Jump to content
Saturday 18 May 2024

pelle_paltnacke

Medlemmar
 • Content Count

  10
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

3 Neutral

About pelle_paltnacke

 • Rank
  Kadett

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Låter konstigt att den galloperar. Har du nån video från när du kör? Har en 02a, tror samma skrov med 30hk och upplever inte alls samma beteende. Visst trimmar man ut för mycket så börjar en gunga upp och ner med fören men då ska man trippa ut mycket. Fiskars uppgifter (se bifogad bild) känns inte helt sanningsenligt.. tror jag kommer upp i max 25 knop ungefär om jag är själv i (beroende på väder).
 2. Tack för alla svar, det uppskattas! Ok så 35mm va lite överdrivet. Kopplingsplinten som IngemarE tipsade om från Biltema ser schysst ut, blir nog en sån. Så matar jag de med 16mm^2 kabel (så har man gott om marginal). Som Georg_Ohm nämner så har alla de tre sakerna jag vill koppla in redan en säkring, men ändå nödvändigt / bättre att ha en enhetlig lösning med en säkringsbox för stamliga förbrukare ? Bör man även behålla säkringen som elektroniken kommer med eller är det onödigt? Typ denna kanske? https://www.biltema.se/bil---mc/elsystem/sakringar/sakringshallare-flatstiftssakring-8-platser-2000031352 Nåt annat man bör tänka på, kanske tips / saker man kan använda för att kabeldragningen ska bli prydlig?
 3. Hej! Jag har en TG6500 där det idag finns två stycken batterier. Det är hyfsad ordning och reda på elen idag. Väldigt förenklat: Två stycken batterier En huvudströmbrytare där man kan välja mellan 1+2 / 1 / 2 / AV och sen går det vidare till motorn osv. Nuvarande situation till vänster, min tilltänkta utbyggnad till höger. Det jag nu ska koppla in (som kräver 12v) är följande NMEA2000 nätverk Garmin Bränsleförbrukningsmätare Kanske ny plotter Idag finns inga kopplingsplintar så det jag skulle vilja göra är att koppla in en kopplingsplint i stil med bilden ovan. Hade väl gått att koppla in direkt på batterierna men sen kommer man vilja installera något ytterligare och då kan man lika gärna göra det ordentligt från början.... Tanken är att plinten ska sitta i anslutning till batterier / strömbrytare, så max kanske 70cm-1m kabel från strömbrytaren... Frågor: Har ni nån rekomendation på vilka kopplingsplint jag ska köpa? Antar att man har en för minus också? Funkar den typen som syns nedan eller har ni nåt annat förslag? Några synpunker i övrigt? Jag tänkte köra en 35mm kabel från strömbrytaren till kopplingsplinten. Låter ok? Finns det m6 kabelskor för små kablar så som till sensorer / plotters eller är m6 för kralligt för mindre förbukare?
 4. Hört att ett knep är att kasta lite vatten på cylindrarna. Fräser det till och kokar bort är det för varmt.
 5. Vet inget om de där båtarna. Jag skulle kolla begagnat på HT (hard top) båt. Då får du nåt mitt emellan.typ Yamarin. Varför vill du köpa nytt
 6. En båt är alltid en kompromiss men båtarna ni länkat till är två helt olika typer av båtar. Hur kommer ni använda båten tror ni? Jag skulle absolut inte köpt nytt. Köp nåt billigare begagnat när ni väl bestämt er och skulle det visa sig att ni bara är ute när det är strålande sol med massor av vänner ombord ( och ni köpt den med hytt) får ni byta båt helt enkelt.
 7. Har du tips på nån laddningsbar LED-handstrålkastare ? Just lös mot fast utrustning är alltid lite svårt tycker jag. Jag stod i samma val och kval när jag skulle köpa en VHF. Å ena sidan känns en fast VHF något bättre och mottagning detsamma, men å andra sidan är det ganska skönt att slippa installera något som tar plats och som dessutom kan bli ett extra problem om det börjar strula och så står man där med en monterad pryl som inte fungerar.. Man vill gärna inte sätta in något skräp i båten medans en portabel pryl kanske tåls att "chansas lite mer med". Å andra sidan tycker jag att portabla saker, tenderar att aldriv vara laddade när man väl behöver de eller glömda hemma..
 8. Så egentligen kanske placeringen akterut kan vara något positivt tom. Men som du säger är det nog en bra idé att prova på båda ställena. Man skulle ju kunna koppla den direkt till batterikälla, "hålla i den" och se hur ljuset sprids utan att behöva fästa den. Rent estetiskt tycker jag det är så fult att montera den föröver att jag kanske struntar i det helt och hållet och köper ett handburet sökljus ifall det är bästa alternativet. Hade en tanke om att ev. montera ytterligare en gösstake (tex för hopplanterna) för att "få upp" placeringen något det kanske kan hjälpa.
 9. Hej! Jag tänkte montera ett radiostyrt sökljus / strålkastare med fjärrkontroll på min TG 6500 och skulle behöva lite inspel. Såhär ser båten ut för er som inte vet Typ denna modell som går att styra borde horisontellt och vertikalt. : Det verkar finnas två olika alternativ som jag sett. 1. Montering ovanför dörren in till hytten 2. På "targa-bågen" bredvid topplanternfästet. Rent spontant tycker jag att det är mycket snyggare (och troligtvis enklare?) att montera den "targa-bågen" på bredvid topplanternan. Min farhåga är att placeringen blir något för låg för att kunna lysa upp rakt föröver, tex om man ska lägga an mot en brygga / klippa i mörker. Vad tror ni? Å andra sidan kanske det är bra att taket skärmar av ljuset något så man inte lyser upp fören / utrymmet framför kabinen, då blir man väl bländad och ser ingenting ändå. ? Ytterligare en fördel med att ha den på "targa-bågen" är att man kan lysa runt hela båten (även akterut) vilket jag ser kan vara användbart. Synpunkter?
×
×
 • Create New...