Gå till innehåll
måndag 29 april 2024
Fredric_sthlm

Översocialt beteende eller nybörjares osäkerhet?!

Rekommendera Poster

Jämförelsen med parkeringen var inte slående, den var bara urbota dum... Ställer min Cayenne på familjeparkeringen så att det finns gott om plats...

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser


Se istället till liknelsen över vad det är du försöker ta upp... det fanns en plats som han såg och ville ha ledig, han tog den. Det fanns platser bredvid -lika lediga de... där ställde sig andra... jag ser iaf en klar tydan till samma problem som du upplever... fast Groucho beskrev det på land isället, men där verkar det vara accepterat att folk ställer sig bredvid...

 

Se det så här då: om du parkerar din bil i skogebn, på en skön rastplats... du och din familj slår upp campingbord mm och sätter er och fikar.  Det kommer en eller två bilar till och ställer sig bredvid er bil, blir du lika irriterad då...? Över att andra folk också vill njuta av naturen...

 

Du måste också tänka på att just de som kommer och lägger sin båt bredvid er -20 meter ifrån är inte särskilt nära- de kanske inte heller vill ha något socialt umgänge med er... de kanske också hatar att det ligger andra folk på just den platsen de vill åt... men de väljer att lägga sig där de tycker är en bra plats för att just där är det bäst att bada, ligga och sola mm... det går bara inte att bli grinig över en så´ n sak... det är bara att acceptera läget... de vill ju inte heller socialisera sig med just er...! 

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag anser inte att en rastplats är att jämföra med en naturhamn med alternativa förtöjningsmöjligheter. En rastplats med parkeringssplats, samt bord och bajamajor är snarare att jämföra med en gästhamn á la Utö eller Sandhamn. Vill jag åka dit finner jag mig väl i trängseln och tro mig, jag trivs ibland med det jag med...

 

Är medveten om att man har rätt att lägga sig varsomhelst men dom flesta gångerna detta händer känns det i alla fall som att man gör det av osäkerhet att gå in på ett för tillfället obesökt ställe och det anser jag är påträngande, thats it!

 

Ja vi har blandade åsikter om detta och det känns inte som att jag kommer vidare eller lyckas upplysa er som kör följa john på sjön. Ni är enligt mig en pest som saboterar en för mig välbehövlig och efterlängtad semester med min familj. Jag ser nu att ni inte bryr er eller ens förstår av denna debatt att analysera att ni är ett irriterande släkte som tränger er på och proppsar för er allemansrätt.

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag tror detta beror på stockholmarnas rädsla att få lappsjuka. 2mo5pow.gif

 

 

Fenomenet förekommer inte i min skärgård. Här lägger man sig, i möjligaste mån, utom syn- och hör-håll från varandra. bliss.gif

 

 

 

 

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag är Göteborgare... huserar dels i Göteborgs södra skärgård dels i Norra Bohuslän kring Gullmar´ n, Brofjorden, Åbyfjorden och vidare uppåt mot Grebbestad och ovan... och där är vi inte rädda för att ha folk bredvid oss...

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Klart att man har rätt att ligga varsom helst. Man kan ju inte se en hel ö som upptagen bara för att det ligger en båt där. Men om det ligger EN båt där så behöver man ju inte åka in och lägga sig precis bredvid? Man kan gott lämna ett privacy-område på iaf 10-20 meter? Förutsatt att det inte är omöjligt pga grund. Men då kan man kanske fråga om det är ok att man lägger sig bredvid?

Ligger det redan 3-4 båtar på ön så är det väl bara att åka dit dock, då är ju ensamheten redan borta.

Men sen så är faktiskt inte dagen förstörd för att det kommer fler båtgrannar till ön, man kan väl flytta sin solstol till andra sidan klippan isf. Det är fortfarande öde jämfört med att vara vid havet på fastlandet dit folk kan ta bilen/bussen.

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

hela problemet grundar sig väl kanske på brist i hänsyn, samma som saknas av dem som älskar köra vattenskotter mitt på badplatser, naturhamnar med mer, timme ut och timme in. hamnar man på ett trångt ställe där det redan ligger någon kan man ju gå upp och säga hej, är det ok om vi  ligger jämsides osv osv, då blir ingen irriterad, men dagens mentalitet är mer som en 5årings julönskningar, ge mig ge mig ge mig, eller jag skall för jag får och jag skiter i vad alla andra tänker. visa hänsyn så får du hänsyn (oftast)

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Att ligga bredvid någon med fendrar ute, det gör man bara med sådana som man känner. I övrigt så undrar man ju lite om hur folkskygga en del är här inne på forumet. Att känna sig trångbodd bara för att en till båt kom in i viken, det är nästan skäl nog för terapisamtal eller liknande. Så länge ingen förtöjer utan tillåtelse jämsides så kan det knappast störa så värst mycket med lite sällskap, eller? Sedan är det det där med party på båten..... Dålig stil av dem. Så pass mycket plats finns det i skärgården (iaf här på baksidan) så att man inte behöver poppa i grannens sittbrunn.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Förövrigt är ju den här tråden över ett år gammal..... ;)

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Kan man inte bara respektera att alla inte är ute i skärgården för att umgås med andra utan faktiskt söker lugn och ro?

Jag vill inte ha nån okänd på 10 meters håll om jag trott att jag skulle få kliva på lite under kvällen/natten... Jag tycker man kan visa så mycket hänsyn att om man ser en båt ligga i en vik nånstans, så kan man i alla fall slå en runda och kolla om inte du också kan få en egen vik?

Ni som inte begriper detta är själva problemet. Jag förväntar mig inte att ni ska förstå heller, men det är inte allemansrätt på att vara obstinat, påträngande, korkad eller hänsynslös. Jag är heller inte den som bara smyger iväg och accepterar förlusten utan vill du ligga där jag hittat ro får du stå ut med en uppläxning av guds nåde.

Sen finns det ju traditionella öar och vikar där man lägger sig just för att man vet att andra hittar dit och då har man sökt samkväm.

Har ni inte tänkt på det, va?



Senast ändrad av JariF1 | 30 november 2008 | 08:14



Senast ändrad av JariF1 | 30 november 2008 | 08:15

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Är det kul att vara ute i skärgården med den målsättningen att alltid ha en egen vik?

Att vara beredd på att skälla ut nån och göra bort sig inför sina medmänniskor måste vara en pina.

Väldigt mycket ego att inte kunna dela med sig av en del av skärgården som du alls inte har större rätt till än andra. Varför inte hjäpa till med tilläggningen och etablera lite grannsämja istället. Betydligt lugnare för humöret än varianten med utskällning.

Vad händer efter utskällningen. Då kan du väl inte visa dig i och kring båten längre. Kryper du ner och gömmer dig i en koj eller drar du iväg till en egen vik. Hur ofta upprepar du det. Blir du kanske tvungen att lägga dig intill en annan båt och riskera utskällning efter noter?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag har nog aldrig blivit så häpen över att läsa ett inlägg som jag blev när jag läste ditt.  Vilket synsätt!  Själv har jag mina favoritklippor i skärgården som oftast inte är upptagna.  Skulle de ändå vara det så lägger jag till där ändå men håller mig på min egen kant om inte de andra tydligt visar att de är intresserade av sällskap.  Hur många trevliga människor har man inte mött på det viset?  Skulle jag ligga ensam i en vik och någon annan söker hamn så brukar jag tydligt visa att här kan du gå in.  Har man bara så mycket som ett uns av människokännedom så inser man rätt snabbt om de vill vara för sig själva eller inte.  Många naturhamnar har inte så många bra tilläggningsplatser, därför ligger båtarna tätt ihop, men sedan sprider sig ofta människorna till olika delar av ön.  Det enda som kan irritera är väl ungar i en motorförsedd jolle som åker fram och tillbaka en hel dag.  Din uskällningsteknik skulle absolut inte bita på mig.  Kan du inte berätta vilka naturhamnar du brukar besöka?  Jag lovar att jag tar med mig halva MG och vi lägger oss på fenderavstånd. 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

När vi är ute så lägger sig oftast båtarna på rad även fast det finns andra platser, antar att dom flesta båtmänniskor är väldigt sociala. Jag är iallafall det och börjar oftast prata med grannen. sen vet jag gånger man helst vill vara ensam, typ när barnen sover, hehe.

Men även när man intagit något berg för att äta så kommer folk och klampar mitt i maten.

men jag tror att man får ta det speciellt när man använder större båt.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Men jösses, stanna hemma istället. Menar du verkligen allvar med nedan citat?

vill du ligga där jag hittat ro får du stå ut med en uppläxning av guds nåde

Måste vara jobbigt att vara du.....

Mvh Martin

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Oj oj oj, ja lite får man kanske tåla men inte vad som helst.. Det finns dom som helt saknar hyffs och respekt för andras grejer. Det finns inget så retligt som när man har ankrat upp i en vik och njuter av en kall öl i solen och funderar i långa drag på att spendera natten i den skyddade viken för att kanske nästa dag fiska lite på hemvägen. Men då kommer fridstörare nr 1 han som saknar hyffs, respekt och manövreringskunskaper. Joda fullgas rakt in i sidan på min båt så d smäller, inga fendrar inga lugna puckar här inte och bra mycket större båt hade han oxå. Sedan så blir man utkäld efter noter om varför man har tagit hans vik för han har minsan varit här i 40 år och har så att säga tagit viken i besittning.

Jag kan intyga att resonera med sånt folk tär på allt vad krafter heter, och man vill inget hellre än att slå fanstyget gul o blå och sänka skiten till botten där han och båtjäveln hör hemma.. Denna attityd tycker jag mej träffa på överallt i dagens samhälle, på parkeringsplatser, vid bryggan i kiosk kön osv.. Nu blev d inget större märke på min båt skadorna sträckte sej till en trasig dekal och ett långt svart märke längs med sidan från gummilisten. Gick att polera bort d mesta och stripesen skulle ju ändå bort men ändå.. Det handlar inte om matriella ting det hanlar om principen man gör inte så. Har man klantat till d så får man faktiskt hjälpa till att städa upp röran oxå. Det är något som alla borde lära sej innan dom lär sig gå.. Tanken slog mej att tänk vilka stackars satar som har den gubben som chef, för chef måste han varit med den truten..

Var ju bara tvungen att lufta 8an lite extra när jag gasade ut ur viken, så man åtminstonne kunde ge igen lite för vara kvar i viken var ju uteslutet sånt otrevligt folk klarar iaf jag mej utan.. Behöver jag ens nämna att båten hade pinne på taket och var en motorseglare i stort format..

Nu har jag hittat en ny favorit vik d är en med massa grynnor och annat skit i viken, vet man inte var dom finns så kan man bli div propellrar och annat fattigare, nåja det är för grunt för båtar med pinne på taket så dom slipper jag. Dock är d ofta många med vattenskoter som tittar förbi, ser jag bara som trevligt då jag själv åker vattenskoter och ibland har den på släp.

 

!!!MVH REXCO!!!

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Ja precis lite får man allt tåla. Framför allt nu när båt antalet det ökat väldigt mycket. Verkar vara en hel del bittra och skygga människor här inne.

Får även hålla med om att det framför allt är seglare som står för dessa händelser. Iaf här på västkusten. Har ett skräckexempel från försommaren.

Tog badbåten ut till en ö. Gott om platser runt omkring mig med tillräckligt djup. Då kommer en seglare in och utan att fråga lägger han sig så att han blir tvungen att kliva i min båt för att komma i land. Helt sjukt! Kan det bli värre? Ignorerar det hela för att slippa bli vansinnig bara av att prata med idioten. Efter ca en kvart kommer han upp till oss och frågar om inte jag kan flytta min båt för hans kompis snart kommer!!! Detta med gott om platser med dubbar runt oss. Seglare!!!!!!

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Vi har 3 barn och brukar alltid försöka hitta en egen vik eller en egen ö (20.000 påstås det väl finnas i Stockholms skärgård) --- dels för att en stor del av poängen för oss är att få det fridfullt och kunna umgås inom familjen utan att behöva ha andras blickar på oss --- dels för att våra 3 ungar brukar hojta / bråka / busa / leka mycket och vi vill inte störa de som söker friden i skärgården...

Håller med om att de som vill umgås och lära känna främmande människor ska göra det i gästhamnar och klassiska naturhamnar (som brukar vara fulla med båtar). Det borde vara bäst för alla, större chans att hitta folk som vill umgås där. 

Letar man lite så hittar man ett eget ställe --- åtminstone med motorbåt, förstås att seglare som saknar motor (inte många?) har det svårare.

OCH på fyra somrar har vi faktiskt aldrig råkat ut för att någon annan lagt sig bredvid oss. Man behöver inte peruker och punkmusik (som någon tipsade om, högre upp i tråden), det räcker med 3 barn...

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Tyvärr har jag inte samma erfarenhet.

Hittar man en fin vik som är helt fri från båtar kl 6 på kvällen så tar det inte många minuter innan det ligger 3-4 andra där också. Sen kan man åka förbi den där viken och konstatera att ibland ligger ingen och ibland ligger 4-5 båtar där.

Kan folk inte tänka själva och leta egna vikar utan måste man söka sig till de som det redan ligger andra i?

Men jag ser det som en god regel att leta egen om viken ifråga inte är en av de som är omskrivna i litteraturen.

Jag tycker en av de stora fördelarna med Stockholms skärgård är att det finns så många fantastiska ställen så man ska kunna vara ensam och sola och bada naken om man så vill utan att andra tränger sig på.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

En fundering: Är det främst de som har stora/dyra båtar som gärna vill lägga sig bredvid någon mindre/billigare båt?

I så fall är det väl klassiskt Livet går ut på att lyckas bättre än andra, så jag vill att det alltid ska synas hur framgångsrik jag är-tänkande.

Motmedlet i så fall är one-up-manship av typen:

--- Trist för dig att du har en XXXX (grannens båt) efter den stora skandalen... Jasså har du inte läst om det i Båtnytt? Oj då, förlåt... Ursäkta... Ledsen... Nej inte ska jag förstöra en så här fin kväll med att berätta om eländet...

eller

--- Vilken årsmodell är det? Aj då... Min kompis Viktor har samma båtmodell, fast ett år äldre. Han är så ledsen och besviken... Jo, i våras upptäckte han att redan fått böldpest... Trist... Tillverkaren har visst erkänt att de haft fel andel härdare i ytterskrovet i flera år.

eller

--- Jag hörde på varvet att XXXX precis beslutat ta in flera årsmodeller för kontroll. Nån balk som kan drabbas av galvanisk korrosion och när plasten runt den spricker så börjar skrovet läcka -- läskigt... Skulle inte våga ge mig ut på några större vattenytor med en så där...

Stephen Potter heter författaren, boken kom 1952, mer om One-up-manship finns på

http://en.wikipedia.org/wiki/One-upmanship

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Hahaha DÄR går gränsen även för mig som är ganska tolerant. Folk får gärna ligga jämsides mig även i en f.ö. tom vik, men när dom börjar kliva i/på min båt utan att fråga o sen har mage att be mig flytta på mig när jag kom först då skulle stora hånskrattet, höga stereovolymen och sura grillkolan åka fram illa kvickt.

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Man behöver inte vara asocial bara för att man inte uppskattar närgångna besökare. Jag träffar nya människor varje dag i mitt arbete, jag håller föredrag och älskar att tala inför stora grupper. Jag är en glad skit som tycker om att träffa nya människor, MEN...:Att komma ut med familjen i skärgården är mitt perfekta sätt att varva ned, att njuta av tystheten, att få vara ifred med min familj som i övrigt inte heller är asociala alls, utan tvärtom har gott om vänner som vi umgås frekvent med hemma. I skärgården vill vi som regel vara ifred och hinna umgås tillsammans, ngt som faktiskt är en lyx eftersom vi arbetar, barnen går på dagis, sportevenemang på helgerna m m..

Skulle jag lägga mig i Finnhamn, Lådna eller Grisselholmens flad så skulle inte ensamheten vara det som drog för där är det alltid fullt, klart jag inte skulle blir förbannad då men om jag ligger på e mindre ö, men en massa säkert lika fina öar runtomkring och det kommer ngn och hoppar iland 10 meter ifrån, då höjer jag på ögonbrynen och undrar i mitt stilla sinne- varför? Undantaget är naturligtvis vid taskiga väderleksutsikter.

Att använda argument om att man är så förbaskat social och hänvisa till allemansrätt ger mig bara en ännu surare smak i munnen.

Nä... upp med drevet och glid in där det är grunt och jävligt och njut av skådespelet när ni osäkra smäller på, för jag är fortfarande övertygad om att det är DET som är anledningen till att det är därför NI/DOM lägger er bredvid.. så det så! Flört

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Som på väg att flytta från västkust till ostkust är det väldigt uppmuntrande att läsa om alla som beskriver hur de ligger i en naturhamn ensamma och sen berättar hur de upplever att andra kommer dit intill också.

I Bohuslän under hela den fina semesterperioden är det rena lyxen att komma till en sån naturhamn och kunna välja mellan ett par olika platser, väl avfendrad mot flocken av de som redan är där. Det är lika vanligt att man i naturhamnen får vända igen, det är FULLT och alla användbara platser är upptagna av flockar med bara fendrar emellan.

Det måste betyda att det är rena drömmen att kajka runt bland Ostkustens naturhamnar, och förhoppningsvis vara vältränad på konsten att ta emot nästa båt så alla blir glada och goa.

Vem älskar en surkart?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Efter 12 års kajkande i Stockholms skärgård och nu snart 30 år i Göteborg har jag fått lite perspektiv på båtåkandet. Under semestertid får man nöta fender överallt. Det kan finnas spiltor som man kan tråckla sig in i men ofta blir det att gå till en betalhamn och kolla om det kan finnas nån plats.

Att man ska kunna ha lyxen med en egen vik hör mer till en svunnen tid då båtantalet var en tusendel av vad det är nu.

Alternativt får man starta tidigt och dra ut till en egen vik och sen ägna tiden åt att fräsa ifrån sig till nytillkomna som hade långsammare båt. Sen ligger man kvar resten av semestern med alltmer rosenrasande över alla medmänniskor som inte förstår att jag vill ha lugn och ro och det blir tvärtom.

Att hänvisa till att det finns hur många öar som helst är att bjuda med armbågen. Alla öar pasar inte att läga sig vid. Vind under natten och vågor från farleder osv gör att de goda hamnarna inte är så många. Att lägga sig vid första bästa ö blir ofta att gå upp i nattsärken och flytta sig och hur kul är det.

Men visst vill väl alla ha en egen vik. Det behöver vi inte tvista om.

Då detta inte längre är möjligt så får man rätta sig efter det eller skaffa annan syssla på semestern.

Jag är inte speciellt social och inte heller nybörjare men inser det omöjliga med egen strand. Inte ens om jag äger stranden har man rätt att mota bort båtåkare eller campare.

Följen av all trängsel har gjort att vi under semestertid drar iväg lite längre bort men att få egen vik är inte stor. Nu är det mer frågan om att få plats i marinor vilket inte alltid är självklart. I t.ex Hunnebostrand i juli blir det att ligga och vänta på att någon ska lämna sin parkeringsplats och sen trycka sig in med fendrar emellan då hålet ofta snabbt går igen så man knappt såg var han gick ut.

Var glad ni Stockholmare att ni kan fendra av vid varandra i vikarna.

Och hjälp till med trossen när det kommer en båt och vill lägga sig.

Det är det som gör det möjligt att uppehålla trivseln. Även om du sitter och käkar med familjen gäller högre prioritet på den artiga gesten att hjälpa till vid tilläggningen. Alla tjänar på det då tilläggningen underlättas betydligt av en iland somn tar trossen. Uppskattas mer ju äldre man blir.

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Du är välkommen över på Ostkusten!Cool

Det ÄR rena drömmen om man jämför (jag vet att jag inte har så stor egen erfarenhet men jag har pratat med en hel del folk från den saltare sidan). Och som svar på den outtalade frågan (?) om det finns öar med läad hamn åt alla på Ostkusten så svarar jag otvetydigt JA! Och om man inte rör sig i de mest välbesökta områdena så finns det plats att alla kan få en lä-vik för sig själva. Jag rör mig ofta runt Nynäshamn och där finns det massor med fina och lediga ställen hela tiden.

Jag tror som flera andra att det beror på osäkerhet att många väljer en hamn som det redan ligger båtar i. Frågan kanske ska resas hur alla ska lära sig var det går att lägga till även om det inte ligger någon annan där just då?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Den här tråden är på sandlådenivå, eller är det så illa med alla båtarFlört.



Senast ändrad av nyfiken11 | 01 december 2008 | 21:51

post-10000874-1394235700,0607_thumb.jpg

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Att hitta lediga naturhamnar norröver från göteborg sett är ju inte svårt, allt beroende vad man anser som naturhamn och vad som man anser vara ledigt eller ej.Skrattande

Jag tycker inte om närgångna människor när jag är ute med båten, oberoende om det gäller fiske, badplats eller natthamn. Vill jag ha grannar så väljer jag en riktig hamn, där tycker jag det är passande med socialt umgänge utanför familjen.Cool

/K

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Det stör mig inte mycket. Jag är ganska så sällskaplig och är det påtagligt tomt i hamnen så gör det inget om någon ligger nära. Det enda som irriterar mig är när jag ligger på svaj och någon dåre (här är det helt säkert okunskap om hur lång kätting som är brukligt) kommer och ankrar inom svajavstånd. Det har hänt att folk släppt ankaret så att de legat och svajat bara någoon meter ifrån... Känns inte bra och är otäckt för nattsömnen.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Det kan inte vara roligt att ha båt när det är så trångt och besvärligt, som en del skribenter beskriver det. Själv blir jag lite upprymd och glad om jag får se en båt till som är ute. Det händer att vi seglar 20NM utan att se en enda båt. Det finns alltid en ledig vik om man vill. Jag tror jag håller platsen hemlig, så att jag inte får det lika trångt. Det är som med egna svamp och hjortronställenFlört

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett konto på maringuiden.se. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Medlem på maringuiden.se? Logga in här.

Logga in nu

×
×
  • Skapa nytt...