Jump to content
Tuesday 07 February 2023

pamaguso

Medlemmar
 • Content Count

  22
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

8 Neutral

About pamaguso

 • Rank
  Kadett

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. För mig blev det stopp redan på fråga 4 som bara ger möjlighet att ange en enda båttyp. Varför går det inte att välja flera olika alternativ samtidigt? (Jag har för många båtar, jag vet... 😉)
 2. Hur hjälper obegränsad tillgång till vatten när: 1) Septiktanken är full 2) Du har fem timmar till närmaste tömningsstation (som dessutom visar sig vara ur funktion när du väl kommer dit) Brist på vatten tror jag inte är orsaken till att Brorzan föredrar sin Airhead... 😉
 3. pamaguso

  Backbone-system

  Har du sett till att stamkabeln i nätet är terminerad? Utan terminering kan det bli problem.
 4. Verkar vara en sån här du har? https://sunware.solar/basiswissen/zell_prot
 5. På baksidan av denna brytare finns möjlighet att ansluta två olika kretsar. T. ex. en förbrukarkrets och en start/motor-krets. - När brytaren står på OFF så är båda kretsarna brutna. - När brytaren står på ON så är båda kretsarna slutna, men fortfarande separerade. - När brytaren står på Combine så är båda kretsarna slutna och de har dessutom kopplats ihop.
 6. Skulle någon av dessa kunna vara till nytta? https://www.hjertmans.se/produkter/segling-sakerhet/rigg/segelmatare/sail-stopper-rostfri https://www.hjertmans.se/produkter/segling-sakerhet/rigg/segelmatare/sail-stopper
 7. Finns även här någon tia billigare: https://www.jemfix.se/gasvarnare-g-3000/5138/9033795/
 8. Tyvärr, tyvärr. Av olika orsaker har jag ännu inte fått den monterad, så jag har ännu ingen uppfattning om hur stabilt eller svajigt det blir. Sorry...
 9. Det där ser nästan likadant ut som på min pappas Debutant (som också byggdes av Fisksätra Varv vid ungefär samma tidpunkt). Där var det ursprungligen replik på storseglet. När det så smånigom byttes till travare, så började vi använda en sån här: https://www.hjertmans.se/produkter/segling-sakerhet/rigg/segelmatare/sail-stopper Det finns tydligen två varianter och vi hade den runda. Kanske inte den mest eleganta lösningen, men funktionell och väldigt prisvärd!
 10. Nu har jag ingen jätteerfarenhet, men i min ungdom seglade jag Laserjolle. På den tiden var jag egentligen för lätt för Lasern (ett handikapp som tyvärr gått över med åren...😃). Hur som helst så kunde det ibland vara svårt för mig att hålla jollen plan på kryssen. Det gjorde att det skvalpade omkring en del vatten i den lilla sittbrunnen och som inte sögs ut i självlänsen. Jag brukade därför behålla länsen stängd på kryssen för att sedan öppna så fort jag föll av till slör eller läns. Då kunde jag hålla båten planare och vattnet sögs raskt ut. Kanske det kan fungera att göra så även på solingen?
 11. Jag hade läst en del om svajiga stolpar, så jag valde att köpa hållaren med 40mm rör istället för 30mm. När jag nu packar upp hållaren den ser jag att det sitter ett beslag (en fot) längst ner på stolpen som är tänkt att skruvas fast med 4 skruvar i skrovet/däcket beroende på var jag placerar den. Får alltså en fästpunkt i däck och en på pushpiten. Så jag hoppas att det ska bli någorlunda stabilt.
 12. Stort, stort tack för förslagen! Mycket trevlig skiss också per_62!!! Tror att jag för säkerhets skull satsar på att komplettera med plattjärn av aluminium.
 13. Köpte förra våren en 80W solpanel och till denna en Noa vridbar solpanelhållare 40mm rör. Av olika orsaker hanns inte monteringen med förra säsongen, men nu är det dags... När jag plockar upp grejorna ur emballaget ser jag att Noas "skenor" är aningen korta i mitt tycke för att passa till solpanelen. (Se bilder.) Vad tror Maringuidens samlade expertis: Kommer det att hålla om jag borrar hål i fäst-skenan och skruvar ihop detta? Hur kan man annars göra? Förslag mottages tacksamt!
 14. Jo, visst finns det andra säkringshållare. Skulle dock inte rekommendera just den där modellen. Ser ut som en som satt i min båt när jag köpte den. Sladdriga anslutningar och glappar lätt är min erfarenhet. (Lite trist när solcellsregulatorn inte haft kontakt med batterierna när man kommer till båten...)
×
×
 • Create New...