Gå till innehåll
fredag 29 mars 2024

Frasse55

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    53
  • Gick med

  • Besökte senast

Allt postat av Frasse55

  1. Jag fick info om att Biltema har tagit det idiotiska beslutet att sluta med 2K båtfärg. Den bästa 2K färgen under 400 spänn burken som man kan köpa i landet.
  2. Frasse55

    AIS wifi receiver

    Hejsan Lite funderingar. Jag har sett att det finns en AIS mottagare med wifi att köpa till bra pris. Se här QK-A024 AIS Receiver https://www.quark-elec.com/product/qk-a024-wireless-ais-receiver/ Jag har en Garmin GPSMAP 922 plus i båten som har wifi och det skulle vara elegant om man bara kunde koppla in ais data trådlöst på sjökortet i gps:en. Är det någon som har erfarenhet om saken? Hälsningar Frasse
  3. Någon som känner till någon butik som har seglarkläder i Skåne.
  4. Jag hittade en firma på nätet https://www.dockyardcomposites.com/product-category/vakuummaterial/ Jag skall beställa hem lite prylar och leka lite, jag får väl återkomma med resultatet. Man kan hitta små vacuumpumpar på ebay till acceptabelt pris. Med tanke på vad en 1m2 teak eller mahogny faner kostar så vill man ha ett perfekt resultat
  5. Tjena Jag tänkte kolla om det finns någon som har testat på att limmat faner i en vakuumpåse. Är det någon som har erfarenheter? Skall tydligen bli fantastiskt bra resultat utan tvingar och pressar. Tydligen så kan man skapa vacuum med tryckluft om man inte har en vacuumpump, det finns tydligen specialventiler. Har någon testat?
  6. Hej, någon som har koll på vart man kan köpa nya spridare? Min ena har fått en knäckning. Jag har kollat med flera sk. Rigg butiker som Benns osv.. men dom säljer inte lösa spridare av någon anledning. Det verkar som man blir tvungen att tillverka nya själv. Mina ser ut som en flygplansvinge i rostfritt.
  7. Frasse55

    Autopilot

    Hej. Jag har en fundering på vilken autopilot till rorkulten som går att koppla in till en plotter utan att man måste köpa en dyr nmea0183 till nmea2000 omvandlare. Det verkar bara vara Garmin som har både 0183 och 2000 som standard på sina plottrar. Någon som har erfarenhet om vad som funkar?
  8. Hej, Jag tänkte uppdatera mina senaste rön. Jag har gjort klart en epoxibehandling med Biltemas och jag körde med spruta. Mycket färg blev det 17,5liter + 7liter förtunning, 5 lager la jag på. Jag blandade i Nitors torrpigment Järnoxidgult 920 i varannat lager, köpte på Bauhaus , vit,gult,vit,gul,vit det blev mycket bra resultat. Pigmentet reagerar inte kemiskt med färgen. Jag blandade i halva burken i några dl förtunning som fick stå ett tag, till varje lager , man måste röra om mycket så att det löser sig. Börja först med att blanda basen ordentligt, slå i pigmentet rör om länge, sedan i med härdare och förtunning, rör mycket låt stå i 10min. Rör igen. Häll upp i engångsmuggar. Sedan är det bara att blåsa på båten. Kostnad färg + förtunning ca 4500 spänn. Lyxar man till sig med Gelshield så hamnar man på över 10000. Lycka till.
  9. Det här kanske funkar https://scandinavianwoodandoil.se/epoxy-resin/pigment-till-epoxy-resin/pigment-till-epoxy-resin-droppar-10ml/
  10. Lite news i ämnet som jag har testat fram. Jag rengjorde det gamla mönstret med aceton och stålborste maskerade och spacklade igen allt med epoxyspackel och planslipade noga, tog flera dagar. Sprutade på 2 lager epoxyprimer slipa, sedan biltemas vita polyuretanlack 4 sprutningar på hela däcket. Maskera igen och sedan samma Biltemas polyuretanlack med Hempel halkskyddspulver iblandat sedan rollade jag noga ut färgen på ytorna. Det blev skitbra över förväntan. Endast 2 komponent samma färg hela vägen.
  11. Nu har jag gjort lite lackexpriment. Jag köpte en färgspruta på Jula https://www.jula.se/catalog/verktyg-och-maskiner/tryckluft/tryckluftsverktyg/fargsprutor/fargspruta-082210/ Jag köpte en burk av Biltemas gråa polyuretanlack och förtunning som första test. Jag har en 50l kompressor med 300l/min kapacitet. En liten tryckregulator i änden på slangen för att ha maxtryck i slangen närmast sprutan. Resultatet blev så bra att jag stoppar testen direkt. Fullständigt spegelblankt, inga rinningar eller jaffa och snabbt gick det att få på färgen. Jag är helnöjd och kommer köra den här metoden och färgen på friborden. Man spar hur många tusingar som helst jämfört mot om man skulle rolla på en sträckfärg. Närmaste man kan komma ett proffsresultat som ren amatör.
  12. Jag såg att West System har ett speciellt epoxypigment 502 man kan droppa i lite grann när man blandar färgen. Finns på lager hos Hjertmans det skall vi testa. 😆
  13. Hej, Jag har lite funderingar 🤔, tacksam för tips. Jag skall blåsa på några tjocka lager epoxyprimer på skrovet snart med spruta. Av kostnadsskäl så tänkte jag använda Biltemas men den är vit och man får svårt att urskilja täckningen på varje lager. Då fick jag snilleblixten att jag kunde blanda i tex svart pigment i färgen för att få den lite gråaktig. Vad kan man använda ?
  14. Jag borrade 25st 5mm hål i området för några månader sedan men jag tycker inte det ser torrare ut ändå, jag fick tips om det. Jag funderar på om jag skall rigga upp en byggvärmare 3cm ifrån området och låta den stå och blåsa på några timmar. Det får bli lite varmare väder först. Hade man haft båten inomhus så hade det varit en enkel sak.
  15. Var nyss och köpte Biltemas billigaste nr 87-257, 159 spänn, åkte till båten och testade. Den fungerar helt perfekt jag testade på 10 olika torra ställen med 0% resultat, sedan på den fuktskadade ytan med 10-14% fukt, flyttade man mätningen en bit från så minskade det. Kan vara bra att känna till om någon annan har samma problem. Nu återstår bara hur fan jag skall få det torrt på 2 månader, någon som har tips? 😎
  16. Jag köper en på Biltema och använder ett garanterat snustort område som referens innan jag mäter på det fuktiga området. Det lär Inte vara någon exakt vetenskap med man får en hum om kartbilden. Hur tort måste det vara innan man går på med ny polyester?
  17. Hej, någon som har koll på vilken typ av fuktighetsmätare man måste använda på glasfiberskrov? Osäker på om det funkar med en biltema för trä. Jag har haft en del fuktskador och sprickor runt roderinfästningar pga. att tidigare klåpare till ägare inte har brytt sig om att underhålla båten. Så nu måste jag plasta om och reparera , 😆
  18. Ok, jag skall testa bägge metoderna så får vi se vad jag väljer 😎
  19. Det skall inte vara några problem med att sprutlackera den färgen det finns en speciell förtunning som dom har, självklart dyrare 😆 , jag har haft en kontakt med dom som säljer färgen i Sverige, dom rekommenderar att man efterstryker med deras penslar. Även om alla filmer som är upplagda på nätet visar att det blir perfekt resultat enbart med roller. Jag blev lite misstänksam över det därför det låter lite för bra för att vara sant. Det kanske blir det om man är superproffs på roller. Jag har testat att rolla Biltemas polyuretanlack, den måste vattenslipas om man vill att den ska bli jämn som en nylackad bil. Spelar ingen roll om man efterstryker. Det beror på hur petig man är också ☺
  20. Jag tänkte sprutlackera Double coat, först några testbitar hemma i garaget för att träna och öva in inställningar och utspädning för bästa resultat. Det känns som att det går mycket snabbare och blir bättre. Man blir ju tvungen att bygga ett skyddstält runt båten av reglar och byggplast det lär ta någon dag att få upp.
  21. Jag funderar på att köpa en burk double coat och göra lite tester på en lucka från sittbrunnen. Först med roller men om det inte blir 100% så tänkte jag försöka mig på att spruta på färgen. Lite exprimenterande innan man går loss på skrovet. Jag lackerade en bil en gång i tiden utan större problem. Det är rinningar man är rädd för och alla inställningar på färgsprutan. Kompressor och allt annat har jag redan.
  22. Det är svindyrt med färg så man vill att det skall bli så bra som möjligt. Speciellt om man lägger ner 50 tim på grundarbetet. Jag funderar på att sprutlackera färgen. Jag blir inte riktigt klok på det här med att rolla på färgen. Bästa resultatet skall man tydligen få med skumroller men jag har inte hittat någon skumroller som tål lösningsmedel. Jag gjorde ett experiment med 2 olika roller speciellt för lösningsmedel-färg men jag är inte nöjd med resultatet det blir för mycket struktur så man tvingas att efterstryka och då blir det penselränder istället som man måste vattenslipa bort. Jag såg att biltema har en färgspruta SG500 som verkar hyfsad är den någonting att ha?
  23. Hej igen. Någon som har koll på vilken 2k färg som är bäst. International Perfection, Epifanes sträcklack, De IJssel Double coat eller om det finns andra märken som inte marknadsförs så mycket? Biltema har inte rätt kulör men hur är den annars ?
  24. Det verkar inte som det finns en färdig färg, tänkte testa med Biltemas gråa 2k färg som jag adderar lite vit i för att få den lite ljusare. Man får labba lite 😎
×
×
  • Skapa nytt...