Jump to content
Tuesday 29 November 2022

FIATX19

Medlemmar
 • Content Count

  423
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by FIATX19

 1. Skall erkänna att jag inte är expert på vare sig el eller batterier men vill ändå hävda att så länge det inte är kortslutning i ena batteriet så förlorar man inget på att koppla ihop dem. Säg att vi har ett batteri med låg spänning som inte själv orkar dra igång motorn. Du kopplar in ett friskt fulladdat batteri till det dåliga, vi leker med tanken att en stor mängd energi går över i det dåliga batteriet. Detta innebär inte att du har mindre energi i de båda batterierna än du hade u det friska fulladdad. Energin är oförstörda som ni kanske minns. Visst lite värmeutveckling i kablarna blir det säkert men inte mycket att tala om.
 2. Så länge det inte är kortslutning i det ordinarie batteriet så hjälps batterierna åt.
 3. Det sägs att mopedbikarnas motorer från början var tänkta som båtmotorer. Vet inte om det ör sant men brukar vara en diesel på ca 8 hk tror jag. Så effektmässigt är det rätt och kan man tänka sig begagnad motor borde det finns till bra pris.
 4. Kunden? Bedriver du företag! Har tyvärr inget bra svar på frågan.
 5. Om du har sjövattenkylning så finns det inget glykol i motorn. För att säkerställa att du får in glykol i motorn så monterar du bort termostaten och monterar tillbaka termostathuset. Blanda glykol i en hink och lossa slangen som suger in vatten till motorn från drev/skrov och stoppa ner den i hinken. Starta motorn och låt den suga in allt vatten från hinken. Nu återmonterar du slangen och termostaten. Om du gör jobbet utan att ta ur termostaten så kommer den vara stängd då motorn är kall och då kommer inte glykolvattnet gå in i motorn utan bara ut i avgasröret.
 6. FIATX19

  båt priser

  Jag tror att priset för begaggnade båtar som "vanligt" folk har råd med kommer sjunka i pris. Inflation borde göra att dessa håller i pengarna eller passar på att sälja kapitalvaror som inte används.
 7. Jag har en kabinbåt som vinterförvaras inomhus utan värme golvet är jord väggar och tal är plåt och saknar isolering. Plockade ur dynor mm första året men har inte gjort det sedan dess. Har inte mögel i båten (dynor, mattor, rak mm) med ett undantag och det är kapelltakets insida bakom doghouse. Jag tror mögelpåväxten på kapeltaket kommer under säsongen då båten brukas, det regnar och kapellet är fuktigt och smutsigt. Behövs avfuktare verkligen vid inomhusförvaring?
 8. Kanske är det så att man får fler sittplatser med centrerad ratt och man tycker det är viktigt.
 9. Många bussar 12m och längre har 3 generatorer. När bussarna står still står de flesta (stadsbussar) med ständig laddning via batteriladdare. Har inte koll på hur mycket ström bussar normalt förbrukar men kameraövervakningssystem och system för att rapportera till kontoret var bussen är och vilken status den har samt uttag för laddning av passagerarna mobiltelefoner mm drar stora mängder. Stads och intercity bussar har ofta start och förbrukarbatterier just på grund av stora förbrukare. Jag tror inte ett dugg på att ersätta generatorn med solceller. Fler batterier måste vara lösningen För att få det fungera.
 10. Gissar att du har en elektrisk pump för insprutning. De ger lite högre tryck. 8 bar låter dock som väldigt mycket. Tror du på pumpen så hade jag nog provat med en elektrisk pump. Mekaniska pumpar är annars rätt bra och ju mindre el desto bättre kan jag tycka.
 11. Går den fortfarande bättre när du pumpar på blåsan? Bränslepump Flottörnivå Samma resultat på 98 oktan?
 12. Det kanske inte är möjligt. Jag vet inte men om en vanlig service tar längre tid så är det något som är riktigt fel. Byta filter och olja på motorn borde inte vara speciellt komplicerat. Gissningsvis suger man ut oljan när den är varm och sedan byter man filter och häller i ny. Kan säkert finnas 2-3 filter för bränslet och så är det troligen ett för luft. Det tycker man att en välutbildad tekniker skall klara på en timme. Sen skall det säkert läsas felkoder och eventuellt justera ventiler (fast det behöver man knappast varje år). Fylla glykol o kylkretsen tar också en liten stund. Bälgbytet kan jag tänka mig är besvärligt (har bara gjort det på S och 280 drev) men det görs inte varje år. Tror jag bytte bälg på under 3 timmar själv första gången jag gjorde jobbet men det kanske är än besvärligare på nyare drev. Hur som helst är det orimligt dyrt, tycker jag.
 13. Tar det 7 timmar för en tränad nekaniker att göra service på en modern motor! Helt orimligt tycker jag. Även om man lägger med tid för drev. Byte av olja och filter på motor samt bälgar till drev tycker hag borde gå att göra på 2-3 timmar till en arbetskostnad på ca 4000. Lägg till 2-3000 för material. Men jag skruvar själv på en gammal motor så jag kanske är helt fel ute. Men mer än så är orimligt! Inser att jag skall hålla mig till äldre båtar och göra jobbet själv. 22000 för service varje år! Hade det gällt min båt kunde hag kört den i 4 år och hoppat serviceen och när 4e året var till ända så tar nån ur den stora bottenpluggen och köper nytt.
 14. Generellt tycker jag du skall lita på magkänslan. Vet inte hur du skall kontrollera kylningen men bör finnas en termostat. Om den inte öppnar blir motorn varm, kanske för varm men skvallerstrålen borde inte påverkas. Att ta ur termostaten och lägga den i en kastrull med vatten och se vid vilken temperatur den öppnar kan hjälpa i felsökning. Vet dock inte när den skall öppna, men det kanske går att googla.
 15. Ir tempmätare kan vara bra. Då kan du se hyr varm din motor blir med liknande motorer.
 16. Jag luftar åtminstone på den koppling som hampusM ringat in på bilden. Om man följer röret som går från denna kopplin så går den till bränslepumpen. Returen går visserligen också till bränslepumpen men med den skillnaden att returen från övriga cylindrar delar på samma rör de är med andra ord en t koppling som kopplar ihop varje retur ledningen.
 17. Nej jag vred på svänghjul men det blev ingen skillnad. När jag pumpade manuellt så kändes det tillslut som om det tog stopp. Dålig beskrivning. Jag har funderat på om det var något i bränslesystemet efter pumpen som geggan igen och att när jag körde på starten så lyckades jag trycka bort det. För några år sedan innan jag körde på HVO så fick jag stopp pga algbildning som sätter igen slang och filter. Jag rensade slang och filter fram till matarpumpen. Känns långsökt att det skall vara gegg efter pumpen men enda teori jag har.
 18. Jag är ingen expert men jag hade öppnat den högra inringade kopplingen på bilden (matning till sista cylinderns spridare) lite höjt tomgången något och pumpat med det manuella reglaget tills det kommer diesel vid kopplingen. Har en gång hänt att jag inte lyckades få fram diesel på detta sätt. Jag lät då kopplingen vara delvis öppen och körde startmotorn 10-15 sekunder och lät den vila i 30 sekunder och repeterade sedan detta några gånger. Så kommer det diesel och motorn startar på de/de övriga cylindrar. Låter den gå lite och skruvar sedan åt kopplingen och motorn går sedan som den skall på alla cylindrar. Varför jag inte fick fram bränsle naturellt med matarpumpen vet jag inte men motorn har gptt fint efter det.
 19. Hmm jag har alltid luftat på tomgång eller något förhöjd tomgång. Dessutom brukar jag bara ta sista cylindern från pumpen räknat. Blir det inte ett hiskeligt högt varvade när man drar åt kopplingen på sista spridare annars!
 20. Det finns en sil inbyggd i matarpumpen som man skall göra ren ibland. Tror jag läste varnat år. Där hade jag en del gegg sist. Den ligger under det runda locket på pumpen. Nu gissar jag att det är samma på md2b och md17c.
 21. FIATX19

  Motorstopp

  En gissning från mig är att en liten förtöjning av temperaturen inte är orsaken till stoppet. Om temperaturmätaren visar någorlunda rätt så måste visare helt in i rött innan temperaturen går över 100 grader. Jag tror inte heller att motorn stannar bara för att temperaturen blir 100 grader utan det borde behövas betydligt mer. Jag tycker det borde märkas om kölvattnet kokar oavsett om det är sjö eller sötvattenkylning. Jag kan mycket väl ha fel men jag skulle gissa på bränsle problem och prova med at lufta vid sista cylindern spridare. Jag gissar att det inte finns diesel där. Mycket gissningar från min sida, det är dock mycket lättare om man hör hur motorn låter strax innan den dör.
 22. Alla tryckkärl måste ha ett utgångsdatum. Till och med sodastream behållare. Skjuter luftpistol och på tävling kontrolleras att lufttuben är ok. En ny kostar runt 2000 beroende på märkning och håller i 10 år.
 23. Vet inte om det finns färdigt att köpa till din båt men vill minnas att Idea finns i Karlstad och de skär till skum madrasser efter önskat mått. Vet inte om de klär dem dock.
 24. FIATX19

  Olja

  Jag skulle läsa i serviceboken vilken klassning det står i den. Off topic. Lämnade in en bil för service och de byte olja och av en slump upptäckte jag att de fyllt fel olja. Verkstan stod på sig att oljan de använt var ok men när jag kontaktade tillverkare så ringde verkstan nästa dag och ville byta olja igen.
 25. FIATX19

  Vatten i oljan

  Ja sjövattenpumpen misstänker jag. Nu gissar jag att md2b är uppbyggd som min md17c men det är den troligen. Byt tätningarna och olja och prova.
×
×
 • Create New...