Jump to content
Monday 28 September 2020

Ruskpricken

Medlemmar
 • Content Count

  554
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  3

Ruskpricken last won the day on September 23 2018

Ruskpricken had the most liked content!

Community Reputation

95 Expert

1 Follower

About Ruskpricken

 • Rank
  Flottiljamiral

Recent Profile Visitors

1,926 profile views
 1. Ohhhhh....... nu när jag ser på bilden du har sjösatt, jag skickar över vägbeskrivning så du kan förbarma dig över min båt, du är duktig.... 😇
 2. Många "läror" å de går ofta isär. Så här gör jag. Filar kanten dvs den smala "tjockleken" eller hur jag skall uttrycka det, med en enkelgradig fin fil. Sedan tar jag å "lägger" eggen med en vanlig rund tjock skruvmejsel. Det är allt. Sickel använder jag bara för att skrapa bort ojämnheter i lacket mellan strykningarna, knottror osv. Skall jag skrapa tar jag en "vanlig" skrapa. Kan rekommendera bitar av förnsterglas man krossar/bryter i lämpliga bitar. I ett annat yrke jag har restaurerade jag ett museie föremål från 1700 talets slut. Listen skulle skrapas ren från gammal oljeferniss å sedan behandlas med shellack. Slipade till, offrade ett stämjärn, med rätt profil sedan drog jag järnet "baklänges" försiktigt. I själva vecken hade jag krossade glasskärvor som var "spetsiga". Men det är ett riktigt "skitgöra" å jag kommer nog inte göra om det. Möbeln i fråga kan beskådas på ett musikmuseum i Stklm. Den som kan se skilllnad på original å listen jag skarvade i bjur jag på middag.
 3. Mitt storsegel är lösfotat på Fingaln å är sytt så med tanke på det. Å bommen är låååång. Jag hade synpunkter om detta för nått år sen å fick lite på nöten. Men läser man texten från syversen ser man att mina iaktagelser å synpunkter var inte såååå fel. Man justerar buken med uthalet. Pga långa bommen fungerar skotet ihop med kicken mer som att ställa in riktningen för vinden, som på en katamaren med skotskena över hela breda båten. På en del såna har man monterat skena för genackern så man kan dra över halshornet i lovart jättemycket å kan gå högre vind.
 4. Man kan ligge på toppen-kammen av en stor våg å ligga kvar där så blir det som att plana. Annars har jag planat bara med Snipe-n, men det är en jolle med plan botten å man seglar på ena halvan rakt-platt. Men surfa nerför en 4 metersvåg med en 50 fotare är en alldeles speciell känsla....hääääärligt.... fast det har jag varit med om bara en gång över Biskaya.
 5. Äh....alltså, frågan ställdes år 2011. Jag gissar killen har fixat rorkulten eller bytt båt.
 6. Hej på er...flöjtande master oj voj.... Men först Mackey...skall jag tolka det som nått positivt att du tänkte på mig? Hm..... å vafför däfför då kan en tänka..... 😀 Okej. Låg i Kristianopel med en segelbåt, (kom hem härom dan), vinden vände. Så började det att sjunga i en mast, sen i en annan å sist även i min. Gott folk, inte riggen utan själva mastliket, rännan där travarna går som ger upphov till detta. Finns enkel botemedel. Ta ett par tre travare å några meter ca 8 mm tjock lina mellan dem å hissa upp den i mastrännan. Borta! För övrigt helt rätt att endast luften i en flöjt vibrerar å inte själva flöjten. Men det är en annan historia.
 7. Har nog svarat på liknade tråd nånstans' men sen så har jag inte bytt själv än, fy på mig. Grejen är att jag får inte in en "normal" 8 mm dynema på trissan å klenare töjer sig för mycket. Byta trissa är inte aktuellt. Får ej plats. Som jag ser det återstår eg att sätta ett block å skippa trissan. Fallen går ju ändå alla utanpå masten. Kanske rätt lösning även för den här tråden/frågan?
 8. Hallåj..... när du väl fått bort träpluggarna å satt dit nya av friskt virke, ta gärna ek, så tänk på följande. Spridarna trycker mot masten från sidorna. Om det inte finns en plugg även där, vilket jag inte tror, så se till att du har ett rör el annat , järnstång, gängstång mm osv som går rakt genom masten å säkrar för trycket från spridarna. Jag vet en som jag diskuterade just den saken med. unga personen anmärkte: Tror du inte masttilverkaren har tänkt på det va! Sedan så gick ett sk toggles av å masten knäcktes å på bilden såg man tydligt att det fanns inget vid spridarna som tog emot trycket.Å det var just där det knäcktes. Så var den historien. Ni som känner mig vet vilken båt å mast det var. Inte min! Bara en liten varning i all enkelhet.
 9. Håhå...jaja...finns fördelar med gamla kufar å gamla motorer. En annan har en MD1:a från tiden före Hedenhös, säger somliga. Sjövattenkyld så jag tar bara bort impellenr så den inte deformeras. Sedan kör jag motorn på vintern sådär kanske var 3:e vecka såpasss länge så jag kan inte hålla handen på avgasröret å så stänger jag av. Det är konservering modell "Ä" Ang oljan så länge den ser ren ut å inte svart byter jag inte å jag kör med syntetolja. Vid byte suger jag ut med en pump i stickans hål å fyller på nytt. Hlest efter man varmkört motorn. Fast jag har inte bytt på två somrar nu. Oljan ser hur fin ut som helst, har bara tuffat runt hörnet för kvällsfika med motor. Det är segel som gäller.
 10. Så här gör jag. Påmastning. Avmastnig samma fast "tvärtom" Ber en vän hjälp mig lyfta qöver masten till lilla mastkärran. Sedan rullar jag den ner till bryggan å vännen hjälper mig att lägga masten på båten. Sedan får han "ledigt". Bär ner två alu-stegar som jag monterar på brygga, de blir som en mastkran. Stegfoten säkrad mot lyft med bandjärn i bryggan. Topparna hålls av varsin (4 st) wire, kommer från g:a telstolpe sträckare. Ett vanligt wirespel från "Temat" med spärr i båda riktningarna, såna man har på släpkärror för båtar typ, är den som hissar-firar. I toppen-översta stegpinnen har jag ett block där wiren löper. 4 mm sk Ormlina. Stegen säkras mot "bakfall-tipp ner med en lina mot bryggan. Det svajar men jag klättrar glatt upp trots mina antal år.(Googl om du är nyfiken) sedan knyter jag en lina under spridarna å därefer en enkel "knut". halvslag, ca 3 dm ovanom spridarna å så är det bara att veva å veva. Nu ropar jag på hustru som får komm aå veva. Vännen har ju gått hem. medans hon vevar så följer jag med med mastfoten å placerar den till slut i sitt fäste. Nu får även hustru gå hem från bryggan. Gängar i toppvanten först i sina fästen sedan undervanten, förstaget å akterstaget sist. Masten lutar men jag brukar kränga båten å slacka på lyflinan så går hon över så jag får i båda vantsrkuvarna för toppen. En parantes. Det finns mååååånga teorier om det där med höger gäng å vänser gäng å styrbord å babord osv. jag kör busenkelt å konsekvent : övre gängen alltid höge å ner mot däcket alltid vänster gäng. That's it. Då blire aldrig fel. Ta....sedan äre bara att montera ner å bära hem stegarna från bryggan, å så tar man en bryggfika med "påmastningskaka". Brukar ta ca 2 timmar för mig å gör jobbet i princip helt ensam utom att lyfta över från mastkärran samt att veva. Vid avmastning så spänner jag lyflinan ganska hårt, lossar alla stag-vant å sedan så lyfter jag ur mastfoten medelst en "björnkram" ur sitt fäste. Så äre dags för hustru att komma å veva medans jag håller mastfoten å lägger masten längs båten på rufftaket. Resten är sedan barnlek. Bif bilder. Gubben på stegen är en Ruskig prick! Akta er.
 11. Nu har det förflutit en tid under broarna, "kontamination", sen sist. Å vet ni vad???? Jag har hittat tigersågen å en stor bamse vinkelslip. De låg i en plåtlåda nästan omöjlig att öppna å gömde sig. Hurra! Men var är kedjeslipen? Fortfarande borta. Vem av er snodde den? Lämna genast igen den. 😃
 12. Åh....å jag som tänkte att när jag blir gammal skaffar en liten katamaranponton som typ en bastudäck å sätter upp en liten Friggebo på den å en 20 hästars diesel å sen låtar landskapet glida förbi när jag tröttnat på utsikten. Får jag då bara en natt per vik? Annars får man ankra nästan var som helst utom på vatten som är "tomt". Det finns faktiskt sådana. Men tyvärr ser man inte gunnebostängslet i vattnet. Finns bla i Arkösund. Däremot hörni, byter ämne lite, det påstås att man får visste lägga till vid andras brygga tillfälligt en kort tid om det är utom synhåll å inte tomtmark. Ja, åsså militär då. Äre så? På riktigt?
 13. Visst äre så........ ....... ...... ........ fyll i resten själva. Tar det första det där med kvinnor. Jag kommer att få på käften nu men det får jag ta. Kvinna är den som får barnen å hon vill inte riskera nåt så hon är nöjd om marken inte gungar å kan plocka blåbär utan Nalle som äter allt vad där är, så vafför skulle hon på sjön att göra. Å vafför skall vi rädda kvinnor o barn först. Det är den enkla å troligaste förklaringen till alltihop. Att man sen inte vill ha med dem ombord, det blev till skrock, har ju att göra med besvären. Värst är att ha med en soldyrkare som gnäller när man slår å skuggan från seglet kommer över henne. Hur andras fruar gör å min egen tänker jag inte berätta, men hon har varit väldigt progressiv i sin seglingskunskap å erfarenhet. En får tacka. Å ni som fortfarande är singel å läser detta, hittar ni en kvinna som kan segla å gillar det så hållfast för allt vad ankaret håller. Skota hem henne. Sen vare det där med att vissla. Har ni varit ute på däck å försökt skrika till förgasten att göra ditt å datt? VAA??? Jag menar när det piper i å blåser småspik å viner i riggen å skvalpet överröstar enbart det allt man säger. Så man visslar. Det gjorde man på stora segleskeppens tid å i marinen. Visslingen hörs! Klart som korvspad då att menige man inte får vissla så man inte tar fel å tror att försten ville att man skall reva seglet. Så...man tar till skrock för att acceptera att man inte får vissla. Så enkelt vare med dä. Å skrock....tja, sticker ut andra hakan mä, vissa tror på fullt allvar på att en viss person upptod efter han "dog" Å andra tror på en annan person med helskägg å fan ta en om man ritar av Honom. Sådant skrock å tro leder fortfarande till krig fast vi lever på 2000 talet. Reptilhjärnan är svår att få kontroll över. Den har inte ändrats så mycket just....... Sen slutligen har vi det där med paraply. Har ni sett ett sånt opraktiskt föremål någonsin, tar plats å funkar ej å sticker ut ögonen på folk. Dessutom vänds den ut-å-in när det blåser. Så klart den inte skall me ombord. Nu har jag tagit bort alla nöjen om skrock så vad skall vi nu prata om? Tja......jag undrar själv varför jag har den där "guld" tian under mastfoten som vanligt varje år när jag mastar på. Tror ju inte på skrock! Men sen har jag hört att det funkar även om man inte tror på det.
 14. Äntligen en sanningens bild. Tackar Peter_K. Rätt ansiktsform på de som säger "chex". Viss likhet med neandertalare tycker jag. 😇 Å så har äntligen den enormt viktiga frågan dykt upp. Heter det halkip eller halkip? Alltså kip som i Kippling, han med Djungelboken, eller kip som i chips, ni vet påsen med förstörd potatis. Måste veta det så jag säger rätt nästa gång jag skall be någon lägga törtöjningstampen i halkipet. Som tur äre singular, förtöjer inte båda sidorna samtidigt vid bryggan.
 15. Jaha...å jag då? Går mellan Brännvinstratten å Oknön i Mälaren i mina hemmavatten som jag känner som byxfickan. Gått där tusen gånger å vet var stenen ligger. Å... ..hoppsan... ...där ligger den alltså...... Bara en repa i 3 cm tjocka plasten som innesluter blyet. Repan i själen kändes hårdare. Närkontakt av "touch" -graden. Fast det var inte "touchdown" utan "up".
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. Du behöver som gäst även vara medveten om våra Terms of Use och GDPR policy Privacy Policy