Jump to content
Thursday 18 July 2024

Nettan1111

Medlemmar
 • Content Count

  27
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

5 Neutral

About Nettan1111

 • Rank
  Fänrik

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Hej, Skulle enkelt vilja lösa så att vi syns hos andra båtar typ i dimma el bakom krökar i Göta kanal. Skulle gärna också se andra båtar själv på samma sätt, Vart? Hur? Vi har inte VHF el radio licens. Båten är en AQ 28 DC med Garmin plotter fr 2008 Nyare stor Padda m Skippo sjökort. på mobilen finns Marine Traffic. Hur skulle ni göra det på enklaste sättet? Jag har försökt kolla på tidigare AIS trådar men känner att det verkar så komplicerat. Vi äger ett gult plaströr 60cm lång med snören med en metall reflektor inuti som var till segelbåt att fästa i staget på 90talet (aldrig använd) …. Är den bra till något nu med motorbåten? Med vänlig hälsning, Nettan
 2. Vi har en Aquador 28 DC där jag upplever att duschslangen på badbryggan blandar sig konstigt med den blyade ankartampen i ankartampens plastlåda. Känns som om man borde få till någonting som leder duschslangen på utsidan av lådan. Har någon dykt ner och provat hitta på något? Trångt som tusan, jag var ner i våras med huvudet först och knöt fast / bytte till en ny fin mjuk blyad Robline ankarlina och det var det värt 👍 Problemet har dock funnits hela tiden med duschslang och ankartampsblandning. Obs. Ankarlinan går alltid ut men verkar hamna lite konstigt i lådan ibland. Nu tex ligger linhögen väldigt långt fram i lådan kanske kan den numera mkt stela duchslangen lyckas göra så den styrs så? Bergis läge att dyka ner i hålet igen till våren och även byta duschslangen som säkert också är 15år precis som båten 😅 Tips / ide på lösning?
 3. Tack alla ni som så engagerat delar med er av all kunskap, olika idéer och alla tips. Jag uppskattar det verkligen. Jag / vi ska kolla lite vidare här vilket alternativ som vi tycker blir blir bäst och säkrast att genomföra på alla sätt. Aquadoren kallas allmänt av service teknikerna även för Trångador, det är mao lite trångt helt enkelt 😉 Jag ska dock försöka återkoppla här i tråden till våren hur det gick med ett par bilder och hur funktionen verkligen blev, tack tillsvidare.
 4. Aha tänker att det nog inte blir riktigt lika enkelt med slangarna snyggt dragna upp till diskhon? Ska kolla vad min man isåfall säger om den vägen in upp, bra tips! och det blir väl egentligen lite närmre dragning som du skriver. Tänker du tryggare ang ev tokläckage in genom skrovet eller äckligt läckage baklänges från toan ? ... Vad tror du pumpmässigt är en 2bars variant 8L./min lagom eller för klent?
 5. Hej, Jag tänkte köpa en Whale pentrypump 8L/min 12v 2bar. Ska vara enkelt med egen singel kran och bara kallt vatten ut till ett enda tappställe uppe i köket. Det är en Aquador 28 DC som ska få liten uppdatering tänkte vi. - Är det för klent tänkt pumpmässigt ? Ska tex gå att skölja disken och tvätta händer m det bräckta vattnet uppe i kökshon är tanken. Vill dela det sjövatten som kommer in till toaletten via en lättåtkomlig befintlig skrovgenomföring och den slangen är 25mm på utsidan och toaletten är manuellt spolad och elen till pumpen tänkte vi dela med "duschlådans el"... enkelt där bredvid, måste väl sätta en liten strömswitch på pumpens kabel så den kan stängas av separat, tips ? ... T koppling eller Y koppling ... vad kan tänkas vara bäst? - Har någon erfarenhet av sån här lösning? Skulle också bara enkelt vilja köra på Whale 15 anslutningskopplingar och slang som pumpen också är förprepparerad med så även ett förfilter så det är bra - Kan det vara bra med en backventil ut till toan? ... det får verkligen inte dra baklänges därifrån... - Annat som någon vill dela med sig av?
 6. Hej, Jag håller fortf. Cilit Bang (vit/lila) som favorit på det mesta som inte bleks/förstörs av Klorin, då den är klorbaserad. Fanns i förra veckan på Rusta i Nacka och den är mkt dryg och lyfter verkligen ut div prickar ”mögel” spraya på, vänta 3min, gnugga m typ vit scotte el diskborste, skölj, torka & avsluta med vaxlager. mvh Nettan1111
 7. Japp, det fina m solcell är just att alltid få komma ner till en nyladdad båt samt att slippa de galvaniska strömmarna i vattnet som äter offeranoder. Ni som ligger på Landström mycket kan gärna tänka på att stänga av / plugga ur 220 stickproppen för VVB för den ställer tydligen till med extra galvaniska strömmar enl. Tymar både för egen båt och andras båtar oavsett om jordningen /jordpinnen till bryggan är bra. Lösningen: Det var värt att prata lite med butiken som iallafall lät oss handla en annan flexivariant till 50% rabatt eftersom vår trasiga glappa vikbara utgått ur sortimentet...så vi är ändå nöjda och denna är också en Solarmare ;-). Förstår nu i efterhand att produkten "vikbar" inte är tänkt att ligga framme permanent på det viset även om det var inomhus / innanför rutan och håller med som någon ovan skrivit att det faktiskt borde stå i produktbeskrivningen och det framförde vi också till butiken. Underbart med alla engagerade människor här i Maringuiden och jag har verkligen fått så mycket kunskap & tips genom åren. Tack alla!
 8. 2019 Juni Köpte vi en Solarmare 120W viksolcells matta samt Solarmares MMPT 10A regulator utan förmonterad stickpropp (175*40cm = 6plattor som viks ihop som ett dragspel). Vi är inte speciellt elkunniga så vi lägger här till installation av ett proffs som sätter in en speciell "grövre solcellsstickpropp" m uttag och dragning av rätt tjocklek på kablar fram till regulatorn och batteribanken (blev även en BMV battery monitor för övervakning av el in /ut också) .... VI har knappt rört mattan och har valt att ha den framme utlagd innanför framrutan. (den har även underhållsladdat batterierna på vintern då vi har en genomskinlig presenning) Nu känns det superkonstigt att en solcellsmatta inte tål solen ? Tyget samt dess nylonremmar har börjat gå av "ätas upp av solen" samt att vi nu inser att det är något diffust glapp i mattan på något ställe då vi tagit hem den och mäter med voltmeter.( MMPT visar ingen sol in där på plats i båten eller när den ligger vanligt platt ner). Mattan kan plötsligt ge någon volt om man rör runt på de 6 plattorna lite alltså "veckar dem lite olika" .... Så trist att det var så d å l i g kvalitet på Solarmare vikmattan, fungerade precis 2 säsonger. Nu satsar vi antagligen på en vanlig rak flex solcell istället finns 110W.. så fram med nya 1000lappar igen ... ;-( ....Vill bara dela med mig av upplevelsen. Ha en fortsatt fin sommar !
 9. Helt suveränt, att jag missade det. Har faktiskt varit inne på Hjälmarekanal sidan tidigare. Jag tror verkligen på Lyfton som specifikt verkar jobba med det i den trakten, tack! 😃
 10. Vi tänkte gå i Götakanal från Östersjön, Mem enkel resa fram upp till norra Vättern för att där köpa en båttransport på ca 4 mil till Hjälmaren och ta Hjälmare kanal ner till Mälaren. Hur får man tag på frakt ? (Aquador 28 m targa, ca 6 ton inkl alla vätskor) Tänkte att det var folk som bedrev sån verksamhet men jag försöker googla utan bra resultat. Har någon rest den rundturen här i forumet? Mvh Anette Såndberg
 11. Tack alla ni som delat med er av det ni vet! Jag blir otroligt glad och känner att flera "grejer" faller på plats ang den här frågan. Peterseglares utförliga svar är speciellt intressant då vi beställt hem båda typerna 1,2W (70kr/st) och 1W (50kr/st) från Jula. Den sistnämnda billigare är i frostat plastskal (svårt att se om den har spänningsomvandlare inbyggt?) ... bergis inte för att den är billigare 😉 ... Den billigare frostade 1W plastlampan har dock ett tydligt ventillationshål i toppen av lampan. Vi kommer att prova i båten då vi inte har någon dimmer alls och vi kör aldrig båten på natten så någon direkt variation runt 12v kanske inte uppstår då men jag förstår att 1,2w "blir säkrast". Kul att få lära sig lite nya grejer.
 12. Vet någon om det kan bli problem om man byter ut sina gamla 10w hallogen stiftlampor som sitter i taket på olika ställen i våran Aquador 28 från 2008 till nya 1w Ledlampor (har köpt sorten Anslut fr. Jula) ? ... Provade byta på samma sätt hemma i köket i äldre armaturer fr Ikea och det började då surra en del i transformatorn och lite fladdrigt i ljus skenet, fick då lära mig av grannen att sånna stift led-lampor inte gillar AC strömmen som kommer från den typen av trafo som är avsedd enbart för halogenlampor. Kan det bli annat problem i båten fast den har DC ström ? Tänkte byta ut 3st nere i ruffen och har redan växlat ner 3st 10w till 5w vanliga Hallogen uppe i targan. Någon som vet eller provat själv?
 13. Jag förstod inte att det var en gammal tråd 😯 vet inte varför den låg uppe när jag loggade in på Maringuiden. Jag är lite ny med det här... Håller egentligen på m en tråd om silverteak 😅 Bra m tipset om fjärravstängning m 12v drift för gasoltuber verkar bra👍 Vår Wallas spis 85DU är en ren glashäll utan uppfällbart värmelock så den rostar inte och värmen som kommer ut framåt genom trägallret precis under spisen är en bonus till det andra Wallas värmesystemet 30D. Vi kommer inte byta ut glashällen och är nöjda som det är och vi fortsätter m tipset om att alltid ha spisen på maxeffekt på sitt vred.
 14. Vi har en Diesel Wallas 85DU glashäll som sitter helt infälld /platt och den har gått felfritt i 2 säsonger som vi ägt den nu fö 12årige Aquadoren. (Spisen såg väldigt ny ut så den kanske är utbytt någon gång?) Det är den spisen som är standard i dessa 28 fots båtar. Båten, wallas värmaren och spisen tar Diesel bränsle ur samma tank och det är bra. Känner ingen sotlukt in (targan kanske hjälper/avleder?) Startar alltid. Tar dock en del tid på sig att bli varm för att tex värma Te vatten på morgonen. + är att den alltid avger värme framåt som extra värme i båten, känns skönt. Plattan till vä är huvudplatta och den till hö får sekundär värme dit. (Finns bara ett ställvred) Vi fick tipset av FlipperMarin att alltid köra på maxeffekt på spisen för att slippa div krångel så vi växlar plats på kastruller /stekpanna under matlagning och tycker det fungerar bra. Vi köpte i år till en Omniaugn som komplement (har bara använts lite ännu)... Reserv med är ett camping gasolkök I bärväska CADAC som man fäller ut 3ben på och den drivs med engångs tuber och vi grillar även på den. Helt ok tycker vi. 🙂 Min mans bror har en gasolspis med ugn och den är rejält snabbare. Jag skulle i det läget ha gas larm och nya gasolslangar. Han stänger alltid av gasolen på huvudtuben. Kanske jobbigt att komma ihåg tänker jag?
 15. I mitten av Aug ser jag mögelstick i teaken. Jag har förberett ett nytt mjukt städkitt, en modifierad smal borste med blått microludd på samt en ide´om att städa med citronsåpa. Aj Aj inte bra !! Provade bara på babord sida på främre teakrutan och det kom genast fram ny brunträ yta och möglet gick inte bort. Nedan finns bilder på det numera inte så fräscha däcket ;-( Träffade i sommar ett äldre par 80+ med en super fin stor Hallberg R segelbåt fr 90 talet med verkligen toppskick på sitt teakdäck. Han tvättar m brusåpa och ibland Boracol sa han. Fö inget annat.... Jag skulle velat fråga mera.... Hur ofta av de båda & när ? MinbusNimbus verkar göra liknande arb enl tidigare svar till mig ovan. Frågor: Nu när det är höst brukar du tex köra Boracol då innan täckning ? Har du mögelstick nu på hösten ? Bör man efter Boracol alltid behandla med såpa för återfettning ? (Ser att SeaSea strax får in en Boracol i 1L flaska m grön vit färg, nyhet! ) Ger nog ändå inte upp på Silver teaken... Vi borde kanske alltid ha färskvattenspolat däcket efter varje båt tur ? ... och jag vill hitta brunsåpa (finns ej på Sea Sea)
×
×
 • Create New...