Jump to content
Friday 02 December 2022

ABC

Medlemmar
 • Content Count

  686
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  5

ABC last won the day on August 20

ABC had the most liked content!

Community Reputation

359 Expert

1 Follower

About ABC

 • Rank
  Flottiljamiral

Recent Profile Visitors

1,064 profile views
 1. Skulle behöva något sådant men inte så långt. Funderar på specifikationen: Det är väl bara jag som är trött, men brottstyrkan är lägre än surrningsstyrkan?
 2. Min erfarenhet av presenningar som rör sig och då speciellt när jag använt gummistroppar är att: ja, dom rör sig och öljetterna håller, MEN dom rör sig som sagt och då skavs dom sönder på diverse ställen och man får hål i stället. Så jag har tröttnat på detta och sätter fast presenningen så bra det bara går och försöker undvika rörelser både för öljetternas skull och för att den ska ligga still. Då håller även enklare presenningar i flera år.
 3. Tja, finns det uppkopplade stekpannor så varför inte en ugn... 🤔😁
 4. Här är ett foto från en nyare VP-generator än den du har, men där ser du att den gula kabeln försvinner in i generatorn och andra änden sitter kopplad på B+, alltså pluspolen på generatorn. Den gula är "sense"-ledningen vilken generatorn har för att känna av spänningen den laddar med. Antingen kopplar man den direkt till plus på generatorn eller så kopplar man den till plus på batteriet. Fördelen med det sistnämnda är att generatorn kan känna av spänningen på batteriet och då kan kompensera för ev. spänningsfall längs vägen.
 5. Dessutom måste man boka i förväg och när veckan kommer så kanske det är skräpväder med regn och blåst. Äger man själv är man fri att gå ut när man känner för det och när vädret är oemotståndligt 🙂
 6. Om tanken är tom behöver du inte hälla på Bioprotect. Den behövs bara om du tänker ha kvar dieseln i tanken över vintern. Så spara naturen och låt bli den 🙂
 7. Båtfixaren kanske? Gjorde en böj på ett rostfritt rör åt mig utan kostnad för ett antal år sedan. Då låg dom i Västra Frölunda men verkar numera ha flyttat till Öckerö. Gör mycket båtjobb och jag fick dom rekommenderade av någon på det här forumet. https://www.batfixaren.se
 8. Har inte funderat så mycket idén med att ha ett drivankare i fören, men det känns spontant som att om man blir puttad bakåt med bra fart över vågorna så blir påfrestningarna på rodret väldigt stora. Jämför med att backa med motor, då krävs det en hel del kraft att hålla kvar rodret så att det inte viker sig. Och då är farten inte hög.
 9. Fast man får väl säga adjö till halva badbryggan?
 10. Håller med allt du skriver men vill kommentera på detta. Dock om man seglar och vill optimera så är fart genom vattnet (om det är det som avses med logg och inte bara distans) intressant för att veta om man har med- eller motström. Det kan kännas jobbigt att se att man seglar en knop mindre än man borde givet aktuell vind, och inser man inte att man seglar i motström så kan man trimma ihjäl sig, man kommer inte upp i förväntad FÖG hur mycket man än försöker.
 11. Då är Garmin mycket bättre, visar i hundradels grader! Påtalade detta för en representant på en båtmässa men han förstod inte problemet! 🙄
 12. Det kan man ju tycka men dom har väl sparat in några ören på den givaren. Den blir dessutom uppvärmd av ekolodet så kalibrerar man temperaturen vid tillslag så ligger den någon grad fel efter ett tag. Gediget!
 13. Vilken autopilot är det du har? Dom jag sett som pratar NMEA-0183 fungerar med Garmin. Jag har en sådan kombination (ST2000+ tiller pilot). När du säger logg, menar du själva instrumentet eller givaren eller båda? Hur är det med ekolod? Är det bara givaren så kostar en ny kombinationsgivare logg/lod/temp med NMEA-2000 c:a 3000 kronor. Gäller det även ett nytt panelinstrument så blir det dyrare.
 14. Det jag har sett är att temperaturgivaren efter ett tag börjar ge upp och temperaturen driver uppåt. Först med någon eller några grader per år som kan kompenseras i MFDn ("offset"), sedan efter tre-fyra år (i mitt fall precis innan garantin gick ut) så var det väääldigt varmt i vattnet, 40 grader typ, vilket var för mycket för att kunna kompensera. Fick en ny på garanti men den har börjat driva nu också. Fick justera ner den 4-5 grader i våras från förra säsongen... Det är Airmar som gör dom och som VP säger ovan så det borde vara samma problem oavsett om man har instrument från Garmin, Navico, etc. I ärlighetens namn ska jag väl säga att den jag har nu är c:a 4 år gammal så dom kan ju ha kommit till rätta med problemen idag.
 15. Flytegenskaperna borde väl bli ungefär desamma oavsett om man lägger packningen ovanpå bänkarna eller om man stuvar ner den i hålen. Samma vikt, möjligen något högre upp vilket i mina öron inte låter bättre. Men som sagt, flytegenskaperna kanske man ska fundera lite på. Båtdesignern har i alla fall ansett att flytelement är viktigare än stuvutrymme. Oavsett hade jag i alla fall tagit upp en inspektionslucka eller två för att kunna se hur där ser ut. Hur ser det ut i andra liknande båtar av andra fabrikat?
×
×
 • Create New...