Jump to content
Monday 30 January 2023

Hybrid

Medlemmar
 • Content Count

  132
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  1

Hybrid last won the day on September 2 2022

Hybrid had the most liked content!

Community Reputation

22 Expert

About Hybrid

 • Rank
  Örlogskapten

Profile Information

 • Location
  Tjörn

Mina båtar

 • Båtens namn
  Råvita

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Tack så mycket för alla svar! Nu har vi lite uppslag! Nej, ingen lider av någon form av rörelsehinder så bara av ren bekvämlighet. Att båten i fråga skulle segla som en betongblandare bryr vi oss inte om. Innerutrymmen är A och O som det sägs. Finns inte toalett så kanske det finns utrymme för en sådan så om det blir kemtoa modell Porta-potti eller en riktig får tiden utvisa. Om man får böja lite på huvudet gör troligen inte något. Gå dubbelvikt i ruffen är inte aktuellt. TUR80? Ja, den har vi tittat på för länge sen! Har för mig att de är rätt trevliga?
 2. Båten är såld till förmån för husköp men vi har pratat om en billig Segelbåt i odiskutabel budgetklass. Vi pratar max 25000:- bara så vi kan åka ut på sjön till sommaren. Om den kostar mindre än så och är lite sliten gör inget... Till och med sträckt mig så långt så utombordare accepteras. Råkar dessutom ha en fin Honda 4-takt 5HK snurra i förrådet som går som en klocka. Det gör inget om den har toalett eller plats för kemtoa. Men att se vilka små flytetyg som har nästan ståhöjd i ruffen är inte lätt. Helst över 160cm så man kan böja huvudet bara. Är inte lång, inte frun heller. Förslag? Maxi 68? Maxi 77? Misil 2? Jag har googlat runt men just höjd i ruff är svårt...
 3. Sen beror det ju lite på om man har fallenhet för att framföra en båt. Jag vet att någon gång när jag lade till på dagbryggan så var jag tydligen iakttagen av "gubbarna på bänken". De sa sen till mina föräldrar att "Pöjken ser ut som han är född i en båt med den tilläggningen". Hade väl kört in snett mot bryggan och vant lagt i backen så hon vred sig mot bryggan och lugnt gått i land med förtöjningar. Den backade ju bara åt ett håll på alla varv över tomgång. Detta fick jag dock reda på långt senare men var anledningen till mer fria tyglar gällande båtbruk sen. Mina barn är uppvuxna i Göteborgs södra skärgård och ser mer båten som ett nödvändigt ont. "Kan vi ta båten till stan pappa, vi vill träffa NN osv". Gör ni det men se till så det finns diesel så det räcker... Noll intresse av båtar. Enbart transportmedel.
 4. Tja, Boken bevisar att man kan segla jorden runt i en liten båt med en Albin O21 som sällan fungerar. Om inte annat så är den läsvärd även om jag ibland undrar hur skepparen mår...
 5. Hm. På sent 80-tal när jag var 13 år hade vi en Tresfjord 29:a. Mina föräldrar var nog rätt trötta på tjatet om att jag ville bli körd till "Det stora samhället" där mina kompisar bodde som låg 35-40 minuters bilväg bort men bara cirka 20 minuter med båt. Busstrafik var ikke existerande. Det slutade med att jag från den våren när jag förvisso bara fortfarande var 12 år och behövde en kudde under förarsätet fick bruka båten. Givetvis var detta förenat med en mängd regler. Exempelvis fick jag köra sträckan i mörker och enbart navigera efter fyrar. GPS, nej du... Sen skulle jag vara hemma klockan 2200. Givetvis ge tusan i att pina den stackars dieseln och en begränsad dieselbudget. Den var nog uträknad för att enbart köra ToR i maklig fart på 6-7 knop. En gång var det tung dimma ute och jag vågade inte åka hem med båten. En kompis förälder ringde mina föräldrar och förklarade att så var fallet och de tittade ut och höll med. Han erbjöd sig att köra hem mig men vi fick lov att sova i båten. Det är ett minne jag ömt vårdar då vi satt uppe halva natten och kalasade på Pepsi & jordnötter. Landström och kupévärmare olovligen inkopplat på gästbryggan en sen höstdag. Preskriberat nu. Detta blev sedan rutin och jag fann mig ibland åkande i tunn nyis en sen mörk Januaridag utan en enda annan båt i synhåll. VHF fanns ombord och även CB-radio. Mobiltelefon modell NMT450 dök upp på tidigt 90-tal. Något som stör mig är att TS nämner att den fina båten enbart har en fungerande motor? Hur mår den andra?
 6. Har en Swetrack i båten. App i mobilen. Fungerar UA. Kräver abonnemang men det kan man ju sätta igång när man vill se var båten är... https://www.kjell.com/se/varumarken/swetrack/mobilt/gps/gps-tracker/swetrack-lite-gps-tracker-p32174
 7. Låna eller köp boken "Alla sa vi skulle dö" av bland annat Danjel Henriksson. Mycket läsvärd sann skildring om 3 ungdomar som seglar jorden runt i en... Albin Vega.
 8. Mm. Kan vara något. Ska fundera på saken. Sege nämnde att wifi är att rekommendera. Det finns inte... Om inte annat ken den var kul som pryl bara.
 9. Tack Faderullan. Men jag har ju redan en GSM-kontrollerad modul som ger en (Ren 12v) signal ut. Problemet är hur man kan starta sin dieselvärmare med hjälp av den. Hittade dock en video om saken. Kanske enklare med en ren Eber/webasto men ska beställa en extra manöverpanel till kinadieseln. Råkar man göra fel så kostar det misstaget cirka 189:-
 10. Väcker liv i denna tråd igen. Den som avses i trådstarten är monterad och har försett oss med rejäl värme hela sommaren och hösten. Värmer såväl ruff som ute under kapellet. "Ny" båt är på ingång även den ska få sig en Kinadiesel. Prutade 7k för att den gamla Ebern inte startade... Men jag vill kunna skicka via GSM/Remote eller vad som helst en ren 12v+ till den så den startar... Har även en exakt likadan värmare hemma som backup i fall det blir strömavbrott eller elen bara är onödigt dyr. Kan leka med den. Ingen som pysslat? "Old black panel"
 11. Köpte en enligt länk för 2 månader sedan. https://www.netonnet.se/art/mobil-smartwatch/mobiltelefoner/xiaomi/xiaomi-redmi-10c-nfc-464g-mint-green/1025454.14647/ Mycket nöjd. Nu verkar priset rätt med... Minus är att den är väldigt stor. Men man ser ju bra på skärmen. Batteritid är sjukt bra. Du kan ju googla och se om denna budgetlur kanske räcker?
 12. Victron MPPT är bra. Den har de 3 lägen man behöver. Har du kylskåp ombord så kolla om detta kan ställas på auto.
 13. Fd Lots. Byggd 1959. Den har dock levt många av dessa timmar på tomgång vid kaj.
 14. De ger ju 100W vid 18,4v. Så regulatorn är viktig! Vilken hade TS tänkt sig montera? Vi har en panel på 110w men den lämnar gladeligen över 20v ibland. Smart regulator. Håller batteribanken på 140Ah uppe. Just nu visar den 14,2v.
 15. Vår lokala trotjänare i form av en färja mellan Kyrkesund-Härön på Tjörn ska avyttras. Kommunen säljer den tydligen. Inte för jag vill ha den -åkt den ett antal gånger i min uppväxt- Att den är servad enligt boken kan vi utgå ifrån. Var i reservtjänst så sent som till för någon månad sedan. Bara nyfiken alltså? Hur länge kan denna Scania D D9-93 fortsätta fungera tillförlitligt?
×
×
 • Create New...