Ledartavla
Populärt innehåll
visar innehåll med det högsta anseende på 2022-07-25 på alla områden
-
2 poängTja… har du mätt att det finns spänning fram till pumpen? På många båtar, däribland Nimbus, brukar det finnas en strömbrytare på panelen till pentrypumpen, den har du förstås ställt i läge på/on!? Sedan är det pumpens tryckvakt, den skall ju bryta strömmen till pumpen när vattentrycket kommer upp i rätt nivå. Om den går sönder tror jag det är vanligaste att pumpen inte stängs av, men det kan ju lika gärna vara så att någon spänning aldrig kommer fram? Whale är ju ett kvalitetsmärke, och dom brukar ju tillhandahålla reservdelar till sina pumpar, däribland tryckvakten. Sedan kan man ju fråga sig om det hände någonting särskilt då du skulle återställa efter strömavbrottet? Om du kanske krupit runt i båten och ofrivilligt kopplat bort någon kabel till pumpen eller något annat? Men mitt råd är att i första hand kontrollera att du har spänning fram till pumpen, antingen med en voltmeter/multmeter eller en testlampa.
-
2 poängÄndå står det så här i årsmötesprotokollet daterat 2020-02-23: Dvs, redan i februari året innan visste du och övriga medlemmar om detta, inte sex veckor innan sjösättning 2021. Du hade haft över ett år på dig att agera, men valde att inte göra det. (förnamn och båtklubbens namn borttaget av mig). I miljöreglerna från 2019 (de är nu uppdaterade) står det: ...dvs, rätt tydligt vad som gäller. De kommunicerades till samtliga medlemmar 2019-05-28 enligt samma dokument. Jag tror snarare det gick till så att du 2019 upptäckte detta, insåg risken med TBT på ditt skrov, skickade in en motion om att reglerna skulle upphävas inför årsmötet våren 2020 där du fick uppskov att använda båten i ett år, och sedan har du bråkat om detta sedan hösten 2020 i stället för att faktiskt lösa problemet och ta bort färgen. Fråga; av de båtar som mättes enligt ovan och hade hög tennhalt (20+6=26 st?), hur många har åtgärdat sin båt och kan använda den nu, och hur många väntar på tid i hovrätten istället?
-
2 poängOm du vet att en mätmetod är illegitim är det ju lite märkligt att du själv valde och betalade för att få din båt mätt med just den metoden.
-
2 poängBets skall aldrig blandas i lacken! Bets skall sugas in i trät för att ådringen och strukturen skall synas genom lacken.
-
2 poängTill att börja med är landströmscentralen ingen "rocket science" - det är i princip samma sak som om du anslutit prylarna till bryggans 230V-uttag, dock med lite säkerhetsdetaljer emellan. Landströmscentralen i sig kan normalt sett inte bränna en laddare, inte heller orsaka frispel på en laddare bara för att det sitter en dator i ett annat uttag (på samma fas). Innan du börjar titta på och fråga om olika prylar kommer fungera måste du felsöka och ta reda på vad problemet egentligen är. Vad är det för landströmscentral du har (bild) ? Kan du inte själv så anlita en elektriker. Även om du tyvärr inte är ensam med att raskt börja leta upp (och t.o.m. köpa) prylar som "låter bra" utan att egentligen veta, så är det helt fel sätt. Och kan t.o.m. bli farligt. Den Victron-isolatorn som du nämner lär f.ö. inte ha någonting med lösningen problemet att göra, det är en egentligen en klassisk "zinc saver". Läs vad Victron skriver i den första meningen "Den galvaniska isolatoren förhindrar elektrolytisk korrosion". Jag tror knappast att din laddare brändes p..g.a. korrosion, inte heller att det får den nya laddaren att få spel av datorn 😉. Det är ju möjligen något användaren av datorn kan behöva dock..... Ibland kan det behövas isolationstransformator för att helt komma runt problemet med elektrolytisk korrosion, alltså materialvandring som orsakas av pålagda/utifrån kommande potentialskillnader. Till skillnad från galvanisk korrosion som beror på metallernas egna potentialer, deras olika lägen på "spänningsstegen". Men du har något annat fel. Kanske t.o.m. farligt. Har någon kopplat bort skyddsledaren eller gjort någon annan "spännande" lösning, tro ? Du måste få detta uppmätt/uppkollat !
-
1 poäng
-
1 poänghttps://www.sjofartsverket.se/globalassets/sjomansservice/media/publikationer-och-diplom/sjotermer---ordlista-v2.pdf Personligen använder jag termen ”garnering” för att beskriva att det är ett icke bärande ytskikt det är frågan om.
-
1 poängHur menar du; inget av detta du beskriver hindrar dig att flytta din båt med kranbil till annan plats? T ex skulle du ju kunna flytta din båt till den där klubben som de andra med TBT-haltig färg på sin botten flyttat till som du beskriver här: Personligen tror jag inte sådan båtklubb eller marina existerar år 2022, i alla fall inte i storstadsregionerna eller i klubbar som har sin hamn i en sjö.
-
1 poängDet korrekta är väl att du blev förhindrad att sjösätta båten med klubbens utrustning i klubbens regi? För det var väl ingen som hindrade dig från att flytta båten från klubben?
-
1 poängDet verkar som att det är löst nu. vi har kört med akrylatbensin, ca 8 liter och det har rensat systemet. båtarna har stått inomhus i vinter men temperaturen har gått väldigt upp och ned. Jag antar att det gjort sitt med bensinen. Nu har vi kört den ett tag och det verkar som att den blivit frisk igen! nu ska samma göras på nästa, skönt om det inte är värre än så!
-
1 poängNu verkar ni ju ändå passerat varandra med viss marginal. Liten, men ändå. Båda borde ha gjort en liten justering åt styrbord, en grad eller två, när ni var nån minut från mötespunkten.
-
1 poängI min mening är det bådas skyldighet att undvika kollision och båda ska då i detta fall gira åt styrbord för att undvika kollision. Tycker inte alls att skärgådsbåten ska ha rätt till väg i detta fall när är så pass gott om plats och inga grund att ta hänsyn till .
-
1 poängStämmer verkligen det där påståendet? Det var inte så att du skulle intyga att du saknade TBT på ditt skrov, men om du var osäker fanns möjlighet att anlita Happy Boats när de var på plats? Dvs, du kunde också välja att i egen regi ta ett skrapprov och skicka till ett labb? För i ärlighetens namn - ditt problem är inte vem eller vilka som mäter, eller hur man mäter. Det är att du har TBT på skrovet.
-
1 poängDet är Teak, eller "Teaksubstitut". Ser ut som massivt utom på bild 2 som är plywood. Bild 5 kan vara fanérad. Ta det försiktigt med slipningen där så du inte slipar igenom. Instrumentbrädan är den som ser minst ut som Teak men det är i alla fall inte Mahogny. Ta loss bitarna. Slipa och fernissa med fernissa för inredningar. Alltså sidenmatt. Olja INTE innan du fernissar. Teaken är redan fet. Tvätta dom finslipade delarna med aceton eller thinner innan första lagret fernissa.
-
1 poängAnvänd hellre ett gängtätningslim loctite typ. Skulle du mot förmodan få in lin eller gängtejpsrester i pumpen blir det inte så bra.
-
1 poängDetta är anledningen till att jag gav upp ungdomsdrömmen om en Vindö, och träbåt generellt. Varje år samma procedur.
-
1 poängÄr det verkligen olja i de där utrymmena? Ser mer ut som mögel tycker jag. Med det sagt så får det absolut inte lukta bensin mer än några decimeter från förgasarma. Gör det det så har man någon läcka som måste åtgärdas. Min egen båt luktade bensin när jag köpte den. Det var två läckor. Dels anslutningen för luftslangen till bränsletanken och dels anslutningen för givaren till bränslemätaren. Efter att bränslenivågivare och alla slangar bytts har det aldrig luktat bensin.
-
1 poängHar du kollat vad glasmästarna på din hemort har för grejer i lager? Jag har sett liknande saker hos Bauhaus och Hornbach i deras ”plocka i lösviktsavdelningar”.
-
1 poängStenungsunds Yachtclub. Bra placering längst ut på bryggan nästan under bron till Stenungsön. Men vad hjälper det när den inte fungerar? Jag tror det är en sådan där rackare där själva pumpen står någonstans inne i land. Grönlampa tänds, men ingen puppverkan, nödstoppet provar och återställt, ingen pumpverkan. Dessutom ett sådant där vinklat munstycke med trasig manschett. Det finns en sugtömning i norra hamnen också. Den har jag inte testat.
-
1 poängNotera: - Ingen båtklubb har genomfört en undersökning på din privatägda båt - Ingen båtklubb har hellre genomfört färgborttagning eller krävt att du skall ta bort din färg. Däremot har de krävt att om du vill ha din båt i klubbens anläggning, skall den följa klubbens stadgar - och dessutom lagar och EU-föreskrifter. Rätt rimligt, kan jag tycka. De flesta föreningar brukar ha stadgar som medlemmarna skall följa. Och därför saknar det aktuella fallet relevans när du jämför med den situation du själv försatt dig i. Vill du INTE följa klubbens regler, kan du ju alltid flytta båten någon annanstans, om du nu kan hitta en hamn där de ser mellan fingrarna på miljösvineri. Klubben hindrar nog inte att din båt hämtas med lastbil och sjösätts på annan plats när den skall flyttas, gissar jag. 😊
-
1 poängDet visade sig att Länsstyrelsen i Stockholm redan fattat beslut om att upphäva miljöinspektörernas föreläggande. Utdrag nedan från beslutet. "Länsstyrelsen finner dock att det finns skäl att ifrågasätta om Båtklubben verkligen kan anses ha en sådan rättslig möjlighet efterkomma det aktuella föreläggandet att det ska ställas till klubben. Såvitt framkommit så varken ägs eller tillhandahålls de båtar som föreläggandet avses av Båtklubben, utan det är respektive medlems enskilda egendom. Det är således den enskilde båtägaren som ensamt är rättsligt ansvarig för sin båt, vilket inbegriper att vidta åtgärder avseende densamma som val av båtbottenfärg och att vidta undersökningsåtgärder gällande båten. Även om båtarna finns uppställda på den båtuppställningsplats som tillhandahålls genom Båtklubbens försorg till de enskilda medlemmarna, innebär inte det att det även då föreligger en rätt för Båtklubben att vidta de förelagda undersökningsåtgärderna, må vara att det skulle finnas metoder varigenom dessa skulle kunna genomföras utan att lämna särskilda spår eller märken på båtarna. Länsstyrelsen finner således att Båtklubben saknar rättslig möjlighet att följa det aktuella föreläggandet. Med bifall till överklagandet, ska beslutet om föreläggande därmed upphävas." Det var väl bra. Eller hur? 😁
-
1 poängInte det minsta otydligt eller vilseledande. Målet handlar alltså om en kommun som vill tvinga alla båtägare via båtklubbar att mäta sina båtbottnar, oavsett om båten saknar förutsättningar för att ha den icke tillåtna substansen TBT eller inte, dvs även båtar som är så nya att de omöjligt kan vara bestruken med den. Man vill också sätta godtyckliga gränsvärden för laglig bottenfärg. Vad gäller din egen båt förekom inget tvång för mätning, utan du fick ett erbjudande som du valde att antaga. Mätningen var inte obligatorisk. Ingen har sedan tvingat dig till åtgärder för en laglig färg, utan du bråkar om en färg som inte varit tillåten att ha aktiv på botten sedan ett par decennier tillbaka. För att förtydliga har juristen i fallet ovan angivit denna typ av färg separat på flera ställen i sin skrivelse. Men-men. Jag förstår att du tycker du hittat något jättefiffigt som du tror du kan använda dig av. Men nej. Du griper efter halmstrån åter igen. Allt för att få bråka vidare med allt och alla, vilket du hellre gör än att använda båten. Tragiskt.
-
1 poäng
-
1 poängFinns en ö som heter Gran utanför Gävleborg. Väldigt speciell plats men var försiktig när på väg in om stannar där, dels mer grund än vad som är utmärkt samt det är bara 1.5-1.6m djupt i hamnen även om står 2 på internet. Annars finns det massor av bra ställen att lägga sig över natten iaf upp till norra höga kusten(jag har inte varit längre). Sxk har en hel del bojar utmed sträckan. De har en karta med bojarna utmärkta. Menar inte att låta dryg, men kolla sjökort så finns det många platser som är väl skyddade, med bra bottentyp, lämpligt placerade om du ska segla utmed kusten. En-två dar i taget, man hittar alltid något=) den taktiken har tagit mig till södra Norge iaf. Det finns, bortsett Skåne kusten kanske, i Sverige alltid naturhamnar i relativ närhet om du har passande ankare samt lina/kätting nog(kan inte uttala mig om ovan Örnsköldsvik dock). Lycka till.
-
1 poängSå splitsen minskar hållfastheten med 98% (alltså från 100% ner till bara 2%) ?!?! Näää..... F.ö. håller jag med båda - när du vet längden och tycker det funkar så kapa tampen och splitsa en ögla i andra änden också. Det är rätt kul och tacksamt att göra. Men se till att det är treslaget och inte flätat, 16-slaget och allt vad det heter. Vissa av dessa går visserligen även att splitsa själv (du behöver dock speciella splitsnålar), medan vissa är så trånga att det är teoretiskt omöjligt att splitsa enligt instruktionerna och med "hemmaverktyg".
Denna ledartavla är satt till Stockholm/GMT+02:00