Gå till innehåll
onsdag 23 juli 2025

Ledartavla


Populärt innehåll

visar innehåll med det högsta anseende på 2025-07-11 på alla områden

  1. 3 poäng
    Förraförra säsongen. En välbesökt gästhamn i Bohuslän som har alla faciliteter, även många landströmsuttag. En idiot har placerat ett så kallat ”hondaaggregat” på kajen, inte bara det, det startas också efter det att hamnvärdarna gått hem, och det får gå i och väsnas flera timmar. Minst två besättningar i grannbåtarna protesterar. När det blir läggdags för dom minsta barnen i den ena båten är det någon som knuffar ner elverket i hamnbassängens vatten. Elverk, inte ens dom som är tillverkade av Honda, tål att doppas i saltvatten, sannolikt inte i sötvatten heller. Kontroverser med skarpa meningsutbyten uppstår, det dränkta ekverket bärgas, och när kontrahenterna lugnat ner sig föreslår någon att man skall koppla landströmskabeln till elstolpen istället för till det nu obrukbara elverket, men det går nu inte eftersom kabeln har ”fel” kontakt…. Enligt uppgift ringdes det även till Polisen, men någon polis syntes inte till, varken den dagen eller nästkommande. Hönö Klova för några år sedan. Där finns det också en massa eluttag. En kille i en 35-fots motorbåt undrar på morgonen om det är ok att starta elverket under cirka tio minuter, eftersom den redan tillkopplade landströmmen inte räcker till. Ja det tycker väl ja går bra, men vad var det han skulle göra som skulle dra så himla mycket ström..? -Jo koka ägg… (hårdkokta får man ju då förmoda…) Jag ställde inga ytterligare frågor, och båtägaren som var vänlig och helt ok annars startade inte denna helvetsmaskin nån mer gång, och eftersom den var inbyggd i båten och rätt så ljudisolerad väsnades den inte så mycket, men det uppkom ju en del dieselavgaser. Ibland har man lust att uppmana en del så kallade ”sjöfarare” att sälja båten och istället köpa sig en hammock, en sådan gungar ju den också.
  2. 2 poäng
    Mitt NorthTracker MachineConnect fungerar klockrent, säkerhetszon funktionen larmar som den skall, sensor för dörr & temperatur likaså. Hade tidigare Minifinder, tycker denna är minst lika bra.
  3. 2 poäng
    Jag har en annan teori, det är ju inte säkert att den håller, men ändå. Personer som köper nya och större motorbåtar är inga människor som löser problem själva, dom har semester dom lämnar in båten till ett varv på hösten och tar ut den till båten bottenmålad, putsad och klar på våren. Dom här människorna är inte intresserade av båtlivets tekniska gör det själv lösningar. Men dom är intresserade av att livsmedel inklusive dryck ombord förvaras i kylskåp, att man har alla elektriska prylar ombord som man har hemma, och man känner inte till ohms lag eller andra fysiska lagar. Dessa personer läser heller inga båttidningar och inte heller deltar i sådana här forum. Dom här personerna syns också sällan i naturhamnar. Ström är två hål i väggen. Människor som köper mindre och/eller äldre motorbåtar är inte alltid lika penningstarka, det man inte har på sina bankkonton måste kompenseras med ett starkt kunnande i olika gör det själv kunskaper. Ständigt är det någonting i den gamla båten som går sönder, behöver justeras eller behöver bytas ut. Man är många gånger tekniskt intresserad, eller tvingas bli det, man förstår varför batterikapaciteten inte räcker till når man legat i hamn utan varesig generatorladdning eller landström. Man tar del av vad båttidingar skriver men är källkritisk. Man är medlem i Clas Olsons och Kjell & Co kundklubbar. Verktygslådan ombord är välutrustad. Många år även delaktiga i diverse marina diskussionsgrupper på Internet. Segelbåtsägarna då….? Ja i det stora hela stämmer nog det på dom också, men även de som har nya, dyra och stora segelbåtar måste ju känna till en hel del, inte minst om fysikens lagar för att kunna framföra sina farkoster, så jag tror att det tekniska kunnandet och gör det själv förmågan är bättre bland seglarna, en del seglar ju långt och ut över störa öppna vatten där man inte kan tillkalla hjälp utan måste kunna lösa allehanda problem själva. Men den ena teorin behöver ju inte utesluta en annan, kanske mer sannolikt är det en kombination av olika teorier som kan vara mer riktig.
  4. 2 poäng
    En iakttagelse från veckans besök i några gästhamnar är att nästan alla motorbåtar har en landströmkabel medan nästan inga segelbåtar har det. Man börjar fundera. Vad är det de måste ha ström till som batterierna inte mäktar med? I en motorbåt, som laddar hela tiden båten används! A/C, mikrovågsugn, tvättmaskin, jätte-tv, elspis? Ni som har stora motorbåtar med enorma batteribanker men ändå kopplar in landkräm så fort tillfälle ges, varför räcker inte båtens egen el till?
  5. 1 poäng
    Hej Söker några erfarenheter av larm från NorthTracker. Jag köpte deras MachineConnect för någon månad sen och har sedan dess haft en ständig dialog via telefon och mail med deras support och ändå inte fått larmet att fungera. Det främsta problemet: Jag sätter en säkerhetszon runt båten där den befinner sig och när båten kommer utanför denna zon ska den larma. På fem-sex resor har den bara larmat en gång. Kollar i larmets app där zonen ligger kvar men båten har lämnat zonen för länge sen vilket visas i appen, dvs positionen visas med någon/några minuters mellanrum i appen när jag kör båten. Sen har jag många synpunkter på användarvänligheten i appen och på deras hemsida. Motorfabrikat. Där kan man välja mellan olika fabrikat och mitt fabrikat är Volvo Penta. I appen/hemsidan har de ett val som är ”Volvo Enta”. Försäkringsnummer. På mitt bolag anges försäkringsnummer med några bokstäver och sedan siffror. Appen/hemsidan accepterar bara numeriska värden. Logg. Här ska man få en lista på de körningar som gjorts med båten/larmet. Samtliga resor jag gjort med båten kommer uppdelade i flera olika resor och oftast med ett glapp mellan dem. Supporten säger att larmet ska aktiveras när fordonet det sitter i körs med en fart högre än 4 km/h, dvs ca 2 knop. Det är klart långsammare än vad min båt går på tomgång så larmet borde alltid aktiveras när jag kör. (När båten ligger stilla så anger appen att GPS=Parkerad men när båten körs så anges något som förmodligen är mottagning och där anges alltid GPS=5/5.) När larmet levererades skickade det position en gång/dygn. Detta fixade supporten så det skickas så fort som båten rör sig nu. Dock inget larm när den rör sig utanför säkerhetszonen. Det finns fler saker att ha synpunkter på men jag nöjer mig med dessa. Någon annan som har detta larm och har erfarenheter från det? Någon som har förslag på annat larm?
  6. 1 poäng
    Läckö hamn, Kållandsö, Vänern. Detta är en väldigt trevlig och rymlig hamn, på ytan. Kraftig nordlig vind sveper in i hamnen. Vattendjupet är det däremot si och så med. Angivet vattendjup är 2,0- 2,3 meter. Jag lodade cirka 1,5 meter vid den norra bryggan. Det är en prickad farled in i hamnen, man skall hålla dom gröna prickarna till styrbord när man går in i hamnen. MEN mellan den tredje näst sista och den näst sista gröna pricken ligger det ett grund, en sten, Hamnguiden 9 säger att den ligger på 1,6m men troligtvis ligger den grundare. Vi låg i hamnen under två dygn och under den tiden var det tre segelbåtar som gick på. Man lurar sig lätt att tro att man gått på fel sida om pricken och går då på andra sidan, och där fastnar man i leran eller på andra grund. Djupgående segelbåtar, skall ta det väldigt varligt, håll nära ångbåtsbryggan och norra gästbryggan alltså nära sugtömningsstationen, grundet ligger alltså mellan pricken och norra gästbryggan. Vid vårt besök, låg det en och annan större segelbåt vid den södra bryggan, så på något vis skall väl det gå bra att ta sig dit också, men som sagts, det är grunt. Sedan varning nummer två… Vid norra bryggan ligger förtöjningsbojarna väldigt tätt. Vid vår avgång idag var propellern i närkamp med en bojkätting, men det gick bra. Varning nummer tre… Det spelas vissa dagar opera på slottets borggård, så kolla programmet om du nu inte uppskattar den musikformen. 😉 Annars är det snyggt, trevligt och välordnat, det finns café och restaurang, men även en och annan busslast med hungriga resenärer, så det kan bli kö. Bilden är lånad ur Maringuiden 9 , utgåva 2.
  7. 1 poäng
    Vart ska man ha trimmer och hur mkt ska man skota in för optimal buk? Du anpassar skoten och skotpunkten och därmed seglens form efter vindstyrka och vindriktning. Vill du minska krängningen (t ex vid hård vind) kan du spilla vind i toppen, då flyttar du skotpunken akterut. Vill du segla mer över hela seglet flyttar du skotpunkten förut. Och vart ska buken med fördel vara? Buken är insydd i seglet och man brukar vilja ha den 1/3 från förlik. Är det någonsin rätt att skota lite på lovart sida? Nej. Eller… om du seglar undanvind och saxar seglen kan du skota förseglet på lovart sida. Eller om du vill dreja bi, dvs ligga still i vindögat. Hur mycket ska man ta hänsyn till tell tallesen? Väldigt mycket. De visar hur vinden rör sig över seglet. Om du seglar undanvind funkar de dock inte.
  8. 1 poäng
    Det låter som om du redan lämnat Läckö och då missat utställningen på Naturrumet 200m söder om Läckö. Tråkigt i så fall. Naturrum
  9. 1 poäng
    Det var säkert lite fler som dog också än vad vi skulle tycka är OK på en semester i skärgården idag.
  10. 1 poäng
    Det låter som glapp i tändningslåset. Testa att lägga en 12 v + direkt på tändspolen. Och be nån annan att starta motorn. Går den då, ryck kabeln och byt tändningslås.
  11. 1 poäng
    Instämmer. Ska inte lukta bensin förutom vid vissa enstaka tillfällen, t.ex när vinden ligger på från akterbrunnen en solig sommardag eller när det är nära nollgradigt utomhus. Men det ska verkligen inte lukta bensin hela tiden. Kolla att ventilationslangen och att bränsleslangen sitter bra vid ventiationskåpan respektive vid tanklocket. Exemempelvis genom att lossa och dra bort aktergruppen för att komma åt undertill. Likaså att packningen till tanklocket sitter tät och att bränsleslangen är bra. Vidare kan man öppna det svara runda locket akteröver där man ser kölsvinnet. Om det ligger olja där i, så är det ett tydligt tecken på att det droppar bensin från en trasig slang eller att det något fel vid bränsletanken. Tanken är gjord av plast såvitt jag vet. Hittade denna formulering från ägarens handbok 2022: "Buster-modellerna SuperMagnum och Magnum har en fast bränsletank installerad i kölsvinet ungefär en meter från akterspegeln"
  12. 1 poäng
    Någon som nämnt livflotte?
  13. 1 poäng
    En segelbåt tar betydligt längre på sig att ta sig från A - B och utan motor, så ägarna där är troligen mer benägna att skaffa en utrustning som kan ge dom ström under resans gång utan motor. En motorbåt tar sig till A - B snabbt och alltid med motorn igång så här har man ström hela tiden, behovet är troligen inte lika stort för att ha solceller. Sen kan man nog anta generellt att motorbåtsägare inkl besättning på ett sätt eller annat är mer bekväma och har mer utrustning ombord, därför har man en motorbåt.
  14. 1 poäng
    Nej, det är avsevärd skillnad på marin och bil i flera avseenden. Ett insug som t.ex. Edelbrock Performer 2516 är konstruerat och utprovat (i dyno) för att uppfylla de prestandakrav som ställs på en båtmotor. Titta på bilderna här: https://www.marinshopen.se/product/edelbrock-2516-insug-marin/ede2516?ref=hansenmarine&srsltid=AfmBOoqsg5dBaIzOmtZU08S5tozoJutfVTKmGFGOdifZtQqv5CpR47AF Jämför sedan med detta: https://www.summitracing.com/parts/edl-2701 OBS! Är inte avsett för motorer med Vortec toppar utan bara ett exempel. Men många tycks tro att det är bara att stoppa i en bilmotor, delar från en bilmotor eller köpa ett longblock som är avsett för bil eller nästan värst är de som köper en slumpvis utvald topp på skroten och tror det är samma toppar till alla bara det är en GM 350 motor. En båtmotor oavsett om det är utombordare eller inombordare arbetar helt annorlunda jämfört med en bilmotor. Båtmotorn arbetar i en konstant uppförsbacke och körs långa sträckor på konstant högt varvtal medan en bilmotor arbetar under varierande förhållanden och med varierande varvtal. Med den konfiguration som sitter på din motor idag får du betydligt sämre prestanda och högre bränsleförbrukning än vad det skulle vara om det gjorts rätt vid bytet av longblock. Trots att det sitter en 4-ports förgasare där så ger den inte den effekt den gjorde med gamla motorn. Du kan behålla Rochester Quadrajet förgasaren som sitter där men det bör kollas upp vad det är för förgasare, kolla om aluminiumbrickan med nummer sitter kvar eller kolla efter nummer på förgasaren. Spread bore förgasare är att föredra på båtmotorer då de öppnar i två steg med olika spjälldiameter. //Pär
  15. 1 poäng
    Min bild är att segelbåtar oftast har solpaneler, medan motorbåtar oftast saknar solpaneler, så det är laddningen snarare än förbrukningen som skiljer.
  16. 1 poäng
    Det kan inte vara fel att träna på hur man ska bete sig när båten sjunker och få tillfälle att testa EPIRB:en, maydayanrop m.m. Att det är i hemmahamnen är bara bra, det blir tryggt och säkert och alla får något att prata om på nästa klubbfest. Sedan är det bara att tömma båten på vatten och köra avfuktare några månader för att få den beboelig igen. Under tiden renoverar du motorn och byter ut all el och elektronik. Allt detta är bara roligt och gör att du lär känna din båt ordentligt så du blir en ännu bättre och mer självsäker båtägare!
  17. 1 poäng
    😀 Denna eller liknande frågor har ju förekommit på detta forum x flera under årens lopp. Det brukar resultera i att förstagångsbåtägaren rekommenderas att ta med så mycket verktyg, sjukvårdsutrustning, nödproviant, nödutrustning, reservbränsle, reservdelar, köksgeråd, kokkärl, navigationshjälpmedel och andra ”bra-att-ha-gejer” att båten sannolikt skulle bli överlastad och riskera att sjunka redan i hemmahamnen. 😀
  18. 1 poäng
    Alltså, sådant här gör mig stressad. Råden pendlar mellan ”ja, bara att stoppa dit batteriet, du behöver inte byta någonting” till ”du behöver bygga om halva elsystemet med en massa dyra extraprylar” ungefär. Inte lätt att fatta beslut. 😬
  19. 1 poäng
    Nej. Det är inte OK att köra elverk när andra är nära.
  20. 1 poäng
    För tillfället på Bornholm. Seglade från Kalmar i går kväll. Lite trött idag men ska utforska imorgon.
  21. 1 poäng
    Dags att väcka liv i denna tråd igen (eller inte). Trodde elverk var ett minne blott med dagens priser på batterier och solceller men icke sa nicke. Idag så körde någon sitt elverk på eftermiddagen i Östermarsfladen på Nåttarö bland stojande barn, gummibåtar och allmänt sorl och musik från alla möjliga håll och kanter. Efter en tid dog det monotona ljudet från elverket varpå de närmaste båtgrannarna började applådera och 5-6 st skrek ”köp solceller i stället”
  22. 1 poäng
    Jag hamnade igår slumpmässigt i Finnhamn i sthlms skärgård. Här är otroligt fint, lugnt och skönt och jag har ingen brådska härifrån. Man förstår varför det är en populär hamn bland stockholmarna. Och även tyskar, finnar, belgare, engelsmän och allt möjligt.
  23. 1 poäng
    Hej pacmyc! Vill inte trassla till det ännu mer för dig hoppas jag. Men det finns inget rätt eller fel med att laga med polyester som bas eller epoxi som bas. Bägge alternativen kommer fungera lika bra för det du ska göra. Som en liknelse kan man säga att du funderar på vilken motor du behöver i en bil för att ligga och köra 70 km/h på landsväg och har att välja mellan en 160hk motor och en 200hk motor. Svaret är såklart att det inte spelar någon som helst roll, bägge kommer med råge uppfylla den funktion du vill ha. Sen kan det finnas andra aspekter varför välja den ena motorn istället för den andra. Några praktiska fördelar/nackdelar jag kan komma på (finns säkert fler) Polyester+topcoat (=gelcoat med parafinlösning): + Billigt + Förlåtande vid inblandning av härdare, dvs det är inte så noga (om man får säga så här?) + Du kan reparera på nytt med polyester på polyester i framtiden. + Även som reparation har den mer än tillräcklig hållfastet för det du ska göra. Även om det är så att epoxi är några % bättre vidhäftning på polyester än vad polyester har på polyester så är det på en nivå du inte kommer i närheten av att behöva ha. + relativt "ofarligt". Dvs inte allergiframkallande. Det farliga är styrenlukten, men den är inte farlig i den koncentration man står ut med innan den blir så påträngande att man självmant inte står ut längre. - Luktar ganska länge, vilket inte spelar så stor roll på botten på båten. - Går inte att använda på epoxi ( om det finns någon äldre skada lagad med epoxi). - Lång tid innan man kan måla över med epoxk om man vill göra det Epoxi + Luktfri, både under arbete och direkt efter det är klart. Kan därför vara bra alternativ inne i båten om man ska använda/sova i båten direkt. + Kan övermålas med epoxi direkt om man nu vill måla med epoxi. + Bättre vidhäftning (hållfasthet) på polyester än vad polyester har på polyester. Men det på en nivå man sällan har någon som helst nytta av. Så det är mer i teorin än i praktiken för de flesta. - Dyr - Farlig för hudkontakt, väldigt allergiframkallande - Mindre tollerans för andelen härdare och kräver noggrannare blandning (alltså röra om i burken så härdaren verkligen blandas ut helt) - kan inte lagas med polyester i framtiden. - sägs vara lite svårare att laminera med - temperaturkänsligare vid arbetet (låga temperaturer). För ytliga skador på botten hade jag själv antingen bara målat över med topcoat, eller först lite glasfiberspackling (om man vill jämna ut yta) och sen topcoat. Lite djupare skada där man slipat bort en del glasfiberarmering så hade jag nog lagt en eller flera lager matta eller väv (utifrån hur mycket man slipat bort) och sedan topcoat några lager. Men det är som sagt hur jag hade gjort, jag är av åsikten att det inte är så noga med ytliga skador som inte påverkar hållfastheten, någon form av försegling gelcoatspackel eller epoxispackel) är viktigast tycker jag. Tänk på att gelcoat (flytande) inte torkar om man inte täcker den med plast. Den är gjord för att användas i gjutform och torkar inte på en yta fritt exponerad mot luft. För öppen yta blandar man först i parafinlösning (så det blir topcoat) eller köper färdig topcoat. Gelcoatspackel har jag för mig normalt är med parsfinlösning trots namnet (dock osäker).
  24. 1 poäng
    Vi har ett Kipor 2kw. Det räcker för att dra alla förbrukare ombord i normalfallet. Använder det sällan, två år sedan det kom fram sist. Men det är en skön trygghet. I vintras i stormen Alfrida körde vi många av förbrukarna på landstället på det i flera dygn, inklusive all utebelysning för att reta grannarna, så för oss är det grymt. Tanken räcker många timmar när den går på låglast. Nackdelen är att det är ganska bullrigt, vet inte hur stor skillnad det är mot Honda mfl.
  25. 1 poäng
    Det är såklart en stor skillnad på ljud från semesterfirare och ett jävla elverk som går under en lång period på samma varvtal för att en dumjävel MÅSTE se fotbollen, koka kaffe med kaffebryggaren, köra dansband på stereon eller någon annan smörja, det förstår du va..? Anledningen att jag skriver så är att jag varit med om att båtgrannen släpat iland ett bensin-verk i naturhamnen och ställt för om sin båt (och därmed i princip för om min båt) och kört verket någon timme, kan säga att det är allt annat än trevligt.
Denna ledartavla är satt till Stockholm/GMT+02:00
×
×
  • Skapa nytt...