Jump to content
Wednesday 07 June 2023

speljakt

Medlemmar
 • Content Count

  590
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  2

speljakt last won the day on December 14 2019

speljakt had the most liked content!

Community Reputation

119 Expert

About speljakt

 • Rank
  Flottiljamiral

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Inte riktigt svar på frågan kanske, men jag använder numera en "chain stopper" som är integrerad i ankarbeslaget/ankarrullen. I mitt fall utnyttjar jag den enbart i samband med att ankaret tas upp (jag har inget ankarspel). Men när det blåser mycket är det praktiskt att enkelt kunna parkera kättingen och hämta andan. Själva funktionen är densamma som på den kättinghållare som du köpt. Jag skulle inte använda den för att säkra kättingen vid ankarliggning, främst med tanke på oljudet som uppstår när den belastade kättingen slår mot ankarbeslaget. Om det blåser mycket behövs dessutom ryckdämpning, som påpekats ovan. I mitt fall har jag ett ankartåg som bara delvis utgörs av kätting – blåser det mycket så har jag såpass mycket ute att jag har nylon vid rullen.
 2. Bulgin Buccaneer finns i en mängd varianter (och Bulgin har dessutom flera andra kontakt-serier, vilket kan vara förvirrande). Just för mina lösa soplpaneler på däck använder jag sladdmonterade kontaktdon enligt bilden, men det finns också kontakter för fast montage (som dessutom kan ha antingen stift eller hylsor, se upp...). Edit: Glömde nämna att Bulgin förutsätter rund sladd från panelen för att hålla tätt, vissa har ju platt sladd...
 3. Min erfarenhet är att opläterade stift och hylsor av mässing som dessa korroderar förr eller senare, vilket skapar dålig kontakt/spänningsfall. Inte bra för en solpanel. Bäst är nog att ha en separat däcksgenomföring och att ha kontaktdonen under däck. Själv använder jag dock kontaktdon Bulgin Buccaneer uppe på däck för mina icke fast monterade paneler och det har fungerat bra (kontakter av nickelpläterad mässing).
 4. Ingen distans vid Electrolux-ventilen, men väl vid de båda rostfria huvarna (skorsten/luftintag). Skälet var förstås att det krävdes en plan och helst också vågrät yta att montera dessa på. Notera den trebents bågen som gör att genuaskot och andra linor glider över. Jag tycker det ser ut som att distansen under ventilen på Reginan skulle kunna fiska skot, men det går ju att lösa genom att göra distansens profil lite konisk.
 5. speljakt

  Elschema

  Det står i manualen att belastningsutgången på Victrons SmartSolar (om det är denna som TS har) är kortslutningsskyddad. Förutsatt att kabel som klarar märkströmmen på 15 A används, innebär inte det att den inritade 5A säkringen på kylskåpsplus blir överrflödig? Ytterligare några kommentarer/frågor till TS: Vad fyller plintarna för + och – för funktion? Det finns två säkringsboxar med sammanlagt (om jag tolkar det rätt) 16 anslutningar, dessutom en panel med ett okänt antal anslutningar. Kommer alla dessa att användas och vilken typ av utrustning kommer att anslutas vid box respektive panel? Finns det inget behov av anslutning av "permanentström" som Lintott nämner i post 2? En möjlighet vore ju annars att låta en av de båda säkringsboxarna ligga mellan förbrukningsbattererna och huvudbrytaren och att låta denna box säkra av anslutningar till solregulator och permanenta laster.
 6. speljakt

  Elschema

  Det verkar underligt att matningen från batterierna till förbrukarna passerar via solregulatorn.
 7. Vi får nog acceptera att engelsktalande använder termen reversed polarity för situationen då fasledare och neutralledare/nolla har blivit omkastade. Eftersom bl a engelsmän tillämpar andra elstandarder än vi, och exempelvis ansluter elapparater med stickproppar som har inbyggd säkring, så finns det i deras elsystem situationer då reversed polarity kan innebära en fara. Hur amerikanska båtars elsystem är ordnade vet jag inte så mycket om, men om jag var i trådskaparens situation skulle jag nog först kontrollera att det i elcentralen ombord finns en eller flera dubbelpoliga överströmsbrytare och gärna också jordfelsbrytare (vilket är gängse standard här). Om det gör det, så tror jag att han kan bortse ifrån om den röda lampan lyser eller ej.
 8. Ja, det verkar mycket sannolikt att det är kylvattenintaget. Lossa slangklämmorna och ta av slangen. Mät innerdiametern (brukar vara 12, 16 eller 19 mm), skaffa en kort rörstump med samma ytterdiameter samt en passande bit slang som räcker fram till vattenhinken.
 9. Njae, en bordgenomföring är en sådan här (exempelvis) https://www.seasea.se/vatten-vvs/rördetaljer/rördetaljer-mässing/bordsgenomföring-cr-fasad som sitter monterad genom skrovsidan. Där bör även finnas en ventil https://www.seasea.se/vatten-vvs/rördetaljer/rördetaljer-mässing/kulventil-fullflöde och en slangsockel som kylvattenslangen är monterad på. Dessa metalldelar kan man sammantaget kalla för kylvattenintaget. Var kylvattenslangen sedan ansluter till varierar beroende på motor och installation. Ibland går den först till ett kylvattenfilter, ibland går den till backslaget, ibland direkt till kylvattenpumpen. När du ska torrköra på land behöver du ansluta en slang någonstans mellan kylvattenintag och vattenpump och sedan leda denna slang till en vattenhink enligt tidigare beskrivning. Du kan ansluta denna slang där det är enklast att komma åt. Om du är osäker på vad som är in och ut vid vattenpumpen, så kan du lossa slangen vid kylvattenintaget och göra en förlängning av denna slang så att den når hinken. Då kommer pumpen att suga vatten ur hinken i stället för ur havet.
 10. Enligt föregående svar. Koppla loss slangen från bordgenomföringen, ordna med en förlängning av denna slang och led den till en hink som kan stå på durken i båten eller i sittbrunnen. Fyll hinken med vatten (och ordna med påfyllning till hinken om du ska köra längre än någon minut). Det verkar av bilderna som att du har md6a kombi med reduktionsväxel för ställbar propeller. Länk till manual, om du saknar sådan: https://www.albinmotor.com/AlbinMotor/pdf/pentamanualer/md6a_ins_sve.pdf
 11. Jag kan ha fel, men gör följande tolkning: Om din hankontakt i ankarboxen hade varit permanent ansluten till elcentralen, så hade den utgjort the shore-power inlet connection och därmed träffats av 3 metersreglen. Nu är den i stället a permanently installed shore-power cord som visserligen inte är permanent ansluten, men väl permanent installerad. Och som därför också lyder under 3 metersreglen. Som sagt, jag kan ha fel. Före den dubbelpoliga brytaren finns landströmsintaget och ca 15 cm kabel (2,5mmx3). Efter brytaren finns ca 7 meter av samma kabel, som går i flexslang/vanligt elrör fram till elcentralen, med dubbelpolig dvärgbrytare och JFB 10 mA, enligt SXK:s schema från 2010 (d v s med jordplatta, kopplingbleck m m). Jag tror inte att flatstiftssäkringar är ett godtagbart alternativ till brytare.
 12. Jag tycker att det verkar som att Lintott har hittat en listig lösning på problemet som uppstår om man vill kunna koppla in landström antingen i fören eller i aktern. Men jag tror inte att den riktigt uppfyller ISO-normen. The electrical attachment point of a permanently installed shore-power cord befinner väl sig i ankarboxen, om jag förstått saken rätt, alltså betydligt mer än tre meter från elcentralen. Syftet med regeln är gissningsvis att det inte ska finnas några långa ledningar ombord (inte över 3 m) som inte skyddas av båtens eget system för skydd mot överström. Jag bifogar en bild som visar min extra tvåpoliga brytare, som sitter monterad i förpiken på skottet mot ankarboxen. Det finns alltså små lådor med inbyggd DIN-skena med plats för bara två moduler, eller en dubbel, som i det här fallet.
 13. Min ankarboxinstallation, utförd enligt ovan, har varit i drift utan problem i åtminstone 10 år.
 14. Miljön i ankarboxen är nog tuff, men knappast på något avgörande sätt sämre än andra alternativ ombord. Några tips för att minska risken för problem: Välj en intagsmodell med lock, exempelvis en sådan här: https://www.campingtillbehor4u.se/sv/artiklar/el-intag-med-lock-230v.html?gclid=Cj0KCQjwtsCgBhDEARIsAE7RYh3tpDxpvUq0ob9DZEocMAeEa7tZHKdlEMltCqge90PaKNyrOEwMiqwaAnPoEALw_wcB Montera den så att vatten får svårt att ta sig in (min sitter i boxens ”tak”, alltså på undersidan av däcket). Byt ut de skruvar som håller ihop kontaktens halvor mot syrafasta dito. Se till att den fjäder som stänger locket också är rostfri (använd magnet för stt kolla). Lägg en silikonsträng mellan kontaktens halvor när den skruvas ihop.
 15. I åtminstone äldre upplagor av ISO-standarden för AC i båtar fanns en regel som sa ungefär att det får var högst 3 meter mellan elintaget och elcentralen. Om avståndet är längre än så ska installationen kompletteras med ytterligare brytare, som får sitta högst 3 meter från intaget. Vet inte om denna regel fortfarande är i kraft, men skulle tro det. Själv har jag intaget i ankarboxen och på andra sidan skottet sitter en sådan extra dvärgbrytare. Sedan är det säkert sex, sju meter kabel fram till elcentralen.
×
×
 • Create New...