Jump to content
Friday 21 June 2024

Ruskpricken

Medlemmar
 • Content Count

  784
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  5

Everything posted by Ruskpricken

 1. Ruskpricken

  Skumt elfel

  För sent satt svara--- felet är åtgärdat. Men mig veterligen har alla generatorer, startmotorer, jord genom godset å bultarna som håller det. Du har monterat bort å återmonterat å det funkar. Så enkelt kan det vara. Påminner mig om en resa. 100 meter hemifrån kunde jag inte återstarta bilmotorn. Det var bara att skruva loss startmtorn å så undersöka, inga fel. Återmonterade, hur kul var det... å så funkade det. Men jag skrapade noga rent alla kanter där det skall ge kontakt å bultskallarna å brickorna å motorns gods. Samma gäller för generatorer. På båtar har man inte chassit som återledare så motsvarande minus-tråd är viktig att den har jord-kontakt mot motorns gods. Ofta är felet där.
 2. Vet ej i vilken mån min erfarenhet kan vara till nytta men här kommer det. C-tek laddare, nytt vanligt startbatteri. Hörde en smäll i pannrummet. Hittar inget fel. Nästa gång ser jag en pöl på golvet å på arb.-bänken. Batteriet har exploderat. Tur jag inte stod bredvid när det small. Lade alltihop i tredubbla plastkassar å tog fram kvittona å åkte till företaget där jag köpte. De gav mig nytt batteri å C-tek laddare å dessutom reseresättning utan att blinka. Sedan dess så har jag ingen laddare på på underhållsladdning utan kopplar ifrån när det är fulladdat.
 3. Kan ha fel men min gissning är att det sitter nån form av axel-spak-arm-länk el likn på tappen tillvänster i bild. Spåret håller en säkringsring så "armen" inte glider av. Om mina ögon inte lurar mig så ser det ut att vara en sk W gäng, väldigt likt M8 men 55 graders vinkel å lite skarpare stigning. Lätt att förväxla. Kanske satt växelwiren på den?
 4. Hej LRZ! Segla mot norr så du kommer ut ur "fjorden" . Sväng vänster mot Stockholm. Sväng vänster igen å under Skurubron. Genom Baggens å så är du ute i prickad led. Dalarö lagom för en dagstur. Du kan lägga till alldeles strax lite norrom om färjorna macken. Det är nog ingen som jagar bort dig över natten där. Inte säsong än. Förbi Mysingeholm å ner till Nynäs, raka spåret. Vill du gå inomskärs å slippa skitväder svänger du av mot väster å kommer på insidan till Landsort fyren. Går du runt Boknön så har du prickad led ända till Oxelösund. Kan svänga av tidigare som det stor ovan, genom Dragets kanal. Från Oxelösund ser du vid klart väder över gattet till Bråviken å mot Arkösund. Du har fått pers meddelande. Kolla. Ring grabben du skulle ha träffat förra lördan på Värmdö men som inte kom. Förliga vindar... Ruskpricken
 5. Hej alla som är klokare än jag, å alla andra mä..... 🙂 Funderar på att ta bort mina träramar runt "fönstren". (Vet det heter ventil men strunt samma....) Då finns det två skolor/läror. Den ene säger att man skaall ha skarven upptil. Den andra att man har det nertill. Vilket skall det vara å varför? Tack för tips.
 6. Slutsaten är att de tär kört. Går inte få tag på "original" mineskort med sjökort på. Skulle någon ha en sådan å inte använder den så köper jg gärna det för en billig slant. Jag har ju nu två lptop som jaag kan använda ombord så det är inte viktigt. Så jg tackar alla som hört av sig å tyckt till å avslutar tråden för min del.
 7. Mycket vatten under broarna sen sist. Testade den gamla 32 bitars datorn där jag har kvar en Windows, fråga inte modellen, minns ej utantill. Hur som, där fanns en OpenCPN vers 2.5 å med GPS pucken på plats, så bytte jag Com port från 3 till 4 å så funkar det alldeles utmärkt. Men så sent som för en timma sen så startade jag vers 5.8 i min nyaste 64 bitars laptop. Det var krångel md signalen från GPS donglen, en omvandlare behövs osv mm. Startade programmet å klickade på "connections" å valde att byta till "seriell". GPS dongeln satt i. Då fick jag upp en ruta med att fixa en ny anslutning. Ja tack. Å då, undret hände, när jag matade in siffrorna, baudrate mm osv, så kom det ett meddelande att den måste ha tillstånd, det är ju Linux!, men jag kunde ge ett tillstånd för just OpenCPN så den kunde läsa av GPS oavsett vilken USB port jag anslöt den i. Efter omstart så funkade det! Jag slapp krångla med allt va seriell-USB omvandling heter å annat krångel, Tacka OpenCPN för det. Jag säger bara hurra. Nu har jag två datorer jag kan välja ha med ombord. Ärendet lyckligen avslutat.
 8. Tack, va bra! Då skall jag testa den med min laptop jag fick av en kompis å den har 32 bitars å Win7. Tack,
 9. Lite gammal tråd men ändå. Min erfarenhet är att lysa på seglet är helt värdelöst. Det reflekterade ljuset är för svagt. Så jag menar, man lyser direkt med en "strålkastare" mot bryggan mitt i facet på ev vakthavande. Då vaknar de till om de inte såg nått innan. Annars som typ ute på Biscaya så tycker jag blixtljus är inte fel. Viktiga är ju att man blir observerad å inte påkörd, sen om man naggar någon lag i kanten, viktigare att undvika en olycka. Tror inte nån skulle ta min segelbåt för en svävare ute på öppet hav. Å i Eng.Kanalen sover nog inte vakthavande, det är för mycket trafik, möjligen en fiskebåt nära Frysiska kusten, där råkade jag en fiskare som tog en tupplur å vaknade plötsligt, det var nära ögat men som sagt inget hade hjälpt i det läget, inte ens en kraftig horn/tuta.
 10. Hej alla där ute! Såg en tråd nyss om Marinwiki så jag kollade upp snabbt för att se om det finns nått där om OpenCPN å 32 bitars dator Senaste inläggen var från 2014 å ett från 2015. 🧐 Jahapp.... dä va dä.......
 11. Är det för långt kan man kanske kapa. Annars så kan man flytta fästet för hylsan/yttredelen så blir det bra ändå?
 12. Jo, dä ä just dä jag har i den...slö å gammal å bara skitt, men den duger för just å bara sjökorten å GPS dongeln tänkte jag. Å så om det går sönder i båten pga fukt så är ingen större skada skett. Men dä ä 32 bitars å jag undrar om senaste OpenCPN funkar med den, vill inte bara ladda ner å installera bara för att se att det inte går. Tänkte nån har gjort det före mig å vet. Det är frågan alltså. Den moderna datorn har jag linux i, långt över 10 år sedan jag lämnade Win, å den laptopen funkar med nyaste OpenCPN. Men jag vill helst inte ta den med ombord på långresor på salta havet. Jo, att det finns inte support längre för W7 å XP har ingen betydelse för jag skall bara ha det för sjökorten. XP använder jag för musik å ingen av dem går ut på nätet överhuvudtaget så ingen risk för virus å annat skitt.
 13. Hallåj därute. Snart dags att kolla navigation, dvs laptopen ombord. Har kört gamla laptopen XP servp 3 med gammal version av OpenCPN . 32 bitars maskin. Nu har de uppgraderat till ver 5.8... nånting Har inte hittat svar om det går att köra på 32 bitars. Är det någon som vet? När det gäller Ubuntu så skall det gå på båda, det står 32/64 Tacksam för svar om någon vet. (Jo, jag vet...har en modernare laptop 64 bitars men vill inte riskera den ombord om det skulle funka med 32 bitars. Den funkar även med LinuxMint 23.3)
 14. När väldigt många bilar på nätterna hade dubbla strålkastare, två ovanpå varandra på var sida, förstod jag det vart nått fel. Så istället för läsglasögon blev det optiker. Kan ej ha progressiva pga av olika fel vid vid olka avstånd, desutom hör jag nog till de som har svårt att inte se "som vanligt" överallt. Så nu får jag ta besväret att ha tre par. Egentligen 4. Ett för att lösa korsord vid köksbordet å läsa böcker. Ett annat för att jobbaa, tex med såg å hyvelmaskinerna eller liknande. Upp till 2 meters avstånd. Sedan ett par för att köra bil. Den har jag riktig glas i å inte plast. Plasten blir fort repigt. Tappade ett par ner i grusgången å det räckte för att få repor just där det störde som mest! Jo sen det fjärde paret har jag när jag letar efter de andra. 😉
 15. Kanske lite off topic, men kan inte låta bli att nämna mina tidiga år på Mälaren. En god vän hade alltså en fd. livbåt. Ca 5,5 m lång å tung å den "bråkade" i hög sjö, så hög den nu kan bli på Galten, viken längst in i Mälaren. Båten låg in i vassen å var nästan osynlig från både land å sjö, man har huggit en krokig väg ut genom vassen. Man forkade ut. Det var en lång stör med lite påskruvade träbitar å såg ut som en grisfot eller klövar. Sen ute så startade man snurran. Vill minnas det var en Archimedes, två liggande cylindrar som en boxer. Startsnöre å spak för tändningen som man ställde på låg. En kran för blandningen som gjordes fet vid starten, å jag tror det var även en luftsrkuv. Längsta resan var tvärs över till Kungsör. Ofta gick vi till Broken-stugan. På den tiden fick den vara i fred å alla skötte den. Man la upp ny ved å städade efter sig. Det var på 60 talet. På samma vatten lärde jag mig segla med en Skärgårdstrettia, Zorra, Schelinbyggd med krokig mast, en "rule"-cheater sade man. 11 meter å en fena mitt under. Ägaren var Mr Jekyl å Dr Hyde. Allt var skinande blankt å nåde den som gick med sand under fötterna, blank som en Haupt byrå, men vid kapsegling så var det fan själv som flög i å inga medel skyrdes. Ja det var tider dä......
 16. Hej! Vet ej om mitt tips hjälper. Jag hade 4 liters sk oljeflaskor man har motorolja i eller T-sprit el likn. Fyllde dem med vatten, inte helt upp. Knöt med snöre i handtagen å genom öljetterna. Funkade kanon bra. Sedan har jag byggt tak över båten hemma så jag har bara haft dem i 3 vintrar. Men det funkade bra.
 17. Hej MattiasC80 Bra med bilden. Den ser preecis ut som den jag har på min Fingal. Med en skillnad. Det går ett kopparrör därifrån fram till "motorummet" .Där har jag en smörjnippel. Jag använder en liten fettspruta med PTFT eller vad det nu heter, en sorts teflonfett som är vattenavstötande.(Polytetrafluoroethylene) Kan det vara så på din båt? Hmmm..? Nu ställde jag kanske till det för dig?
 18. Visst, vi säger det, men vafför dök det upp först efter man ändra själva MG leverantören för ett tag sedan? Min Firefox står på "svenska" Å oavsett vicket, hur fabian stänger jag av det? (I detta korta stycke ovan fick jag alla ord markerade utom "man, MG tag sedan, Firefox") Suck.
 19. Tack, då är vi tillbaka till min fråga. Jo, tack Peter_K, jag kan min Firefox utan å innan, var med på den tiden det fanns Netscape... å jag växlar språk när jag använder den samt email program, båda hämtar rättstavning från en separat fil som jag bygger på genom åren. Viktigt att ta med den vid uppdateringar å sånt. Men, frågan är att det är BARA just på MG sen en tid tillbaka som detta har uppstått å jag kan inte hitta något på MG sidan om att ställa in/ändra eller annat i den vägen. Inga som helst problem på andra platser, svenska, engelskspråkiga eller tyska eller flera andra. För några dagar sedan har jag även uppgraderat Firefoxen å felet kvarstår. Bara på MG. Så.......nån som kan klura ut detta för jag kan det inte? Var har vi Admin? Kan det va så att MG har en egen ordlista, det är ju annan leverantör som ni har märkt, å att den ordlistan vill lära sig mina "konstifika" ord? Testade nu, klickade på konstifika... för att rätta stavfelet, då fick jag upp "pontifical" vad det nu betyder men efter det så försvann röda våg-linjen för att varna för felstavning. Hmmmm.........
 20. Oj, vicket jobb du har lagt ner. Det blir fint. Jag skulle nog ha på lite "klet" mellan glaset å trät i falsen förutom själva trekantlisten. Men det är jag. å sen skulle jag föredra mässingsskruv. Det går att efterdra å lossa. Bara man förborrar först så inte trät spricker eller skruven går av. Har mycket god erfarenhet av ett företag i Gtbrg som säljer alla möjliga beslag å de är service minded. Senast jag köpte mässingsskruv var det i en järnaffär i Mariefred. Ringde å paxade deras sista paket, sen fick en bekant hämta dem. Svårt att få tag på. Här är länken: https://www.specialbeslag.se/produkt/massingsskruv-kullrig-sparskalle/
 21. Tvi, finns inget värre än när motorn inte vill... Kan tipsa om ett svårfångat löjligt men dödligt fel. En liten micro liten järnflisa som fastnat mellan magneten å godset. Den flyttar sig runt å så går det olika, ibland inte alls å ibland några varv. Å innan jag hittade den!!! 😡 Så kolla för säkerhetsskull att det inte ligger en liten metallflisa mot magneten. Hoppas du hittar oavsett. Håller tummarana.
 22. Kan tänka mig nått liknande. Kan ev tänk mig om nån vill segla med å "prova på" el andra alternativ. Fingaln är i Mälaren men seglar ut genom Södertälje.
 23. Får jag gå tillbaks till min ursprungsfråga? Hur fixar jag, tar gärna bort, den där stavnigskollen här på Mg. Den dyker bara upp här å retar gallfeber på mig snart,. Hittar inga knappar eller menyer eller nått alls. Å ånej, det är inte inställningarna i min dator för övrigt som spökar. Det skulle visa sig tokigt även på andra ställen. Har någon tips på detta? Diskuterar gärna tokiga google översättningar annars men det får bli en annan tråd övrigt.
 24. Skall vi diskutera "nya" svenskar som tar jobb ingen annan vill ha eller att få mat ut till båten? För mig spelar det ingen roll för jag har mat med mig så det räcker å jag lever ett enkelt båtliv, saknar varken TV, microugn, frys eller en massa elektroniskaa saker. GPS å sjökort i laptopen räcker bra. Å lite "strapatser" med att fixa käket är en del av hela seglatsen. Sen finns det folk som har en flytande sommarstuga med allt ombord som hemma. Det är inte så jag seglar men förstår om just de vill ha maten hemkörd till båten å har råd med det. De har bråttom hem på söndag kväll men jag är pensionerad å tar mig dit jag vill när jag vill. Å har tid att vänta på att potatisen skall koka klart.
 25. Tack Carl 12:e. Kollade länkarna å fann lite intressanta saker. Nu har jag inte kört OpenCPN i Pajen utan i Linux laptop. Såg det finns en "hat" dAISy som man kan koppla till Pajen. Antar att man måste även ha en antenn typ den du beskrev. För mig vore det enklare om det fanns en "mottagare"- dongle som har inbyggd antenn å bara plugga in i linux laptopen med USB kontakt. (Att de skulle funka i vanlig Windows maskin utgår jag från). Har du tips på såna? Min engelska är inte sååå bra när jag söker efter sånt här på nätet. Hur kör du själva korten i Pajen? Från USB minne? Samma för OpenCPN programmet? Eller har du lagt dem på minneskortet där op systemet ligger? Jag har två USB på Raspberry Pajen å har stoppat in en grenkontakt så jag får 4 till, då skulle jag kunna köra både minne, GPS dongle å AIS dongle i den. Tackar.
×
×
 • Create New...