Jump to content
Thursday 28 September 2023

W25

Medlemmar
 • Content Count

  50
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

4 Neutral

About W25

 • Rank
  Löjtnant

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Undrar varför äldre Yamaha 20 hk har lägre stigning än nya förrresten. Kan det vara så att folk idag generellt har starkare motorer och att en 20-hästare idag oftast sitter på en lättare båt än förr?
 2. Ja 10.5 verkar vara standard för motornodellen. Nyare har 11.25… Båten är en askeladden 14 som väger 200 kg och har gått bra. 20 knop max med en person i, marschfart runt 16-17 beroende på om man är en eller två. Tycker att båten accelerar och går upp i plan väldigt lätt som det är nu med den gamla propellern.
 3. Tack för svar. Har dessvärre ingen varvräknare. Gör det så mycket om toppvarvet minskar? Brantare stigning borde väl innebära att ett något lägre varvtal ändå ger ungefär samma fart? Då är det antagligen mest accelerationen som blir sämre, medan toppfarten lär vara relativt opåverkad? Eller kan motorn ta skada av den ökade belastningen?
 4. Ingen som har erfarenhet av hur en ökad stigning på 3/4 tum påverkar båten?
 5. Behöver byta propeller efter att ha kört på en grynna med min Yamaha 20hk tvåtakt från 1994. Den som sitter nu har dimensionerna 9-7/8 X 10-1/2. Det närmsta de har på Seasea i närheten av ön där jag befinner mig har dimensionerna 9-7/8 X 11-1/4. Det rör sig alltså om en något brantare stigning om jag förstår saken rätt. Kommer detta ha stor effekt tror ni? Ser att Yamahas nyare tvåtaktare har brantare stigning än min gamla. Visst borde förresten propellern passa på axeln? tacksam för svar, w25
 6. Det kommer ganska mycket ljus rök på låga varv, det gör det. Inte på höga varv men på låga, särskilt vid start. Gick i samma tankar som du, att blandningen var för fet vilket fick choken att göra så att det gick över gränsen. Det konstiga är att samma sak hände även vid magrare blandning. Jag kanske har ett separat problem med choken helt enkelt?
 7. En sak som gör mig lite konfunderad är dock att motorn dör på en sekund om jag chokar den när den är igång på tomgång. Det brukar väl iaf ta några sekunder? Vad kan detta bero på?
 8. Tack för bra svar. Ja jag blandar säkert ihop begreppen, har aldrig meckat bensinmotor tidigare. Har nu varit och skruvat, det var den blå som ställde in blandningen (och den röda mycket riktigt varvtalet). Men det som verkar ha gjort susen var att skruva ur en liten ventil, som hette ”pilot jet” enligt sprängskiss, på andra sidan av förgasaren och blåsa/suga i den med munnen. Antar att något litet skräp flög ut. Efter det gick motorn bra med den ursprungliga inställningen på blandningen. Eller bra och bra, den dog iaf inte, som den gjort tidigare. Tycker det är svårt att veta vad som är bra tomgång på en gammal tvåtaktare för det låter ju aldrig direkt harmoniskt…
 9. Hej! Jag behöver justera tomgångsblandningen på min Yamaha 20cm 6a9 (20hk, 1994) men är osäker på vilken av skruvarna som är korrekt. Kan någon hjälpa mig att identifiera rätt skruv utifrån bilderna? Jag misstänker att det inte är den röda då den verkar ha att göra med gasreglaget. Är det här förrresten en förgasare som används på andra motorer också? Och har den en egen modellbeteckning i så fall? Tacksam för svar. W25
 10. Tvärtemot vad du skriver så går budskapet med ett blixtljus fram alldeles utmärkt, för det är ganska enkelt: här är det någon. Det där med att styrman kanske sover kan såklart vara ett problem, men det är mycket möjligt att utkiken bara är trött, ouppmärksam, fastnat med mobilen, osv. Och i så fall så är blixtljus ett effektivt sätt att dra till sig uppmärksamhet. Jag tror att det är vanligt med en ouppmärksam eller bristfällig utkik, men att det är ganska ovanligt att utkik saknas helt. Blixtljus kan säkert vara bra som en åtgärd bland flera. Jag borde nog skaffa ett jag med. Radarreflektor är viktigare men jag utgår från att TS redan har det.
 11. Tack för bra svar. Tror som du. Nu är red line i tanken men jag lär ju antagligen behöva rengöra mekaniskt. Om någon har en sprängskiss vore det kanon! Jag har letat men hittar inte…
 12. Tomgångsjusteringen, var exakt gör den?
 13. Min nyss införskaffade Yamaha 20hk från 1994 dör efter några sekunder på låga varv. Tomgång eller växel i spelar ingen roll. Den går hur fint som helst så fort man lägger i lite gas. Det krävs inte mycket gas för att den ska gå bra, lite grann bara. Min teori är att det är något skit i förgasaren, kan det stämma? Andra teorier? Har köpt red line si1 som en första åtgärd men det lär ju inte lösa sig så lätt. Är förgasaren ett bra ställe att börja på om jag behöver skruva? mvh w25
 14. Det som på riktigt utmärker erfaret båtfolk är att man inte håller på och ängslas såhär, utan att man gör det man ska göra på enklaste och mest praktiska sätt utan att bry sig särskilt mycket om hur det ser ut.
 15. Vilka är de första tecknen på att en utombordare går varm? För mig som bara haft dieselinombordare tidigare är detta ett mysterium, för om jag lyfter på kåpan och känner på motorn efter att den arbetat ett tag är den ju alltid så pass varm att det är svårt att avgöra vad som är normalt och inte. Finns det några andra tecken eller andra tips? Undrar för att jag har en utombordare som jag just fixat kylsystemet på och allt verkar bra för tillfället, men jag vill förstås ha extra koll framöver så att allt är ok.
×
×
 • Create New...