Jump to content
Sunday 03 March 2024

AlfaAlfa

Medlemmar
 • Content Count

  513
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by AlfaAlfa

 1. AlfaAlfa

  Zipwake

  Ursäkta men jag förstår inte riktigt. Om man kollar med Zipwake skriver dom "Yes, the Zipwake Dynamic Trim Control System comes with a warranty of 2 years from the date of purchase." Står inget alls där om några dolda krav till tvättning... Och det var marina som instalerade skiten. Och som demonterade den ena och bytte den efter några väckor eftersom den inte drog sig in igen - roligt mad båt som lutar efter bara dagar efter nye grejer. Frun var sååå lycklig över att inte använda båten på dom få härliga dagarna man har med sol her i Norden. Och att det kostar ju att ta båten ur vattnet som inte du får tilbaks från zipwake även om det er skiten som har varit defekt mer eller mindre från fabriken. Jag tror nog att detta inte är robust i förhållandet till den jobben som dom ska göra och att "Lego" -bitar inte har någonting på båt eller i vatten att göra. Kolla på marina och prata med alla som har Zipwake, och alle som har gamla hål der dat har varit zipwake om vad dom tycker. Trimplan slutar inte att fungera även om dom har havstulpaner på sig. Drevet fungerar även om det har havstulpaner på sig. MEN zipwake går sönder. Både när dom har havstulpaner på sig och innan. Så varför inte välja bort saker som inte funkar?
 2. AlfaAlfa

  Zipwake

  Kompis köpte Zipwake til sin Bavaria 30. Herligt i flera veckor - sen tog havstulpaner och annan skit dom. Och ena sidan gick lite upp och ner av sig själv. Sen funkade dom inte alls. Ingen garanti... Du måste tvätta och rengöra dom, annars ingen garanti. Han har trim tabs nu. Jag förstår inte hur det går att leva i marin världen med sådant produkt och service.
 3. Det er mycket mera av mjukgörare i en PVC som används i båt/tarpaulins.... Så något annan kjemi i limmet til dessa.
 4. Tyvärr, men i UK kostar detta GBP 14.41 i Polymarineshop. Det är ju snart jul - vad med en snabb resa til UK?
 5. Fel metall. Mest sannolikt magnesium. Båda magnesium hydroxide (Mg(OH)2) och magnesium oxide (MgO) gör en gul färg...
 6. När anoden är gul har den tappat effekten. Denna ytan hindrar elektronöverföring. Så antigen byta eller putsa ner...
 7. Lite olikt med uppdatering om du har AIS på VHF som går direkt från båten med AIS till din AIS mottagare. AIS på WIFI/internet til en annen tjänst som sen /eller mycket senare uppdaterar och du mottar i din båt. Sist jag kollade var det många båter med AIS position som var 3timmar och mer gamla... Inte så nyttigt.
 8. Inte original anod och i annat material? Mycket skit att få av metaller i anoder.
 9. PVC är inte gummi... Så denna är inte så tålig för kyla som Hypalon/Gummi. Men det går bra att använda dom, men temperaturen bestämmer volymet. Lyckligtvis är det när det blir varmt att det blir större volym och det gör också pvc något mer smidig/fleksibel.
 10. Ursäkta, här säger man att glappet du upplever är designat så... Och Prop Shop vet vad dom gör... Detta är konstigt - mina större HD hub kit ska INTE ha glapp - dom ska sitta som f... Och dom mindre gjorde inte detta innan detta reflex hub kit... Dessa säger att o-ringen ska ta upp detta glappet och sitta mellan mutter och yttre washer Roligt
 11. Jag har hittat Mercurys beskrivning av hur man monterar Reflex Hub - den hub kit du har. http://download.brunswick-marine.com/filereader/file/pdf/4/enen/outboard/2016/4-stroke/8m0114077r.pdf Dom använder hammare för att få front washer inn i propellern innan man setter propeller på axeln... Men jeg tror att splines på washer ändå kommer at bottna...
 12. Hm konfunderat - splines går ju hela vägen in til inre thrust washer. Så den ytre brickan ska glida fint in. Och kragen på denne ytre ska pressas mot metallet på propellern... men det kan den ju inte göra hos dej. Så vad/vart klämmer du ytre brickan mot? Tar den i den inre svarta fyrkantiga hub centern? Av plast/delrin? eller stannar muttern mot axeln där det inte är flera gängor på axeln. Muttern ska klemma fast propellern. Mot bakre/inre thrustwasher - med 55 foot/pound. Och det ska den göra eftersom muttern ska få kragen på ytre washer att pressa på ytre del av propeller. Men här er det plasten som tar upp all kraft från muttern och sen glider bare propellern rundt? Så borde det inte vara. Det er propellern som ska pressa på thrust washer så att propellern är stabil. Denna gick att byta ut med tidigare så att det bliv bättre med lite olika proppar... https://www.mertenmarine.com/flo-torq-reflex-thrust-washer-8m0046466 Jag har haft hubs som inte satt alldeles rätt - det gorde att propellern vibrerade. Denne vibrationen på axeln gör att axel lageret slits. Det är inte billigt... Så jag vill rekommendera att få propellern fastskruvat - så at det inte blir framtidiga problem som kostar.
 13. ? Black max med hub kit 835257K12? Dessa har en yttre bricka som ska glida in på aksel med krage som pressar propellern bakåt inn mot tryckbrickan när du skruver på muttern. Då ska det inte bli glapp...? Ursäkta, jag blev lurad av bilderna på början av tråden.... som jag är ganska säker på är Solas... men inte dina bilder...
 14. Herligt - visst går båten framåt! Men om du backar och legger i fram så smäller propellen fram och tilbake på axeln. Aluminium är rätt fragilt och propellern är inte konstruerat för att få dom här krafterna i den smällen når propellern skjuter fart fram och tilbake på propelleraxeln. Så visst kommer det att gå bra, på samme sätt som att ha hjul med bara 1 bult också går. En stund. Du har inte original propeller - kolla med Mercury propeller til din mercury motor och hur dom gör det. Med sin hub-kit. Der finns det inget sådant glapp.
 15. Nej, tyvärr, detta är fel. Den skal sitta fast med 55 foot pounds med vrid moment. Så den ska sitte som f. Propeller på båt är som hjulen på bilen. Det er dom som overför kraften frpn motor til att det blir hastighet på bil/båt. All kraft som driver fram båten ska altså inte sitta fast - nehe! Den ska vara fastmonterat!!! Så en bricka till på utsidan så sitter den. Eller om det är något annat som gör att den kommer fel. Men det verkar inte så eftersom propellers inte tar i torpedoen.
 16. Då sitter inte "alt som det ska"! Jag funderar på om bricka till innan låsmutter ? Det är inte ovanligt att det behövs lite xtra metall der...
 17. 3,4 knop - skillnad i toppfart - optimistiskt.
 18. Tror ca 13kg er gränsen - Hondas väger detta nu. Men 4t så om du hittar någon gammal 2t så kan du dra av 1kg eller så...?
 19. Detta lär vara vattentryck som mäter båtens hastighet. Min gissning utan at ha data på motorn...
 20. Vikt og v-botten - om båten har låg vikt og platt skrov ger låg planingstrøskel.
 21. AlfaAlfa

  Yamarin Br 63

  Det gör alle planande båtar i låga farter deplacement fart- men inte alla like mycket. Jeg har en båt som ormar sig - men jag rattar automatiskt utan att tänka över det, så att jag kontrar detta... På några har 4 blads propell hjälpt, andra har trim tabs som hjälp. Men det er bredden på skrovet som orsakart att vattnet som ska "fylla i" ved akterspegeln efter att båten har pressat bort havet gör detta.
 22. Stål nippel som sitter i aluminium - tja, det kvittar vel vad för nyckel du använder. Men om, så bromsnuckel. Den kommer inte att ge sig... Värme och intensa svårdomar?
 23. Och impellern sitter rätt? Det låter som den går rundt bara på låga varv, och om den inte sitter med någon pinne som ska göra att den går runt med motorn så klarar impellern bara att hänga med på låga varv...
 24. Använde Trilux förr, men Jotun Aqualine fungerar bättre. (ända Jotun bottenfärg som jag har hittatt som fungerar...). Man bara på drevet. Skrovet går på med Hempels Silic One.
 25. Tror det är bättre att fråga båtägaren i annonsen än på detta forum?!
×
×
 • Create New...