Jump to content
Tuesday 09 March 2021

Ruskpricken

Medlemmar
 • Content Count

  592
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  3

Everything posted by Ruskpricken

 1. Nu var jag tvungen att logga in å svara för någon "oförstående" person grävde upp mitt 7 år gamla tråd. Nä, jag har inte hittat nåra än, men den på bilden 6 inlägg uppåt skulle duga bra, med ett x i toppen för linan, inte riktigt selftail men ändå. Fast jag har ett par bottendragna vinschar att hämta från gode Thallatha å de lär viss vara lite speciella så jag får se. Jag jagar åsså just dessa avlastnings "klämmor", kalla dem vad ni vill, Rutgersen gör dem inte längre så var hitta, nåra som inte är utslitna?
 2. Oj, jag måste komma från en annan planet. För härom dagen, nåja i höstas efter upptagningen, så tänkte jag nästa montera tillbaka min gamal sumlogg. ni vet den där med wire som snurrar å visar den fantastiska farten på 5-6 knop som jag gör som max. I nerförsbacke å solen i ryggen å medvind å hemlängtan kan jag komma upp i fantastiska 7 knop. Det är då loggen är kul, aha, 7 knp! Fast är jag ute "på" riktigt har jag min GPS å laptopen å sjökort i den. Så jag är både gammal å modern. (eller fadern för jag är pappa, var får jag allt ifrån??) Bästa med gps att man har sin position på kortet hela tiden, resten kan jag va utan.. däremot att lämna spår efter sig, inte i vattnet utan i plottern, kan vara bra i vissa lägen. Lite som bevis, det var kl den å den när vi rundade den udden å inte alls den udden som du säger.....
 3. Viste du Mackey eller slog du upp det i en sjö-lexikon? En av våra bästa vänner har en sån som de vårdar ömt, kvarleva från marinen. mammeral int e sjö-lexikon...hm... Lasse-- intressant bild å båt. Taget 1956 eller? Den liknar en "livräddningsbåt" från ett fartyg som nåra vänner hade i vassen syd om Munktorp i Mälaren längst in i Galten. Där lärde jag mig forka ut den innan man kunde starta motorn. En hederlig gammal 2 cyl. Archimedes med äkta snöre att starta med. Du fuskar som har mast å segel. Fast egentligen äre så här man skulle ha skolat in dagens ungdom åsså. Kom från ämnet men vad gör det.
 4. Jo pytsan, ni har glömt mammeralen. Till skillnad från papperalen som är gjord av papp så är mammeralen gjort av tyg. Dock icke av fanstyg som är jävulsiskt starkt. Den används bara på Flygande Holländaren, ett jävulusiskt fartyg. Så då har jag kommit till "sluthultet" å slutar innan jag får på "kindbacken" så ruskig prick jag är.
 5. Går tillbaka lite för jag kunde inte låta bli att skryta lite. Skrev ett spel tror det var -83-84? Sänka skepp, nej men Master Mind. Ni som kanske minns det, man skall gissa på ett antal figurer å deras färg å placering. Minst antal försök vinner. Det gick att spela på Vic 20 Vic 64 å Commodore 128 samt jag har kört den på win XP datorer. Kan spelas på alla som har en floppydisk läsare, ni vet de där svarta 5 tummarna. Har den nog även på 3,5" liten flopy med. Men nu till sänka skepp. Vi har blivit med ett vrak, inte sjunken men står på botten. Det blev polisärende, upphittaren vill absolut inte ha den, en katamaran storlek monster, förmodligen en massa drömmar som gick i kras. Har nog skrivit om det förr tror jag. Har inte sett det på över ett år å vet ej om linan som surrar förstaget mot däck håller än, annars har masten åkt. Vill ni ha den? Bif foto taget för snart 5 år sedan .
 6. Oj! Herre min je att ni ens orkade..... Jag orkade in e läsa alla inslag....men såg vartåt det hela gick ganska snart. Bidrar inte till debatten men är jätteglad att förra ägaren av min båt slipade ner gelcoaten å lade på epoxi så jag kan sova med gott samvete. En får tacka. Kan det vara såååå svårt att skrape rent botten å läggat i en plastpåse å lämna in på farligt avfall på "tippen" Hoppas våren kommer snart å vi har annat för oss än att prata strunt om påvens skägg å kan komma ut å segla istället. Ha en skön sommar.
 7. Uppfattningen om Roddarn kan nog variera. Min är att han mest kopierade å svarade samma sak som de andra men gjorde sken av att han kom på't. Å sen svängde han kappan efter vinden utan bekymmer. Många svar han skrev var tokiga å dumma, totalt knasiga. Leta i gamla inlägg så får ni läsa. Har lagt upp bilden på Avataren i en annan tråd för nått år sedan tror jag visst. Jag är åsså knasig för jag har sparat den bilden. Vafför? I den mån han är kvar....nja..det borde märkas på svaren i så fall. Som med vissa bilar från Polen.....man ser det på lacken........
 8. Å jag träffade en kollega på en kurs å som berättade han hade en granne I Bor i Småland å den grannen har fått brev med adressen: Andersson bor i småland. Brevet kom fram. Fast klart... det var före Post Nord tiden. Jo kursaren bodde åsså i Bor. Själv Bor jag Hemma i Skärgården. Jo faktikst sant. Vår adress är: Skärgården- Aspö. Så nu kan ni goggla ni som inte tror mig!
 9. Nu blev det intressant mot slutet när ni kom in på översättningar å stavning å sånt. Har en kusin i Texa å hans Texasbräkande hustru kan inte uttala mitt namn överhuvudtaget. Minns första "stavmaskinen", -diktafon i datorn som ett program, från 80 talets början. Vi hade väldigt roligt åt den. Har fortfarande roligt när jag söker efter något tekniskt på nätet som tex hur man byter bromsbelägg. Sparade några såna för det var så tokroligt. Kvejla å kvajla är försvenskat från engelskans coil. Inget märkvärdigt med det. Varifrån halkip kommer däremot vet jag inte. Men gubben som skall brassa tvärs kabelgattet på låringen måste ha varit död i 100 år. För brassa tvärs gör man med råsegel. Okej, vi har Göteborg å Stockholmsbriggen som undantag å nån enstaka slup med rå på fockmasten. De som vet vad det betyder, brassa, räcker upp en hand. Å ni som vet vad puttingvant å björnhål är får extra kaka till kaffet. INTE kika i boken! Fuskar ni får ni på "kindbacken", så de blir "sluthult" på detta. Men hur skall jag veta att jag skall snacka mugglarspråk när det är en mugglare ombord när jag inte vet hur en mugglare ser ut? Hjälp?
 10. Innerbär? Alltså, ...jag har funderat å lagar alltså det trasiga å ingen ny häckroder. Tittade lite på mått å sånt nu när båter står på land, å det blir en oförsvarligt stort/långt roder om det skall vara djupt nog å inte gå i luften i vågorna. Å så blire en väldigt lång stycke som är fristående så att säga å det kräver kraftgare hjärtstock än jag trodde från början. Så slutsats, laga det trasiga å ut å segla istället för att fixa båt. Däremot önskar jag fortfarande ett "doghouse"/sprahood el likn. Har tomten tomt i sin säck?😧
 11. Så här ser läget ut just nu. På måndag skal jag svarva till en ny bussning som hjärtstocken skall lagras i samt en "plast"-skiva som glidlager, trycklager, teflon tror jag det är. Så rodret blir kvar som tidigare å jag bespar mig en massa jobb. Lägger jobbet istället på att ta upp båten så slipper jag sova oroligt för en ev frysrisk. Men alltid kul att tänka å vränga å vrida på olika lösningar å sånt, håller en igång. Å rätt som det är så blir något av til slut. PS Klaga inte på särskrivningen av plastskiva. Det har trots allt en viss fördel även om det är skillnad på en sjuksköterska å en sjuk sköterska, såna har vi idag i covidtider.
 12. Okey då hörrni, jag har fått svar på att halkip skall uttalas med nån form av kj- tj- ch- ljud, gammalt eller ej. Sedan äre nog så att idag har de olika tj sch ch tj kj ljuden försvunnit å alla uttlas nästna lika. Tänker inte gå i klin(ch) om den saken, (finns det uttrycket kvar?). Men tror det beror på datorengelskan å allmän lättja, med eller utan Herr L. Men det där med paprika...det finns en barnvisa där intet av ovanstående stämmer. Texten går laprika paprika puddingpastej....när jag blir stor skall jag spela för dig... uttalas dej för att rimma på pastej. Minns ej tonarten utantill å kan inte sjunga den här ...(tur så slapp ni höra det...) Förrexten så är det lika med sh sch sj ljuden. Be en finne säga sju! Är ni gamla nog att ha hört det om magen som skall rimma på daggen å det heter bådda för att rimma på lådda, inte fisken alltså. Kunde inte den där Martin ha stavat sitt nam Jung? För jag har aldrig hört skillnad på växten ljung å jungman Janson i uttalet. Men de ä la ä an frågga?
 13. Kaffefilter är bra å melittan själv i porslin. Olagligt? Tja... har för mig att man skall bara "registrera sig" å så. Men om ej, då skall jag vara rädd om mina flaskor. Annars kan man kanske "låna" lite från kemisalen på skolan? Fast det säger jag inte, har inte sagt det. Etsar kretskort i konc saltsyra samt väteperoxid, funkar kanon men det berättar jag inte heller för säkerhets skull.... 😃
 14. Hej Georg! Norton å Ultimat å Partition Magic är bra men inte så bra. Bästa är Phoenix programmet. Tar både IDE samt Sata diskar. Har använt dem upp till Win vers 8, efter det har jag inga MS op system bara Linux. (började med Linux redan innan W98 tiden å är fast sedan dess.) Som alla har skrivit, kan disken snurra å själva skivan är hel så går det att rädda. Du kan t.o.m ladda ner en sk Live Cd med Linux å köra den på vicken dator som helst, bara den får tillåtelse att starta från CD el USB-en så har du en låtsas Linux dator. Så kan du därifrån köra ett kommando i ett sk terminalfönster å skriva just dd som en person föreslog. Kjelles adapterkontakter funkar kanonbra, har räddat många diskar åt andra med den. Mitt förslag är att "låna" en gammal Hdisk från en bordsdator före laptop tiden å så koppla in din "trasiga" till den via Kjelles adaptrar. Då kan du göra en kopia å botanisera i lugn å ro för du riskerar inte att skriva över något. Det är det man skall akta sig för i absolut första hand. Så när man räddar disken får inget nytt skrivas på den förrän allt är klart, det nya å räddade skall skrivas någon annanstans. Tänk på det! Behöver mer exakta info å så kontakta mig privat. Rukspricken.
 15. Nu har jag läst genom samtliga inlägg i tråden. Något som inte tas upp går under ordet laddning. Det är en himla skillnad när motorns generator laddar eller en fristående laddare som drivs av antingen landström eller något annat, vad det nu kan vara. Generatorer är inte intelligenta Trots att del av dem reglerar även strömmen. Mest för att skydda själva generatorn. Det ingen har tagit upp å frågat sig är varför batteriet tar slut, vare sig AGM el vanlig med skvalpig vätska. Vad jag känner till så är det i princip, bortsett från mekaniksa skador, sulfateringen som slutnligen får ett batteri att dö. Blysulfatet hindrar upptagandet av ström å när tillräckligt mycket har blivit "sulfaterat", ja då är batteriet död. Denna procedur märks på att batteriet laddas upp snabbt men töms likaså snabt. Dess totala effekt har alltså minskat rejält. AGM batteriets gel gör att syran beter sig annorlunda å dessutom så kan inte plattorn "krokna" lika lätt å kortsluta samt att mekaniska skador blir mindre, färre. Men sen gör ju gelen att syran kommer inte åt om ni förstår hur jag menar. Så sammantaget så är det inte större skillander, det är fortfarande sulfatering som skall undvikas. Å hur gör man det? Tja, dels genom att ladda upp så snart som möjligt, i synnerhet efter stora uttag. Men på syra tiden även genom att låta batteriet "koka", dvs gasbildning. Å så fyller man på dest. vatten , för det är det som ångar bort. Men vänta nu! AGM är slutna! Hoppsan, då får de inte koka heller å då.....fattar ni? Ryggen bak. Som jag ser det så är det i stort sett de mekaniska fördelarna som väger över å så måste man ladda upp så fort som möjligt men man kan inte "ta bort" sulfatering som inträffat. Så om jag nu "lämnar ämnet" (får jag på nöten då?) så har jag räddat flera vanliga batterier. Enkelt men kladdigt. Töm å spola ur å sen i med kaliumpermanganat. Sulfateringen går bort. Sen fyller man på syra å späder med dest.vatten til rätt %. å så ladda. Naturligtvis skall även bottensatsen tömmas när man gör rent å tvättar ur. När den gäggan når upp till platorna så kortsluter det å då är batteriet dött. Detta inträffar inte lika lätt på AGM. En av fördelarna. Har jag förstört tråden nu?
 16. Oj....våj..... en sån Ruskig Prick jag är som glömt att skicka Julhälsning här. Men jag får önska ett Nytt År med Sköna Seglatser å Förliga Vindar å inga vågor å Sol i Ryggen å gärna nerförsbacke på hemvägen till hamnen på söndagkväll. 🥰
 17. Törs inte skriva vad jag har för då ........ Men om jag skriver med små bokstäver så det inte "hörs" så mycket..... 🙃 Bara ett vanligt startbatteri på 70AH. Förbrukare: Ibland autopiloten, lanternor, ibland laptoppen å så nån enstaka gång avfallspumpen från septitanken. Det var allt. Jag klarar mig utan allt det övriga, varken TV eller kyl eller ekolod mfl. Å jag har inte råkat ut för batteritorsk än. Trots att det laddas med en likströmmare på bara kanske max 10A. En säkerhet är att jag kan veva igång min motor för hand. Värt mycket. Som sagt, vad jag ville säga är att vart är båtlivet på väg? En massa saker, hinner man med att vara där själv "Live" å uppleva allt å inte bara stirra på alla elektroniska prylar å syssla med att knappa in saker å ting? Enda knapp jag skulle vilja kunna trycka på är till ankarspelet jag inte har ännu, men det kommer kanske. Fast det kan bli en gammal goding spakmatad! Slipper gå på gymn efteråt. Det var en ruskig typ som sade.
 18. Tack. Båten på land under tak. Nu väntar "bara" alla jobb.
 19. Men hallå,... det blev inget svar på halkip fast flera tog upp det. Hal-kip som i Kippling eller hal-chip som i chips? Dä ä la ente dialäktalt? Måste veta det, kan ju inte säga "linstyrare" då blir det en vecka bakom galler kan en tänka....
 20. Jag har åxå en Oxo kikare med kompass. Användning: Kolla om det är rätt färg på pricken. Svårt i skymning å dis, alla blir svarta. Kolla bäringen å jämför med kortet å GPS å plottern samt kompasset. Kollar på det viset att avvikelserna är ungefär detsamma å inte ändras mellan de olika instrumenten. Den fick en smäll en gång men jag lyckades få en intsrumentmakare att laga prismat som lossnade å fyllde på ny kvävgas. Med facit i handen hade jag nästan kunnat köpa en ny kikare. men bildkvaliten, ingen förvrängning å distortion, är viktiga för mig så jag lät hellre reparera. Nog svårt att se i vissa väderlägen å då skall det vara bra optik. Sen har jag haft nytta när det är mörkt men man är nära något men ser otydligt, då är det faktiskt läge för en kikare å det gör underverk.
 21. Vet inte om det är så "bra" med Cc. Men om vi nu säger att den är så bra som det sägs å sedan lusläser svaret ganska högt upp i början på tråden så kommer jag till följande "slutsats". * Om den används så blir det mindre miljöpåverkan. * Om den används så bryter man mot lagen om att "använda" den, dvs måla den på båten, å det är kommunen som skall bevisa å beivra att jag har använt den felaktigt. * Om jag har båten målad med Cc å seglar med den så är jag inte "bov". * Ergo, alltså: Jag låter någon måla båten med Cc i ett EU land där det är godkänt. Sedan kan jag segla helt lagligt i Sverige. Så nu vet jag vad/hur jag skall göra. Få se nu, är Finland/Åbo närmast å det är godkänt där? Eller bara segla över till Danmark å be dem måla båten? Hmm...
 22. Kanske jag som inte fattar rätt, men vilket är utsida å insida om vi pratar om att laga "hål". Om bilden ovan har utsidan uppåt i bild så håller jag med.
 23. Hej Peter! Just nu ser det ut så här...OM... jag skall ta itu med det hela...... eFixar ett nytt roder, obalanserat. Den nuvarande är ju inte heller det.....Svetsar fästen mm i vanligt "järn". Sätter wirelås på akterstaget å lägger en hanfot av kevlar. Då kan nya rorkulten få plats å kan fällas upp Lossar fästet för rorkultshuvudet å när båten skall sjösättas å hänger i kranen så lyfter jag bort rodret. Kan inte gärna gräva ett hål på kanske 1½ m bara för det. Pluggar hålet för hjärstocken både under vattnet å uppe i sittbrunnen innan hon släpps ner i plurret. Om allt detta faller till belåtenhet efter lite seglatser å hamnmanöver så gör jag nya fästen i rostfritt nästa säsong samt plastar igen hjärtstockhålet under vattnet samt avslutar bakkant köl med en "avsmalning". Dock inte för vass-smal.Lläst nånstans om att det bromsar mer än om man har en liten kant. Fråga inte varför. Att jag gör obalanserat beror på att jag vill kunna göra en skädda senare med runt urtag så som på nuvarande. Då slipper jag kanske Ventileringen som det heter så fint. Men sen så är ju gubben inte nyfödd precis å har muskler som han tror han hade vid 25... så det bidde kanske en fingertutt till slut? Men med lite "heja på" från er så kanske det blir av. Vi får se. Tack för input.
 24. Hallåj därute. Nu är det min tur igen med en annan fråga. Har kollat en del båtar, Tur80 samt Vega, å några till som har bygts om till häckroder. Nu har jag snöat in mig på att bygga om Fingaln med häckroder. Ni som har försökt backa med de här båtarna vet nog varför. Men största fördelen å behovet för mig är att jag vill kunna häkta av rodret å sedan frysa in båten vid bryggan. Den nuvarande konstruktionen riskerar att frysa sönder, dels roderbladet, den rymmer bortåt 1 liter vatten, dels själva röret för hjärtstocken samt infästningen av röret. Sittbrunnsdurken ligger bara nåra cm över vattenlinjen å röret är alltid fyllt med vatten. Funderingarna jag har är hur mycket kommer laterplanets ändring påverkas? Mindre lovgirigt men hur mycket? Samt, jag skall ju ta bort det gamla rodret helt efter att ha provat nya häckrodret å plugga hålet för hjärtstocken. Då blire ännu större ändring,. men det är kanske bagateller i sammanahanget? Själva rodret å allt där har jag inga direkta frågor om. Däremot tänker jag göra det som på katamaraner, uppfällbar. Nedre fästet klämmer bara lite så kör jag på en sten så fälls rodret upp. Eller om jag missar ett fiskenät. Däremot funderar jag på hur mycket det kommer att ventilera, spadroder med lite balans i framkant. Eller skall man ha en skädda så strömningen blir bättre? Synpunkter på detta? Gärna från er åsså som har byggt om, skrivbord har jag själv att rådfråga 😉
 25. Hej på er därute! Nu äre min tur att be om råd å tips. Ankarspel. Gubben börjar bli för gammal å har ofta väldigt svårt att dra upp ankaret, i synnerhet när det ligger 2 ton blålera på det....ja ni förstår. Då måste jag dra med motorn på full gas innan ankaret släpper. Å sen sista biten upp på akterdäck....som gjort för att knäcka ryggen, den tycker inte om såna excesser längre. En annan fråga är monteringen, fören eller aktern. Nu gör jag så att jag drar fram linan till fören å knyter där vid behov. Men hur länge kommer jag orka med det? Å en fråga till, kabelarhjulet skall kunna ta både lina, helst ej blyat, samt några meter kätting på slutet mot ankaret eller bara kätting. Båt Fingal ca 3,5 ton, ankare ca 15 kilo, kätting ca 5 kilo. Blålera varierande vikt...... (fniss.....) Med de här premiserna i tankarna vad skulle ni rekommendera mig nu när det är rea i de flesta butikerna. Hellre nån krona mer men att det inte börjar slira å krångla efter ett år. Trådlös fjärr behöver jag inte, vanliga upp/ner knapp räcker på tråd. Montering å plats är heller inget problem. Däremot fritt fal är la nästan ett måste eller? Tacksam för tips å råd. Ruskpricken
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. Du behöver som gäst även vara medveten om våra Terms of Use och GDPR policy Privacy Policy