Jump to content
Thursday 22 April 2021

Ruskpricken

Medlemmar
 • Content Count

  596
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  3

Ruskpricken last won the day on September 23 2018

Ruskpricken had the most liked content!

Community Reputation

110 Expert

1 Follower

About Ruskpricken

 • Rank
  Flottiljamiral

Recent Profile Visitors

2,273 profile views
 1. Du har fått en massa bra svar. Själv har jag upptäckt att jag är inte så bra på att hålla finishen å det straffar sig. Å jag har inte 5/ 5 ork å entusiasm för att slipa/lacka. Men skulle jag välja så skulle jag nog fundera mest på kungskryssaren. Bild 4, där ser man att man måste skrapa ner rejält men den har vita sidor så bara slipa å måla, inte skrapa fernissa, Sen tror jag hon seglar bäst av de tre. Men fråga mig inte om hjälp att segla hem henne till Ume för jag är så dum så jag nappar kanske å så blir allt jobb hemma kvar till nästa år.....😂
 2. Oj..våj....Jo, min mast ser precis likadant ut i "rot"änden. Jaha, hoppas du får den såld, sen kommer det en annan å frågar samma sak här på nätet 😃 Midgeten är inte så dum som nybörjarbåt. Den är bättre än Skippern. Lycka till med den. Ang hjullagret. Jag har stått ute på väggrenen med kärra å 4 ton båt å trasigt hjullager. Det går alldeles utmärkt att byta men man blir kladdig om fingrarna å skall veta hur man gör förstås. Inget sinne ku,r om det sen regnar å blåser svinkallt så är lyckan fullkomlig. Men hoppas det löser sig. Ha en skön sommar.
 3. Hej! Hade en Skipper utan "skipper" dvs fluschdäckat, utan överbygggnad, i min ungdom. Om jag minns rätt så står masten mellan plåtarna samt en "spik" på tvären genom plåtarna igenom hål så inte mastenfoten/änden glider fram/bak. Förresten så har jag nog masten å seglen kvar på vinden tror jag. När du skall masta på så ställ foten i läget mellan plåtarna. Toppen pekandes bakåt (heter akter men strunt samma just nu) Haka på sidovanterna å förstaget som går til toppen av masten. Vanten även nertil mot skrovet. Sedan reser du upp masten helt ensam, går bra utan hjälpt!) å så tar du tag i förstaget å håller det spänt å "knyter" fast den i nosen på båten. Så enkelt är det! Jag hade en pelikanhake för förstaget i fören. Enkelt. Bommen sitter helt löst på en pinne. Den trycks mot masten. men det är lätt att råka få av den så jag borrade genom å satte en sprint, rostfi cykeleker, så den inte kan glida av ofrivilligt. Bli inte ledsen om du inte kan kryssa lika högt som större båtar, då startar du bara motorn istället för att plåga dig. Ha en skön sommar.
 4. Hej! Inte fel lösning. Har seglat med en IF som hade en öppen brunn med höga kanter, som en 4-kantig låda. De lade dit en skiva i botten med gummisnodd när motorn var urlyft. Är inne på en liknande lösning för min Fingal Fast lite annorlunda. Bif bilder på likn lösningar. Lycka till.
 5. Nu var jag tvungen att logga in å svara för någon "oförstående" person grävde upp mitt 7 år gamla tråd. Nä, jag har inte hittat nåra än, men den på bilden 6 inlägg uppåt skulle duga bra, med ett x i toppen för linan, inte riktigt selftail men ändå. Fast jag har ett par bottendragna vinschar att hämta från gode Thallatha å de lär viss vara lite speciella så jag får se. Jag jagar åsså just dessa avlastnings "klämmor", kalla dem vad ni vill, Rutgersen gör dem inte längre så var hitta, nåra som inte är utslitna?
 6. Oj, jag måste komma från en annan planet. För härom dagen, nåja i höstas efter upptagningen, så tänkte jag nästa montera tillbaka min gamal sumlogg. ni vet den där med wire som snurrar å visar den fantastiska farten på 5-6 knop som jag gör som max. I nerförsbacke å solen i ryggen å medvind å hemlängtan kan jag komma upp i fantastiska 7 knop. Det är då loggen är kul, aha, 7 knp! Fast är jag ute "på" riktigt har jag min GPS å laptopen å sjökort i den. Så jag är både gammal å modern. (eller fadern för jag är pappa, var får jag allt ifrån??) Bästa med gps att man har sin position på kortet hela tiden, resten kan jag va utan.. däremot att lämna spår efter sig, inte i vattnet utan i plottern, kan vara bra i vissa lägen. Lite som bevis, det var kl den å den när vi rundade den udden å inte alls den udden som du säger.....
 7. Viste du Mackey eller slog du upp det i en sjö-lexikon? En av våra bästa vänner har en sån som de vårdar ömt, kvarleva från marinen. mammeral int e sjö-lexikon...hm... Lasse-- intressant bild å båt. Taget 1956 eller? Den liknar en "livräddningsbåt" från ett fartyg som nåra vänner hade i vassen syd om Munktorp i Mälaren längst in i Galten. Där lärde jag mig forka ut den innan man kunde starta motorn. En hederlig gammal 2 cyl. Archimedes med äkta snöre att starta med. Du fuskar som har mast å segel. Fast egentligen äre så här man skulle ha skolat in dagens ungdom åsså. Kom från ämnet men vad gör det.
 8. Jo pytsan, ni har glömt mammeralen. Till skillnad från papperalen som är gjord av papp så är mammeralen gjort av tyg. Dock icke av fanstyg som är jävulsiskt starkt. Den används bara på Flygande Holländaren, ett jävulusiskt fartyg. Så då har jag kommit till "sluthultet" å slutar innan jag får på "kindbacken" så ruskig prick jag är.
 9. Går tillbaka lite för jag kunde inte låta bli att skryta lite. Skrev ett spel tror det var -83-84? Sänka skepp, nej men Master Mind. Ni som kanske minns det, man skall gissa på ett antal figurer å deras färg å placering. Minst antal försök vinner. Det gick att spela på Vic 20 Vic 64 å Commodore 128 samt jag har kört den på win XP datorer. Kan spelas på alla som har en floppydisk läsare, ni vet de där svarta 5 tummarna. Har den nog även på 3,5" liten flopy med. Men nu till sänka skepp. Vi har blivit med ett vrak, inte sjunken men står på botten. Det blev polisärende, upphittaren vill absolut inte ha den, en katamaran storlek monster, förmodligen en massa drömmar som gick i kras. Har nog skrivit om det förr tror jag. Har inte sett det på över ett år å vet ej om linan som surrar förstaget mot däck håller än, annars har masten åkt. Vill ni ha den? Bif foto taget för snart 5 år sedan .
 10. Oj! Herre min je att ni ens orkade..... Jag orkade in e läsa alla inslag....men såg vartåt det hela gick ganska snart. Bidrar inte till debatten men är jätteglad att förra ägaren av min båt slipade ner gelcoaten å lade på epoxi så jag kan sova med gott samvete. En får tacka. Kan det vara såååå svårt att skrape rent botten å läggat i en plastpåse å lämna in på farligt avfall på "tippen" Hoppas våren kommer snart å vi har annat för oss än att prata strunt om påvens skägg å kan komma ut å segla istället. Ha en skön sommar.
 11. Uppfattningen om Roddarn kan nog variera. Min är att han mest kopierade å svarade samma sak som de andra men gjorde sken av att han kom på't. Å sen svängde han kappan efter vinden utan bekymmer. Många svar han skrev var tokiga å dumma, totalt knasiga. Leta i gamla inlägg så får ni läsa. Har lagt upp bilden på Avataren i en annan tråd för nått år sedan tror jag visst. Jag är åsså knasig för jag har sparat den bilden. Vafför? I den mån han är kvar....nja..det borde märkas på svaren i så fall. Som med vissa bilar från Polen.....man ser det på lacken........
 12. Å jag träffade en kollega på en kurs å som berättade han hade en granne I Bor i Småland å den grannen har fått brev med adressen: Andersson bor i småland. Brevet kom fram. Fast klart... det var före Post Nord tiden. Jo kursaren bodde åsså i Bor. Själv Bor jag Hemma i Skärgården. Jo faktikst sant. Vår adress är: Skärgården- Aspö. Så nu kan ni goggla ni som inte tror mig!
 13. Nu blev det intressant mot slutet när ni kom in på översättningar å stavning å sånt. Har en kusin i Texa å hans Texasbräkande hustru kan inte uttala mitt namn överhuvudtaget. Minns första "stavmaskinen", -diktafon i datorn som ett program, från 80 talets början. Vi hade väldigt roligt åt den. Har fortfarande roligt när jag söker efter något tekniskt på nätet som tex hur man byter bromsbelägg. Sparade några såna för det var så tokroligt. Kvejla å kvajla är försvenskat från engelskans coil. Inget märkvärdigt med det. Varifrån halkip kommer däremot vet jag inte. Men gubben som skall brassa tvärs kabelgattet på låringen måste ha varit död i 100 år. För brassa tvärs gör man med råsegel. Okej, vi har Göteborg å Stockholmsbriggen som undantag å nån enstaka slup med rå på fockmasten. De som vet vad det betyder, brassa, räcker upp en hand. Å ni som vet vad puttingvant å björnhål är får extra kaka till kaffet. INTE kika i boken! Fuskar ni får ni på "kindbacken", så de blir "sluthult" på detta. Men hur skall jag veta att jag skall snacka mugglarspråk när det är en mugglare ombord när jag inte vet hur en mugglare ser ut? Hjälp?
 14. Innerbär? Alltså, ...jag har funderat å lagar alltså det trasiga å ingen ny häckroder. Tittade lite på mått å sånt nu när båter står på land, å det blir en oförsvarligt stort/långt roder om det skall vara djupt nog å inte gå i luften i vågorna. Å så blire en väldigt lång stycke som är fristående så att säga å det kräver kraftgare hjärtstock än jag trodde från början. Så slutsats, laga det trasiga å ut å segla istället för att fixa båt. Däremot önskar jag fortfarande ett "doghouse"/sprahood el likn. Har tomten tomt i sin säck?😧
 15. Så här ser läget ut just nu. På måndag skal jag svarva till en ny bussning som hjärtstocken skall lagras i samt en "plast"-skiva som glidlager, trycklager, teflon tror jag det är. Så rodret blir kvar som tidigare å jag bespar mig en massa jobb. Lägger jobbet istället på att ta upp båten så slipper jag sova oroligt för en ev frysrisk. Men alltid kul att tänka å vränga å vrida på olika lösningar å sånt, håller en igång. Å rätt som det är så blir något av til slut. PS Klaga inte på särskrivningen av plastskiva. Det har trots allt en viss fördel även om det är skillnad på en sjuksköterska å en sjuk sköterska, såna har vi idag i covidtider.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. Du behöver som gäst även vara medveten om våra Terms of Use och GDPR policy Privacy Policy