

skippeer
Medlemmar-
Content Count
1,161 -
Joined
-
Last visited
-
Days Won
1
Content Type
News
Kustkort
Forums
Blogs
Gallery
Store
Classifieds
Everything posted by skippeer
-
När vi köpte en ny Hanse 342 var det första jobbet vi gjorde att ersätta 30-40 l septitank med en egenritad 100 liters tank (2006). Finns det plats så maxa. En gubbe på Orust svetsade sedan tanken. Ventilationsdiameter körde vi med 25 mm efter tips från Finland som var tidiga med sugtömning, man vill inte att tanken "imploderar". Tyvärr blev inte ryggen mot skottet helt plan efter svetsningen men det löste jag genom att montera tanken mot ett skott med teakbräda upp och nertill som gav lite distans. I UK finns det ett företag som tillverkar egendesignade plasttankar https://www.tek-tanks.com/ Har ingen erfarenhet men utgår ifrån att det varit i branschen ett tag så resultatet borde bli bra. Plastad plywood tank hade vi på en Scampi som första ägaren tillverkade (fyllde stora delar av stuv under kojen i förpiken, toppen med stor tank), funkade i 15 år för oss dock fanns det ingen manlucka så en gång på semestern blev det stopp, vara bara ta fram sågen och ta upp ett hål och rensa skiten. Har aldrig duschat så länge som den kvällen.
-
Behöver köpa kastblock för att kunna bryta 12 mm skot till försegel eller för att finjustera styrning mha bromsankare (drogue). Min första tanke var ett traditionellt kastblock, öppningsbart med trissa och kanske en soft schackle Men sedan stötte jag på blanka glidblock från Wichard och svarta från Rutgersson/Antal Vid längesegling kan man ibland segla i dagar över Atlanten med samma segelsättning så minimalt med slitage på skoten är viktigt. Är det någon seglare har erfarenhet om kastblock? Rutgersons kast block (snatch block) där roterar ringen vilket förvånade mig, klurig konstruktion
-
Vår båt väger enligt broschyr 9.5 ton (tom båt utan mast) men med fulla tankar och övriga prylar ombord ca 12.5 ton. 38 fots segelbåt modell tung havsseglare. Läste rekommendationer på bryggtampar och valde 22 mm vilket nog var hamnens grövsta. Tunga att använda även om de är stormsäkra. Idag hade jag valt tunnare bryggtampar och vid stormrisk hellre komplettera med dubbla tampar. Läget i en skyddad hamn borde påverka valet av bryggtamp.
-
Har för mig att Linnea besättningen på YT video eller på något forum pekat på att WS är väldigt temperatur eller fuktkänsligt. Jag har renskrapat en Scampi för 30 år sedan och valde då inte WS för behandlingen. Riska inte dubbelarbete är mitt förslag.
-
Hej @Terri min egen tolkning är att det går tom att kryssa med en drogue vilket visas på denna YT video Min tolkning av UK tidningar som praktiskt testat att styra med egentillverkade nödroder (innerdörrar och spirbom) visar att dessa fungerar i lugnt vatten och milda vindar. Kolla in YT video som sy Hilma lagt ut när de om och om igen fick laga sitt nödroder indikerar vilka stora krafter som det kan bli och därmed klämrisk. Så tänkte jag efter min halvårslånga internet research innan jag köpte en Shark drogue.
-
Jag har använt West System på mina båtar typ laminering av nya rostfria rustjärn på en Scampi, skydda sandwich däck/skrov mm Jag har varit himla nöjd med mina små jobb men en varning kommer från seglarna på Linnea som fick problem vid behandling av sitt skrov och de är inte ensamma om problem med WS https://www.linneasailing.com/west-system-barrier-coat-failure-and-what-we-learned/
-
Behöver tips om verktyg för att dra av FOF propeller hub från rak axel. Gjort det tidigare på förra båten men det var för ca 15 år sedan och minnet är för kort. Fotot på huben är det bästa jag har på datorn, om man sätter dit sprintarna för bladen kanske det går att få grep runt dem med en avdragare. Bifogad verktygsbild är från den danske tillverkaren, pris ca 800 SEK. Priset är lite svettigt och jag inser inte hur det skall användas. Biltema säljer några olika modeller avdragare med 3 klor som kanske funkar och har lägre pris. Egentligen borde det inte krävas så mycket rent designmässigt, problemet är att det krävs ett Y som avhåll för tex grov bult/mutter som trycket av hubben. Tips? Biltema avdragare för 349 kr.
-
Jag har säkringar mellan solpaneler och regulator, förenklar framtida felsökning med 5 solpaneler. Huvudbrytare finns inte med, i en båt är det standard, vet inte vad som är praxis på torra land.
-
Enligt muntlig info från Riggarna är det Liros Dyneema Racer Vision, tror 12 mm. Firman bytte från vajerfall till Dyneema vid renovering av riggen, mtp priset hoppas jag att det är bra grejer. Har varit lite onödigt försiktig med att tajta upp storfallet verkar det som.
-
Städade bland onödiga bilder på telefonen och mindes en fundering sedan i somras. Tack vare rullstor & rullfock är det enkelt för mig att hantera seglen från sittbrunnen vilket är tryggt vid solo-segling. Det som stört mig lite är att storen står fint vid 5-10 m/s men när det brallar i så verkar seglet "sjunka" lite. Bytte till dynema fall för 3-4 år sedan så jag är lite förvånad att seglet sjunker. Är det bara att öka på spänningen i storfallet eller låta det vara? (När vindens tryck avtar sträcks seglet upp).
-
Till sommaren kommer vi att segla från La Rochelle söderut längs kusten mot Gibraltarsundet med nya risker.... I vinter har jag funderat på hur jag skall kunna fixa till nödstyrning vilket kan behövas efter: attack av Orcas / Späckhuggare som skadar rodret förlust av roder efter påsegling av något som flyter i havet förlust av roder pga krypströmmar från tex kompassbelysning ala sy Hilma Om man köper vindroder med eget roderblad kan det fungera som nödstyrning, vi skall in i Medelhavet så inköp av Hydrovane väntar vi med tills det är bestämt att vi skall över Atlanten. Då finns det ytterligare fler nödstyrningsmetoder; egentillverkat nödroder eller inköp av drogue. Förklaring av drogue (släpbroms från aktern) respektive sjöankare (broms från fören) https://en.wikipedia.org/wiki/Drogue https://en.wikipedia.org/wiki/Sea_anchor Drogue är avsedd som broms att släpas efter aktern och genom tampar (skot) fästade i mittknaparna kan man styra båten. Om man blir bogserad utan eget roder kan en drogue minska på svängningarna som kan bli stora, så stora att står man på fördäck kan man åka överbord. Båttidningar och besättningen på Hilma kan intyga att i grov sjö är det tungt att styra med egentillverkat nödroder och det bryts oftast av efter någon timma. Jag har sett YT video på hur en kille styrde mha drogue under 1 000 Nm efter roderproblem (han använde en drogue tillverkad i plast som inte säljs idag). Har även sett video där en båt utan roder styrdes med 3-4 olika storlekar (för mha praktiska prov se vilken storlek som är rätt för hans båt). Efter omfattande läsning på nätet och uppspelning av yuotube videos blev min short-list; Galerider och Shark. Drogue Galerider säljs i USA men inte går att beställa utanför staterna. Har nu köpt en Fiorentino Shark drogue som är på väg (har kommit till europa enligt spårningen). Finns fler alternativ för att "broms-styra"; sett videos på hur man använder gammalt bildäck med många meter med tamp runt för att slippa fula märken på vit båt (bildäck kan även användas som stor fender), andra har föreslagit kätting, tamp, ankare, fender mm för att tillverka nödstyrning. Jag valde en dyrare men enklare metod, färdig drogue https://www.para-anchor.com/pro.stormdrogue.html Bilden stämmer inte helt med den metod jag avser att använda som bygger på midskeppsknaparna men principen framgår. # # # Lite extra läsning fann jag nätet, språk engelska, titel "Handling storms at sea". Har bara skummat pdfen, får bli nattläsning senare om bla drogues. http://bloglorenzo.free.fr/aladis/voile_gros_temps.pdf
-
Tanken med vakuumpåsarna är att slippa mögelskador. Du använder silikagel för samma mål, 2 olika sätt med samma mål. I vår avseglargrupp talades det aldrig om silikagel.... # # # Glömde skriva i första inlägget att jag tag bort huven till Dorado ventilen och satte dit ett tättslutande lock. Ställde sedan ditt 4 torrbollar; förpik, pentry, salong, akterkabin. Har ett vinterkapell som läggs över bommen och spirbommen i fören, fästs sedan mot railens. Sedan smiter det säkert luften genom glapp runt nedgångsluckan...
-
Vilka farvatten planerar du för? Behovet på längd kan skilja, dessutom är det många som använder befintlig kätting och vid utsatta lägen skarvar på med tamp, en småländsk lösning. Gällande arbetslast så skall du inte lyfta båten 😉 Räkna lite på vilken last som ditt ankare kan ta och vilka krafter som din båt kan ge på ankarkättingen (vind/sjö beroende). Kolla in tips från Annika och Björn på https://www.sailaround.info/ De har seglat i varma och kalla vatten runt på klotet och delar med sig om sina erfarenheter bla ankring.
-
Oavsett om man seglar i södra europa eller i Karibien så är det många som lämnar båten för några månader. Mycket pyssel: skölja bort salt från segel/tampar/skot, torka, stuva om möjligt köra elektrisk avfuktare någon vecka innan man bommar igen båten dammsuga inne i båten tvätta inredningen, sista våttorkningen med ättika/vinäger ställa dynorna på högkant med tex rörisolering / tomma plastflaskor som distans stuva undan textilier i vakuumpåsar (Vi tar inte hem något från båten när vi flyger hem.) Finns flera olika butiker som säljer vakuumpåsar med lite olika kvalitet. Jag tillhör dom som vill kunna återanvända vakuumpåsarna flera ggr. En erfarenhet är att de kan skadas så att vakuumet läcker ut, lite osäker om det beror på att vi försökt stuva in för mycket i respektive påse. Till seglarställ, jackor och flytvästar har vi använt vakuumpåsar med inbyggda galgar. Några påsar har vi räddat genom att hålen gick att lokalisera och sedan tejpas, lägger en beställning idag som komplettering inför höstens vinterförvaring. Vi har gått på test publicerad i GP , deras favorit säljs av SmartaSaker. Tidningen Hem och Hyra gav oxå högst poäng till SmartaSaker Kläder i minsta storleken (60 x 80) som dock tyvärr inte går att stuva i väggskåpen. Mellanstorlek (90 x 130) för täcken och kuddar Enkel bäddmadrasser går att stuva i största storleken (205 x 110), problemet är med dubbelbäddmadrassen men den gick att vika på mitten. Backventil i vakuumpåse (70 x 140) för galgar sitter inne i dess krok vilket tog en stund att lista ut. Vakuumlåda/box? På nätet har jag sett några bilder på vakuumpåsar integrerade med låda/box/väska, kan "skalet" runt plastpåsen göra den mer slittålig? Biltema har en som jag funderar på Är det någon som har erfarenhet eller tips? # # # De vakuumpåsar vi köpt kräver en dammsugare för att suga ut luften ur påsen. Finns en variant som inte kräver dammsugare, "vakuumpåse roll-up" som jag inte vet något om.
-
Jag har tidigare köpt motordelar från ett företag i UK. Idag fick jag mejl om att jag behöver använda ett EORI Number vid nästa beställning. Som privatperson känns det lite overkill men okej det kostade inget att ansöka om ett EORI Number https://eoriwebb.tullverket.se/ea-ansokan-klient/sv/ansokan Syntax blev "SEyymmdd-xxxx" dvs SE följt av pnr 10 siffror. VARFÖR https://taxation-customs.ec.europa.eu/customs-4/customs-procedures-import-and-export-0/customs-procedures/economic-operators-registration-and-identification-number-eori_en
-
Jag använder RAM komponenter som hållare. Lifeproof har inget skal till Air 4/5 vad jag kunnat finna. om någon vet får ni gärna dela vilken URL jag kan använda
-
Jag verkar vara unik/först som använder iPad Air 4/5 i båten mtp att ingen har delat med sig om IP68 klassat skal. Har googlat om Armor-X MN-A14S och AICase som verkar vara de mest kända med rätt storlek. Armor skal säljs av några svenska web siter för iPad Air 4/5 (samma yttre format) och jag har läst om andra seglare som haft Armor skal till andra modeller som varit nöjda. Beställde i fredags på kvällen, leverans från Kina, leverans onsdag, fantastisk snabb leverans. Idag kom DHLs faktura för tull och moms. Lade in rengöringsduk i skalet och knäppte igen det, ned i diskhon med vatten, efter 20 minuter var jag nöjd med verifikationen, inte en droppe vatten på insidan. Öppnade skalet mha ett mynt och stoppade i paddan, krävs lite tryck med tummarna för att få tätningsläppen att komma i rätt position. Tog en stund att förstå hur luckan/gummipluggen skulle tas bort utan skador. Visade sig att den del som sticker ut är ett minihandtag, dra försiktigt uppåt. Jämförelse mellan gammalt Lifeproof Nuud och nytt Armor skal är: Lifeproof har inget plastfönster över skärmen vilket ger direktkontakt. Armor har ett plastfönster som oftast ligger kloss skärmytan men ibland är det lite luft emellan som ger en annan känsla. Spontant gillar jag Lifeproof bättre med sin direktkontakt mot skärmens yta. Skalens svarta gummi/plastyta känns olika, Armor har en lite mattare yta jämfört med Lifeproof. Bara att gilla läget för Lifeproof har inget skal för iPad Air 4 (släppt september 2020) eller 5 (släppt mars 2022) trots att 4:de generationen har några år på nacken. # # # En helt annan grej, jag har ett Navionics konto som jag använder till Boating app på iPhone och iPad. Det är alltid bra med att kunna hala fram telefonen om man diskuterar resmål/navigation med vänner lite add-hoc. Admiralen ombord har oxå en padda med Navionics Boating och till vår stora glädje kan hon oxå använda mitt Navionics konto för att ladda ned kartor. Jätteroligt att gumman är intresserad i navigationen (hon gillar appen men inte Raymarine plottern) och dessutom är det bra med flera backup-system ombord.
-
Hur många elscheman tänker du rita? Jag har gjort mänga diagram som nätverksarkitekt men nu som pensionär har jag inte tillgång till pro-mjukvaran Visio. Gratis ritverktygen tar tid att lära sig så jag använde powerpoint för elritningar till båten för det har jag på min privata Windowsdator.
-
Har frånluftsvärmepump med varmvatten temp 45-52 grader C, en gång i månaden 24 timmar med 60 grader i tanken. Inga problem under 35 år. Vid segling utanför Svedala har vi råkat utför att man i vissa länder/områden tagit bort hamnens/marinans vattenslangar på bryggorna för att slippa bli anklagade för spridande av ”sjukdom”. Har 2 korta slangar ombord så det är inget problem att fylla på vatten och då vet jag att min slang inte har tryckts upp i tätt toaavlopp (såg för många år sedan hur en grabb fixade toastopp i Marstrands hamn mha marinans slang….).
-
En källa till info kan vara båtbibeln "300 båttester" eller vad den heter. Har inga bra specifika båttips
-
Vi har Pantaenius för att slippa åldersavdrag på en 21 år gammal båt. Dessutom är vi med i diverse båtklubbar, tex JRSK vilket då ger halva självriskkostnaden hos Pantaenius vid eventuell skada. Okej, lite högre premie men inget tjafs vid eventuell skada.
-
För ca 20 år sedan försökte vi sälja en båt i Grekland. En köpare ville betala mer än vi begärde, han ville inte sätta in pengarna på vårt konto utan ville betala med check. Minns inte hans argumentering för överbetalning (besiktning, transport …). Lurendrejeriet byggde på att vi skulle lösa in checken och betala överskottet till besiktning/transport. Det som kunde hända var att svensk bank initialt löste in checken för att några dagar senare återkomma till oss för täckning saknades. Vi skulle alltså bli blåsta på överbeloppet som vi satt in på för besiktning/transport. Check är lurit, bäst med betalning bank-bank.
-
Om det gäller Albin motorer hade jag kontaktat Stefan Ström på Albin motor, en mycket kunnig säljare/tekniker som tidigare hade butik i Fiskebäck, Gbg. Han har hjälpt mig med både Yanmar och Penta motorer. https://albinmotor.se/
-
Hör med Viking Yachting, tidigare har de sålt prylar och förmedlat installationsjobb, troligen kan de hjälpa dig.
- 1 reply
-
- 1
-
-
I höstas var jag ensam vid motorkonserveringen. Testade en för mig ny metod: tog av locket till sjövattenfiltret använde en slang som fick plats inuti utloppet på filtret lade på några varv med tejp som tätning på slangen och med lagom mycket våld tryckte jag dit slangen fyllde en hink med rent vatten körde motorn så att hinken tömdes fyllde hinken med glykolblandning körde motorn så att hinken tömdes