Jump to content
Monday 25 September 2023

Ruskpricken

Medlemmar
  • Content Count

    730
  • Joined

  • Last visited

  • Days Won

    5

Ruskpricken last won the day on November 12 2022

Ruskpricken had the most liked content!

Community Reputation

175 Expert

1 Follower

About Ruskpricken

  • Rank
    Flottiljamiral

Recent Profile Visitors

3,966 profile views
  1. Nja, visserligen men ändå. Det är avståndet från mitten å ut som gäller å inte kraftens applicering i höjdled. Å jag kliver ofta på kanten på våran lilla eka.I mitten är en centerbordstrumma å en sits å centerbordet alltid uppe. En plåtskiva. Gör ingen "viktig" väsen av sig. Den här lilla röda båten är nog bredare än en eka dessutom. Jag anser fortfrande att Piraten gott kan få "avköla" å ha kul å sen får han tänka annat när han har fått sina upplevelser. Han får la kliva nära kanten på överbyggnaden. Men hej på rej förrexten Peter, ett tag sen sist. Är inte här så ofta numera. Off topic, sista dan har Mälaren stigt 1 cm till.
  2. Äsch, killar, nu skall vi inte va såna. Låt nyblivna Piraten leka med sin båt. Ta du bort kölen så du kommer denin på grunda vatten, du skall antagligen bara fiska å bada å sen tufffa hem. Jag kan inte förstå varför den lilla röda båten skulle bli rankare än en vanlig eka? Den kommer att funka som en så eller hur? Det var nog avsikten åsså. Sen hör ni alla §-ryttare, strunt i CE märkningen. Den har ingen som helst betydelse annat än för ett företag som säljer en båt till privat kund. Vi andra vanliga dödliga får göra hur katten vi vill. Å även sälja båten till någon annan bara man talar om att den inte har CE märkning. Amen. Så snälla piraten Köla av den å ut å åk å ha trevligt. När du vill göra annat å segl apå riktig så kom igen. Säger en "Ruskig prick"
  3. Åh, förlåt, såg inte datumet, inlägg från 2021. Skäms på mig. Men nu vet hur jag ser på saken.
  4. Om vi lämnar båten ett ögonblick, hur är det med teflonpannor? Vi använder vanlig "hederlig" järnpanna. Å långkok i järngryta blir bäst. Fast jag är "förbrytare" för jag har PTFE fett till propelleraxeln. Vanlig sk konsistensfett funkar inte, släpper in vatten.
  5. Inte silikon men epoxi. Målade en 10 cm bred remsa med vanlig epoxi i vattenlinjen. Det var så halt så inget fäste där i flera år. Sen bytte jag båt så jag vet inte effekten över lång tid. Men silikon som sipprar ut i vattnet, äre gott att dricka det vattnet? Hmmmm ?
  6. Rapport från min gård å brygga. Saknat lärkan, vanliga hussvalan, ladusvalan och tornseglaren i år. Men så var det en veckan före midsommar som flög in i under sin vanliga tegelpanna. Å näktergalen har jag inte hört i år. Däremot har vi häger å skäggdopping som vanligt men bara en sothöna. "Hushålls-svanen" den som nästan bor här räknar jag ej. Glest med kärrhöken. Såg bara en fjolårs fågel å ingen ormvråk. Berguven har försvunnit, inte hört den på 4-5 år, bu-u-u-ar på vårkvällarna. Tror inte det är värmen utan insekterna å så avskjutningarna hos vissa folk nere i södern. Har ni sett skytte-gömslena på Malta?
  7. Kan komplettera å glädja med att just nu sitter jag vid Öresund, nära Svinbådan, fyren, å Linuxen å GPS-en å OpenCPN fungerar bra. 🙂 Det gör regnet åsså... 🙄
  8. För mig äre nästan tvärtom. Ensamseglar ofta å det är ett bök med förseglet, slår ett gummirep om det å fäster i pulpiten, byltet är i vägen. Så jag skaffade rulle, dock utan skena, bara för att "bli av" med seglet, snabbt rulla in. Att reva, då står seglet inte bra anser jag men många håller inte med. Så jag skulle föreslå att du trots allt lagar grejerna men behåller det. Fast en fördel med pistolhakarna är ju att man kan lätt byta segel till mindre storlek istf att reva som storseglet.
  9. Om det nu är till hjälp, jag blir nog motsagd, men jag kör på ett vanligt startbatteri från B-tema. Funkar för mig....... Fast jag har inga andra förbrukare än lanternorna, ladda tel, autopiloten å så laptopen med sjökort.
  10. Tack alla för tips å svar. Nu funkar det. Det behövdes lite "handpåläggning" med tty/USB0 samt en demon för gpsd å så ladda in sjökorten till senaste vers av OpenCPN för Linux. Som tur så funkar alltså gamla hederliga GPS pucken. Tack alla å ha en skön sommar å förliga vindar. (Bara det inte blir motvind för mig samtidigt förstås......)😉
  11. Tack ABC. Missade det där med PS/2 porten. har faktiskt en dapter men tror att felet är nån annanstans. Fått förklarat för mig av en vän att USB signalen omvandlas till sk Seriell å när Linux översätter så blir det kanske fel "kanal" mot vad OpenCPN förväntar sig. Trodde annars att 355 var nyare. Skall göra ett test å stoppa in en W7 H-disk i den datorn som seglat runt på haven å testa. Funkar det så är det inte GPS pucken som det är fel på. Kinavarianten såg bra ut på beskrivningen men de har 0 st att leverera just nu. Törs man handla av dem? Fler tips? Tackar. Ruskpricken
  12. Hej alla som kan detta med GPS puck å helst Linux mä. Open CPN funkar. Linux funkar å GPS pucken installerad å ger signal. Så det funkar. Men inte. Dvs jag tror att den är helt enkelt för gammal å tar inte in de nyare satelliternas frekvenser, å kanske inte alla sorterna heller , tex den ryska eller EU-s variant. Den jag har heter GPS BU-353. Det finns en nyare som heter BR-355N5. Ser lika ut. Innan jag lägger ut pengar på en sådan, finns hos Kjelle, så vore det bra att veta att den verkligen funkar ihop med Linux (Ubuntu baserat Linux Mint). Manualen uppger endast Win samt Mac. Men å andra sidan Open CPN funkar ju klockrent i Linux så... Är det nån som vet å kan detta så snälla hör av er å ge en "old" sailor ett handtag i frågan. Jag är inte så en sån Ruskig prick som det kan låta, bits inte Alltså... Funkar den pucken under Linux? Kan Open CPN fånga upp den pucken? Det lär finnas en senaste version 5.8.2 Open CPN men tar den mina "gamla" befintliga "sjökort" som jag har i äldre version av OpenCPN? Finns det andra "puckar" med USB som funkar ihop med både Linux å OpenCPN? Tacksam för svar på detta. Förliga vindar Rukspricken
  13. Hej alla fundersamma å ärliga personer. Hur skulle ni göra? Läste nyss ett inlägg om en båt i Englands, hemmabygge å som skall vara i Sverige i kanske 2 år. Det där med EU, byggår, tull mm ser ut att va en djungel. Så jag funderar. Min kära gamla Fin-Gal, byggår okänd men troligtvis 1970. En av de sista. Registrerad? Hm när var å hur av vem? Det enda papper jag har är ett bortslarvat kvitto från förra ägaren uppe i molnen. EU okej, för se på alla mina resor nerifrån varmare vatten har det faktiskt aldrig efterfrågats nåra papper i hamnarna. Utom i Cadiz, men där ville de bara kolla passet å att vi inte hade gömt flyktingar ombord. Nu var det inte med Fin-Gal utan andra båtar men svensk flagga hissad. Vad händer om jag seglar till Amsterdam , EU, å sedan drar över till säg Plymouth å så hem till Svedala igen? Brexit! Hm?! Om jag sedan låter båten ligga kvar i England för att fortsätta England-runt nästa år, vad händer då? Jag har ju som sagt inga papper på min båt alls. Å tänk om jag säljer båten i England? Tar pengarna å drar hem så blir det köparens problem? Men motsatsen kan ju inträffa. Jag hittar min drömbåt, visserligen gammal, i säg Plymouth, så helt sonka sätter en svensk flagga i aktern, seglar hem den som om den varit min i alla tider? Seglade hem en båt som var visserligen köpt legalt å i EU land å begagnat å med alla papper, men inte en käft efterfrågade nånsin några papper i Sverige, varken tullen eller andra senare. Så? Man undrar. Moms vill de åt men skatt på gamla båtar? Intressanta funderingar tycker jag själv å en snårskog med regler, vad säger ni som vet? Hur skulle göra?
  14. Glömde... Om regulatorn är okej så kan man ta bort kåpan å trycka ner reläts ankare, den där grejen som rör sig, så går det ström direkt till dynstarten som går som motor. DF är fältlindningen å D+ laddströmmen när den laddar. Obs, DF tråden måse få ström åsså annars tji fältlindning, eller hur? Så ta inte bort det, då blire ingen motor heller. Laddningslampan funkar som så att den får plus från batteriet å jord via regulatorns inre. När den laddar så får den även plus från andra hållet å då kan den inte lysa. Den talar inte om om HUR mycet det laddar. Bliinkar det äre fel nånstans, eller om det lyser svagt. oftas rälet som sköter spänningen. (Detta ENDAST för erfaret folk. När man tex testar en startmotor lägger man plus på DF kontakten, sedan lägger man en skruvmejsel mellan DF å kontakaten å efter den som vanligtvis ger startströmmen. Det blixtrar till å starmotorn snurrar. Den där kontakten är till för att dra in bendixdrevet så kuggen kopplar in startkransen på svänghjulet. Testa inte sånt om du inte vet eller osäker. Samma för dynastarten fast där finns inget bendixdrev förstås, men DF måste få plus om den skall gå som motor.)
  15. Nej, så här funkar det. En likströmsmoter har alltid kvar lite sk remanens, magnetfält.Så den behöver inget annat magnetfält för att gå som generator. När man vrider om startnyckeln, el motsv, så drar ett relä å skickar in ström från batteriet å dynastartern går igång som en motor. När båtmotorn startat släpper man ju nyckeln å det relät slår ifrån. Nu går det som vanligt med likströmmare, ett magnetfält byggs upp i fältlindningen å så genereras det ström. Spänningen hålls konstant med ett annat relä som slår till/från allt eftersom spänningen ökar, på så vis reglerar den spänningen. Det är fältlindningen som kortsluts korta perioder när spänningnen ökar. Håller man sopännningen konstant så regleras själva strömstrykan av batteriet. Dess inre motsånd ökar allt eftersom det blir laddat. Så någon egentlig strömreglegregling behövs ej. Nu talar vi om dåtidens vanliga blybatterier. Sen har ju den här dynastarten nackdelen att inte ladda så många ampere. Tanken är att hålla startbatteriet okej. Vill man ha flera förbrukare så får man montera en extra vxl generator som drivs av samma remmar från svänghjulet å styra-ladda de andra batterierna från den. Det kräver normalt ingen styrning för laddningen-regulatorn finns inbyggd vid släpkontakterna el motsv i växelströmmaren. Det är nästan alltid styrt av dioder mfl idag. Det jag funderar på är varför det kom rök. Var det ur motorn eller regulatorn? Kontakterna i den måste putsas å filas med tex 500 glaspapper då å då. Men är spolarna i reläna brända så äre kört. Det går att kortsluta med kabel direkt från batteriet å starta motorn men det är inget att leka med. Risk för både brännskador å exlosion av batteriet vid kortslutning. kopplingsschema_bosch.pdf
×
×
  • Create New...