Jump to content
Wednesday 04 August 2021
kapten_nemo

Vad har ni för grill i båten?

Recommended Posts

Vad har ni för grill i båten? Det finns en massa olika märken och modeller som är tänkta att passa bra på mindre yta. Vilka för och nackdelar har de olika modellerna? Själv körde jag länge med engångsgrillar men tröttnade till slut på det mediokra resultatet och köpte då vad jag anser vara den bästa grillen på marknaden, en Big Green Egg mini, som jag köpte på grillglädje. Den är kanske inte så liten och smidig men attans vad gott det blir. Tyvärr passar den heller inte bra om man är allt för många i båten, eftersom gallaret är ganska litet. Den är i och med sin vikt och avsaknad av handtag också ganska svår att ta iland. Vilka alternativ tycker ni fungerar bra?

Share this post


Link to post
Share on other sites

En gasolgrill från Primus att använda ombord, inte lika gott som med kolgrill men ibland har man ingen lust att gå iland.  En grill med tre teleskopben och ett därunder hängande galler för grillning över öppen eld.  Och naturligtvis kungen, en Weber, den används flitigt och med samma perfekta resultat varje gång.  Nu kommer det snart någon och säger att Cobb är en bra grill, ett problem bara, den grillar inte, den värmer och det går låååååååååååångsamt.  Hade en sån tidigare men sålde den snabbt.  När min köttbit var klar hade alla andra både ätit och krökat klart och gått och lagt sig.

 

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jag har en Cobbgrill och det är den bästa grillen jag haft ombord. Flört Jag fick den av en man som bl.a. som tack för lånet för han fick låna bl.a. sjökort för att segla hem en båt från Stockholm. Om jag förstod saken rätt va han kompis med generalagenten för Cobbgrillen.

Det var för övrigt samme man - lokalpatriot - som vid ett tillfälle sa; Det är synn om Stôckhôlmare - ve här ude, ve släpper ju i alle fall ifrå dom ganska snar, när dom åker hem te Stôckhôlm i sluttet på sômmern. Stôckhôlmare dom släpper aldri ifrå så sjôl.

Jag har använt Cobbgrillen väldigt mycket under de fyra åren jag har ägt den. Säkert är det två gånger eller kanske tom så många gånge som tre. Obestämd

Cobbgrillen fick ersätta den rostfria grill som jag köpte på Kryssarklubbens kansli på Nacka Strand sommaren 2001. Den skulle kunna hängas på puchpit, vilket inte fungerade på min L32;a. Där kan man tala om kass grill även i övriga avseende. Det var många år sen den blev degaraderad till rök för makrillfiler. Men till det fungerar den mycket bra.

Förlåt Terrafobika - jag kunde bara inte låta bli.

tommy

Som inte tillhör grillfolket

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

En gång varannat år?  En riktig storgrillare med andra ord Glad

Har också en Smokey Joe, en riktig höjdargrill, faktiskt den bästa grill jag haft ombord någonsin och jag har haft många, tro mig.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jag har enSon of Hibachi som är en kompakt och snabbtänd grill med en mycket praktisk väska. Väldigt bra kvalite med tjock plåt. Den passar utärkt i mindre båtar o om nån frågar brukar jag säga att det är världens bästa DC-grill ;) Enda nackdelen är att den saknar lock så det är svårt att barbecue-grilla på den. Saknar för närvarande svensk återförsäljare men kan köpas från andra EU länder för cirka 75 Eurp plus frakt.

http://www.sonofhibachionline.com/

post-26269-1394236501,7124_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hejs

Jag kör Weber Go-Anywhere som huvud grill sedan har jag en Vertikalgrill som är helt och och en liten primus för att i huvudsak koka potäter m.m.  

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jag har sedan i våras en Weber Go-Anywhere. Glad

Klart den bästa grill jag haft i båten.

Synd att den var så dyr.
Ännu mer synd att jag köpt diverse billiga grillar som kaserats en efter en till ett klart högre belopp än vad denna Weber kostade. Gråter

Share this post


Link to post
Share on other sites

Biltemas rostfria... Så billig att man kan få en ny fräsh varannan säsong!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jaha, så kom det här jä... Biltema upp igenFlört....har en själv en liten Weber som absolut inte är fyra gånger bättre än BT grillen, men den kostar 4 gånger mer....och har hälften så stor grillplats vilket betyder att man borde ha 2 Weber och då blir det ca: 8 gånger dyrare än BT grillen och tar 2 gånger så stor platsSkrattande 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Billigaste grillen köpt på OK för tre år sen. Går iland på lämplig klippa och tänder upp och tar en filosofisk whisky under grillningen. Dags att köpa ny nästa år p g a rost och annat.

Gillar inte öppen låga ombord utom i gasolspisen.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Japp, håller med majoriteten här. Weber go anywhere. Eller om man skall vara objektivt. Kolgrill med lock räddar alla grillkvällar på klippan. Briketter tycker jag funkar bäst för jämn värme. Tar lite tid innan det är dags att lägga på dock. Brukar fylla halva grillen med kol. När det är dags så bränner jag på yta på köttet, lyfter sedan bitarna till den tomma delen av grillen och låter det gå klart (Man kan lassa bitarna på varandra om det är mycket som grillas). Funkar alltid även om man hunnit bli rödvinsfryntligt i solnedgången...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vi använder också Biltemas rostfria och den funkar perfekt. Bara att sjösätta efter grillningen så kyls den snabbt. Passar perfekt i ankarboxen.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

men hemma har jag faktiskt en weber... Kvaliteten på webern jämfört med rusta/Ö&B/osv. är ju oslagbar! Den ska helt enkelt vara dyrare för den är faktiskt mer gediget byggd!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Weber Q120, med rullvagn. Packas ner i en original bag o ligger i båten hela säsongen. Perfekt på utflykter när barnen blir hungriga o med rullvagn kan man stå o grilla när man väl är på land.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Q-serien är suveräna. Tyvärr valde jag 200 modellen hem och den är för stor för våran båt.

Frugan gillar inte gasolgrill alls utan tycker smaken blir mycket godare med kolgrill.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jag byggde en själv i rostfritt som man kan hänga på relingen och tar iland 3mm plåt så även barnbarns barn kan använda den om 50 år.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Innan hade jag en gammal låda ingen aning var den kom ifrån, skulle gissa på att de va biltema eller dylikt. I våras dog den.... Återvinningscontainern i Skärhamn.

Helgen efter skulle ja ut me polarna och kom på sent att grillen var död. Snabbaste lösningen va att ta min Big Green Egg Mini som normalt står på min balkong. Polarna undra hur f-n ja hade tänkt nu, men när burgarna skulle ätas va de klart nöja med mitt initiativ.

Till nästa säsong vet ja inte hur de blir, Ägget är ju inte helt ultimat att släpa med sig även om grillresultatet är grymt.

Jag grillar, därför finns jag Cool

Share this post


Link to post
Share on other sites

Magma grill som jag fäster och grillar på båten.

Jag tycker det är helt oslagbart att grilla från båten och slippa släpa iland allt. Man är dessutom inte avskilld från resten av familjen ombord när man grillar.

Jag har haft båt i flera länder och Sverige är det klart grilligaste. Jag förstår inte varför grillar som man fäster på båten är mer populära här, men å andra sidan är det tack vara allemansrätten man kan göra det vilket är fantastiskt.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tyvärr kan jag meddela att Biltemas rostfria närmast är ett skämt på västkusten, köpte en sådan eftersom den såg/verkade praktisk. Efter tre veckor hade popnitarna till ena gångjärnet rostat sönder, efter någon månad hade gångjärnen praktiskt taget rostat ihop så att mina nya popnitar gav sig, efter två månader var hela bottendelen täckt av rost, så att tyvärr, rostfri är den definitivt inte, åtminstone inte i Bohuslän. Som grill är den ingen höjdare direkt heller för annat än sådant som ska grillas hett och snabbt, makrill blev kanon, tunnare köttbitar funkar också men BBQ-funktionen är ganska usel på grund av för stort antal lufthål och för att själva grillen och härden är ganska liten

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jag kör med Cylindergrillen. Är liten och lätt att stuva undan, samtidigt som man har stor yta att grilla på eftersom man använder båda halvorna av grillen (med nackdelen att det inte finns något lock). 

Ett tips att få grillen att hålla längre är att lägga aluminiumfolie i botten på grillen, så att kolen inte ligger i kontakt med grillen. Jag kör med det och grillen håller betydligt längre.

post-10017722-1394236637,1462_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aldrig mer engångsgrill....

Kör numera med en liten gasolgrill NoName med knapp/piezotändning. Praktiskt plastfodral har den också som både är väska och ett bord att ställa tallriken med grillobjekten på. Utfällbara ben och en tefal-behandlad stekplatta istället för grillgaller (otroligt smidigt att göra rent). Köpte den av en snubbe som annonserade på Blocket, en entreprenör som hade köpt upp grillar som varit överblivna Bingolottovinster (?) med skadade/uteblivna kartonger.

Grillen är egentligen gjord för vanlig gasoltub, men jag kör på engångsflaskor. Räcker många grillar. Köpte en gasbrännarhistoria med slang och anslutning till engångstub från Biltema och korsade med grillen, och vips fungerade den på engångsflaskor istället för stora standarddito.

Grillar f.ö. aldrig i båten, utan lyfter över grillen i land. Båtgrannar som kämpar med sina engångsgrillar brukar efter ett tag fråga om de får låna min grill när de tröttnat wink.

Edit: Stavfel....Senast ändrad av IngemarE | 07 mars 2011 | 10:21

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jag har en enkel, billig och camping-grill som fungerar utmärkt och som jag haft i massor med år, tyvärr tillverkas den inte längre.

Men jag tänkte förmedla en liten grill-historia som inträffade för något år sedan:

Vi var på segelsemester i den Åländska skärgården och låg i en mindre, nämner inte namnet, gästhamn ett par dagar. På grusplanen vid bryggan stod en Biltema-rostfri-cylindergrill som ingen verkade kännas vid och då tiden kom för vår avfärd tänkte jag att -va f-n, här står en grill som någon båt uppenbarligen har glömt, vi var då ensam gästande båt kvar i hamnen. Jag förbarmade mig över grillen och lastade in den i båten. 

Sedan använde vi den upphittade grillen under resterande semester och kunde konstatera att allt nog inte är rostrfritt på den, det var rätt många grejor som satt lite halvlöst och som var knepiga att skruva fast. Den var rätt svår att göra ren efter grillning. Det blev inte riktigt den värme man kan önska sig. Och den tog tyvärr rätt mycket plats i båtens stuvutrymme. Med andra ord var den inte speciellt bra.

Hösten kom, grillen låg kvar i båten under vintern och då det påföljande år var dags för ny semester blev det även denna gång Åland. Och, utan att egentligen ha planerat det, hamnade vi i samma lilla gästhamn, nästan samma datum, som året innan. Sent på kvällen, när ingen såg, lyfte jag ut Biltema-grillen och ställde sedan tillbaka den på exakt samma ställe där vi lånat den året innan. Som om ingen tid alls passerat sedan den stod där förra gången. Och vem vet -den kanske står kvar där än idag -för vem vill egentligen ha en dålig halvt-rostfri grill!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vi köpte en cylindergrill på Erlandssons brygga för 250:- kr, en lika dan som på Biltema och samma pris. Det kändes bättre att köpa grillen i en båttillbehörsaffär, då kan man med gott samvete klaga efter några år om den rostat, men den har inte rostat i Stockholms skärgård. I övrigt håller jag med om det mesta som skrivits om cylindergrillen, med vissa komentarer och synpunkter:

- Den ger rätt intensiv värme, men det går att åtgärda med rätt mängd och mix av kol och briketter.

- Det är lite svårt att reglera värmen, men bara om man inte använder ena halvan som lock.

- Det är lite meckigt med en massa saker som ska skruvas fast. Men när de väl sitter där så sitter de där.

- Den är lite svårt att göra rent den, men det gör vi ändå inte (annat än grillgallren). Utsidan blir inte smutsig.

- Den tar mycket plats, jo kanske men inte jämfört med den grillyta man få med sig. Funkar att grilla till åtta personer om man använder båda halvorna som grill (inget lock finns då).

- Den går inte att hänga upp på båten, men vi gillar att gå i land och ta en gemensam drink på klipporna runt grillen innan vi går ombord och äter.

Cylindergrillen är deffinitivt sommarens favoritleksak.

Mackey

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. Du behöver som gäst även vara medveten om våra Terms of Use och GDPR policy Privacy Policy