Jump to content
Wednesday 20 January 2021

Nettan1111

Medlemmar
 • Content Count

  15
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

1 Neutral

About Nettan1111

 • Rank
  Kadett

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Jag förstod inte att det var en gammal tråd 😯 vet inte varför den låg uppe när jag loggade in på Maringuiden. Jag är lite ny med det här... Håller egentligen på m en tråd om silverteak 😅 Bra m tipset om fjärravstängning m 12v drift för gasoltuber verkar bra👍 Vår Wallas spis 85DU är en ren glashäll utan uppfällbart värmelock så den rostar inte och värmen som kommer ut framåt genom trägallret precis under spisen är en bonus till det andra Wallas värmesystemet 30D. Vi kommer inte byta ut glashällen och är nöjda som det är och vi fortsätter m tipset om att alltid ha spisen på maxeffekt på sitt vred.
 2. Vi har en Diesel Wallas 85DU glashäll som sitter helt infälld /platt och den har gått felfritt i 2 säsonger som vi ägt den nu fö 12årige Aquadoren. (Spisen såg väldigt ny ut så den kanske är utbytt någon gång?) Det är den spisen som är standard i dessa 28 fots båtar. Båten, wallas värmaren och spisen tar Diesel bränsle ur samma tank och det är bra. Känner ingen sotlukt in (targan kanske hjälper/avleder?) Startar alltid. Tar dock en del tid på sig att bli varm för att tex värma Te vatten på morgonen. + är att den alltid avger värme framåt som extra värme i båten, känns skönt. Plattan till vä är huvudplatta och den till hö får sekundär värme dit. (Finns bara ett ställvred) Vi fick tipset av FlipperMarin att alltid köra på maxeffekt på spisen för att slippa div krångel så vi växlar plats på kastruller /stekpanna under matlagning och tycker det fungerar bra. Vi köpte i år till en Omniaugn som komplement (har bara använts lite ännu)... Reserv med är ett camping gasolkök I bärväska CADAC som man fäller ut 3ben på och den drivs med engångs tuber och vi grillar även på den. Helt ok tycker vi. 🙂 Min mans bror har en gasolspis med ugn och den är rejält snabbare. Jag skulle i det läget ha gas larm och nya gasolslangar. Han stänger alltid av gasolen på huvudtuben. Kanske jobbigt att komma ihåg tänker jag?
 3. I mitten av Aug ser jag mögelstick i teaken. Jag har förberett ett nytt mjukt städkitt, en modifierad smal borste med blått microludd på samt en ide´om att städa med citronsåpa. Aj Aj inte bra !! Provade bara på babord sida på främre teakrutan och det kom genast fram ny brunträ yta och möglet gick inte bort. Nedan finns bilder på det numera inte så fräscha däcket ;-( Träffade i sommar ett äldre par 80+ med en super fin stor Hallberg R segelbåt fr 90 talet med verkligen toppskick på sitt teakdäck. Han tvättar m brusåpa och ibland Boracol sa han. Fö inget annat.... Jag skulle velat fråga mera.... Hur ofta av de båda & när ? MinbusNimbus verkar göra liknande arb enl tidigare svar till mig ovan. Frågor: Nu när det är höst brukar du tex köra Boracol då innan täckning ? Har du mögelstick nu på hösten ? Bör man efter Boracol alltid behandla med såpa för återfettning ? (Ser att SeaSea strax får in en Boracol i 1L flaska m grön vit färg, nyhet! ) Ger nog ändå inte upp på Silver teaken... Vi borde kanske alltid ha färskvattenspolat däcket efter varje båt tur ? ... och jag vill hitta brunsåpa (finns ej på Sea Sea)
 4. Ros och Ris .... berättar nu lite plus och minus ang Silverteaken på vår AQ28. Under hela Juli o halva Augusti hade vi ett mycket fint skick på teakdäcket vi hade då inte gjort något alls. Det kom ett par kraftiga regnskurar under perioden och blev då extra rent och fint (verkligen vit och silver med lyster samt sval platt känsla). Jag var fullständigt nöjd! Vi är oftast 2 personer ombord och inga husdjur men jag tycker att däcket känns lite känsligt, det suger in rödvins dropp och blod (någon gick omkring med skadad fot) och sånt är svårt att få bort direkt. Gnuggar man med trasa så kommer det bruna "ny träet" fram snabbt under och rödvinet syns lite fortfarande samt att även den bruna fläcken också blir kvar ett par veckor innan solen gör sitt. Annat minus är att däcket under hela säsongen även nu i Oktober i grunden släpper ljusbruna rinn ränder på det vita och det syns speciellt mycket i de två trappstegen bak. Fördel är att det aldrig missfärgar in utan lätt går att torka bort och jag vet inte om det är en kvarleva från slipningen i våras?...konstigt.. Sista minus är att vår badbrygga bak är låg och ofta får saltvatten på sig och där höll inte behandlingen mer än tom ca Aug sen blev den mer klassiskt grå. Bilden nedan är från Juli. forts. nedan ang höstfix & mögelstick, hur gör man bäst ?....
 5. Nu har det gått ca 1 månad och färgtonen har ändrats till lite mer grå och nu även mindre flammig. Ytan känns slät och börjar få en lite mer lyster / "glans". Nyansen påminner nu om träslaget Ask i färgen. Bifogar 2 bilder igen på den nu ca1månads gamla behandlingen 😉 ... ...känns finare i verkligheten än på bilderna. Återkommer senare i sommar med mer uppdatering / bilder ska då fota när solen skiner så klart.
 6. Nu har jag kört på med steg 2. Protect och det blev fortfarande en mörkare ton direkt vid behandlingen samt flammigt / fläckigt på de ställen som ligger i skugga efter torkning men det tror jag ändå på sikt kommer bli bra med sol och regn. En hel flaska protect gick åt till första varvet på all teaken inkl. badbryggan så jag köpte en flaska till då jag ville ha på två lager som ströks ut flödigt med en jetstrykare o pensel i träets fiber riktning båda gångerna och det var en bra metod. Produkten är inte olje kladdig och blir inga klet tendenser (som överflödig icke bort torkad olja kan bli om man missat att torka bort sån). Står att det innehåller Silicat borde vara det som bildar smutsfrånstötande yta alltså inget överflöd behöver torkas bort bara sånt som råkar rinna ut på gelcoaten så klart. G l ö m d e att säga att vi innan allt med teakarbetet började så rubbade vi och vaxade överbyggnaden helt klar på kanter och allt och vinningen med det är att vår dubbeltapade maskering svart eltape och Biltemas Silvertape på det för att inte skada plastkanterna under slipning efteråt nu lossnade utan klister rester kvar fungerade himla bra.. Nedan bild på när Steg 2 Protecten lagts på .
 7. Nu har vi slipat däcket rel. fint (40+80+120 papper)och verkligen ett super bra tips i annan länk om att inskaffa en excenterslip så det blev en gul Dewalt och vi är verkligen supernöjda med den. Komplementet är en grön Ryobi som jag vill rekommendera då den går ca 2 timmar med ett 4Ah batteri och den kommer åt på de flesta ytor med sin smala spets. Känns hemskt att tänka att däcket ska bli grått nu när det ser så ny-fint ut med träfärgen men jag tror på den här idéen m silver under organiserad form 😉 Idag fick jag äntligen skura på cleanern på däcket med en vit scotte som steg 1. Däcket var då först avspolat med vanlig vattenslang och sen på med cleanern som skulle dra i 15 min för att sedan sköljas av och torka helt innan steg 2 kan föras på. Bifogar lite bilder .... bilden på smala däcket visar före och efter cleanern lagts på, det mörknade alltså i första steget .... det här blir spännande forts. följer
 8. Skrev fel.... heter Kanaboat Silver teak clean och silver teak protect 179kr/st fr Kanaboat Seaside där vi köpte kapellet säljer också Kanaboat m Bra Miljöval utan syror som bryter ner teaken o ej tensider. Silver teak clean 179kr Silverteak protect 179kr
 9. Tänkte prova Kayoba Silver Teak behandling på vårt teakdäck på en 28 fots Aquador DC som är 12år. Ska slipa däcket först lite grann... (det har blivit grovt, känns mycket torrt o perforerat alltså vågigt i träådringen, kanske pga av tidigare högtrycks tvätt? ... Aja baja ... eller tvätt med tex Owatrol Deepcleaner utan efterbehandling ?) Tänkte höra om det finns några tips ? Kayoba Silverteak är ju en tvåstegsbehandling med 1.tvätt samt 2. påstrykning av medel som ska hjälpa träet att hålla sin fina silverfärg ;-) Jag hoppas då att det även ska vara lite smuts frånstötande / vårdande och jag ser ett lite vit / grått sobert snyggt däck framför mig.... undrar om det blir så ? Någon som har tips? Jag ska ta lite före och efter bilder. Har även tittat på trådar om slipmetoder och lackning av teak samt div såptvätt så det har jag greppat här i forumen, super bra!
 10. Gjorde en pytteliten test igår på begränsad yta med Internationals 1 del Mahognybets och 3 delar Internationals Teakolja blandade i en glasburk och penslade ut... Det fick dra in 1timme sen torkade jag av... kändes som om det sög in bra. Såg spontant bättre ut m färgkomb mot skåpsluckorna. Tänker lägga Internationals Teakprotector på toppen.. MEN - Vet någon om det typ torrfäller brun röd färg på strumporna när man gör så här ;-)?
 11. Nu tänkte jag bifoga lite bilder men det verkar bara få plats en så det blir den som verkligen visar hur Internationals bets blev lite väl röd för vår smak (vilket de också varnade lite för i en mailkonversation) känns ändå helt ok inne på den lilla toa durken
 12. Skulle vilja få bättre timing m den mörka blanka fina körsbärsfärgade inredningen och båtens nu lite halvdana teak durk (fläckar kommer slipas m fint papper). Har någon provat betsa m Internationals Mahognybets o avslutningsvis lagt på Internationals Teak protektor? Tror det blir snyggt men ändå lite orolig för att det kanske upplevs för mörkt eller blir snorvarmt när solen lyser på det mörka? Någon som har erfarenhet? Provar just nu med det lilla teakgallret inne på toan ska lägga på protector imorgon. Ska försöka bifoga bild i tråden om några dagar;-)
 13. Fantastiskt, det ska jag prova nästa gång. Bloggen visade ju Ogräsättika verkar praktiskt i 5L plast dunk mot Vinborgs 1L i glasflaska 😉 Annars tycker jag Cilitbang vit m lila text Hygien o bleach (köps på Rusta) tar allt som mögel, sot etc, den kan nog ändå vara ett bra komplement fläckvis på det som inte gått bort... jag vet ”Cilit” inget miljövänligt😕...
 14. Cilit Bang vit flaska m lita text ska stå Bleach and Hygien under ... (finns annan nästan lika dan = ej bra) Har bara hittat denna på Rusta och den är ovärderlig känns som svaret på all typ av smuts, mögel, sot etc. Anser att den dessutom är relativt mild, ingen onödig gelcoat nötning. (Varning: Kan säkert bleka kapell, min svarta T-shirt fick riktigt fula fläckar) Har en 20årig Bayliner som jag alltid kör detta rengöringsmedel i spåren på däcket samt en del andra släta svartporiga ytor som plötsligt kan finnas på våren. Sprayar ut ett område i taget skrubbar runt m diskborste i spåren åt alla håll. Väntar typ 3 min, sköljer sen m vatten o trasa i vanlig hink. Blir super vitt och sen vaxar jag på m TC nano. Däcket blir som nytt o håller sig fint hela säsongen och blir inte halt. Annat hett tips! ... Köp fula blå mirakel trase-tofflor fr Sparköp... Dessa sätter man på sig på fötterna på morgonen eller och torkar på det viset lätt av båten med morgondaggen sen sköljer man bara av i sjön efteråt och vrider ur å hänger in över hinken 👍👍👍
 15. Nu är det vår 2019 och vill absolut slå ett riktigt slag för TC Nano 3:1 Jag är petig med bra resultat som håller hela säsongen och jag tvättar en sida eller bit i taget under presseningen med lättade snören och m hink å trasa m något svagt typ allround medel sen lägger jag direkt på TC Nano m vit scotte eller Biltemas runda vaxpåläggare, svarta rinmärken försvinner direkt och det blir 1 varv på hela båten så även plast durken som inte bli hal men mycket lätt att hålla ren m vatten och mirakeltrasa under säsongen. Trixet är att inte jobba när det är för kallt samt gnugga på noga. Jag blandar cirkelrörelser o ”raka” drag. Sen låta torka helt därefter polera av noga med gamla frote handukar som man vänder sidor på och skakar av emellanåt (dessa ska vara tvättade utan sköljmedel) Jag polerar svarta fönsterlister, alla polerade aluminium detaljer samt alla rostfria delar alltså allt med samma medel, verkligen enkelt och super bra resultat. Stor båt 2858 m flybridge kan få alla att tröttna om man ska gå över m olika preparat typ 3ggr samt nöta på gelcoaten istället för att bygga upp den år för år. Killarna i vår båtaffär sa att vax effekten m TC Nano blir bättre för varje år och det är verkligen SANT. Nu är det 3e året i rad som jag gör jobbet för hand på samma sätt och med samma produkt... Snart sjösätts Mälarens blankaste 20årigaBayliner 😉
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. Du behöver som gäst även vara medveten om våra Terms of Use och GDPR policy Privacy Policy