Jump to content
Monday 06 February 2023

Gripen72

Medlemmar
 • Content Count

  330
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  2

Everything posted by Gripen72

 1. Byt röris https://www.astoncarlsson.se/våra-produkter/aston-carlsson-rostfritt/rördelar/R226
 2. En annan tanke är att vissa billiga LED-produkter kan störa ut radiokommunikation, och kombinationen tänd belysning och behov att ropa på hjälp är inte helt osannolik.
 3. Jag röstar på att montera externa microbrytare, enkelt och tillförlitlig👍
 4. ”Rörmokare som använder gängtejp hamnar i helvetet” fick jag mig till livs i början av min yrkesbana av gubbarna som tillhörde firmans inventarier😂
 5. Hej! Ja, med koniska rördelar så kan det vara knepigt att veta om det går att dra kopplingen ett varv till. Ibland provmonterar jag kopplingarna utan lin och ser hur många gängor som fortfarande är synliga när kopplingen är fullt ihopdragen, då har man ett bättre utgångsläge när det är dags för skarpt montage. Om det är lätt att backa kopplingen utan att det finns en rörledning eller liknande som fungerar som hävstång så är den inte tillräckligt dragen. För krävande applikationer där livsmedel inte är inblandade så använder jag nästan alltid Permatex på burk (Loctite 5923) tillsammans med lin, oslagbar kombination som garanterat blir tätt, om man lindat på linet åt rätt håll…😀
 6. Håller med föregående talare, detta är troligtvis den bästa tätningen som finns på marknaden. Läcker den inte, så rör den inte, finns som sagt inga servicepunktet.
 7. Om det är originallacken från 91 som forfarande ser bra ut så är det garanterat 2-komponents färg.
 8. Alla motorer blir ju varma, vad indikerar att din blir för varm?
 9. Ja, använd en sån där ihopfällbar colcell som börjar brinna när man vikt den ett par gånger…😜 Skämt åsido, nu vill ju TS använda sin laddare, vilket är fullt rimligt. Hur ser förutsättningarna ut för installationen, kan timern sitta på bryggan, eller måste den sitta i båten? Oavsett så bör en 2-polig timer användas. Det är nog större risk att det börjar kola i nån billig timer som kopplas in i skarvsladden än att det skulle börja brinna i Mastervolten.
 10. ”Om jag lägger mot sten kanten tröskeln ? vet inte vad det heter ? det är inte mot brygga.” Jag vill inte verka dryg, det heter kaj, och idéen att lägga sig nedanför Strandvägen (eller längs någon annan kaj) är inte genomförbar. Önskar du ett mobilt boende i Sthlm så är ett landbaserat sådant enklare att förverkliga.
 11. Det går alldeles utmärkt, i många installationer utnyttjar man inte ”gångvärmeuttaget” från motorn över huvud taget. Så stäng ventilerna och felsök.
 12. Vilka volymer pratar vi om, en 10 liters reservdunk, eller en 1000 liters ibc-tank? I och för sig ointressant, för det kommer inte hända något läskigt alls, oberoende om du jordar eller ej.
 13. Kanske något sånt här om du vill plugga de befintliga? https://www.wiberger.se/templates/ifr.htm
 14. Gripen72

  Ankarspel

  Det här kanske är ett bättre kopplingsschema? https://www.navinordic.com/pub_docs/files/Ladda_ner/Quick/Ankarspel/Kopplingsscheman-Balder-WEB.pdf
 15. Nja, mer som en hydropress, (men det är nog en sån du menar) Varför inte alla md17 har denna komponent kan jag inte svara på, kanske har vissa modeller en annan typ av matarpump, eller något i insprutningspumpen som är annorlunda. Eller så har Volvo uppmärksammat att de behöver förbättra bränslesystemet och infört tryckutjämnare på senare generationer av md17
 16. Hej! Tryckutjämnaren reducerar pulsationerna från matarpumpen och ger ett jämnare bränsleflöde till insprutningspumpen. Utan denna finns risk att motorn går ojämnt, främst på tomgång. Det är ingen fara att köra utan, men personligen skulle jag byta ut den. Penta har inte satt dit den för skojs skull. https://marinepartseurope.com/sv/dealer/defaultse/category/Marine Diesel Engines/product/MD17C/Part/466398?&catalog=7742230&img=51594.png&header=Bränslesystem
 17. https://www.sjofartsverket.se/globalassets/sjomansservice/media/publikationer-och-diplom/sjotermer---ordlista-v2.pdf Personligen använder jag termen ”garnering” för att beskriva att det är ett icke bärande ytskikt det är frågan om.
 18. Tänk på att du inte kan använda emulsionsbunden glasfibermatta ihop med epoxy. Epoxyn löser inte emulsionen och mattan blir hopplös att jobba med.
 19. Ser ju otroligt bra ut👍
 20. Eller låt bli att dra runt axeln😜…
 21. Du menar när du byter, inte ”om” du byter hoppas jag😜 Maskinen kommer starta utan luftning, men det är högst lämpligt att lufta systemet. På ett landbaserat fordon hade jag struntat i det, men på sjön vill jag inte riskera motorbortfall eller effektreducering.
 22. Ja, olika radaranläggningar har ju olika prestandan, med min kan jag se ner till svanars storlek väl i tid. Är det nederbörd blir det svårare och farten får anpassas därefter, men även om ekon försvinner på ett eller ett par svep så går det ändå att se ett mönster av att det är något där ute som eventuellt behöver min uppmärksamhet. Jag kör radarn även under dagsljus, så jag vet dess prestanda och begränsningar, det gör att jag känner mig väldig trygg med vad den presenterar när navigationen blir mer krävande. GPS och AIS i all ära, men för mig är radarn det primära navigationshjälpmedlet efter mörkrets inbrott.
 23. För att framföra båten på ett säkert sätt räcker det väl inte med att se ”de flesta andra båtar”? Med radar ser du ALLA båtar, och det ger en väldig trygghet att veta exakt vart man är, och vilka hinder man har omkring sig.
 24. Instämmer med föregående talare, behåll den och lär dig hur den fungerar och ska ställas in. Radar tillför inte falsk trygghet om du vet hur den ska ställas in. Jag är hellre utan GPS än radar. Furuno är dessutom högkvalitativa produkter.
×
×
 • Create New...