Jump to content
Saturday 24 February 2024

ABC

Medlemmar
 • Content Count

  785
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  5

ABC last won the day on August 20 2022

ABC had the most liked content!

Community Reputation

433 Expert

1 Follower

About ABC

 • Rank
  Konteramiral

Recent Profile Visitors

1,760 profile views
 1. Tycker iofs att det ser ut som att alla fläktar förutom vattenkylningens tre är vertikalt monterade. Sedan är det en prisfråga vilken typ av lager man får, från billiga glidlager i enklaste plast till dyra kullager.
 2. Citerar mig själv här, men nu har jag stött på ännu en intressant produkt. Propellerolja! Att den smörjer propellern hör man ju på namnet, skulle tro att det är för att propellern ska glida bättre i vattnet och ge mindre motstånd. Men riskerar man inte att man får sämre grepp i vattnet och båten går långsammare? Motsatsen till ankarklister alltså, fast till propellern denna gång.
 3. ABC

  Garmin båtlivsklocka?

  Finns det så mycket att fundera över? Garmin quatix 6 är det som gäller om man vill ha en båtlivsklocka. Då kan man få ett sjökort som är nästan 50mm stort!
 4. Tänk på att lagningen kommer att gulna något lite under de kommande åren. Så är du tveksam vilken du ska ta så ta den med lite mindre gult i sig.
 5. Det är första generationens data cards som gäller, dom nyare G2 tar den inte. Bild från senaste bruksanvisningen på Garmins hemsida, tryckt 2002:
 6. Ankarklister har jag hört talas om, men att smörja ankaret verkar kontraproduktivt på något sätt... 😁
 7. Vill du spara pengar så behöver du ju inte köpa en Camino-108S om du planerar att alltid ha separat antenn. S-modellen har ju inbyggd splitter så sikta i så fall på en Camino-108. Eller en Camino-108w om du vill ha WiFi och även kunna koppla en dator eller platta trådlöst till den. Jag har en Camino 108w och fick bra pris via Viking Yachting i Göteborg (för fem år sedan). Ser inte att dom har Camino i sortimentet just nu, men du kan ju alltid be om prisförslag så får du se vad dom kan göra.
 8. Att betala kanske går an. Värre blir är nog att behöva dricka upp 130 flaskor med läskeblask innan sommaren.
 9. Nu har jag inte kollat hur du räknat, men det är båtens vikt i vattnet som ska användas, inte båtens vikt på land.
 10. Om detta är sonar charts tagna från Navionics webapp så ska man vara extremt försiktig med att tro på vad som visas. Det är sant att man kan ladda ner mätningar från privata mätningar, men det som presenteras här, det är till största delen (eller helt och fullt?) gissningar. Det är beräkningar som en dator gör där det saknas data. Vi har diskuterat detta i tidigare i MG och jämfört dessa genererade gissningar med Hydrographicas sjökort där dom gjort riktiga mätningar av områden som vanliga sjökorten lämnat mörkblå. Då ser man att Navionics fyllt i med sina gissningar och att inte mycket är rätt. Det kanske fungerar i USA och på andra ställen där man mestadels har sandbotten och kanske till och med förutse hur botten ser ut, men att gissa var stenar finns i våra vatten är inte ens i närheten av möjligt. Man kan man ladda ner sammanställningar av privata mätningar (community charts) vilka täcker många ställen i insjöarna både från Navionics och Garmin, och är saken vara annorlunda. Så var noggrann med vad det är för data du använder och undvik webappens sonarcharts!
 11. Han testar bara hur lång tid det tar att ladda fullt en cell och konstaterar att om man laddar med högre spänning så blir absorptionsfasen kortare: 14V - 30 minuter och 13,6V - 4 timmar. Hans slutsats är att oavsett laddspänning blir cellen helt fulladdad bara man väntar in att laddströmmen sjunkit till någon enstaka Ampere. Och det är säkert helt rätt. Men det han inte tar med i sitt test är cellbalansering. Eftersom många BMS-er, liksom min, aktivt balanserar cellerna när spänningen når någonstans över 14 Volt (i mitt fall anges 14,2-14,4V) blir följden av att göra som han säger att cellerna aldrig kommer att balanseras. Han säger även att Victrons rekommendationer på laddspänning (14,2V för sina batterier) är "insane" men det beror återigen på att han i sina tester ignorerar balansering. Slutsatsen blir att om man inte bryr sig om balansering kan man fulladda med lägre spänning. Men rimligen bör man följa batteritillverkarens rekommendationer för dom vet hur just den BMS-en arbetar och det är dom som har konfigurerat den. (Det finns dock passiva cellbalanserings-BMSer som inte är beroende av absorptionsfasen, men igen, kolla specifikationerna på batteriet.) -- Som parentes kan jag tillägga till att min BMS som har Bluetooth kan visa laddningstillståndet i batteriet (0-100%). Den räknar ut det genom att mäta ingående och utgående ström och den återställer sig till 100% när spänningen når 14,6V. Om man aldrig kommer dit (i somras laddade jag "bara" till 14,4V) så kommer den successivt att visa mer och mer fel eftersom den inte mäter väldigt låga strömuttag. Men när spänningen nått 14,6V så återställer den räknaren till 100%.
 12. Många BMS-er inklusive min gör balansering först när cellerna närmar sig fulladdning, dvs kring 14,4 till 14,6 volt. Så om du inte når dit på annat sätt, som t.ex med motorkörning, så finns risken att dina celler aldrig balanseras. Titta i dokumentationen till dina batterier för att se vad man rekommenderar för spänningar, men jag tycker 13,8 Volt verkar väl lågt oavsett.
 13. Du funderar på att ha en omkopplare som kopplar solcellsladdningen till startbatteriet för att kunna ladda det. Det tror jag inte kommer att behövas, motorn kommer att klara av att hålla startbatteriet laddat. Men vill du ändå ha den, så tänk då på att du sannolikt vill ha två olika laddningsinställningar i Victron-laddaren beroende på vilket batteri du ska ladda. Varje gång du kopplar om behöver du då gå in i laddprofilen och ändra den. Verkar jobbigt... Och du riskerar att glömma bort att ändra profil om du ofta byter fram och tillbaka. Alternativt får du försöka hitta någon kompromissinställning som nästan passar båda batterityperna men som är mindre optimal. Hade jag haft en sådan brytare så hade jag haft den enbart för att ge startbatteriet underhållsladdning under vintersäsongen så att det klarar sig själv. Litiumbatteriet klarar sig om du kopplar bort det helt från båtens elsystem. Dessutom finns inte några säkringar i ritningen, men jag antar att du planerar för några.
 14. Känner igen det. Gäller även när man letar efter något i kylen: När man givit upp hittar hon det på 5 sekunder.
 15. Är det PVC så kan man testa med hängrännelim, t.ex detta från Bauhaus. Låter som något liknande det Patrikk nämner:
×
×
 • Create New...