Jump to content
Sunday 29 May 2022

forgus31

Guldmedlem
 • Content Count

  7,140
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

137 Expert

About forgus31

 • Rank
  Silvermedlem

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. senaste höstar har jag använt länspumpen för att tömma VVberedaren. när den är tom låter jag tankarna tömma ut det sista. Fördelen är att vattnet hamnar utanför båten samtidigt som VVberedare och tankars vatten. Dock kan lite spillrester samlas på fel ställe. med principen hängslen och livrem blåser man gärna ut de sista dropparna. Det gjorde jag på torpet och framförallt VVberedarna blir lättare av med sitt vatten och kranar fryser inte sönder om de har bara luft där. Kan vara värt att krångla med kompressorn eller blåsmöjligheter. det går nämligen kvickt att känna sig säker. På torpet hade jag tidigare svårt att bli av med vattnet när jag öppnade evakueringsventilen. Rätt ner på golvet så jag satte en ficka av byggplast som släppte ut det genom brädfodringen. Nu blåser vattnet ut i de befintliga kranarna. Smidigt var ordet sa Bill!
 2. Generatorn laddade när jag kollade på batmetern. Lite kvarglömd magnetism drog väl igång strömgenererimgen när varvet ökade.
 3. Nej nån laddning från generatorn blev det inte men vi räknar ju med att få en ny box eller köpa en så det löser sig. Solen löser det nu så ström finns för båten och eljollen. Har monterat elutombordarn på badbryggan och ska se om det går att få den att putta på lite. Kanske nyttig för att vrida båten runt sin mittpunkt, kölen som en bogpropeller i aktern. Dragkraften är 25 kp som man drar i ett rep själv. Borde räcka vid svaga vindar. Vi får testa och se. Värmen ligger kvar men båtarna har åkt hem. Det finns ju inte bara pensionärer.
 4. Vi har seglat en del i Norge. Ingastora skillnader mot hemma. Jag brukar tänka att borta är ju hemma för de som bor där och dom klarar det och man får lära dit man kommer. Hjälp får man alltid om man kostar på sig ett smil och berömmer området människor och deras omgivning båtar och kära ting. Några skillnader är att strandlag saknas och skärgården är belamrad med dyra sommarstaugor. Det blir som i Stockholm skärgård där redan byggda hus står kvar efter strandlagen kom till och de är tillräckligt många för att sura strandägare går ut och försöker skrämma iväg gästande båtar och campare. Fråga om lov kan funka men vi har dåliga erfarenheter av det. Det är ju också bra att lägga till i hamnar, fylla på förråden och gå på byen så hamnbesök blir det så räkna med ett par hundra norska per dygn. Fjordar är pampiga att se vyer från men annars rätt tråkiga och ofta möjlit att ankra i. De flesta är extremt djupa Vi gick t.ex in i Spgnefjorden och tänkte oss en övernattövernattning men det blev bara en kort promenad till byns semestertingeltangel medn båten låg med 100m lina mellan en gruspråm och färjans bryggnock. Det fanns en småbåtshamn men inte plats för gästande båtar eller grunt vatten för vårt ankare. Fjorden är 1000m djup nästan överallt. Vi frågade en norsk seglare vilken fjord som var trevligast att segla i och han genmälde: dom seglar man inte i. Efter Sogneseglingen håller vi med men en fjord är värd några dagar. Tidvattnet var inget vi tänkte på i vår planering och märkte heller inte nåt. Bryggorna flyter med och fixar det även om det är tio meter. På norska kort finns markeringar med vågtecken som betyder att det kan vara farliga vatten men vi har aldrig känt av det på nåt vis. Vi har unvikit att gå nära kusten ifall något skulle hända med motor eller segel. Var inte för nyfiken på läkust i hård vind. Första jamnen efter lindesnes är Farsund. Vi besöker alltid den söta byen även om den numera inte är gratis med frallor och morgontidning. Vi har inte varit upp till Ålesund men strax söder därom. Hårt ombytligt väder gör att man seglar i konvoj runt Stattlandet. För vår del var det för hård vind och vi tröttnade på att vänta. Norge är värd några somrar. Det är också värt att besöka Shetland när man är på norska kusten. Egersund eller Bergen till Lerwick tar bara två dygn. Gott väder är ett måste och en livflotte kanske man bör ha. Fin hamn i Lerwick med flytbryggor utan tidvattenproblem. Fair Isle med 200 innevånare och en massa får är värt en dags segling. Dimma hade vi tre dagar under en par veckor och väl hemma köpte vi en liten enkel radar. Lycka till och grattis till bra semerstermål. Reflektera över pandemisituationen. Den här sommaren bör nog inte Norge besökas. Dom är livrädda för svenskar. Förlåt textmassan. Har svårt att hålla mig kort när det är nåt kul ämne.
 5. Vi har seglat en del i Norge. Ingastora skillnader mot hemma. Jag brukar tänka att borta är ju hemma för de som bor där och dom klarar det och man får lära dit man kommer. Hjälp får man alltid om man kostar på sig ett smil och berömmer området människor och deras omgivning båtar och kära ting. Några skillnader är att strandlag saknas och skärgården är belamrad med dyra sommarstaugor. Det blir som i Stockholm skärgård där redan byggda hus står kvar efter strandlagen kom till och de är tillräckligt många för att sura strandägare går ut och försöker skrämma iväg gästande båtar och campare. Fråga om lov kan funka men vi har dåliga erfarenheter av det. Det är ju också bra att lägga till i hamnar, fylla på förråden och gå på byen så hamnbesök blir det så räkna med ett par hundra norska per dygn. Fjordar är pampiga att se vyer från men annars rätt tråkiga och ofta möjlit att ankra i. De flesta är extremt djupa Vi gick t.ex in i Spgnefjorden och tänkte oss en övernattövernattning men det blev bara en kort promenad till byns semestertingeltangel medn båten låg med 100m lina mellan en gruspråm och färjans bryggnock. Det fanns en småbåtshamn men inte plats för gästande båtar eller grunt vatten för vårt ankare. Fjorden är 1000m djup nästan överallt. Vi frågade en norsk seglare vilken fjord som var trevligast att segla i och han genmälde: dom seglar man inte i. Efter Sogneseglingen håller vi med men en fjord är värd några dagar. Tidvattnet var inget vi tänkte på i vår planering och märkte heller inte nåt. Bryggorna flyter med och fixar det även om det är tio meter. På norska kort finns markeringar med vågtecken som betyder att det kan vara farliga vatten men vi har aldrig känt av det på nåt vis. Vi har unvikit att gå nära kusten ifall något skulle hända med motor eller segel. Var inte för nyfiken på läkust i hård vind. Första jamnen efter lindesnes är Farsund. Vi besöker alltid den söta byen även om den numera inte är gratis med frallor och morgontidning. Vi har inte varit upp till Ålesund men strax söder därom. Hårt ombytligt väder gör att man seglar i konvoj runt Stattlandet. För vår del var det för hård vind och vi tröttnade på att vänta. Norge är värd några somrar. Det är också värt att besöka Shetland när man är på norska kusten. Egersund eller Bergen till Lerwick tar bara två dygn. Gott väder är ett måste och en livflotte kanske man bör ha. Fin hamn i Lerwick med flytbryggor utan tidvattenproblem. Fair Isle med 200 innevånare och en massa får är värt en dags segling. Dimma hade vi tre dagar under en par veckor och väl hemma köpte vi en liten enkel radar. Lycka till och grattis till bra semerstermål. Reflektera över pandemisituationen. Den här sommaren bör nog inte Norge besökas. Dom är livrädda för svenskar. Förlåt textmassan. Har svårt att hålla mig kort när det är nåt kul ämne.
 6. Fortsättningen blev att en medhavd sladd kopplades ihop med röda och rödgula- o h drogs upp till nedgångstrappan. Start till babord ovh stopp på babords sida fungerat klanderfritt hela dagen. En fundering idag. Laddar generatorn? Har 200W solpaneler så energin behövs inte. Ska ä då vara uppmärksam vid morronstarten då husbatterierna är mottagliga för laddning efter en natt med kylenoch batmetern borde indikera laddning. Kan även mäta startbatteriets spänning. Fullt batteri håller en sommar brukar man säga. När generatorn gav upp på gamla motorn ersattes den aldrig då behov saknades men nya motorn får väl en riktig fungerande box så då laddar generatorn igen. Men generator behövs inte när det är ljust ute. Laddar precis jollenatteriet med några amperetimmar efter en sväng i gluppö fina ankringsvik. Tackar alla för goda råd så vi får njuta av förlängda sommaren.
 7. Ja!! Plockade bort hela boxen la den åtsidan och ihop med gula och gulröda så startade motorn Kollar efter tryckströmbrytare i sortimentslådan eller går till affärn. Kul med motor som startar på kommado. Säkrare i nödsituationer. Skit ändå att man inte vågar passa på att gå in i hamn för segel när man har anledning att göra det. Enl. nöden viktigare än lagen Tack alla hjälpsamma. Tillsammans löser vi mycket. Lättare och med ett smil. Tekniska problem är roligare än Yatzy utom när .man .misslyckas. nu hsr vi motor. Hur gör vi med oljetrycket? Tempen. Stektermometer funkar Eller spila varmvatten och se o. Det är kokhett. Nåja det löser sig. Ny motor med olja i tråget pajar inte för att gå in och ut ur hamn. Stort tack från mig och frugan
 8. Nu är vi ute och ligger för ankar i marstrandsfjorden. Både säljaren av motorn Sjöstadens varv och vår lokala VolvoPenta marinservice i björlanda är inställda på att lösa reklamationen "ursprungligt fel" på bästa sätt. VolvoPenta är dock den som bestämmer men vi hoppas det inte blir nåt omöjligt. Motorn går fint framförallt jämn lugn gång. Stoppar manuellt och slår av strömmen till motorn som då startade direkt utan av/på en extra gång.. men sen sket det sig. Vi gick ut från natthamnen norr Koön vid Marstrand Seglade i sydvinden för lunch i Skärhamn men fick fortsätta segla in i hamnen då motorn vägrade starta. Strax innan vi kom fram till bryggorna startade motorn puh. Vår strategi var att ankra så nära som möjligt och ta jollen med lång lina om vinden inte bar. Det hade gått att segla in då e bryggvärd stod och toc tampen .en nu hade ju motorn puttrat igång så det var jättelätt. Men efter lunchen staryade inte motorn så vi ligger lvar inatt Fock nu med öppen motorrhuv för att prova tipset med röda och gulröda kablarna. Dom ska sammanföras för start. Ska då boxen läggas åt sidan oansluten helt? Har skruvat loss den men får inte bort kontaktstyckena. Svaga nypor. Så blir det när man blir äldre får jag höra ideligen om mina tillkortakommanden. Provar tång. Men alltså. Ska boxen helt bort som på en Youtube video jag sett? I kopplade bort stoppsolenoiden och tystade larmet med en 12V 25W lampa som boxen godkände som solenoidersättnimg. Stoppsnöre knuten ovh tejpad på stoppreglaget funkar fint. Snöret räckkte upp till nedgångstrappan och fungerar bra. Kanske vågar oss uppåt kusten om vi kan starta motorn säkert.
 9. forgus31

  Båtjuridik

  Det funkade direkt. Beror det på textens innehåll månntro?
 10. forgus31

  Båtjuridik

  Nu regnar det men det blir nog sol imorgon och då sticker frugan och jag ut.
 11. forgus31

  Båtjuridik

  Förlåt om det verkar dåligt med mina svar. Det var längesen jag skrev på MG och fått mothugg vid inloggning och att posta svar. Får se om jag får flyt i detta igen.
 12. forgus31

  Båtjuridik

  Motorn är över två år i vår båt. Den installerades i maj 2018. Vanlig garanti gäller alltså inte men kan vi påvisa att felet funnits vid köptillfället gäller 3 års reklamationstid. Vi har rundat Lindesnes i 15 m/s men hållt oss på några sjömils avstånd. Det är dock intressant att gå nära ett så spännande ställe men vi hade en 30 år gammal motor och undvek risken. Med den här styrboxen på motorn utan att ha vetat om att man bör ta bort stoppfunktionen från styrboxen kunde olyckan ha varit framme. Kört på klipporna och försvunnit i vågorna och vattenvirvlar. Visst är det värt att veta om såna fel på samma sätt som att bilar återkallas för allt som kan äventyra kundens upplevelse av bilägandet. Klart man känner sig upphöjd som kund när det trillar ner ett sånt brev i lådan. Vår 10 år gamla Mazda som aldrig varit inne på service fick vi två nya krockkuddar inmonterade. Alla kunder hade kontaktats genom uppgifter från fordonsregistret och jag ombads kontakta auktoriserad verkstad. I vårt fall fanns vi redan i Volvo Pentas register och man känner sig förbisedd.
 13. forgus31

  Båtjuridik

  Har tillverkare av båtutrustning inget ansvar att uppmärksamma kunderna om att de löper risk att dö i sitt "fordon"? Vi är registrerade hos Volvo Penta som köpare av motortypen D1-20 med felkonstruerad motorstyrning men har inte hört om att vår motor kan vara livsfarlig. Nu är intresset från Volvo Penta så lågt att det inte ens är förlängd garanti på de felkonstruerade motorboxar. Det kostar på att vara testverksamhet både för tålamod och plånbok. Hade vi fått veta att motorn är så här osäker hade vi inte lämnat bryggan den här sommaren vilket hade undanröjt risken att dö i Coronapandemin eller i egna båten mot klipporna i Lindesnes eller var slumpen väljer våra familjers gravar. Vad säger förresten Volvo Pentas juridiska sektion? Det går bra att kommentera här i tråden som gäst eller varför inte hänga med i bryggsnacket och registrera dig som forummedlem där du får många uppslag och tips ! Vi ska ut några dagar nu om sommaren kommer tillbaka som dom lovat.. Väl mött på sjön och släng ut en minst 3 m lång tamp till den nödställde om nu motorn råkar starta. Jag skriver som Leif GW säger: "jag hatar slumpen"
 14. Tack för bra tips. Nu klarar vi oss med att motorn startar ibland och efter Av/På motorströmbrytaren ganska ofta. Dock behöver man snabbt starta för att komma ur livsfarliga eller knepiga lägen där seglen inte funkar. En reflektion som är värd en separat tråd är: Har tillverkare av båtutrustning inget lagligt ansvar att uppmärksamma kunderna om att de plötsligt kan förolyckas i sitt fordon? Vi är registrerade hos Volvo Penta men har inte hört om att vår motor kan ge de effekterna. Nu är intresset från Volvo Penta så lågt att det inte ens är förlängd garanti på de felkonstruerade motorboxarna. Den tråden kan bli intressant både för vanliga båtägare, producenter, lagstiftare och övriga yrkesfolk inom lagvrängarebranschen. Vad säger förresten Volvo Pentas juridiska sektion? Det går bra att kommentera här i tråden som gäst eller varför inte hänga med i bryggsnacket och registrera dig som forummedlem där du får många uppslag och tips ! Kolla nya trådar. Jag lägger upp en när jag sänt iväg den här så juridiska kommentarer bör koncentreras i den nya tråden. Då ses vi där alltså. Hej så länge. Vi ska ut några dagar nu när sommaren är tillbaka någon tid. Väl mött på sjön och släng ut en tamp till den nödställde Om motorn råkar starta. Jag skriver som Leif GW säger: "jag hatar slumpen"!
 15. Tack för hjälpen. Under dagen har vi sett att kabeln till stoppsolenoiden kan kopplas loss. Då får man stoppa motorn manuellt med stoppreglaget på motorn i motorrummet. Det luriga med felet är att motorn går ner i varv av boxens upprepade stoppförsök och påminner om skit i bränsletanken så vi gjorde tankrengöring grovfilterkoll mm innan vi med öppen motorhuv hörde klickande ljuden från stoppsolenoiden. Klick klick klick så korta att inte stoppa utan bara sänka varvet med stopp efter en stund. Fortsätter imorgon med att stänga av larmsignalen som ljuder. Sen vågar vi oss nog ut. Ser ut att bli godväder!
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. Du behöver som gäst även vara medveten om våra Terms of Use och GDPR policy Privacy Policy