Jump to content
Sunday 03 March 2024

Ruskpricken

Medlemmar
 • Content Count

  768
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  5

Ruskpricken last won the day on November 12 2022

Ruskpricken had the most liked content!

Community Reputation

189 Expert

1 Follower

About Ruskpricken

 • Rank
  Konteramiral

Recent Profile Visitors

4,575 profile views
 1. Hej MattiasC80 Bra med bilden. Den ser preecis ut som den jag har på min Fingal. Med en skillnad. Det går ett kopparrör därifrån fram till "motorummet" .Där har jag en smörjnippel. Jag använder en liten fettspruta med PTFT eller vad det nu heter, en sorts teflonfett som är vattenavstötande.(Polytetrafluoroethylene) Kan det vara så på din båt? Hmmm..? Nu ställde jag kanske till det för dig?
 2. Visst, vi säger det, men vafför dök det upp först efter man ändra själva MG leverantören för ett tag sedan? Min Firefox står på "svenska" Å oavsett vicket, hur fabian stänger jag av det? (I detta korta stycke ovan fick jag alla ord markerade utom "man, MG tag sedan, Firefox") Suck.
 3. Tack, då är vi tillbaka till min fråga. Jo, tack Peter_K, jag kan min Firefox utan å innan, var med på den tiden det fanns Netscape... å jag växlar språk när jag använder den samt email program, båda hämtar rättstavning från en separat fil som jag bygger på genom åren. Viktigt att ta med den vid uppdateringar å sånt. Men, frågan är att det är BARA just på MG sen en tid tillbaka som detta har uppstått å jag kan inte hitta något på MG sidan om att ställa in/ändra eller annat i den vägen. Inga som helst problem på andra platser, svenska, engelskspråkiga eller tyska eller flera andra. För några dagar sedan har jag även uppgraderat Firefoxen å felet kvarstår. Bara på MG. Så.......nån som kan klura ut detta för jag kan det inte? Var har vi Admin? Kan det va så att MG har en egen ordlista, det är ju annan leverantör som ni har märkt, å att den ordlistan vill lära sig mina "konstifika" ord? Testade nu, klickade på konstifika... för att rätta stavfelet, då fick jag upp "pontifical" vad det nu betyder men efter det så försvann röda våg-linjen för att varna för felstavning. Hmmmm.........
 4. Oj, vicket jobb du har lagt ner. Det blir fint. Jag skulle nog ha på lite "klet" mellan glaset å trät i falsen förutom själva trekantlisten. Men det är jag. å sen skulle jag föredra mässingsskruv. Det går att efterdra å lossa. Bara man förborrar först så inte trät spricker eller skruven går av. Har mycket god erfarenhet av ett företag i Gtbrg som säljer alla möjliga beslag å de är service minded. Senast jag köpte mässingsskruv var det i en järnaffär i Mariefred. Ringde å paxade deras sista paket, sen fick en bekant hämta dem. Svårt att få tag på. Här är länken: https://www.specialbeslag.se/produkt/massingsskruv-kullrig-sparskalle/
 5. Tvi, finns inget värre än när motorn inte vill... Kan tipsa om ett svårfångat löjligt men dödligt fel. En liten micro liten järnflisa som fastnat mellan magneten å godset. Den flyttar sig runt å så går det olika, ibland inte alls å ibland några varv. Å innan jag hittade den!!! 😡 Så kolla för säkerhetsskull att det inte ligger en liten metallflisa mot magneten. Hoppas du hittar oavsett. Håller tummarana.
 6. Kan tänka mig nått liknande. Kan ev tänk mig om nån vill segla med å "prova på" el andra alternativ. Fingaln är i Mälaren men seglar ut genom Södertälje.
 7. Får jag gå tillbaks till min ursprungsfråga? Hur fixar jag, tar gärna bort, den där stavnigskollen här på Mg. Den dyker bara upp här å retar gallfeber på mig snart,. Hittar inga knappar eller menyer eller nått alls. Å ånej, det är inte inställningarna i min dator för övrigt som spökar. Det skulle visa sig tokigt även på andra ställen. Har någon tips på detta? Diskuterar gärna tokiga google översättningar annars men det får bli en annan tråd övrigt.
 8. Skall vi diskutera "nya" svenskar som tar jobb ingen annan vill ha eller att få mat ut till båten? För mig spelar det ingen roll för jag har mat med mig så det räcker å jag lever ett enkelt båtliv, saknar varken TV, microugn, frys eller en massa elektroniskaa saker. GPS å sjökort i laptopen räcker bra. Å lite "strapatser" med att fixa käket är en del av hela seglatsen. Sen finns det folk som har en flytande sommarstuga med allt ombord som hemma. Det är inte så jag seglar men förstår om just de vill ha maten hemkörd till båten å har råd med det. De har bråttom hem på söndag kväll men jag är pensionerad å tar mig dit jag vill när jag vill. Å har tid att vänta på att potatisen skall koka klart.
 9. Tack Carl 12:e. Kollade länkarna å fann lite intressanta saker. Nu har jag inte kört OpenCPN i Pajen utan i Linux laptop. Såg det finns en "hat" dAISy som man kan koppla till Pajen. Antar att man måste även ha en antenn typ den du beskrev. För mig vore det enklare om det fanns en "mottagare"- dongle som har inbyggd antenn å bara plugga in i linux laptopen med USB kontakt. (Att de skulle funka i vanlig Windows maskin utgår jag från). Har du tips på såna? Min engelska är inte sååå bra när jag söker efter sånt här på nätet. Hur kör du själva korten i Pajen? Från USB minne? Samma för OpenCPN programmet? Eller har du lagt dem på minneskortet där op systemet ligger? Jag har två USB på Raspberry Pajen å har stoppat in en grenkontakt så jag får 4 till, då skulle jag kunna köra både minne, GPS dongle å AIS dongle i den. Tackar.
 10. Det beror på. Hur hög är masten? Vilka stöttor har du? Hur är marken beskaffad under stöttorna om du inte har vagn/kärra. Rent principiellt så hänger din tyngd ganska midskepps så sidokrafterna kan inte bli stora. Kan du stå på relingslisten å gunga till lite, småhoppa, utan problem så skall det nog hålla för det blir inte större kraft uppifrån. Såvida du inte tänker leka Tarzan å svänga dig i fallet.
 11. Nu skall vi inte va såna.... Sincro har nu börjat fixa inställningarn,a å jo, det finns en massa saker att ställa in.Inte bara deviation. Kanske inte på modell 1000 men på nästa storlek som jag har. Man kan ställa in hur snabt den skall reagera, hur mycket styra emot å så avvikelsen från magnetkursen. å saken är att jag har inte lyckats ställa in dessa saker på min segelbåt/autopilot. dessutom varierar det med olika segelsättningar. Så inte ens att bara hålla kursen rakt fram funkar alltså "rakt av". Eg borde jag göra lika som sincro å fråga här om hjälp. Fast den hjälp jag behöver är av praktisk art ute på sjön med seglen satta å sen där å då pillra på knapparna. Vem ställer upp? Hmmmm...... Jag får försöka pillra lite mera kommande säsong, för det blir la en sommar till snart? Snön har ju töat här. Åh, visst ja, för motor fungerar det hur bra som helst, "rakt av"...... 😉
 12. På allvar? Eller ville du ha nått att snacka om? Om lokala kör ut limpa å sånt, nybakt, så äre ok. Måste berätta, låg en bit sydost om Stavnäs i en liten skyddad vik för ankare. Trött som fabian å mitt i ottan kom det en trumpet som tutade så det gick vågor på sjön å graniten dallrade, nåja... det kändes så. Det var en liten sån där ni vet,...... jetski. Grabben hade nybakat färskt bröd. Initiativet är okej tycker jag fortfarande men jag tänkte ett par ord som inte lämpar sig för tryck då. Annars så klaarar vi oss med två 10 liters dunkar med vatten i en vecka å så har vi kylklampar som räcker ett par dar för mjölken, som man kan undvara, torrmjölk..... Å kött ärter inte den här skepparen å grönsakerna håller sig kanonbra i en vecka. Sen har vi gasolspis så vad skulle jag beställa från en Pizzeria? En vego? Tror den hinner kallna innan den är framme. Eller vad tror ni? Men i största allmänhet, det är bra om folk tar initiativ å gör nått å inte lever på bidrag om man nu hamnat här uppe i norden.
 13. Hej Dava. Kan inte låta bli att skoja med rubriken. Livet brukar ju vara mitt på så en båtliv måste vara midskepps? Alltså vill du ha ett skeppsur midskeps i båten? Hmmmm.... Vi är lite olika vi. För seddu jag har t.o.m. lagt av mitt vanliga armbandsur för kanske tio år sedan. Det finns klockor ta mig tusan överallt, här i datorn mä. Däremot tar jag med en vanlig väckarur med analog urtavla ombord. Gissa varför. 😉
 14. OJ--hoppsan! Drååg jak igång en såån däbatt? Mig vara icke brá påá språk svensiska várá svaart men inget åtgöra.... 🤭😇 Men allvarligt gubbs. Jag kör Linux, Mint 20.3 å sedan Firefox å laptopen en gåva från en vän. Flera år sedan slängde jag ut all Windows från den. Å det är nog decennier sen som jag började med Linux. Då var det lite eljes. Nu äre som ett vanligt program/op-system fast mkt bättre än den Putte-Mjuk serverar. Å jag har svensk stavning i Firefoxen. Vissa andra program kör jag på engelska av ganska uppenbara skäl. Teknik. Men det var inte det frågan gällde Frågan är att från den ena dagen till den andra så dök det upp en stavningskontroll på engelska å bara här på MG sajten. Å nu, fråga inte varför å hur, så är det på svenska å endast ord som är lika på engelska som slinker genom. Tex ordet "it" eller ordet "fall" lite längre ner i denna text. Så "kära" vänner därute, jag tror i alla fall att det har hänt nått med själva MG. Jag har noterat andra små förändringar som jag inte kommer på just nu. Det jag önskar är att kunna ställa in språket just här på MG. Eller att jag kan ta bort rättstavningen. men se jag hittar ingen knapp för det. nanrs får jag ögra som en god vän till mig,han skriver texten i ett annat program å sedan klistrar in det. Nåja hur som, det går lika bra med zelleri eller en sjuk- frisk sjuk-sköterska. Snarat äre dags att sjösätta.😉
 15. lilla-norland Beklagar, hoppas du kommer på fötter el vad det nu som hänt.
×
×
 • Create New...