Jump to content
Friday 21 June 2024

seglarfralla

Medlemmar
 • Content Count

  59
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

3 Neutral

About seglarfralla

 • Rank
  Löjtnant

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Ja det är en mätare ifrån Jula där jag slår in batterityp och CCA värden. Har solcell så antagligen är alla batterier 100 % laddade när jag mäter och jag har kopplat ur allihop ur batteribanken och och mätt separat och mätaren informerar att alla batterier är ok.
 2. Köpte nya förbrukningsbatterier 2021 4*105 ah Vetus. Nu verkar det som batterierna inte håller måttet. Efter jag laddat via Landström eller efter kört för motor så dyker batterierna snabbt ner till 12,4 volt. Hur reklamerar man båtbatterier skruvar ut alla fyra och åker tillbaks till butiken eller finns det enklare sätt att testa vilket som är felaktigt? Har redan testat att koppla ur alla och koppla in en batterimätare/laddtestare ifrån Jula men den tyckte att alla batterier var ok.
 3. Någon som bytt köldmedie i slutna kylvattensystemet på en Yanmar 3JH5E och kan ge lite tips om hur ni gjort. Min motor har grönblå vätska och nu säger Yanmar bara röd vätska. Har jag förstått allt rätt får inte gammal och ny typ av vätska blandas och systemet behöver sköljas igenom innan byte. Kan man vänta med byte till höstservice se nivå strax under strecket. Hade varit enkelt om man fick tag på grönblå vätska och kunde fylla på några deciliter innan semestern i stället för ett större ingrepp ...
 4. Hur får man upp en hårt dragen inspektionslucka i en vattentank i plast. Fick upp ena tanken utan problem men den andra vattentanken o aktern på en Oceanis 41 sitter som berget. Försökte slå försiktigt med en bergskil och hammare sidled men den ger sig inte tyvärr ...
 5. Har en Oceanis 41 med en Sparcraft rullstor. Rullstoren kärvar mycket vid in utrullning. Man rullar några varv så fastnar den lite och så håller det på både vid ut och inrullning. Har vanlig dacronsegel utan lattor. Någon som varit med om något liknande?
 6. Har ett ganska stort färskvattensystem med blandare i kök, två toaletter, duschkabin samt dusch på badbryggan. Läste att någon efter att pumpen gått torrt fått ut nästen 20 liter vatten i alla ledningar. Funderar på att köpa en grovdamsugare med blåsfunktion och försöka hitta vvs-kopplingar ifrån dammsugarens 35 m.m ner till en whale snabbkoppling. Någon som gjort något liknande och kan ge lite tips?
 7. Fungerade att fästa en tamp i översta rullen och hissa upp den högst upp i masten.
 8. Har ni något bra tips att få tyst på slammer inifrån masten när man tagit ner alla segel för säsongen. Båten är en Beneteau Oceanis 41 med rulllmast/rullstorsegel. Låter som någon vajer eller liknande väsnas inifrån masten trotts att jag försökt sträcka fallen. //DW
 9. Har en Jabsco eltoalett ifrån 2014 quiet flush som skvätter en massa när man spolar. Någon som vet vad det kan vara för fel?
 10. Det stämmer kommer bara när motorn går. Verkar dock inte vara normalt att det skall läcka så mycket i en motor ifrån 2014.
 11. Har en Beneteau 2014 års modell. Har hållit på att felsöka flera gånger eftersom något läcker sjövatten i motorrummet. Nu har jag hittat det är backventilen som verkar ha något luftningsrör eller liknande på ovansidan som sen går ner i baljan under motorn. Kommer in ca 2-3 deciliter per timme. Är det fel på ventilen eller skall det vara så här. Märket är Ventus och motorn en Yanmar 40 hk ifrån 2014.
 12. Finns det något enkelt sätt att kolla om detta batteri är vanligt eller AGM. Skall byta i båten och den är av märket EAS- Super Calcium Alloy 12 V 115 AH 95900E. Lyckas inte hitta något kring dessa batterier sitter i en Beneteau Oceanis 41 årsmodell 2014 men batterierna skall vara bytta på garantin år 2015.
 13. Har en Yanmar 3JH5e 40hk ifrån 2014 som läcker in sjövatten bara vid gång. Har svampat upp ca 1/2 liter per timme på första turen när jag körde några timmar. När jag sen skulle felsöka i hamn utan att ha motorn i dragläge bara låg still vid bryggan men ökade varvtalet till 2000 läcker det ingenting så det verkar bara läcka i dragläge. Vad skulle det kunna vara har även smakat det är saltvatten som droppar?
 14. Vad kör ni på för marchvarv på Yanmar 3JH5e i en nästan 9 ton tung båt. Min är en Beneteau Oceanis 41 och ungefär hur mycket diesel förbrukar motorn per timme?
 15. Hej, har just köpt en Beneteau Oceanis 41. Pentryt har både ett kylskåp med frysfack i och en separat stor frysbox. Undrar om det går att köra frysboxen på lägre nivå för att ha den som kylfack i stället. Någon som testat eller blir det för kallt?
×
×
 • Create New...