Gå till innehåll
fredag 19 april 2024

pamaguso

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    25
  • Gick med

  • Besökte senast

Anseende bland gemenskapen

10 Trovärdig

Om pamaguso

  • Placering
    Fänrik

Senaste Profilbesöken

Blocket med senaste besökare är inaktiverat och visas inte för andra besökare.

  1. Tycker inte man kan vara riktigt så kategorisk. Köpte 4 st från Biltema 2015 och har inte haft några som helst problem. Båten på ca 5 ton ligger i delvis oskyddat läge. Kanske det kan vara olika från gång till gång beroende på vilken underleverantör de använt sig av.
  2. Vincharna har fått service varje eller vartannat år, så det borde inte vara problemet tycker jag. Visst är de av stål, men något måste ändå ha hänt eftersom det på en av vincharna inte går att få plats med fjäderbrickan upptill på axeln. Syns nog tyvärr inte så bra på bilderna. Dessutom blir problemet detsamma på andra sidan om man flyttar den "bulliga" trumman dit.
  3. Hej! Har fått problem med en vinsch på pappas Debutant. Skulle tro att det började med att något djur (kanske svalor) försökt bygga bo (?) i vinschen. Det satt någon gråaktig stel massa som gjorde det omöjligt att få i handtaget och den gick dessutom inte att rotera. Efter att ha skrapat/hackat bort det som satt där fungerar det ändå inte att snurra vinschen. Har nu skruvat isär båda vinscharna för att jämföra delarna och det ser ut som att något har hänt i "trumman" (den stora delen). Det verkar som att innanmätet i den defekta har "bullat upp sig". På bilden är det den vänstra som har problem. Svårt att fotografera så att det syns, men den fungerande trumman är plan runt brickan medan den andra har en konvex yta. Detta orsakar att fjäderbrickan som sitter på navet längst upp och ska hålla allt på plats inte går att få på plats i spåret vilket bidrar till att den inte roterar som den ska. Har någon förslag på hur man kan lösa detta? Går det ens att laga, eller får man leta efter en ersättningsdel? Vem kan i så fall tänkas ha en sådan? Och vad är det för typ av vinsch? Andersen? Modellnummer? (Båten byggdes av Fisksätra varv 1976.) Tack på förhand!
  4. För mig blev det stopp redan på fråga 4 som bara ger möjlighet att ange en enda båttyp. Varför går det inte att välja flera olika alternativ samtidigt? (Jag har för många båtar, jag vet... 😉)
  5. Hur hjälper obegränsad tillgång till vatten när: 1) Septiktanken är full 2) Du har fem timmar till närmaste tömningsstation (som dessutom visar sig vara ur funktion när du väl kommer dit) Brist på vatten tror jag inte är orsaken till att Brorzan föredrar sin Airhead... 😉
  6. Har du sett till att stamkabeln i nätet är terminerad? Utan terminering kan det bli problem.
  7. Verkar vara en sån här du har? https://sunware.solar/basiswissen/zell_prot
  8. På baksidan av denna brytare finns möjlighet att ansluta två olika kretsar. T. ex. en förbrukarkrets och en start/motor-krets. - När brytaren står på OFF så är båda kretsarna brutna. - När brytaren står på ON så är båda kretsarna slutna, men fortfarande separerade. - När brytaren står på Combine så är båda kretsarna slutna och de har dessutom kopplats ihop.
  9. Skulle någon av dessa kunna vara till nytta? https://www.hjertmans.se/produkter/segling-sakerhet/rigg/segelmatare/sail-stopper-rostfri https://www.hjertmans.se/produkter/segling-sakerhet/rigg/segelmatare/sail-stopper
  10. Finns även här någon tia billigare: https://www.jemfix.se/gasvarnare-g-3000/5138/9033795/
  11. Tyvärr, tyvärr. Av olika orsaker har jag ännu inte fått den monterad, så jag har ännu ingen uppfattning om hur stabilt eller svajigt det blir. Sorry...
  12. Det där ser nästan likadant ut som på min pappas Debutant (som också byggdes av Fisksätra Varv vid ungefär samma tidpunkt). Där var det ursprungligen replik på storseglet. När det så smånigom byttes till travare, så började vi använda en sån här: https://www.hjertmans.se/produkter/segling-sakerhet/rigg/segelmatare/sail-stopper Det finns tydligen två varianter och vi hade den runda. Kanske inte den mest eleganta lösningen, men funktionell och väldigt prisvärd!
  13. Nu har jag ingen jätteerfarenhet, men i min ungdom seglade jag Laserjolle. På den tiden var jag egentligen för lätt för Lasern (ett handikapp som tyvärr gått över med åren...😃). Hur som helst så kunde det ibland vara svårt för mig att hålla jollen plan på kryssen. Det gjorde att det skvalpade omkring en del vatten i den lilla sittbrunnen och som inte sögs ut i självlänsen. Jag brukade därför behålla länsen stängd på kryssen för att sedan öppna så fort jag föll av till slör eller läns. Då kunde jag hålla båten planare och vattnet sögs raskt ut. Kanske det kan fungera att göra så även på solingen?
  14. Jag hade läst en del om svajiga stolpar, så jag valde att köpa hållaren med 40mm rör istället för 30mm. När jag nu packar upp hållaren den ser jag att det sitter ett beslag (en fot) längst ner på stolpen som är tänkt att skruvas fast med 4 skruvar i skrovet/däcket beroende på var jag placerar den. Får alltså en fästpunkt i däck och en på pushpiten. Så jag hoppas att det ska bli någorlunda stabilt.
×
×
  • Skapa nytt...