Gå till innehåll
tisdag 19 mars 2024

Anders_St

Silvermedlem
  • Innehålls Antal

    3 725
  • Gick med

  • Besökte senast

Anseende bland gemenskapen

74 Expert

Om Anders_St

  • Placering
    Hedersmedlem

Senaste Profilbesöken

Blocket med senaste besökare är inaktiverat och visas inte för andra besökare.

  1. Jag har gett upp vanlig TV i båten. Får aldrig bra mottagning när man ligger i skyddade lägen. :-( Däremot så har jag alltid perfekt 4G täckning på mobilen i Stockholms skärgård. Så det blir streamad TV SVTplay!! Så kan man dessutom se nyheterna när man har tid och slipper passa sändningstider.
  2. En tröst kan ju vara att stora "100% totalfel" oftast har en väldefinierad orsak som går att hitta med lite metodisk felsökning och grunnande, Det finns värre fel, t ex "då och då" fel som kommer och går, och som man kan leta sig gråhårig efter.
  3. Att ta bort all färg och lägga på epoxi är ju en investering. När jag gjorde det hittades ett antal olagade "parkeringsskador" in till glasfibern som bara hade mjuk bottenfärg över sig. Då vet man att botten är helt tät. Jag ligger i Mälaren och har bara ren epoxi. Fungerar bra. Var det inte Mackey som ligger i saltsjön som hade provat utan bottenfärg och inte rekommenderade det? Jag funderade på hård kopparfärg, men det blev inte av innan sjösättning och nu kör jag utan. Sparar 1-.2 helgers jobb och 1500-2000 kr i färg per säsong.
  4. Skaffa en voltmeter och kolla runt att du får 12V där det ska vara när du vrider på nyckeln. Biltemas billigaste duger gott för felsökning i båt. http://www.biltema.se/sv/Verktyg/Matverktyg/Matinstrument/Digital-multimeter-2000018521/ Men passa dig när du har 12V påkopplat i systemet. Det är som sagt bra tryck i 12V batterier. Ingen klocka med stålarmband eller ringar på händerna.
  5. Inget speciellt för just Wellcraft, Men min gissning är elfel. Båtar är ingen snäll miljö för el, fukt kryper in, vibrationer knäcker kablar och anslutningar. (Just fixat en "trasig" pump i min båt där orsaken var en flatstiftkontakt som gått av. Troligen efter många års vibrationer.) Om allt dör samtidigt luktar det att en jord(minus)kabel har gått av eller släppt från anslutning. Den är ju gemensam för alla funktioner. Mina råd: 1) Stäng av 12V med huvudbrytaren! Innan du petar i systemet. Det är kraft i 12V blybatterier. 2) Skruva loss paneler kika efter lösa kablar. peta försiktigt på misstänkta saker.
  6. Som Faderullan sa. Leverantören av båten och motorn vill slippa diskussioner med arg båtägare med brunnen likriktare som "absolut inte rört huvudbrytaren när motorn varit igång, jag svär."
  7. Mina 2 öre (öre? Jag är gammal, ok?) i debatten: 1) Batterier tappar i kapacitet från de är nya, varje säsong håller de kortare tid efter laddning. 2) Batterier tar inte "slut". Det är varje individ som avgör när smärtan i plånboken är mindre än irritationen över att batteriet tar slut för fort. Olika för olika indivier.
  8. Jag mailade mitt försäkringsbolag, Svenska Sjö: Vi har inget generellt undantag som skulle innebära att vi inte ersätter skador på båtar som inte är CE märkta. Gäller det partiella skador t.ex. reparation av en grundstötning så har märkning av båten ingen betydelse. Om det skulle vara så illa att det blir en totalförlust av båten så kan CE märkningen påverka värderingen av båten i förhållande till båtens försäkringsbelopp. Har man tagit hänsyn till att båten inte är CE märkt när man försäkrade den, dvs. den har försäkrats till ett lägre värde än om den vore CE märkt så ska inte värderingen vid skadetillfället vara ett problem och försäkringsbeloppet betalas ut. Skulle skadan enbart ha uppkommit som en följd av att båten inte uppfyller kraven enligt CE märkningen och så kan ersättningen minskas eller helt utebli beroende på sambandet mellan skadan och avsaknad av CE märkning. Det baseras då på aktsamhetskrav i våra villkor (och de flesta andra båtförsäkringarna på marknaden) dvs. att båten ska uppfylla föreskrift, lag eller myndighetskrav och där CE certifieringen är en sådan. Det kanske är viktigt i det här sammanhanget att bena ut vilka båtar som enligt lag skall vara CE märkta: Det gäller båtar som tillverkats efter 16/6 1998 eller importerats efter det datumet. Det finns mer information om det här hos Transportstyrelsen. Med vänlig hälsning, SVENSKA SJÖ AB Jacob Enestad Skadechef
  9. Tycker också det ser ut som vad jag ser efter en säsong på min magnetpinne.
  10. Det där med passande båtnamn...
  11. Stavsnäs skulle vara mitt tips. Vatten på öar behöver dels innevånarna själva, dels är åtminstone jag osäker på bakteriehalten från brunnar och lagra länge i min vattentank.
  12. För min del lite för långt att åka bara... :-P
  13. Alltså. Det absolut viktigaste är sjökort (båtsportkort)!! Och att hålla reda på exakt var man är. Annars är det en kort tidsfråga innan ni går på nåt. Stockholms skärgård är lite hopplös ur den synvinkeln. Viktigare än t ex öskar i båten. Skaffa också denna förträffliga guidebok som också innehåller roande anekdoter om ställen att besöka: http://www.erlandsonsbrygga.se/Hemsida/Sjokort_Bocker_Kikare/Bocker/ARHOLMA-LANDSORT?id=70924 Som överkurs och för att smyga in på krångliga ställen där det vanliga kortet bara visar blått finns specialkort från Hydrographica. Köp för de ställen ni vill besöka: http://www.erlandsonsbrygga.se/Hemsida/Sjokort_Bocker_Kikare/Hydrographica/Hydrographica_Sjokort Och kolla basic i båten. Läckage, att spisen och ev kyl funkar. Att det regnar in i ruffen märker ni senare och får fixa. Glöm inte verktyg, silvertejp opch en liten pressening. (Nej jag skämtar inte). Utan kyl blir det bunkring ofta men fördelen med Stockholms skärgård är att det finns en massa affärer i den! Kylboxar av typen http://www.biltema.se/sv/Fritid/Friluftsliv-och-camping/Kyl--och-varmeforvaring/Kyl-varmebox-XL-2000034875/ skall undvikas. Blir inte riktigt kalla och drar en helvetisk mängd ström. Skippa den eller satsa pengar på en riktig kyl av typ: http://www.erlandsonsbrygga.se/Hemsida/Sommarkampanj/KYLSKAP_49L_ASU_CRUISE?id=08986 Telefontäckning åtminstone för Telia är förträfflig. Har inte hittat nåt ställe där jag inte har full 4G täckning.
  14. Detta är ju ett val man får göra. Snipa; går rakt i deplacementfart men inte foirtare än så. Räcker med mindre motor och drar inte så mycket soppa, Planande: vinglar som en berusad flodhäst i deplacementfart, går spikrakt i planing, i farter däremellan river den upp halva havet och drar 3-4 gånger mer bränsle än både planande och deplacementfart. Att planande båtar vinglar i långsamma farter har att göra med den avhuggna aktern. Kölvattnet slår som en flagga och drar båten åt olika håll lite slumpmässigt. Det har inte med drev/rak axel att göra. Och nej, dual-prop har ingen betydelse. Jag har DP-290 på min Saltö 31 och den vinglar glatt vidare på sin färd. Jag gillar min båt, man lär sig att kompensera för vinglandet och jag åker mest i mina 7-8 knop. Men har möjlighet att dra på 18-20 knop när behöv föreligger. Åka ifrån åska och dåligt väder eller för att hinna fram innan systemet stänger... Det finns ingen båt som fungerar bra i alla hastigheter. Som sagt så kör jag min Saltö 31 (9,5mx3,2m 4 ton) i 6-8 knop normalt. Har jag mera bråttom är nästa steg planing i 18-20 knop. Farter däremellan undviker jag, nosen står rakt upp och jag river upp världens svall. Undantag; om det kommer vattenskoteråkare så händer det att jag kör så med flit, de gillar att kunna hoppa på mina aktersvall. :-)
  15. http://www.stockholmshamnar.se/storningsinformation/liljeholmsbron-gar-ej-att-oppna/
×
×
  • Skapa nytt...