-
Innehålls Antal
871 -
Gick med
-
Besökte senast
-
Dagar Vunna
5
Innehållstyp
Nyheter
Kustkort
Forum
Bloggar
Galleri
Butiken
Köp&Sälj
Allt postat av ABC
-
Du hann före min redigering, se svar ovan. Å andra sidan, du kan ju alltid pröva och vid behov flytta laddaren om det behövs.
-
Du vill nog koppla solcellen till förbrukningsbatteriet där den gör mest nytta. Om motorn är hyfsat lättstartad drar du knappast ur något från startbatteriet (exempelvis 150A under 5 sekunder = 0.2Ah). Det fyller generatorn på under tiden du är på väg ut ur hamnen. Och om du menar att DC-DC laddar förbrukningsbatteriet när solcellsladdaren kör så tror jag du kan glömma det. Spänningen kommer att sjunka under 13.2 Volt när den börjar ladda och då slutar den direkt. *Tror* inte att Orion ens försöker ladda med bara någon enstaka Ampere. Och skulle den göra det har du minst 20-25% förluster i den.
-
Det kanske finns andra laddare också. men den du refererar till ger bara 20A vilket är väl lite för dom allra flesta som byter batteriteknologi. Solcell fungerar kanske, men där behövs heller inte någon DC-DC. Jag hade en Victron Orion-TR Smart 12/12 30A som jag förra året bytte ut mot en kraftigare Orion XS på 50A. Tycker den sistnämnda är prisvärd och bra, man kan själv ställa laddningsströmmen från generatorn till vad man tror den klarar av. Och man ska ha den andra generationen som inte stör VHF-radion. @Peter_K: Vilken ström har du tänkt att generatorn ska ge? Vad klarar din generator? Du vill såklart ha så stor ström som möjligt men utan att elda upp generatorn, och kopplar du den direkt till generatorn eldar du nog upp den. Det normala är att generatorn laddar startbatteriet och DC-DC ersätter laddningsrelät och i sin tur laddar förbrukningsbanken med kontrollerad maxström. Jag kan tänka mig att göra mig av med min gamla Orion 30A till en mindre penning om någon är intresserad, men den finns i så fall i Göteborgsområdet så frakt kan nog kosta lite?
-
Den är inte någon speciellt krånglig uppfinning. Om du tittar noga så ser du ett rör som går ner i glaskoppen. När du trycker ner knappen leds inkommande gas ner via det röret till vätskan. Och när bubblorna kommer upp går gasen vidare. Om man inte trycker ner knappen så går gasen raka vägen från in till ut. Du ser alltså om det strömmar någon gas bara när knappen trycks ner. Sedan om det ska bubbla beror ju på om du använder spisen eller inte... Du ska inte fylla mer vätska än att röret hamnar under ytan, men det är kanske svårt att överfylla? Och den ska sitta på lågtryckssidan, men det är kanske självklart. Och så måste du hålla reda på in och ut förstås så att inkommande gas kommer in från vänster och går ner i vätskan (går i pilens riktning), inte tvärt om för då försvinner nog vätskan ut via röret.
- 10 svar
-
- 1
-
-
Och för att slippa disk. Efter middagen är man väääldigt tacksam över detta! 😇
- 20 svar
-
- 1
-
-
Fast om den uppfyller eller inte uppfyller kraven vet vi väl egentligen inte? Den skulle kanske kunna ligga precis på gränsen till att uppfylla kraven men att detta inte är tillräckligt när den installeras i närheten av en radio som arbetar exakt på dess switchfrekvens? Men visst skulle dom ha reagerat snabbare och uppdaterat den omedelbart, inte ett år senare. 🙁 Kanske är det är så att butikerna säljer ut dom gamla till ett lägre pris? Jag reklamerade i alla fall min och fick en ny kostnadsfritt 🙂
-
TS tänkte även sätta någon form av landströmscentral där med jordfelsbrytare mm.: Edit: TS hann före, kanske jag missförstod var centralen skulle sättas. Alltså på "insidan av ankarboxen" betyder inne i förpiken. Då är det en annan sak!
-
Nu vet jag inte hur torr din ankarstuv är, men min blir rätt blöt när vågor slår upp över fören. Vattnet rinner ju ut via dräneringen men det blir en fuktig miljö där inne så jag hade inte placerat en landströmscentral där. Men om du tänker göra det så bör du överväga en spolsäker/fuktsäker sådan.
- 12 svar
-
- 2
-
-
Det kan vara svårt att lokalisera ett missljud exakt. En CDI är ganska dyr så det kan vara värt att skaffa ett stetoskop från t.ex Biltema så att du vet helt säkert varifrån ljudet kommer.
-
Det är inte bara båtägare som köper dom här enheterna, även husbilsmarknaden finns och som jag har förstått det så är den rätt stor för dom vill också ha litiumbatterier. Och där finns ingen VHF att störa ut. Antar att existerande lager av äldre enheter kommer att fortsätta säljas innan dom försvinner från marknaden. Såg en kommentar i ett forum som sade att dom nog trots allt uppfyller CE-kraven men att man ligger precis på gränsen så det är kanske lagligt att sälja dom trots allt. Marinbutikerna däremot borde inte längre ta in och sälja dom här äldre enheterna, men många av dom vet säkert inte ens om att problemet existerar...
-
Det är Sjöfartsverkets officiella kort man har, så där man har "förbättrat" korten så är det dom du får.
- 31 svar
-
- 1
-
-
Thermoprodukter skriver på sin hemsida att XS numera finns i två versioner, en "VHF" och en "ej VHF". Produktnumren är olika: ORI121217050 för den nya, ORI121217040 för den gamla "ej VHF". Dom skriver:
- 130 svar
-
- 2
-
-
-
Samma pris, 399 kronor på Bauhaus. För Micron Superior 2,5 liter tar Bauhaus 1195 kronor och Hjertmans 1489 kronor på sin "rea". Ordinarie pris sägs vara 1665 kronor 🙄
-
Om den bara är 1,5 år gammal hade jag krävt en ny av dom på garantin. Oavsett om jag hade använt den eller inte. Om inte du bara haft otur utan kvalitén verkligen är så usel och tillräckligt många kräver nya, så tvingas dom förhoppningsvis till att satsa på bättre kvalitet för framtida kunder.
-
Tycker att du ska ta bort dom svarta pilarna på minusledningarna. Om det är strömmen som avses så går den från plus till minus, men som du ritat går den till både plus och minus. Blir lite förvirrande och ser även lite oproffsigt ut.
- 21 svar
-
- 1
-
-
Att hävda att allemansrätten gäller på kajer inne i stan är nog lika framgångsrikt som att hävda att allemansrätten skulle gälla på Stockholms stads bilparkeringar...
- 16 svar
-
- 3
-
-
Med en sådan har du kombinerad terminering och droppkabelanslutning. Det fungerar.
-
Alla NMEA-2k nätverk måste ha två och endast två termineringar. Dom belastar nätverket så att signalnivåerna blir korrekta och förhindrar reflektioner från nätverkets ändar. Har du en oanvänd T-koppling så kan du lämna den så, du får inte sätta dit en tredje terminator. I din andra figur så saknas termineringar och det är inte ok. Du får inte placera instrument där utan då måste du använda dig av T-kopplingar. Sätter du instrument där har du ju inga termineringar alls. Slutligen, Actisense har en specialkabel där man slipper bygga nätet själv. Dock för max fyra enheter. Och om det verkligen blir billigare än att sätta ihop nätverket själv får du fundera på. 1.380 kronor låter väldigt mycket för ett litet nätverk. Och om du längre fram kommer på att du behöver fler än fyra enheter så får du ta bort den kabeln och börja om med att bygga ett eget nätverk. Edit: såg att Lintott var snabbare
- 7 svar
-
- 1
-
-
Det är likt det dom flesta av oss har. Men gå hellre på en (eller fler) Orion XS än på TR. XS har visserligen lite problem med störningar på VHF (se separat tråd om detta), men den har *mycket* mindre förlusteffekt, dvs blir inte glödhet, och man kan konfigurera laddströmmen efter vad generatorn klarar.
-
Det kan väl vara så att den strömmen solpanelerna kan lämna nu under midvintern inte räcker till för att ladda batterierna fullt? Vad har du för batterier? Vad säger laddaren om ström och spänning från solcell resp. spänning på batterierna?
-
Jag tror snarare att vägen framåt skulle vara att det fanns små, batteridrivna, vattentäta AIS-sändare som kanotister och andra små flytetyg kunde ha. Då skulle nog många skaffa en av ren självbevarelsedrift. Man skulle inte ens behöva registrera dom, utan dom skulle kunna ha ett standardiserat, gemensamt MMSI-nummer som betyder just kanot eller liknande, och för att spara batteri behöver dom inte heller ha speciellt lång räckvidd, kanske bara någon M eller så. Den skulle till och med kunna ha ett MOB-alarm om kanotisten skulle hamna i sjönöd. Kanotuthyrningar skulle till och med kunna låna ut sådana när man hyr kanot.
- 19 svar
-
- 2
-
-
Men jämför inte med Biltemas startkablar. Enligt @sajjen är detta aluminiumkabel som är kopparpläterad. Jämför priset på vanlig kopparkabel med förtennad kopparkabel. Många av oss har vanlig kopparkabel i båten och visst fungerar det. Den ärgar väl med tiden men om det är om 5 år eller 15 eller 25 får man väl se...
-
Jag har testat med ferriter och det verkar fungera. Har dock inte använt radion på gränsen till dess räckvidd med motor på (har segelbåt). Såg att en butik i Nederländerna till och med varnar för detta: Do NOT use on ships with a VHF radio, the EMC emissions of this device are close to the allowed limit and prevent channel 16 from working properly! Victron har fem års begränsad garanti vilket man åtminstone kan försöka använda sig av om dom skulle komma ut med en förbättrad version om det nu skulle visa sig att ferriterna inte löser problemet helt.
-
Tänk på att Skyllermarks levebröd är att sälja kopparkabel.
- 108 svar
-
- 3
-