Gå till innehåll
torsdag 28 mars 2024

jimsson

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    99
  • Gick med

  • Besökte senast

Allt postat av jimsson

  1. Jag har en Garmin GFL10 kopplad till befintlig bränslemätare (analog givare/instrument), och två billiga "kina nmea-2k mätare" (svart låda, kommer lite då och då på Tradera/Blocket eller ebay) som enda givaren till vatten och toa-tank. GFL10 tycker jag är lite jobbig för den måste kalibreras, om man har en analog instrument också, och tycker inte den den stämmer. Den två kina mätare kopplar till en 240/180ohm givare fungera toppen, och är enkla att installera. Visar allt på en Garmin GMI20, och via Raspberry + nmea-2k- + SignalK -> WiFi.
  2. Jag köpte "nya" bobiner till mina flytvästar i våras på Jula, när jag skulle byta inser jag att de mer eller mindre redan var för gamla. Dessa har bara tillverknings datum, men rekommendation är byte efter 2 år. Lämna tillbaka och köpte på SeaSea istället, dubbla priset men endast 1 månad gamla.
  3. @Layla, jag har gjort mer eller mindre som du beskriver, fungera bra. Skicka med några bilder av installationen.
  4. Har använt denna ett par år och är mycket nöjd, även använt den mycket de senaste 2 åren när jag jobbat hemma: AeroPress Caffee Maker ... mest för den är enkel att rengöra, gör kaffe direkt i koppen och bara skölja av. Nackdelen är att man kan max gör 2 (eller kanske mer 1.5) koppar.
  5. Har själv AGM som start och Li som förbrukning, och tycker det fungera bra. Victron har ganska mycket bra att läsa om: https://www.victronenergy.com/markets/marine/motor-cruiser#complete-system
  6. Intressant läsning, kan bidra med mitt system för sommaren. Grunden är ett NEMA2000 nät med gps, kompass, bränsle-, vatten-, toa tankgivare och plotter. Till det har jag en raspbarry pi kopplad med NMEA2000 HATen nämnd tidigare. Via USB är solscellsladdaren(Victron MPPT) och VHF(Standard Horizon HX870) kopplad till pi:en, För internet koppling använder jag en Teltonica RUT240. Mjukvaran är signalk och OpenVPN (för sammankoppling med hemma nätet). Hemma kör jag en Prometheus/Grafan för att logga all data. Skickar med en bild på sommarens laddning från mina 2*50w solceller: Till routern är även båtklubbens kameraövervakning kopplad. För navigering har jag en stor fin plotter som var monterad när jag köpte båten, men använder den aldrig, istället köra jag med en vanlig surfplatta, och använder lite olika program opencpn, openseamap, eniro, eller navigerings appen som finns i signalk server på pi:en. Men oftast blir det opencpn (med o-chart kort, eller BSB/kap kort)
  7. Har en 717S och har bytt "glaset" på toa ventilen, bara en rund plexiskiva, finns även de som bytt till en mindre ventil från Vetus. Har även monterat däckstömning, ingen större jobb, beroende var tanken sitter. Det kan vara lite jobbigare är handfatet på toan, det är en hel plast bit, så nog lättast att lägga en ny skiva och köpa ett separat handfat, från någon båttillbehörs affär.
  8. Använde också pressokanna några år, och det blir gott kaffe, men tycker den är jobbig att rengöra. När jag började jobba hemma förra året köpte jag en AeroPress som jag har i båten på sommaren, den ger gott kaffe, enkel att rengöra, men lite svårt om man vill ha mycket kaffe (1-2 koppar går bra).
  9. Snyggt schema. Jag har kört AGM (start,bog,ankare) + lifepo (... övrigt) under ett år. Det ända jag skulle ändra/kommentera är "skilerelä", det jag har läst, bör man inte koppla direkt mot generator (eller annan strömkälla som inte har ström begränsning), för den kan bränna källan/generatorn. Personligen har jag en manuellt relä mellan start och förbrukning, som alltid är öppen. Vill man ha koppling mellan så finns typ Victron Orion (smart) eller Buck-Boost Victron har bra info: Victron Marine
  10. Kanske ingen hjälp med att få den att suga bättre, men nog viktigt att få ut så mycket luft som möjligt, är det vatten hela vägen kan man nog suga ganska bra. Men så här gör jag och det fungera bra; Har köpt en trekantig spann och monterat en 38mm (samma mått som vatten pumpen) genomföring, sedan spolar jag bara med en vattenslang i spannen som pumpen suger ifrån. Jag har möjlighet att sätta spannen i samma höjd som pumpen. Kör en stund med vanligt vatten, sedan häller jag i glykol de sista 20 literna. Motorn pumpar ganska mycket vatten, ibland har jag problem med att vattenslangen inte kan ge tillräckligt med vatten, så jag får stanna motor och fylla upp spannen igen.
  11. Jag byggde egen LiFePo4 batteri i våras, mer för det var kul än jag behövde. Hade tidigare 2*180ah type 2*60kg, och vill komma ner lite i vikt också. Så det blir ett nytt Optima batteri för start och ett 150ah LiFePo4 batteri för förbrukning, vilken blev ca 25+20kg. Beställt 4 celler 150ah och en BMS från Kina, mins inte pris men ca 5000kr, köpte sedan en batterilåda på Biltema för montering, inte lika snyggt som att köpa färdiga. Men blev mycket surfande så jag har lärt mig mycket om batteri och hur BMS fungera, ångra lite att jag inte köpte en blåtands BMS, så man kan se varje cell. Tyvärr testade jag inte kapaciteten innan jag montera i båten, under sommaren tycke jag det var lite klent, inte riktigt 150ah. Så jag plocka ut batteri och provkörde hemma, då visa det sig att en av cellerna tappade fortare spänning än de andra 3, så efter massa mail med "Kina" så kunde jag köpa en ny cell för 500kr, för att det var fel på det som var skickad var helt omöjligt :) Efter lite mätning med 1 cell som droppar lite fortare ligger batteriet på ca 120ah. Fick den nya cellen i höstas så den ska bytas under vintern. Laddning är ju ett problem så vad jag gör är att alltid skilja på start och förbrukning och låter start ladda från motor och förbrukning endast ladda från solceller (2*50w) och det fungera utan problem. Är aldrig ute någon längre tid i sträck.
  12. Hej Nej, men jag köpte biltemas usb kamera och sedan kopplar jag den till surfplattan (eller bärbar dator). Har inte använt den så mycket, två gånger för att hitta var en elkabel kom ifrån, och en gång när jag tappade ner en skruv i ett hål. Fungera ganska okey. Clasohlson kameran ser mycket mera tålig ut än min lösning som man får vara lite försiktig med, inget man bara slänger ner i verktygslådan, och på bilden ser sladden kort ut.
  13. Håller med, valde samma stil när jag gjorde om förra vintern, men mina lyser blå. Texten under lyser när de är "på" och man kan tända alla symboler på kvällen för att se vad som är vad. Dvs. det är kina-carling knappar med två lysdioder i och etsade covers. Jag tänkte också flera USB först, men montera bara en kombinerad volt och 2-USB, sedan installera jag flera cigarettuttag istället, USB volt/amp tror jag kommer att ändras med åren så de blir nog gamla fort. Bättre att köra USB-pluggar till cigarettuttag istället, 12volt kommer vara 12v ganska länge
  14. Tänkte installera lithium till förbrukningsbatteri till våren och AGM för start, och tanken är så här: Jag har manuellt skiljerelä mellan startbatteri och förbrukning, och solcellerna laddar idag direkt mot förbrukning. Jag är mest en weekend åkare, så min tanken är att motor laddar bara startbatteri och solcellern (men en MPPT för lifepo4) laddar bara förbrukningen (lithium). Dvs skiljereläet är alltid frånkopplat. Även om jag skulle tömma batteri under helgen, så några soliga vardagar skulle ladda upp dem igen, eller så kopplar jag in 220v laddaren. Självklart får man vara lite försiktig att koppla ihop dem om lithium är tomma, kommer troligen att tömma start batteriet, även om motorn är igång. Start batteri, ca 70ah, och lithium 150ah
  15. Hej Jag ska göra om mina stolar i båten och tänkte göra dem till flip-up/stå-up och undra om någon vet var man kan köpa bara gångjärnen som används till denna typ av stol? Flipper 717s soffa är lite special, man vänder den och sitter på ryggstödet när man sitter vid bordet, så det blir svårt att köpa någon färdig soffa. Såg att Aquador 28HT har mer eller mindre exakt en soffa som jag tänkt sy. Har hittat en som säljer på ebay i USA, men det blir ganska dyr frakt, men hittar jag ingen annan så blir det där, har även mailat runt lite till båtaffärer och "båt inredning" affärer. Tycker inte det är något special med dessa gångjärn så det bör finnas till något annat. Någon som har några liggande, eller någon ide om vad som kan användas. /Jim
  16. Använder den slagmejsel, men utan att slå, men största spårbitsen var för liten för mitt dreg (DP-G). Köpte en lös spårhylsa. Typ: https://drevdelar.se/bits-oljeplugg-2-0x14-mm-aq280-290-sp-dp-dpx Inga problem att skruva ut nu.
  17. Har själv en Flipper 717s, tycker den passar ditt önskemål, även om 717c kanske känns lite större. Modellen har några år på nacken men tycker den är ganska okey, även om man kanske har försökt tycka in lite för mycket på 7 m. Det är en lagom kompromiss mellan bo- och dagsbåt, dvs. den gör 25 knop utan att dra för mycket bränsle, och man har toa, kök, och sovplater.
  18. Har kört både raster/bitmap (KAP/BSB) kort och vektor (o-chart) i OpenCPN för Andorid. Kan bara säga att vektor korten är mycket bra, jag gillar inte rasterkorten (blir kontigt om man zoomar eller inte har norr uppåt). Nackdelen är att o-chart köper man hela Sverige för ganska många hundralappar, men raster kort kan man köpa styckvis. Sedan kan man ladda ner "o-riktiga" sjökort från http://openseamap.org gratis.
  19. Hej Inget slår nog en "riktig" gps i solljus. Jag har en Garmin gpsmap 4012 i båten, men den är stor och tung att plocka upp-och-ner-och-hem, så nu tar jag nästan alltid bara plattan (en Samsung A 10.1). Den sitter inne i en motorbåt så jag har inga större problem med direkt solljus, men i direkt solljus hade den nog inte fungerat så bra. Här är en bild som jämförelse mellan en platta och en "riktigt" gps (som är ganska gammal, så jag kan tänka mig att nya är ännu bättre). /Jim
  20. Jag har installerat o-chart i opencpn för Andorid. Minns inte riktigt vilken fel jag fick, men misslyckades första gången, men försökte igen och då fungerade det. Kan förövrigt rekommendera dessa vektor kort. /jim
  21. Hej Tänkte tipsa om hur jag kör igenom motorn inför vintern, efter att olja och filter är bytt. Jag har köpt en trekantig hink, där jag monterat en bordsgenomföring i botten, som jag kopplar direkt på sjövatten pumpen: Fyller hinken med färskvatten Starta motorn Fortsätter fylla på med färskvatten Motorn suger mer vatten än trädgårdsslangen kan ge, så när hinken nästan är slut... ... så har jag två dunkar med glykolblandning redo så hinken blir full med glykolblandning när hinken är slut igen så stannar jag motorn. Ta bort impeller och stoppar i en plastpåse, för återmontering näst år, eller som reserv. Trycker in nytt fett i fettnippel på drevet Ev. övriga, bränsle och luft, filter byts till våren Klart
  22. Om de fungera som den ska när du ligger stilla, dvs. från ca -6 till + "mycket", men visar fel när du kör, låter det inte som givaren. På mitt drev, DP-G, så sitter givaren klämd med en skruv, kanske den är lös och vibrerar när du kör.
  23. Självklart ska man vara försiktig, när man köper saker. Men måste själv erkänna att jag köper lite saker ibland som jag kanske inte riktigt behöver för att se om det är något att ha. I bland lekar jag några veckor och inser att det inte kommer att användas och då är det bättre att sälja till ett bra pris istället för att det bara blir liggande i någon låda. På tal om det så har jag en NMEA 0183/2000 Wifi Router om någon är intresserad, inköpt för någon månad sedan och testad lite. Otroligt rolig "leksak", men har insett att den nog inte kommer i båten på ett tag.
  24. Den jag har i båten, gömd, har inbyggt batteri. Batteriet är ganska stort, räcker minst 1 månad. Laddas med USB, så jag laddar den lite då och då, får även SMS när batteriet är lågt. Ganska stor, ca 200x50x50, och tyng, så troligen lite för stor att ha i en utombordare.
  25. Hej Så här tänkte jag för ett tag sedan när jag sålde/köpte båt, i alla fall för halv gamla båtar: Båt förlora 1/30 av sitt värde varje år Motor förlora 1/20 av sitt värde varje år Exempel pris på den båt jag sålde en 15 gammal styrpulpet med 5 år gammal motor: Ny båt ca: 100kkr blir alltså: 50kkr Ny motor ca 100kkr blir alltså 75kkr Fick förvisso "bara" 100kkr för båt och motor, men nästan rätt
×
×
  • Skapa nytt...