Gå till innehåll
fredag 19 april 2024

pamaguso

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    25
  • Gick med

  • Besökte senast

Allt postat av pamaguso

  1. Tycker inte man kan vara riktigt så kategorisk. Köpte 4 st från Biltema 2015 och har inte haft några som helst problem. Båten på ca 5 ton ligger i delvis oskyddat läge. Kanske det kan vara olika från gång till gång beroende på vilken underleverantör de använt sig av.
  2. Vincharna har fått service varje eller vartannat år, så det borde inte vara problemet tycker jag. Visst är de av stål, men något måste ändå ha hänt eftersom det på en av vincharna inte går att få plats med fjäderbrickan upptill på axeln. Syns nog tyvärr inte så bra på bilderna. Dessutom blir problemet detsamma på andra sidan om man flyttar den "bulliga" trumman dit.
  3. Hej! Har fått problem med en vinsch på pappas Debutant. Skulle tro att det började med att något djur (kanske svalor) försökt bygga bo (?) i vinschen. Det satt någon gråaktig stel massa som gjorde det omöjligt att få i handtaget och den gick dessutom inte att rotera. Efter att ha skrapat/hackat bort det som satt där fungerar det ändå inte att snurra vinschen. Har nu skruvat isär båda vinscharna för att jämföra delarna och det ser ut som att något har hänt i "trumman" (den stora delen). Det verkar som att innanmätet i den defekta har "bullat upp sig". På bilden är det den vänstra som har problem. Svårt att fotografera så att det syns, men den fungerande trumman är plan runt brickan medan den andra har en konvex yta. Detta orsakar att fjäderbrickan som sitter på navet längst upp och ska hålla allt på plats inte går att få på plats i spåret vilket bidrar till att den inte roterar som den ska. Har någon förslag på hur man kan lösa detta? Går det ens att laga, eller får man leta efter en ersättningsdel? Vem kan i så fall tänkas ha en sådan? Och vad är det för typ av vinsch? Andersen? Modellnummer? (Båten byggdes av Fisksätra varv 1976.) Tack på förhand!
  4. För mig blev det stopp redan på fråga 4 som bara ger möjlighet att ange en enda båttyp. Varför går det inte att välja flera olika alternativ samtidigt? (Jag har för många båtar, jag vet... 😉)
  5. Hur hjälper obegränsad tillgång till vatten när: 1) Septiktanken är full 2) Du har fem timmar till närmaste tömningsstation (som dessutom visar sig vara ur funktion när du väl kommer dit) Brist på vatten tror jag inte är orsaken till att Brorzan föredrar sin Airhead... 😉
  6. Har du sett till att stamkabeln i nätet är terminerad? Utan terminering kan det bli problem.
  7. Verkar vara en sån här du har? https://sunware.solar/basiswissen/zell_prot
  8. På baksidan av denna brytare finns möjlighet att ansluta två olika kretsar. T. ex. en förbrukarkrets och en start/motor-krets. - När brytaren står på OFF så är båda kretsarna brutna. - När brytaren står på ON så är båda kretsarna slutna, men fortfarande separerade. - När brytaren står på Combine så är båda kretsarna slutna och de har dessutom kopplats ihop.
  9. Skulle någon av dessa kunna vara till nytta? https://www.hjertmans.se/produkter/segling-sakerhet/rigg/segelmatare/sail-stopper-rostfri https://www.hjertmans.se/produkter/segling-sakerhet/rigg/segelmatare/sail-stopper
  10. Finns även här någon tia billigare: https://www.jemfix.se/gasvarnare-g-3000/5138/9033795/
  11. Tyvärr, tyvärr. Av olika orsaker har jag ännu inte fått den monterad, så jag har ännu ingen uppfattning om hur stabilt eller svajigt det blir. Sorry...
  12. Det där ser nästan likadant ut som på min pappas Debutant (som också byggdes av Fisksätra Varv vid ungefär samma tidpunkt). Där var det ursprungligen replik på storseglet. När det så smånigom byttes till travare, så började vi använda en sån här: https://www.hjertmans.se/produkter/segling-sakerhet/rigg/segelmatare/sail-stopper Det finns tydligen två varianter och vi hade den runda. Kanske inte den mest eleganta lösningen, men funktionell och väldigt prisvärd!
  13. Nu har jag ingen jätteerfarenhet, men i min ungdom seglade jag Laserjolle. På den tiden var jag egentligen för lätt för Lasern (ett handikapp som tyvärr gått över med åren...😃). Hur som helst så kunde det ibland vara svårt för mig att hålla jollen plan på kryssen. Det gjorde att det skvalpade omkring en del vatten i den lilla sittbrunnen och som inte sögs ut i självlänsen. Jag brukade därför behålla länsen stängd på kryssen för att sedan öppna så fort jag föll av till slör eller läns. Då kunde jag hålla båten planare och vattnet sögs raskt ut. Kanske det kan fungera att göra så även på solingen?
  14. Jag hade läst en del om svajiga stolpar, så jag valde att köpa hållaren med 40mm rör istället för 30mm. När jag nu packar upp hållaren den ser jag att det sitter ett beslag (en fot) längst ner på stolpen som är tänkt att skruvas fast med 4 skruvar i skrovet/däcket beroende på var jag placerar den. Får alltså en fästpunkt i däck och en på pushpiten. Så jag hoppas att det ska bli någorlunda stabilt.
  15. Stort, stort tack för förslagen! Mycket trevlig skiss också per_62!!! Tror att jag för säkerhets skull satsar på att komplettera med plattjärn av aluminium.
  16. Köpte förra våren en 80W solpanel och till denna en Noa vridbar solpanelhållare 40mm rör. Av olika orsaker hanns inte monteringen med förra säsongen, men nu är det dags... När jag plockar upp grejorna ur emballaget ser jag att Noas "skenor" är aningen korta i mitt tycke för att passa till solpanelen. (Se bilder.) Vad tror Maringuidens samlade expertis: Kommer det att hålla om jag borrar hål i fäst-skenan och skruvar ihop detta? Hur kan man annars göra? Förslag mottages tacksamt!
  17. Jo, visst finns det andra säkringshållare. Skulle dock inte rekommendera just den där modellen. Ser ut som en som satt i min båt när jag köpte den. Sladdriga anslutningar och glappar lätt är min erfarenhet. (Lite trist när solcellsregulatorn inte haft kontakt med batterierna när man kommer till båten...)
  18. Skulle tro att TS vill undvika en hängsäkring (som han avskyr...) på anslutningen från solcellsregulatorn och därför istället använda en av säkringsplatserna i säkringshållaren. Dessutom ser väl det röda vredet ut att vara för att lossa plastkåpan? Inte är det väl någon form av huvudbrytare? (Har inte sett burken i verkligheten utan bara på BT:s hemsida.)
  19. Stort tack för tipsen! Ja, slangen från kölsvinet upp till den manuella pumpen i sittbrunnen måste ju vara sugslang förstås. Däremot kommer den elektriska pumpen sitta på plats i kölsvinet och inte ha någon sugslang utan bara en "tryckslang" (heter det så?). Jag får satsa på att dra en ny slang från den elektriska pumpen och sedan sätta en Y-koppling enligt PeltO:s förslag. Den hamnar då mellan den manuella pumpen och skrovgenomföringen, alltså på "trycksidan" på båda pumparna. Frågan är då om backventil är nödvändig, eller i alla fall att rekommendera? Och ska det i så fall vara mot båda pumparna?
  20. Håller på och ska montera elektrisk länspump (Whale Supersub) i kölsvinet. Där finns sedan tidigare slangen till den manuella länspumpen av typ Amazon Thrudeck. 1) Är det möjligt att koppla in sig på den befintliga slangen eller kommer den manuella pumpen (som sitter i sittbrunnen) göra så att det inte fungerar? 2) Om det inte är möjligt, hur brukar man göra? Blir det en ny skrovgenomföring till den nya pumpen? 3) Brukar man limma fast fästplattan till pumpen i kölsvinet? Vad för typ av lim i så fall?
  21. Skulle det kunna vara anrika Syversens Segelmakeri, Smögen?
  22. Har en Vator 14R med en trecylindrig Yamaha 30hk från 1988. Minns inte exakta siffrorna, men har för mig att med en person i båten har jag en toppfart på 22-24 knop. (Har tyvärr inte möjlighet att testa igen förrän om några veckor.)
  23. Jag är inte helt säker, men jag tror att det fanns två olika terminaler på den gamla generatorn. Ser även att det på en skiss till elsystemet när båten var ny är ritat med två plusutgångar på generatorn. Då verkar det väl troligt att speljakts gissning kan vara rätt och att jag i så fall inte har några dioder idag. Speljakt: Du skriver om relä eller "low loss"-fördelare av typ ArgoFET. Har tittat på båda varianterna. Vilka för- respektive nackdelar finns om man jämför dem? Mailade till Odelco med just denna fråga, men fick bara svaret att "det beror på"... (Påverkas valet på något vis av att det kommer att anslutas en solcellsregulator som ger spänning in när det är soligt?) Angående var sensekabeln ska kopplas in så ser jag i Kryssarklubbens dokument som Ove-T tipsade om att de sätter den på förbrukningsbatteriet. Det jag funderar på är om den högre spänning som det (mer) urladdade förbrukningsbatteriet kan svälja kommer att göra att startbatteriet får för hög spänning och kan börja gasa?
  24. Hej! Här kommer några, förmodligen dumma 😃, frågor angående el och laddning. Köpte den nuvarande båten, en Comfortina 32, för 4,5 år sedan. Första säsongen slutade generatorn att fungera. Fick den felsökt, men rådet blev att köpa en ny vilket jag gjorde. Det har egentligen inte någon gång känts speciellt stabilt med tillgången till ström. Vi har därför skaffat ytterligare en solpanel inklusive ny regulator samt batteriövervakning. När jag nu inför monteringen av solpanel och övervakning börjar studera elsystemet mer i detalj och samtidigt försöker få till ett enkelt elschema upptäcker jag att generatorns plus är kopplat via två kablar till något som i pappren till båten kallas "shuntplatta". Jag såg förstås när jag bytte generatorn att det fanns två pluskablar, men trodde då att det var för att få större kabelarea. Från shuntplattan går en kabel till förbrukningsbanken och en annan (på andra sidan) till startbatteriet (via startmotorn). Jag misstänker att denna så kallade shuntplatta också agerar skiljediod. Har läst någonstans någon som trodde att ursprungsgeneratorn på dessa båtar hade en inbyggd regulator som kompenserade för spänningsfallet i dioden. Eftersom den gamla generatorn har förpassats till de sälla jaktmarkerna är det inget jag kan veta säkert. På nya generatorn finns en gul kabel (sense-kabel?) som idag sitter ansluten till generatorns plusuttag. Det jag undrar är: Om jag förlänger den gula kabel till batteriets pluspol, har jag då fått till en bra laddning trots dioderna? Eller är det alltid att föredra att man har ett skiljerelä istället? Till vilket batteri/batteribank ska man i så fall ansluta sensekabeln? (Antar att det är något man bör göra oavsett om skiljedioderna får vara kvar eller om man byter till skiljerelä?) /Patrik
×
×
  • Skapa nytt...