Ledartavla
Populärt innehåll
visar innehåll med det högsta anseende på 2021-11-15 på alla områden
-
3 poängJag är en person som gillar livrem och hängslen, omständig kan en del tycka men jag mår bäst så. När jag skruvar på båten idag blir det rejält och så även vid förändringar av elsystemet tex installation av solpaneler, säkringar och regulator. # # # I år monterade jag grov säkring på startbatteriet på min nuvarande båt mtp en incident vi råkade ut för ca 20 år sedan. Gamla startnycklar kan kärva med tiden (kanske dryga 20 år eller så), jag hade hört rekommendation om att koppla en fjädrande startkontakt men det blev aldrig av. En dag skulle gumman starta motorn och hon kände inte att startnyckeln fastnade och eftersom motorn satt i fören på en Scampi hörde vi inte att startmotorljudet fortsatte... Efter en stund tittade jag ned och såg att det rök i förpiken, gick ned och insåg att här måste jag slå av huvudbrytaren.... Startmotorns lindning hade kastats loss då vi körde dieselmotorn (YSE12G) och startmotorn var inkopplad via bendixdrevet. Kortslutning, startbatteriet hade levererat max med ström, ingen säkring, fick rensa ut förbruknings+start batteriet, byta startkablaget för isoleringen hade smällt, startmotorn fick oxå bytas. Målade om batteriboxen för att dölja en del av den brända doften. Som tur vad klarade sig Scampin för övrigt men det blev en onödig erfarenhet. # # # Har tidigare inte läst på försäkringsvillkoren men idag har jag surfat runt lite, flera försäkringsbolag friskriver sig från tex brand pga kortslutning (oavsett batterimodell). Vårt försäkringsbolag trycker på vikten av profesionell standard på elsystemet... Vi har valt Pantaenius för att slippa åldersavdrag och högsta självrisken för att reducera årsavgiften (medlemskap i JRSK ger halverad självrisk på båten). Eftersom de är brokers av utländska försäkringsbolag har jag mejlat frågor om eventuella formella krav för båtar med LFP. Beroende på deras svar kan jag fokusera på för oss lämpligast batterityp.
-
3 poängYtan på Brons och mässing avger pyttesmå mängder av kopparjoner (som reagerar med s.k. liganer i vattnet och bildar för biologin nyttiga spårämnen inom mindre än en tiondels mm från ytan). Dessa kopparjoner avskys av havstulpanernas larver, så de bosätter sig inte på dessa ytor. Ansluter man en offeranod (Zink eller annat som är oädlare än brons/mässing) så uppstår en galvanisk process som hindrar kopparjonerna att avgå från ytan, och larverna bosätter sig då där. Mässing korroderar i havsvatten utan offeranod. Det gör inte marinbrons. SXK Västkust har provat att elektrolytförkoppra mässings- och bronspropellrar med gott resultat, (varar minst 5 år, kanske mer) förutsatt att man INTE har någon offeranod. Kopparn omgärdar mässingen och är aningen mindre ädel, vilket gör att mässingen inte korroderar.
-
3 poängStopp och belägg! Det lilla hålet ska alltid vändas neråt där avgaskröken inte har någon kylkanal. Det får inte gå ut något vatten från limpan direkt ut i kröken, utan det ska gå genom röret på ovansidan av kröken. Att packningen ser ut så beror på att när den används på inombordsversionen av B18/20 så finns en avtappningsplugg under den kröken. Ingemar
-
2 poängDå är det ju, nästan definitionsmässigt, felaktigt installerat. Det är precis det som säkringar ska skydda mot.
-
1 poängJag har sedan en tid samlat på mig information om LFP till servicebanken på en segelbåt då jag behöver ersätta AGM batterier på 500 Ah. Jämfört priser för Victron LFP Smart batterier och DIY packet tex från "batterybalance.com" (RAN II köpte deras BMS X2 och Winston celler). Känner till några kunniga seglare inom SXK och JRSK som är lite avvaktande när det gäller LFP i segelbåt, känner även till andra inom samma klubbar som har installerat LFP och är nöjda. Då och då har jag sett UK/US seglare som skrivit att deras försäkringsbolag har synpunkter på val av batterier, det senaste som dök upp på radarn var att TopSails säger upp försäkring för båt som bytt till LFP/LiFePo4 (FB grupp "Lithium batteries on a boat"). "Morgans Cloud" tips är att om man installerar LFP så undvik DIY och välj färdiga system från tex Victron/Mastervolt https://www.morganscloud.com/2021/07/05/27-tips-to-get-insurance-for-offshore-voyaging-part-1-us-and-our-boat/ Tips #5 # # # Jag kommer att fortsätta att planera för LFP och AGM, teknikval/inköp får ske i sista minuten till våren när jag vet mer om eventuella problem. Har det skett några incidenter med LFP i Sverige som ni på MG har fakta om?
-
1 poäng
-
1 poängDet är skillnad på litiumbatterier och litiumbatterier. I bilar optimerar man vikt och effekt på bekostnad av säkerhet. Dom batterier vi har i våra båtar (LiFePO4) är mycket säkrare men väger å andra sidan mer. Även dom batterier vi har i mobiltelefoner är betydligt farligare men dom accepterar vi ändå för vi vill ha små mobiler. Edit: kan väl tillägga att en vanlig blyackumulator kan vara väl så farlig pga exploderande knallgas - ett inte helt ovanligt scenario:
-
1 poängUndra hur många procent av alla båtar som finns ute som har någon som helst dokumentation över elsystemet ombord?
-
1 poäng
-
1 poängTack 😁. Älskar att förnya saker. Just nu är motorn i fokus. Kommer komma riktigt fina kort snart ska bli riktigt kul att visa för er.
-
1 poäng
-
1 poängBra att du tar upp detta. Har funderat på riskerna med LFP men jag har inte läst om att det inträffat något. Vet inte om länken innehåller något för man måste regga sig för att kunna läsa mer än introt. Notera att nedanstående är skrivet utan att jag har någon som helst praktisk erfarenhet av LFP. Jag har bara läst en väldig massa. Som jag ser det så borde en av riskerna ligga i de höga strömmar som LFP KAN ge. Blir det en kortis och saker inte är rätt avsäkrade finns det ju rätt kraftiga resurser. Det finns det iofs också för ”vanliga” batterier men där mattas ju batteriernas förmåga att leverera efter ett tag men då har det nog redan brunnit. Slutsats: Liten förhöjd risk med LFP. En annan risk är ju risken att batterierna exploderar under laddning, så som det hänt med några mobiltelefoner på senare år. Där lär ju LFP vara säkrare än andra batterier baserade på Litium. Slutsats: Liten förhöjd risk med LFP. En annan försäkringsrisk kan ju vara att batterierna ger upp. Vet inte om någon försäkring täcker sånt men med tanke på hur DIY-packarna har satts upp i vissa (tidiga) YT så skulle jag vara förvånad om de håller speciellt bra då de saknar BMSer på cell-nivå och per batteri samt på hela packen. Min uppfattning är att detta behövs för ett säkert utnyttjande av den annars fantastiska tekniken. Slutsats: Försumbar risk med LFP. I denna sena timme kan jag inte komma på något mer - men det gör jag säkert imorgon 😉. Men då har väl några ”kloka gubbar” redan listat det mesta 🤔.
-
1 poängPolykarbonat/PC/Macrolon borde funka bra. 3 - 4 mm borde räcka. Frågan är om det blir lättare än plywood?
-
1 poängDakar i Senegal, kanske en tur upp för någon senegalesisk flod. Sedan upp för Gambiafloden upp till Georgetown som heter något annat nu och därefter till Kap Verde.
-
1 poängFörsök hålla andan en månad så märker du att en månad faktiskt är riktigt lång tid. Hade det, tidsmässigt, varit en "vanlig" semester hade du precis lämnat jobbet tänkandes "hääärligt, nu har jag en heeel semester framför mig". Börja inte räkna ner för då är det lätt att missa allt som är kvar. Hur ser planen ut för er framöver?
-
1 poängDet finns ju någon slags ultraljudsskydd och även Penta tror jag har haft ett liknande system för att förhindra påväxt, men hur bra de funkar vet jag inte och jag har inte hittat så mycket tester heller.
-
1 poängNärmast en hård yta som rör sig genom en vätska eller gas, bildas ett gränsskikt med en gradient av flödeshastighet som når i princip noll precis vid ytan. Hur tjockt det är beror på vätskans/gasens viskositet, den fria, relativa flödeshastigheten och hur lång sträcka, i flödets riktning, som ytan är i kontakt med vätskan/gasen. Tänk på hur fläktblad kan vara otroligt dammiga, trots att de roterar med hundratals till tusentals varv i minuten. Kraften som vill slita bort påväxt är inte så stor precis vid ytan. Jag skulle tro att det är först när de bildat skalen som de sticker upp, men då sitter de förmodligen redan hårt fast och kan motstå flödets kraft.
-
1 poängEnligt vanligtvis välunderrättad källa innehåller både mjällschampo och Trilux 33 ett ämne som heter ”Zinkpyrition”… Det förklarar kanske att jag aldrig sett någon mänsklig varelse med havstulpaner i hårbotten, inte ens varesig Poseidon, Neptunus eller Triton….😃 Men på fullt allvar, undrar om det går att blanda mjällschampo i bottenfärgen..? Men jag misstänker att dessa produkter inte låter sig blandas, det kanske blir som de få gånger jag försökt göra egen majonäs… det skär sig. Torktiden hade väl blivit lidande också kan tänkas.
-
1 poängEfter den första teflonfettsbehandlingen kan man använda teflonspray på travarna när storen är nere för att "fräscha upp" fettytan. Sprayen klibbar inte, men nöts bort fortare än teflonfettet om man enbart använder sprayen.
-
1 poängInsåg idag efter blästring att det inte går rädda avgaslimpan tyvärr. Kostar ju lite tyvärr. Någon som har en för bra pris så hojta gärna till. Motorn är lackad med effekt kameleont. Den skiftar lite i färgen . Inget som syns kort tyvärr.
-
1 poängGissningsvis är det ett block som kärvar, men det kan också vara korsade fall inne i masten.
Denna ledartavla är satt till Stockholm/GMT+02:00