa för att skydda andra båtar om det blir trångt mellan båtarna då ni lägger till någonstans.
 21. Hoppas det ordnar upp sig med den där störande uthyrningen av båtplatsen. Finns det inte regler i hamnen att man ska ha fendrar på båtarna? Om ni förtöjer mellan stolpar så spänn en lina mellan stolpe och brygga så blir det svårare med närkontakt mellan båtarna. Samt gardera med extra fendrar på egna båten.
 22. Det kan ha varit Landkrabbans seglarskola, http://www.landkrabban.se/, som numera har övergått i PDF-format och kan köpas här: https://battrebat.e-junkie.com/product/1675178/Landkrabbans-seglarskola---Niklas-Krantz: Ett smakprov finns här: https://sittbrunnen.se/segling-79/154-laer-dig-segla/2346-nautiskan-det-hemliga-batspraket
 23. En rapport från en TP52: ”Harding rapporterar från TP52:an Zer°emission” https://www.searchmagazine.se/artiklar/harding-rapporterar-från-tp52-an-zer-emission_15769.htm?fbclid=IwAR1Y1L5b00pX6qncSP2fEOJHkwjHnvn1I9YkCCnXlddpG6CPBgHtf1m8NrE
 24. Två försegel åt varsitt håll (tex genua och fock) med fördel spirat med spinnakerbommar. Eller i alla fall den ena med bom ger en stabil gång vid läns. Det extra förseglet kan hissas i spinnakerfallet. Storseglet kan då tas ned om man vill. Läs mer: https://www.cruisingworld.com/double-your-downwind-fun-two-jibs/
 25. Årets Gotland runt blir lite annorlunda med start i området mellan Fjäderholmarna och Hundudden både på lördag och söndag. Samt det brukar komma upp en länk där man kan följa båtarna. "Mer av historierna och resultat hittar du på Gotlandrunt.se där du också kommer att kunna följa racen i realtid. Starterna i år kommer att direktsändas på både under lördagen och söndagen och sedan kommer du att få löpande uppdateringar här, på facebook och i flera dagliga sändningar från KSSS Studio från Sandhamn." https://www.ksss.se/nyheter/nyheter/2021/gotland-runt-startar-i-stockholm-3--4-juli/ https://www.ksss.se/gotlandrunt https://www.facebook.com/KSSS
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. Du behöver som gäst även vara medveten om våra Terms of Use och GDPR policy Privacy Policy