Jump to content
Sunday 05 December 2021

Ruskpricken

Medlemmar
 • Content Count

  661
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  4

Everything posted by Ruskpricken

 1. Hur gick det? Vet ej om det är till hjälp men jag har varit närgången mot en sten för 2 somrar sedan. Hjärstock är rostfritt rör å lagret nedtill var bronsrör. Hårdlödd med brons-"plattjärn" å skruvad. Det var inte mycket kvar av det hela så jag svarvade nytt "rör"-stos i rostfritt å svetsade på flappar åsså av rostfritt å skruvade tillbaks med rostfria skruvar. Efter en säsong i sötvatten så är det bara lite brun missfärgning. På bilden Dadid visar ser det nästan lika ut. Äre till hjälp kan jag lägga upp bild på min lösning.
 2. Om det var jag skulle jag limma med nån form av epoxibaserat. Råkade ut för nästan samma sak. Skulle hjälpa en god vän med deras lilla Toyota, modell handväska. Fanns inget bra ställe att lägga domkraften å stora garageliften funkade inte heller! Så jag lyckades naturligtvis kröka till en plåt där ordinarie sax-domkraften skall sitta. Det gick att räta ut å sen fick jag använda den domkraften. Bilar... Men...limma du med epoxiliknande alltså.
 3. Hi..hi...fnisssss.... ...nej inte jag heller, har inte båten långt in i Mälaren. Har den precis mitt i. Måste skoja lite.🙂 Saken är den att förra ägaren hade en DÅ godkänd färg å den håller än. Det som fastnar är lite algliknande saker å skräp runt vattenlinjen å det går lätt bort. Å hon har inte varit på västkusten, där seglar jag med andra å andras båtar. Skulle jag behöva göra om så lär det nog bli Copparcoat trots allt, såvida inte den här nya uppfinningen "Slip" har kommit ut på marknaden.
 4. Är nog inte riktigt läskunnig, står det tvätta botten med båten i sjön? Förstår inte.... 😯 När jag tar upp henne så spolar jag av med högtryckstvätten, det är allt. Okej, ibland har jag tatt en disksvamp å skrubbbat en aning. Såg i Warnemûnde på ett katamaranmöte för flera år sedan en maskin som klättrade på plastskrov å den hade undertryck på något vis å hölls kvar mot skrovet av vattentrycket. Vet ej mera om den. Men jag har hört att om man seglar så fäster inte ens havstulpanlarverna. Som på rullande sten där det växer inge mossa? Å nog rullar båten ibland så det räcker.
 5. Åh.....enkelt... den ligger över kabeln mellan H-borg å H-ör samt själva farleden för färjorna. När man ser den "rakt" skall man hålla sig borta annars kör färjan på en. Å de kommer FORT! Skulle själv korsa en gång farleden dä,r kommer från Ven hållet. Stoppade en bra bit före å tankade snurran å kollade allt så jag inte skulle få stopp där. Det var alltså inte seglingsväder som ni förstår- Vet ej om de är igång numera. För övrigt används Moiré mönster för att kolla skeva-sneda ryggrader å sånt på lasaretten.
 6. Ruskpricken

  Upptagning

  En månad sen sist. 1:a dec i morg. Var nere vid bryggan å det är 2 cm is. Kylan biter i näsan å örsnibbarna, tur mössan täcker resten av knoppen. Brrrrr.... Tur jag tog upp henne å inte lät henne frysa in. Det är lugnast på land å under taket. Fast kallare än så här vill jag inte ha't. Glad x-mas på er.
 7. Intressant Raol. Tack. Vikingarna kallade sig inte heller vikingar. Har nog skrivit förmånga år sedan att jag fick hjälpa till å ta upp en vikingakopia båt årodde till upptagningsplatsen. Till min förvåning var hon väldigt lättrodd smat kryssade gör-bra med råseglet. De var inte dumma redan då. Har det smittat av sig på Fingaln? 😉
 8. Nu blev det slip-rigt. Ormar är inte alls hala å slemmiga. Så jag tror inte på det. Fast klart.... man kan ta en å vrida ur den så oljan droppar ur å så lägger man det på flaska. Men vad skall man ha den oljan till? Undrar hur de gjorde med denna?
 9. Jaha. Där ser man. Så då får jag kalla mig le Traviata, den vilseförde..... Men är inte "irländskan" kommen från keltiskan? Blonda främlingar, får mig tänka på vikingarna, vare nån av dem som hette Fingal må tro? Nån som vet mera å bättre? Å det var visst nån viking som hette nått med Rolf- Roland el likn å som intog en borg i Italien vid "klacken" å slogs mot bla Sicilienare? Hört nåt svag om det.
 10. Jomenvisst....men vart tog "Slip" vägen?Varför finns den inte om det nu är så bra?
 11. Till ""Resistans" Georg .... ...nä...inte den Fingal Olsson. Enl vad jag har hört å läst mig till så lekte man med ord, fin betyder smal slank å "grann" på gaeliska eller om det var keltiska, ja, nånstans i Wales trakten då, å Gal är samma språk- betyder flicka, så Vackra Flicka eller Vacker Tös kanske? Att sedan våran Martin den Ljung körde sin Fingal Olsson som "röde sig men inte rörde på sig" var ungefär samtidigt är en slump. Bif två segelmärken. För många år sedan var det någon som lät trycka upp nya men jag har tappat kontakten.
 12. Jo, ser ni för jag såg ett TV program där man i US, tror det var på Havard, uppfunnit ett ämne de kallar "Slip" Man har tagit lärdom av naturen å härmat vissa djur å slikt å så har de tagit fram en produkt som ingenting fastnar på. Kanon, nya bottenfärgen!?!?! Jätte bra för fartygen å naturligtvis för oss snedseglare. Mijlövänligare kan det knappt bli, naturämne. Men det dyker upp frågor. Vafför har den inte kommit ut på marknaden så kan vi slippa allt snnack om gifter å så? Har jag missat nått? Fråga två. Om ingenting fastnar på det hur fastnar den själv då på båtbotten? Hmmm..... Påminner lite om han som uppfann en vätska som fräter genom allting. - Å hur har han tänkt förvara den? Vad säger "klokheten"?
 13. Vi har "rätt" på väg in, de har "rätt " på väg ut från hamn å land. Så vaddå? Fast jag måste säga att jag var i Galvastone trakterna å ut på havet från kanalerna å floden men inte tänkte jag på nåra färgade pinnar. Ny fråga. Hur äre med deras utsjö-prickar, det där med kon å tratt å öster å väster om grund osv.
 14. Men hallå Lasse! Just den riggen, guldfärgad på bild ovan, har jag hemma. Köpt på en båtskrot nära Alfta. Skulle ha den som "parkerings"-drivning. Snor runt den 360 grader som "bogpropeller" fast i aktern. Visst har man båtabstinens. Körde förbi några vikar här hemma i kväll mörket å lampor från stugorna blänkte över svarta fjärdar å vikar å så tänkte jag att nu skulle man va därute å tuffa fram sakta. Men sen kom jag på att det är kallt å jag är fryssen av mig så ....
 15. När jag flyttade hit där jag bott nu i 42 år så sade grannarna att man måste vara född i 3:e generation för att bli accepterad av ortsborna. Nu är jag accepterad å en av de äldsta på platsen å orten men det var inte det jag skulle skriva om Jag bläddrade tillbaks till mina gamla inlägg, ja, man får söka på annat än Ruskpricken förstås, å det äldsta jag hittade var från sept 2006. Är man gammal nog för att vara med i gamet efter vad blire- 15 år? Frågan infinner sig, om alla inläggen tar säg 10 minuter i snitt, så....oj våj, vill inte räkna efter, men åtskilliga dagar blire sammanlagt som jag tillbringat med att skriva läsa å dumma mig. Kanske ett å annat bra åsså? En intressant sak jag noterade, det var några som ville träffas på ett Fingalmöte nånstans i skärgården. Det blev aldrig av. Ett annat om Fingal, antalet tycks minska. Å vår käre "vän" uppe i Östersjön, lasslundel, han ville skaffa mtorbåt men vad jag vet blev det en maxi. Hur äre idag med dig Lasse? Ett tag sen. Å Toaen har bytt nman till Thallatha men det vet la' ? Men nu lackar det mot Jul å sen innan vi vet ordet av så kommer det en vår å sjösättning å tjo hej..... Ha det gott folk....
 16. Skall inte skriva det här så alla tjuvar kan läsa det, fast det vet de nog redan, men den kan du få upp med två kraftigare gem som du rätar ut å böjer till å så pillra lite. Ett företag i Götebrg säljer sådan låskistor. Kostar just inget. Annars borde även "nyckelservice" på köp-gallerian fixa en nyckel.
 17. Hej johpe! Se upp, för om jag är på bra humör å det är bra väder å varmt å gott om käk å allt ombord fungerar! så kanske jag erbjuder mig att hjälpa dig segla hem henne nästa sommar. 🙃
 18. Men vänta här nu...sade du sumlogg? Då är det en Wire som snurrar runt å drar med sig visaren däruppe. Som gamla hastighetsmätare i bilar. Men om den räknar pulser så måste det finnas elektronik å det är det inte en sumlogg. Räkna pulser, inte svårt, men man måste veta hur många sådan det gives från propellern som nu är borta vid olika hastigheter. De loggarna brukar ha en liten "paddelhjul" å inte propeller. För övrigt funderar jag nästa på att montera tillbaka min sum-logg, eg inget att ha men kul att ha.
 19. Åkte förbi en sunkig Vega i Utlängan, en liten by en bit från Höganäs mot Ängelholm. Den kan du nog få gratis. Ser den bara från utsidan å den behöver två rejäla skurborstar minst. Du kan få provsegla med min Fingal nästa vår, inte så långt från Västerås, hon finns vid Hjulsta bro, 3km fågelvägen därifrån. Styrbordskojen fortsätter in i stick-kojen så en person på >2,20 får nog plats där....😃
 20. Hej! Välkommen i gänget. Strotrissens mast är inte tyngre/större än att man kan masta av den för hand. Be en kompis om hjälp. En håller i masten å en lossar vant å stag. Sen lägger man bara ner masten å transporterar iväg den. Om din första båt? Hur mycket vet du om vad grejerna heter? De där "snörena" i sidled kallas för vant. Wire framåt å bakåt heter stag. Jag är inte säker på om stortrissen har stag mot baken på båten, aktern. Andra kommer säkert att svara å ge dig mera tips. Lycka till.
 21. Ruskpricken

  Upptagning

  Färdigsvetsat med förstärkningar av plattjärn. Upp-pallad på nytt å den håller nu. Friden återställd.
 22. Kör! Om du visste hur mycket jag längtar efter en sprayhood, gärna kombinerat med "supstuga" i hamn. Hatar att sitta ute i regn å rusk fjättrad vid rodret. I såna lägen skulle jag kunna ge bort båten gratis. Funderar åsså på att hänga nått i bommen. Hade likn. på förra båten. En inre styrplats som Thallatha har på sin båt vore smaskens, men fingaln är för liten för det. Kommer du på nått smart så dela med dig tipsen.
 23. Ruskpricken

  Upptagning

  När vi nu glidit ifrån ämnet med upptagnig å är inne på olika tryckenheter... ...så kan jag berätta att lufttrycket till orgelpiporna i en kyrkorgel ligger på ca 45- 65 mm vattenpelare. Hur då? Jo man har ett U rör av glas å släpper in lufttrycket från magasinen direkt under piporna. Då stiger vattnet på andra sidan i U-röret. Sedan mäter man nivåskillnaden. Vid full ös, alla pipor på, får det inte sjunka mer än högst 1 mm. Annars äre feldimensionerat någongstans. Så nu vet ni det. Å nu kan jag även berätta att när jag skulle palla under båtkärran hemma för att lasta av däcken så brast en ev balkarna. Jälans tur det inte hände på hemvägen. Svetsjob å förstärkning påbörjat. Annars mår den här ruskiga pricken bra. 😀
 24. Ruskpricken

  Upptagning

  Jorå.... masten hemma, båten hemma å jag är hemma å allt är väl å allt gick bra. Öskar en 🎅
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. Du behöver som gäst även vara medveten om våra Terms of Use och GDPR policy Privacy Policy