Jump to content
Monday 25 September 2023

Tewski

Medlemmar
 • Content Count

  24
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

0 Neutral

About Tewski

 • Rank
  Kadett

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Hej vänner. Har precis köpt ny Båt. Tog lite foton på skrovet innan sjösättning. (SE BILD) Ser de små skråmorna på skrovet OK ut? eller behöver de fyllas i med något? Nu har den dock precis sjösatts, och ja, jag är eftersmart som frågar detta nu... Tack för eran tid och kunskap. Må fint. //Ted
 2. Hej Vänner! Med risk att detta tagits upp tidigare. När jag ser annonser på Snipor som har motorer från sent 70 tal som hävdas bara gått 400 - 500 timmar och som ser välskötta ut rent visuellt. Så tänker jag spontant att den borde hålla i 20år till eftersom den gått så lite. Men hur tänker ni som kan motorer här? En gammal motor med få gångtimmar VS en nyare motor från 2005 med lika många eller fler gångtimmar? Givetvis förstår jag att man skall testa, lyssna, undersöka, men för mig som inte har mycket kunskap, så tar jag gärna hjälp av era ljusa hjärnor för att underlätta mitt sökande efter en ny Snipa. Tack för eran tid! BÄSTA!
 3. Ah, såklart det glömde jag skriva. Den har gått första 10 åren nere på västkusten, Helsingborg. Men sedan 1989 har den enbart gått i Sötvatten på Vättern eller Vänern. Kommer inte ihåg vilken av dom. Tack för länken. Det var ju lite dyrare än jag var beredd på...
 4. Hej vänner! Jag skall köpa en Snipa med en Volvo Penta MD11c motor i. (Se Bild) Den ser ut att vara i ovanligt bra skick för sin ålder från 1979. Men jag är väl medveten om att en bild säger 2% av sanningen. Det står att den är Sjövattenkyld. Jag skall köra den i Stockholms skärgård, altså bräckt saltvatten. Jag har förstått att köra havs vattenkyld motor idag är big NO NO? Om jag skulle göra om MD11an till internt sötvattenkylning. Är det en dyr och komplex installation att göra? Antingen att jag gör det själv, eller lämnar in på varvet. Vad säger ni om detta? Skulle jag kunna köra båten 1 säsong med havs vatten kylning utan att behöva oroa mig, och sedan till hösten lämna in den för byte isåfall? Gissar att det är många här som anser att köpa en snipa med en beggad motor från -79 i är dumt? Borde man vänta tills dagen då en båt med nyare motor dyker upp? Tack för eran tid! Må fint.
 5. Tack för era svar. 😊 Någon som vet om det går att hitta ritningar med dimensioner på båtar någonstans? Det skulle hjälpa att bilda en uppfattning helt klart.
 6. Tack för bra input. Du har helt rätt givetvis. Dock, eftersom ingen av båtarna finns i, eller närheten av Stockholm där jag bor, så är det ganska omständigt att resa till Landskrona, eller Gävle för mig, så i nuläget är Internet är min bästa vän. Detta forumet är fantastiskt, och jag tycker absolut att andras tankar och "upplevelser" hjälper en att ställa in siktet bättre när en annons väl dyker upp. Må fint.
 7. Hej Vänner. Med risk att detta har tagits upp 100 gånger förut här på forumet.. Jag vill bestämt köpa mig en Nidelv 24 (Med U-soffa). Det som är avgörande är framför allt för att det är så bra sittbrunn (u-soffan) och sällskapsyta. Dock hittar jag inte riktigt rätt förutsättningar på blocket och är lite otålig. Så jag har börjat kika lite på Skilsö 23 och Joda 24. (De som finns tillgängliga på blocket just nu) Min fråga är, förutom det uppenbara, hur Skilsö23 och Joda24 skiljer sig från Nidelv utifrån en "hänga i aktern och äta mat i solnedgången" - perspektiv?? Jag kan bara döma utifrån bilder, och när jag ser Nidelv, så ser den så förbaskat mycket större ut och som gjord för att just umgås i. Blir jag bara lurad av bilderna, eller hur känner ni som har erfarenhet av de övriga båtarna gämfört med NIdelv. Kommer jag ångra att jag inte väntade på en Nidelv, utifrån att jag just vill hänga och umgås i aktern. Eller är det minst lika bra mysfaktor i de andra? Tack för er tid! Må fint. //Ted
 8. Tack Ingemar, Det har du helt rätt i!
 9. Hej. Jag skall köpa mig en Snipa. Har stirrat mig blind på Nidelv 24 för dess fina utseende och perfekta storlek. Men har också börjat titta på en Saga 24. DOCK, är Saga 24 så himla plastig och saknar charmen av en snipa. Jag saknar de fina trädetaljerna som många andra har. Så nu till min fråga. Vad tror ni om att "smycka" båten med Mahogny/Teak trä lite här och där utanpå plasten? Lister, men också större trä partier som snittas ut snyggt. Kan man i så fall skruva fast detta i plasten, eller är det att förstöra en fin bår? Hur skulle man gå till väga tycker ni? Eller skall jag bara köpa en Nidelv och låta Saga 24 vara det den är? Blev inspirerad helt enkelt.. Tack för er tid!
 10. Ok, Tack, det hade jag såklart inte tänkt på, men nu när du nämner det så är det uppenbart. Jag har aldrig renskrapat färg innan, utan bara skrapat bort havstulpaner och målat på det. I detta läget antar jag att man måste skrapa helt rent. Är det ett hästjobb, eller är det bara att slipa bort med sandpappers slip eller hyvel eller liknande över en förmiddag? Nu blev det en riktig basics nybörjar fråga här, men jag blundar o frågar ändå. 😃 Tack!
 11. Hej vänner. Som titeln råder, Jag är på G att köpa en plast snipa "Nidelv 24" som legat i Saltvatten nere i södra sverige under hela vintern. Förutom det uppenbara som havstulpaner och att den borde bottenmålas. Finns det något annat negativt med detta? Jag tror inte vattnet frusit där något nämnvärt? Kanske en helt omöjlig fråga att svara på eftersom alla fall är individuella, men jag tänker om det ringer några direkta varningsklockor hos er erfarna? Jag kan själv inte inspektera båten innan köp, eftersom jag bor uppe i Sthlm. Så tanken är att den fraktas hit för att sedan sjösättas direkt här uppe i skärgårn. Tack för er tid! //Ted
 12. Säljaren säger även: Axeltätning läcker ca. 50 cm från backslaget, men inte något akut. Är detta ett stort minus, eller något som är enkelt att fixa? Stort tack igen för alla era svar.
 13. Snabba informativa svar som vanligt. Tack Raol. Vad tror du om ljudskillnad mellan låt säga 2000 varv och 3000 varv? Låter det per automatik mer när varvtalen är högre, eller är det mer att det blir en högre frekvens bara? Gissningar här förstås, men om du har erfaranhet, så dela gärna. Tack igen.
 14. Svaret jag fick från säljaren gällande motorn i relation till båten: "March varv är 2800-3000 varv Den varvar ca. 3500 på full gas och man ska ju ligga max på 80% o marcha." Anser ni att det är för mycket varvning för att ligga i marschfart? Sliter det mer på motorn? Gissar att det kommer vara mer påtagligt ljud av att den ligger på högvarv? Tack!!
×
×
 • Create New...