Jump to content
Thursday 30 March 2023

W25

Medlemmar
 • Content Count

  26
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

1 Neutral

About W25

 • Rank
  Fänrik

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. W25

  Halvplana med 20 hk

  Tack för kanonbra svar. Ni har båda erfarenhet från 2-taktare skriver ni, men vad tror ni att skillnaden blir med en 20 hk 4-takt? Tanken är att hitta ett billigt sätt att ta sig runt i skärgården med, så en modern bränslesnål motor lockar…
 2. Vad tror ni - kan en crescent 495 ht (325 kg) med två vuxna á 70 kg göra hygglig fart med 20 hk? Med trimplan borde väl båten iaf halvplana och göra nästan 15 knop? Borde i så fall bli hyggligt bränslesnålt trots att halvplaning såklart inte är optimalt.
 3. Upptäckte att bensinslangen till kompisens båt läcker vid sina infästningar när man pumpar hårt med pumpblåsan (vi pumpade inte så hårt att motorn flödades, men det blev några tag extra när vi försökte få igång en motor som trilskades. Kanske 10-20 pumpningar totalt). Vanlig standardslang till röd standard 20 liters tank i plast. Det läcker både vid ena slangens infästning mot pumpblåsan och vid slangens infästning till bensintanken. Dock mycket lite. Min tanke är att detta är livsfarligt och måste bytas omgående men eftersom jag själv bara har dieselmotorer måste jag kolla med er bensinmänniskor först om detta är normalt och kommer uppstå även med en ny slang? Idag ska jag dit och skruva åt slangklämmorna, men finns det några vanliga fel på bensinslangar och några bra knep för att laga dem så att det håller? Eller är det bara att byta helt?
 4. Tack för svar! Det är en nyköpt begagnad båt och jag vet inte om det är reglaget, vajern, eller både och som spökar. Tänkte plocka isär och undersöka alltihop i veckan och passa på att smörja allting. Låter mycket vettigt det du skriver. Om det är vajern som är trög (hoppas inte) så får jag testa att smörja den och annars byta. Visst borde någon växellådeolja från bensinmacken fungera till reglaget? Funderar dock på om det behövs något mer lättflytande till vajern eller inte. Det finns många videor på olika knep för att smörja in vajern inuti sitt hölje, och de brukar använda sprayoljor. Men jag funderar på om sprayoljor snabbt blir dåliga just för att de är så lättflytande.
 5. Vilket smörjmedel använder ni till era gas- och växelreglage? Jag behöver smörja reglagen till en utombordare, för de går trögt, men jag känner inte till fabrikatet på reglagen. De är till en 20 hk yogastudior 4takt utombordare som sitter på en gammal ht, så antagligen något standard. För och nackdelar med olika smörjmedel och fabrikat?
 6. En del vill hävda att plotter är säkrare än appar som Eniro på sjön i telefon eller padda, men det är bara en smaksak. Har du svårt att se telefonens skärm i solen så är plotter bättre. Jag har aldrig upplevt det som ett problem, inte ens mitt på dagen i medelhavet. Det är individuellt och beror även på båten, dvs förarplatsens placering, var det finns skugga, osv. Upplever inte heller telefonens skärmstorlek som en begränsning, man lär sig att zooma in och ut. Har iof den största möjliga iPhonen, som dessutom är någorlunda vattentät. Plottrar är ofta mindre intuitiva och tar längre tid att zooma, scrolla, navigera i menyer, osv, än telefoner, som vi tränar på att använda varje dag. Men man får ha koll på batteriet och ha en bra lösning för laddning. Själv föredrar jag att ha Navionics app med nedladdade sjökort på alla paddor och telefoner som finns i båten. Det är en billig lösning för att alltid ha flera backups ifall något skulle krångla. Har även en dyr gps-puck med glonass för jag fick för mig att telefonens gps inte dög. Men jag har aldrig använt den. Däremot skulle jag inte ge mig ut utan att ha ordentliga papperssjökort.
 7. Brorsan vill byta till en mindre utombordare på sin båt, helst 5 hk men max 15, men vill också behålla rattstyrning och gasreglage. Gärna även kunna växla. Helst en begagnad. Hur vanligt är det med reglage på så små motorer? Går det att montera själv på en med rorkult eller blir det mycket jobb och ändå inte bra? Någon som har tips på modeller med reglage i det mindre registret?
 8. Amigo 23 är fruktansvärt sjövärdiga båtar för sin kostnad och mycket välbyggda. Rejäla små pansarvagnar. Lite trista i lätt vind men bra när det blåser. En nackdel är dock att många Amigo 23 har utombordare. Inombordare är bättre på havet. Om någon slår sig eller blir sjuk eller om något går sönder är det inte säkert att det går att segla, och utombordare på Amigo 23:ana höga akter är inte kul i grov sjö. Att kunna ladda batterier är ju också viktigt. Det finns vissa Amigo 23:or med inombordare (har en själv som jag tagit via kanalerna till medelhavet och seglar med där) men de är ovanliga. Jag hade dock inte köpt en Amigo 23, eftersom Amigo 27 och ibland till och med Amigo 33 går att få väldigt billigt. Kolla på blocket, det är verkligen otroligt hur billigt en Amigo 27 går nu för tiden. Tror att det är svårt att få mer sjövärdighet per krona.
 9. Tack för tipset, men jag har läst varenda recension av båten där, och tyvärr har jag inte hittat något om hur båten beter sig med mindre motorer eller vad som krävs för att få den att plana.
 10. Hej, Jag funderar på hur många hk som krävs för att få en Crescent 495 ht att plana. Båten väger enligt konstruktörens uppgift ca 325 kg. Den är alltså ganska mycket lättare än många andra små hardtopbåtar. Iaf om man kan lita på Crescent och så länge man inte fått in vatten mellan skroven. Om man tänker sig att två vuxna och lite packning får upp vikten (utan motor) till 500 kg vad krävs då i motorstyrka för att få den att plana? Räcker 30 hk? Behöver inte gå fort, bara så att den planar och inte gräver ned sig och skapar onödigt stora svall och bränner onödiga mängder soppa. I vanliga fall är det ju bra att ha lite i marginal och ta en starkare motor, men i just det här fallet kommer jag inte runt att motorn måste väga så lite som det bara är möjligt. Tacksam för svar av andra med erfarenhet av Crescent 495 eller liknande båtar.
 11. Många bra inspel. Jag funderar lite över bränsleekonomin i att köra låga farter. Det finns ju ett ofördelaktigt spann innan båten planar, där den gräver ned sig och motståndet ökar med dålig bränsleekonomi som följd (efter deplacementsfart, innan planing). Men hur fort kan man åka med tex crescent 535 och liknande båtar innan de gräver ned sig? Är 8 knop realistiskt? I så fall skulle man ju kunna köra ganska bränslesnålt i 8 knop med ca 15 hästar eller något åt det hållet…
 12. Tack för svar! Med dubbelkoj menar jag bara att man kan sova två vuxna i förpiken under hardtopen - det kan man väl på rätt många hardtopbåtar i 4-5 metersklassen? 60 kilo låter rätt bra, då kan jag bära den korta sträckor själv. Men kommer man upp i planing med 30 hk på en 4-5 meter båt?
 13. Ska köpa ht-båt för transport till och från sommarhus och övernattning enstaka nätter. Vill alltså ha en ht-båt med dubbelkoj i förpiken. I övrigt vore det bra med så liten motor som möjligt, eftersom det är mycket stölder i området och det vore fint att kunna lyfta den själv när den ska servas och vinterförvararas. Sjövärdighet är också viktigt. Vill gärna göra iaf 15 knop marschfart med två vuxna och ett barn i båten samt lite packning. Mer skadar såklart inte. Vilka modeller tror ni kan passa? Har funderat på en Monark 520 med en 30 hk snurra men vet inte om den kommer upp i 15 knop. Dessutom borde väl sådana halvplanande båtar dra upp mycket svall och bränna mycket soppa? Andra tips och erfarenheter? Finns det sjövärdiga båtar med dubbelkoj som man kan få upp i 15 knop marschfart med en liten familj i båten och 20-30 hk?
 14. Ska installera ett sjövattenfilter till en sjövattenkyld yanmar 1gm10 men båten ligger i Tyskland. Undrar därför om det är någon som vet diametern på slangen för intag av kylvatten? MVH w25
 15. Funderar på en höstlig båttur till Landsort utanför Nynäshamn och stanna några dagar om vädret är acceptabelt. Har dock några jobbmöten jag inte kommer ifrån under tiden och det hänger därför på om det finns mobiltäckning nog för ett skypemöte eller två. Någon som vet om täckningen är ok på Landsort?
×
×
 • Create New...