Jump to content
Sunday 29 January 2023

speljakt

Medlemmar
 • Content Count

  573
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  2

Everything posted by speljakt

 1. Kanske redan omskrivet, men såg just att kustradions trafikkanaler på VHF har fått nya nummer på många stationer runt kusten. Kan vara bra att komma ihåg inför nästa säsong. https://stockholmradio.se/for-abonnenter/kartor-och-kanalplan/ https://www.sjofartsverket.se/sv/om-oss/nyheter-och-press/nyheter/forandringar-av-trafikkanaler-pa-vhf-natet/
 2. Jag är ingen expert på solcellsladdning, men... Frågeställaren har av allt att döma ett normalt fritidsbatteri. Standard laddspänning för absorbtion med en Victron Smart Solar är 14,4V. Även en för lågt inställd laddspänning kan förkorta batteriets livslängd om inställningen leder till att batteriet inte hinner bli fulladdat under dagen. Citat ur manualen: "Tänk på att det kan hända att solcellsladdaren tror att batteriet är fulladdat men att det i verkligheten inte är det. Detta kan inträffa när laddningsspänningarna har ställts in för lågt vilket får solcellsladdaren att för tidigt växla till absorptions- eller floatsteget."
 3. Batteriet verkar vara ett slutet fritidsbatteri av normalt snitt, så det blir nog inte alltför fel med en normal laddspänning på 14,4 (absorbtion) och en floatspänning kring 13,6 (detta x2 i ett 24V-system).
 4. Om man ett ögonblick bortser från de legala aspekterna, så finns det enligt mig många tillfällen och platser då tanken är full men där det ändå kan vara socialt acceptabelt att spola direkt ut (urin). Samtidigt som det i samma situation vore direkt osocialt att tömma ut hela (eller ens delar av) tankinnehållet.
 5. Jag kan ha missförstått, men det låter som om du planerar att dra slangen från toaletten direkt till tanken och således göra dig av med möjligheten att spola direkt ut (utan att passera tanken)? Inte särskilt praktiskt, enligt mig. Om du däremot tänkt behålla nuvarande 25mm bordgenomföring vid toaletten, så måste du väl ändå ha något slags Y- eller T-koppling (med kran/ar) för att kunna styra svartvattnet dit det ska? Jag tror att din inställning att "varje koppling är en potentiell felkälla" är överpessimistisk. Man kommer långt med dubbla slangklämmor och gängtätning....
 6. Jag använder också Surelight från mitron.se som mörkerbelysning över navigationsbord och pentry. Fördelen är att de är riktigt ljussvaga. Jag föredrar grönt ljus framför rött. De har dock ingen inbyggd strömbrytare, utan sådan får man ordna med själv. På bilden nedan (om jag lyckas bifoga den) syns de båda gröna ledlamporna överst. Det som skapar den vita ljuscirkeln på sjökortet en ganska svag vit "ledglödlampa" med den typ av fattning som används i ficklampor. Den sitter monterad i en traditionell navigationsbelysning av typen "ledad arm". Den lilla fläcken av svagt vitt ljus stör inte mörkerseendet speciellt mycket, men jag tycker att vitt ljus behövs för att läsa sjökort ordentligt. https://www.dropbox.com/s/7jzpwh7l4ud81i9/nightchart2.jpg?raw=1[/img]
 7. OK, tack. Jag hade för mig att jag läste att energiinnehållet i HVO är något lägre än i vanlig diesel och tänkte att detta kanske kunde påverka tomgångsvarvet. Men orsaken är troligen något annat.
 8. Jag har nu kört min 20-hästars dieselmotor (Beta Marine) på HVO100 under två säsonger (förra året ca 75 procents inblandning, denna sommar i stort sett 100 procent). Inga direkta problem, men jag har i år lagt märke till att tomgångsvarvet är betydligt lägre, ca 600-700 rpm, jämfört med ca 850 rpm tidigare år. Kan det finnas ett samband? Någon som har lagt märke till liknande fenomen i samband med bränslebyte till HVO?
 9. Jag tolkar elschemat som så att du har lanternor mm anslutna direkt på startbatteriet, alltså på batterisidan av huvudbrytare 1. Verkar farligt, om du glömmer stänga av en lanterna töms startbatteriet? Bättre att lägga lanternorna på husbatteriet.
 10. Ett påpekande bara: EcoPar är säkert miljövänligare än vanlig diesel, men tillverkas av naturgas (metan), som till största delen har fossilt ursprung. HVO100 är ett drivmedel som däremot tillverkas av enbart biologiska råvaror. Finns också på vissa sjömackar.
 11. I den mån det uppstår någon sådan effekt, så bör aktern dras åt styrbord vid backning.
 12. Som jag uppfattar det är den mindre säkringsboxen (den för värmare och länspump) på batterisidan av huvudbrytaren.
 13. Plus från solpanelens regulator kan med fördel anslutas till en av de lediga positionerna på den mindre säkringsboxen. Att rycka en flatstiftssäkring (under vinteruppläggning) är nästan lika enkelt som att slå ifrån en brytare.
 14. Tack för ytterligare svar. Kommer att kontakta Nils Malmgren och även titta närmare på West. Medveten om att epoxy kräver annan typ av matta/väv.
 15. Tack för svar, så här långt. Min oro grundas bl a på att epoxy ofta har ganska lång pot life, (jämfört med polyester) vilket väl i det här fallet betyder att ’klibbigheten’ får gå en tuffare och längre match mot gravitationen, så att säga. Ett snack med tillverkaren är säkert en bra ide’.
 16. Ett av mina kommande vårrustningsjobb blir att åtgärda en grundstötningskada i framkant/underkant av kölen på min segelbåt (inplastad blyköl). Allt krossat/fuktskadat plastlaminat slipades bort efter upptagning i höstas. Jag har nu en urgröpning med en yta på ca 25 x 10 cm och med ett maximalt djup på ca 8 mm som ska fyllas med nytt laminat. Eftersom skadan sitter där den gör, så måste jag arbeta underifrån. Nu till min frågeställning: Jag har rätt mycket erfarenhet av att jobba med polyester och glasfiber och skulle nog utan problem kunna använda dessa för reparationen. Men jag inbillar mig att jag skulle få en starkare lagning, med bättre vidhäftning till det befintliga laminatet, om jag använde epoxy och lämplig glasfibermatta i stället. Men jag har inte så stor vana av laminering med epoxy. Bland sakerna jag undrar över är om epoxin kommer att vara tillräckligt klibbig för att lagningen ska förbli "självbärande" under tiden innan härdning sker. Någon som har erfarenhet av liknande epoxylagningar? Goda råd mottages tacksamt.
 17. Jag tycker inte att du nödvändigtvis behöver byta ut din nuvarande 1/2/1+2/0-brytare, om du trivs med och är van vid den. Med ett relä mellan startbatteri och förbrukningsbatteri blir laddningen automatiserad, medan du fortfarande måste välja vilket batteri du ska använda för motorstart respektive annan förbrukning. Men jag håller med om att två vanliga frånskiljare, en för varje batteribank, är enklare och lämnar mindre utrymme för misstag.
 18. Jag tycker att batterisäkringarna på 200 resp. 30 A sitter på fel sida om huvudbrytaren. Borde sitta så nära batterierna som möjligt. Om avståndet mellan respektive batteriplus och huvudbrytare är väldigt kort kan man kanske ändå göra enligt skiss. Oavsett så skulle jag flytta den negativa polplinten till en plats utanför batteriutrymmet. (Detta är kanske diskuterat tidigare, jag har inte läst hela tråden).
 19. PSS rekommenderar byte av bälg efter 6 år. Personligen tror jag att säkerhetsmarginalen är betydande (tillverkaren är amerikansk, sannolikt garderar man sig på detta sätt mot förödande stämningar...). För egen del byter jag just nu för första gången bälg i min tätning, installerad 2006 = 15 år. Kostnad 1 500 kr, d v s 100 kr/år.
 20. Jag har svårt att se skälet till att kategoriskt döma ut den aktuella säkringstypen som "en massa jox direkt på batterierna". Ganska säkert finns det installationer där en sådan är lämplig. Reservsäkring ska finnas ombord, avsett typ, så argumentet att det är lättare att få tag i en ANL-säkring tycker jag väger ganska lätt. Själva har jag båda typerna i min båt. Att utgå från principen, d v s ett elschema, och först därefter bestämma typ och fabrikat etc. låter väl vettigt, men minst lika viktigt är två andra frågor, tycker jag: 1) vad ska det nya elsystemet åstadkomma? Exempelvis behöver man ta höjd för framtida utvidgningar (fler batteriet, tillkommande utrustning, shunt till batterimonitor m m) och vill man ha möjligheten att starta motorn från förbrukningsbatteriet?, 2) hur ser det ut i min båt? Finns det exempelvis en lämplig yta i närheten av batterierna där en ANL-säkringshållare kan monteras? Om så inte är fallet kan jag mycket väl tänka mig att den föreslagna "terminal fuse block" kan vara bästa alternativet.
 21. Jag tycker det är svårt att förstå hur det som bilderna visar har uppkommit, med mindre än att även stödbocken har modifierats. Du skriver att motorn höjdes upp några centimeter med hjälp av mellanlägg, men resultatet talar väl snarare för att motorn höjdes i framkant och sänktes i akterkant? Eller sitter det någon flexibel koppling, knut etc, mellan backslag och axel? Oavsett, så har jag svårt att begripa hur axeln kan linjera som den gör utan att stödbockens lager har vinklats om.
 22. Bra spaning och intressant även för oss som inte har litiumbatterier! Enda nackdelen verkar vara att släckaren måste skyddas från frost (samtidigt som den ska fungera ned till -15 grader, undrar hur det går ihop?)
 23. Vanlig HSS, bimetall, inköpt på Bauhaus, under hundralappen.
 24. Tänkte knyta ihop den här säcken: Nästan ett år efter min fråga här på forumet har jag nu tillverkat avdragaren och utan problem skiljt propellern från axeln. Som flera förutspådde gick det ganska enkelt att med hjälp av en vanlig hålsåg borra ett 25 mm hål genom en 10 mm tjock stålplatta – detta trots att jag till och med använde rostfritt stål, vilket inte var planen från början. En lågvarvig borrmaskin i stativet, flödigt med skärvätska (cykelkedjeolja) och måttligt presstryck visade sig vara framgångsfaktorer. Arbetsstycket blev inte nämnvärt varmt, tack vare det låga varvtalet. Däremot fick jag pausa en del för att låta borrmaskinen svalna (bara 750 W). Tack igen för alla goda råd.
 25. speljakt

  Elpanel

  Håller med om att det blev snyggt resultat. Själv har jag tillverkat ett par mindre paneler, när jag haft behov av att utöka antalet utgångar respektive komplettera med V- och A-mätare. Det blev inte lika elegant, men i alla fall funktionellt. Framför allt, i ett format som ansluter till den ursprungliga panelen, 40 år gammal (till höger). Jag tycker att självhäftande etiketter för de olika funktionerna fungerar bra. Om inte annat så ger det flexibilitet inför framtida förändringar.
×
×
 • Create New...