Gå till innehåll
måndag 28 juli 2025

Ledartavla


Populärt innehåll

visar innehåll med det högsta anseende på 2021-09-15 på alla områden

  1. 3 poäng
    Vet inte hur kallt ni har det, men brandvarnare är gjorda för rumstemperatur och torra inomhusmiljöer. Verkade i alla fall för ett par år sedan hopplöst att hitta sådana med garanterad funktion i kyla. Visserligen tror jag de flesta klarar ner till +5°C, men jag fick koppla ur den jag satte i båthuset (innan det var uppvärmt) eftersom den falsklarmade vid minusgrader. En annan brandvarnare tålde inte sjögång, utan började alltid tjuta när båten krängde rejält. Båda var från bättre butiker.
  2. 2 poäng
    Töm ur oljan, skruva av filtrer. Skruva dit ett nytt filter och fyll på med olja. Klart.
  3. 2 poäng
    Här se man skillnaden på det vanliga sjökortet och Sonar Chart i Navioncs
  4. 1 poäng
    Vill påstå att klubbvänner i JRSK/OSK i regel kör längre ben men sambon och jag har sagt att vi kör dagsegling/kustsegling ned till Gibraltar uppdelat på några säsonger. Sambon behöver jobba ihop pensionspoäng under ”vinterhalvåret” (9 månader). Vid dagsegling är problemet att finna hamnar med tillräckligt vattendjup utefter tyska bukten (Frisiska öarna). Reeds och Navionics Boating visar att djupet är 1,70 m i Norderney sportbootshafen. Fann en pdf med större vattendjup utgiven av Niedersachsen Port Gmbh som jag litade på så ditt gick vi. När vi lämnade Helgoland var AISen aktiverad och vi seglade inte genom något TSS, omväg närmre tyska kusten kostade vi på oss. Tur var väl det för en Polizei båt gick några sjömil ännu närmare kusten. storsegel plus kryssfock > genua > gennakker i många timmar Uppochnedvänd kon hissade vi när vinden avtog och vi gick under 5 knop, motorn fick stötta. Planeringen fungerade, vi kom till Nordernay hamnen innan lågvatten, jag gillar säkerhetsmarginal. Hade örnkoll på ekolodet, inte stämde djupet i pdf’en, vi hittade en grönskyltad plats långt ut på flytbryggan, frågade båtgrannen om LW nivån men han visste inte och var inte bekymrad för han stack bara 1,30 m. Vid LW visade lodet 1,70-1,80, vi kände aldrig att vi stod på vid lågvatten (vårt köldjup 1,70 + någon cm pga längeseglingspackning). Hamnkapten skrattade när jag frågade om djupet, det är mjuk lera. Fin marina, Edeka livsmedel 15 min promenad. Staden på ön var stor, i september hög medelålder. Enda nackdelen var 50 cent för 0,8 kwh dvs dyrare än på Helgoland. Regn och motvind till NL gjorde att vi låg kvar några nätter. Till slut var prognosen nordlig vind så vi kastade loss kl 08 och hade planerat att gå en smal genväg på vår färd söderut. Hade frågat hamnkapten om genvägen och det skulle inte vara problem. Vi gick ut med medström, mötte vågor från norr, genvägen var en smal passage genom uppgrundningar. När utprickningen inte matchade senaste kartdata och vågorna hade vita gäss så vi inte kunde se var passagen var valde vi att gå ut norra vägen. Tog 1 timma extra men det var det värt. Summering: Angör Norderney när det är tex 1 meter över lågvattnet, välj en grönskyltat plats med största vattendjup, var mentalt beredd att kölen sjunker ned i dyn vid lågvatten.
  5. 1 poäng
    Ett råd från mig köp en ny pump istället, de där pumparna är skit faktiskt. Därför byttes de ut, husen pallar inte för trycket och blir ovalt. Byter du tätningar så funkar det ett tag, för att sedan börja trilskas igen. Med de nyare pumparna står drevet i ett år som du ställde det innan. Drevdelar har utbytespumpar med. De har en betydligt större oljebehållare. Detta är min erfarenhet och finns säkert de som tycker på annat vis. // Lycka till
  6. 1 poäng
    Ja det kan ju vara någon annan besökare som sitter inne med uppgifter om ämnet. Och det kanske blir en trevlig nystart av gammal tråd.
  7. 1 poäng
    Den här typen av maskeringsfolie med tejpkant är också smidig att använda för att täcka in färgborttagnignsmedel. https://www.biltema.se/bygg/farg/maleritillbehor/skyddsfolie/maskeringsfolie-2000019571
  8. 1 poäng
    Googla ta bort bottenfärg site:maringuiden.se/forum Sammanfattning Blästring kan kosta 5 000:- kronor eller 15 000:- kronor. Fråga flera. En bra skrapa är Gelplane proscraper som ansluts till dammsugare. Har själv sett en 38 fots segelbåt bli ren på 4 x 4 timmar. Slipmaskin med dammsugare funkar bra. LeFant paintremover tar många färglägger om det får sitta på 24 timmar intäckt med matplats, men dyrt. Det finns olika recept på billig färgborttagning, typ soda + tapetklister. gelplane proscraper
  9. 1 poäng
    Den appen som jag använt mest för navigering är Eniro på sjön och den tycker jag gör sitt jobb sen har jag kört lite med Seapilot som också funkar bra när man vant sig vid utseende och symboler. Men tänker du använda appen/sjökortet i insjö och mest för fiske eftersom du pratar om t.ex Sonar Chart? För kör man med den blir ju bilden redigt plottrig och lämpar sig inte för navigering. Så hur tänker du använda appen?
  10. 1 poäng
    Inte om handtagen men om båten. Jag var i Karlskrona för ett bra många antal år sedan på sk IMM, International. Multihall Meeting. Det var drygt 70 båtar där. Beundrade just den katamaranen å pratade en hel del med Peter samt tog bilder. Han berättade en intressant historia som jag sedan återgav i katmarantidningen. Mkt intressant båt å bra konstruktion men den väcker uppseende å kräver sin man att stå emot fördomsfullt snack från okunnigt folk. Lycka till å har du vägarna förbi Arkösund å uppåt så tjoa till så jag får hälsa på båten.
  11. 1 poäng
    Idag har vi som sagt en fotogen-Wallas med gammaldags gjutjärnsplattor men vi gillar den så när som på att det bara finns två effektsteg. Att den är långsammare än gas är inget som vi tänker på och den är bara att starta med ett vred precis som hemma. Fördelen med diesel är ju att man slipper en extra bränslekälla ombord som ska hållas koll på även om en 3kg flaska säkert håller ett tag. Men det är glashällen vi fastnade för på Solgaz-spisen så att det blir lätt att hålla rent och att den antagligen är lättare att justera värmen på den samt att priset är helt ok.
  12. 1 poäng
    Jag skulle säga - tvärt om. Det är ju bara bra att motorn får sig en genomkörare av fräsch olja innan vinterförvaringen. Däremot skall du såklart kolla oljan efter du kört dina 10-12 M så det är rätt nivå och fri från vatten mm.
  13. 1 poäng
    Solpaneler-Regulator Jag har en tvåpolig dvärgbrytare mellan solpanelerna och regulatorn. Min sitter strax innan regulatorn. Här hade jag satt minst 16A vid 210W solceller. Den dvärgbrytaren kommer enbart att ha en, manuellt, brytande funktion. Jag köpte 32A tvåpoliga brytare för det ändamålet eftersom de, av någon anledning, var sjukt mycket billigare än 16A-varianten. Regulator-Batterier Jag har en enpolig dvärgbrytare mellan regulator och batterierna. Den sitter strax efter regulatorn. Här hade jag satt 16A eftersom jag tycker 10A egentligen är för lite med tanke på vad dina solceller gemensamt kan leverera. Kabeln mellan regulatorn och batterierna är även avsäkrad med en för kabeln lämplig säkring. Den säkringen sitter i den änden av kabeln som är nära batterierna. Dvärgbrytare löser på ström. Spänningen är, i vår båtvärld, egentligen ointressant. Viktigt är att man tittar på dokumentationen för den valda dvärgbrytaren så man håller sig inom de angivna gränserna. Eftersom likström är svårare att bryta än växelström har jag tittat på att de är specade för likström och de gränser som är satta där. Alla är inte specade för likström eller så har jag inte tittat ordentligt. Nej, med min begränsade kunskap, spelar det ingen roll. En lämplig kontakt på ett lättåtkomligt ställe är att föredra så det blir smidigt att koppla in/ur solcellspanelen. En lämplig kontakt i mitt tycke är en som klarar miljön den sitter i, strömmen och att man inte kan förväxla plus och minus när man vill koppla in den portabla panelen. Jag inser när jag läser igenom det jag skrivit att jag får det att låta som att jag är en riktig fena på det här. Så är inte fallet utan jag är en glad amatör som läst och fått hjälp, framförallt av mycket kunnigt folk på det här forumet. Det jag skrivit är så som jag tolkat, förstått och dragit slutsatser av det jag läst. Det är intresserant med kunskap. Ju mer man lär sig desto mer inser man hur lite man kan. 😁
  14. 1 poäng
    Det stämmer både 4,2'an och 3,0'an sitter i Q7. Samtliga TDI motorer är VAG motorer från fd. VW - marine. De säljs nu under namnet Mercury. Förövrigt går det att få dessa orginalmonterade i bla. Aquador. Har själv en 3,0 a villket var den största anledningen till att jag valde just den båten. Och är hittils mkt nöjd.
Denna ledartavla är satt till Stockholm/GMT+02:00
×
×
  • Skapa nytt...