Jump to content
Thursday 30 March 2023

Eld-

Medlemmar
 • Content Count

  2,715
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  4

Eld- last won the day on February 28

Eld- had the most liked content!

Community Reputation

474 Expert

About Eld-

 • Rank
  Hedersmedlem

Profile Information

 • Location
  Stockholm
 • Interests
  Vator 17 HT
  Mercruiser 140

Recent Profile Visitors

2,521 profile views
 1. Eld-

  Undvika drev?

  Jag byter bälgarna vat femte år och, ja, man behöver några specialverktyg men de kostar inte mer att köpa än att de pengarna med råge är insparade på första bälgbytet man gör själv. På vissa ställen går verktygen att hyra. Även packboxar kan man byta själv men då behövs ännu mer specialverktyg så själv överlåter jag det till proffs som även har grejor för täthetsprovning.
 2. Eld-

  Undvika drev?

  Drev går håller länge med rätt skötsel. Mitt är nästan 50 år. Jag kan se tre orsaker till att drev havererar i förtid. 1. Grundstötning. Inte mycket bättre med axel. 2. Felaktig installation från början. Tex en motor med för stort vridmoment för drevet. (Många med bravodrev och alldeles för stor diesel framför.) 3. Man missköter det förebyggande underhållet. Man måste byta bälgar, impellrar och packboxar i tid. De åldras och att få in vatten på fel ställe är obra. Detta är mer jobb än med axel men det är inte alls svårt.
 3. Relingslist skulle jag kalla den delen.
 4. Om man bara ska ha en båt för att lära sig segla på egen hand så kan man ju köpa vilken ovanlig segeljolle som helst som är tillräckligt stor. Ovanlig skriver jag för att det blir mycket billigare än att köpa en känd modell. Se bara till att grejorna är hela och användbara.
 5. Eld-

  Prisvärd plotter?

  Styckpriset på en produkt är enormt beroende av tillverkningsvolym. Marina produkter har en försvinnande liten marknad jämfört med mycket annat.
 6. Har någon sett ett bättre sätt att sätta upp bränslefiltreringen? 10 minuter in här: Det är antagligen det dyraste sättet också...
 7. Det är inte särskilt svårt att få dit sådana fönsterlister om man gör på rätt sätt. Risken är förstås att de kan vara gamla och hårda så att man måste försöka få tag på nya.
 8. Nu har jag använt Hempel SilicOne i ett antal år och att den skulle vara befriad från beväxning är ju trams. Däremot växer det inte mycket på den och det som växer där är lätt att ta bort. Den är mekaniskt svag så om botten blir skrapad på något sätt, även med ett väldigt trubbigt föremål som tex en trästötta, så lossnar ju färgen direkt på det stället.
 9. Här kanske? https://www.kartbutiken.se/nautiskt/sjokort/batsporkort-medelhavet
 10. Eld-

  båt priser

  Vi får väl segla med segelbåtarna då... istället för att hålla på och göra det bekvämt för oss med motor. Man kan klara sig helt utan motor. Det kräver mer förberedelser och man blir oftare tvungen att vänta pä bättre väder men det går.
 11. Det retar nog bara upp späckhuggaren. Det krävs minst en elefantbössa tex en som laddas med .700 Nitro Express: https://images.app.goo.gl/HUNmw2U4tTN422y69 Den patronen är cirka 9 cm lång och har cirka 18mm kaliber. Dessutom måste man skjuta när huvud elller rygg är i eller ovanför vattenytan eftersom kulan bromsas väldigt fort i vatten. Fast största problemet när man seglar mellan olika länder är vapenlicensfrågan. Den är i princip olöslig.
 12. Gasreglaget är väl även stoppreglage. Avsikten var att det skulle vara ett större motstånd när man trycker ner gasreglaget från tomgång till stopp. Detta fungerade ofta dåligt redan från början pga att kablarna var så långa och hade så stort motstånd att man inte kände skillnad. Detta lär ju inte bli bättre med åren. Med detta sagt så borde inte motorn stanna redan när reglaget nått mitten. För mig låter det som att kabelns position behöver justeras. Om kabeln/reglaget går trögt så kan även kabelbyte behövas.
 13. Det finns inte på Alphadrev som jag antar att det handlar om. Det finns antagligen en manuell bypassventil på pumpen som du kan öppna om du vill trycka ner drevet manuellt. (Jag kan inte alla pumpmodeller men på de jag sett på nära håll finns det.)
 14. Det är smart att måla på morgonen om temperaturen är på gränsen eftersom det är viktigast att temperaturen är bra i början av härdningsprocessen men inte så viktigt senare.
×
×
 • Create New...