Jump to content
Thursday 13 June 2024

Frasse55

Medlemmar
 • Content Count

  53
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

11 Trovärdig

About Frasse55

 • Rank
  Löjtnant

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Jag fick info om att Biltema har tagit det idiotiska beslutet att sluta med 2K båtfärg. Den bästa 2K färgen under 400 spänn burken som man kan köpa i landet.
 2. Hejsan Lite funderingar. Jag har sett att det finns en AIS mottagare med wifi att köpa till bra pris. Se här QK-A024 AIS Receiver https://www.quark-elec.com/product/qk-a024-wireless-ais-receiver/ Jag har en Garmin GPSMAP 922 plus i båten som har wifi och det skulle vara elegant om man bara kunde koppla in ais data trådlöst på sjökortet i gps:en. Är det någon som har erfarenhet om saken? Hälsningar Frasse
 3. Någon som känner till någon butik som har seglarkläder i Skåne.
 4. Jag hittade en firma på nätet https://www.dockyardcomposites.com/product-category/vakuummaterial/ Jag skall beställa hem lite prylar och leka lite, jag får väl återkomma med resultatet. Man kan hitta små vacuumpumpar på ebay till acceptabelt pris. Med tanke på vad en 1m2 teak eller mahogny faner kostar så vill man ha ett perfekt resultat
 5. Tjena Jag tänkte kolla om det finns någon som har testat på att limmat faner i en vakuumpåse. Är det någon som har erfarenheter? Skall tydligen bli fantastiskt bra resultat utan tvingar och pressar. Tydligen så kan man skapa vacuum med tryckluft om man inte har en vacuumpump, det finns tydligen specialventiler. Har någon testat?
 6. Hej, någon som har koll på vart man kan köpa nya spridare? Min ena har fått en knäckning. Jag har kollat med flera sk. Rigg butiker som Benns osv.. men dom säljer inte lösa spridare av någon anledning. Det verkar som man blir tvungen att tillverka nya själv. Mina ser ut som en flygplansvinge i rostfritt.
 7. Frasse55

  Autopilot

  Hej. Jag har en fundering på vilken autopilot till rorkulten som går att koppla in till en plotter utan att man måste köpa en dyr nmea0183 till nmea2000 omvandlare. Det verkar bara vara Garmin som har både 0183 och 2000 som standard på sina plottrar. Någon som har erfarenhet om vad som funkar?
 8. Hej, Jag tänkte uppdatera mina senaste rön. Jag har gjort klart en epoxibehandling med Biltemas och jag körde med spruta. Mycket färg blev det 17,5liter + 7liter förtunning, 5 lager la jag på. Jag blandade i Nitors torrpigment Järnoxidgult 920 i varannat lager, köpte på Bauhaus , vit,gult,vit,gul,vit det blev mycket bra resultat. Pigmentet reagerar inte kemiskt med färgen. Jag blandade i halva burken i några dl förtunning som fick stå ett tag, till varje lager , man måste röra om mycket så att det löser sig. Börja först med att blanda basen ordentligt, slå i pigmentet rör om länge, sedan i med härdare och förtunning, rör mycket låt stå i 10min. Rör igen. Häll upp i engångsmuggar. Sedan är det bara att blåsa på båten. Kostnad färg + förtunning ca 4500 spänn. Lyxar man till sig med Gelshield så hamnar man på över 10000. Lycka till.
 9. Det här kanske funkar https://scandinavianwoodandoil.se/epoxy-resin/pigment-till-epoxy-resin/pigment-till-epoxy-resin-droppar-10ml/
 10. Det kanske funkar med svartpeppar 😆
 11. Lite news i ämnet som jag har testat fram. Jag rengjorde det gamla mönstret med aceton och stålborste maskerade och spacklade igen allt med epoxyspackel och planslipade noga, tog flera dagar. Sprutade på 2 lager epoxyprimer slipa, sedan biltemas vita polyuretanlack 4 sprutningar på hela däcket. Maskera igen och sedan samma Biltemas polyuretanlack med Hempel halkskyddspulver iblandat sedan rollade jag noga ut färgen på ytorna. Det blev skitbra över förväntan. Endast 2 komponent samma färg hela vägen.
 12. Nu har jag gjort lite lackexpriment. Jag köpte en färgspruta på Jula https://www.jula.se/catalog/verktyg-och-maskiner/tryckluft/tryckluftsverktyg/fargsprutor/fargspruta-082210/ Jag köpte en burk av Biltemas gråa polyuretanlack och förtunning som första test. Jag har en 50l kompressor med 300l/min kapacitet. En liten tryckregulator i änden på slangen för att ha maxtryck i slangen närmast sprutan. Resultatet blev så bra att jag stoppar testen direkt. Fullständigt spegelblankt, inga rinningar eller jaffa och snabbt gick det att få på färgen. Jag är helnöjd och kommer köra den här metoden och färgen på friborden. Man spar hur många tusingar som helst jämfört mot om man skulle rolla på en sträckfärg. Närmaste man kan komma ett proffsresultat som ren amatör.
 13. Jag såg att West System har ett speciellt epoxypigment 502 man kan droppa i lite grann när man blandar färgen. Finns på lager hos Hjertmans det skall vi testa. 😆
 14. Hej, Jag har lite funderingar 🤔, tacksam för tips. Jag skall blåsa på några tjocka lager epoxyprimer på skrovet snart med spruta. Av kostnadsskäl så tänkte jag använda Biltemas men den är vit och man får svårt att urskilja täckningen på varje lager. Då fick jag snilleblixten att jag kunde blanda i tex svart pigment i färgen för att få den lite gråaktig. Vad kan man använda ?
 15. Jag borrade 25st 5mm hål i området för några månader sedan men jag tycker inte det ser torrare ut ändå, jag fick tips om det. Jag funderar på om jag skall rigga upp en byggvärmare 3cm ifrån området och låta den stå och blåsa på några timmar. Det får bli lite varmare väder först. Hade man haft båten inomhus så hade det varit en enkel sak.
×
×
 • Create New...