Jump to content
Thursday 25 July 2024

Gundj

Medlemmar
 • Content Count

  684
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  6

Gundj last won the day on February 26 2019

Gundj had the most liked content!

Community Reputation

207 Expert

About Gundj

 • Rank
  Flottiljamiral

Profile Information

 • Location
  Linköping - Ronneby
 • Interests
  Hus, hund, häst, bil, MC, båt, stuga i varierande prioritet.

Recent Profile Visitors

3,009 profile views
 1. Jag skulle inte kunna titta på en finsk bankväxel och säga att den är äkta och inlösbar i Sverige. Troligen skulle jag stå med en snygg photoshoputskrift i näven och bli utskrattad på banken. Jag skulle inte acceptera en svensk heller av samma skäl som ovan. Men står jag och köparen på min bank och de godtar växeln så duger det.
 2. En vanlig banköverföring kan backas efter den har genomförts. Den kan backas ända tills bankernas samkörning görs och det sker vardagar 1 gång om dagen i normalfallet. Jag fick tjafsa länge med min bank innan de erkände att så är fallet, jag t o m genomförde en backning för att förvissa mig om att jag hade rätt. Swish går inte att backa, men hjälper inte i detta fallet.
 3. Jag använde oftast Casco Marin och Teknik Fog och Lim men det är vist en utgången produkt. Men något motsvarande borde ju finnas, så kan du fästa upp flexslang eller kabelkanaler.
 4. Under vattenlinjen blir det bara vanlig bottenfärg. Det är däck och rutram och skrovsida ovan vatten som ska få en uppsnyggning. Båten har ett begränsat värde både sett ur ekonomisk och användarsynvinkel så jag lägger inga stora pengar på den. Den ska få en liten fyrtaktare eller ev elmotor, resten blir snikarbeten. Nuvarande 35hk är ungefär dubbelt så stark som jag och skrovet behöver.
 5. Det är ju en ständig utveckling av allt inklusive färger. Min gamla orange Askeladden behöver få en snyggare färg än solblekt ljusorange. Jag tänker mig en röd eller blå nyans både utanpå och invändigt, och så ny fin vit färg på det som redan är vitt idag. Tänkt alternativ är Alkydfärg med Alkydprimer först. Eller tvåkomponentfärg typ Polyuretanlack. Alkydfärg finns på Biltema i rött och blått men 2-komponenten verkar bara vara vit och grå. Andra prisvärda alternativ? Jag kommer att bli tvungen att stryka på med pensel bitvis, funkar det hyfsat ?
 6. Detta är nu mitt favoritverktyg för oljefilter. Kräver att man kommer åt såklart men inget filterbyte har misslyckats med denna. https://www.mekonomen.se/oljefilteravdragare-carwise-12710997
 7. Om du köper en panel med angiven effekt på 25 watt så kan den en fin sommardag ge dig 2 Ampere. Så räknar du med att den ger 1 A under 3-4 kanske 5 timmar på en höstdag så räcker det ju för att kompensera för förbrukning och egenförluster. En sådan panel, monokristalin ska inte kosta många hundralappar. Sedan klarar du dig med en enkel PWM-regulator, kostnad en eller ett par hundringar. Och så lite kabel till det.
 8. Då skulle jag oroa mig för vad mer han haft sönder. Har du räknat med en ny motor också?
 9. Vid samma effektuttag kommer en större motor att dra mer bränsle förutsatt att det är liknande motorer. Större motor är tyngre, har tyngre komponenter som kolvar, stakar, vevaxel osv, kraftigare lager mm. Allt detta gör att den drar aningen mer än en mindre motor vid samma effektuttag. Och du behöver ju veta hur många hk det går åt att driva ditt skrov i 12 kts. Går det åt 230hk så är det ju dumt att köpa en motor på 240hk men lika tokigt att köpa något med 600hk. Utöver förbrukning så kommer ju dyrare service, dyra delar och i en del fall mer komplicerad motor och installation.
 10. Jag köpte en billig solcellregulator, PWM, som sitter mellan batteri och förbrukare. Den är inställd för att stänga ner förbrukare om spänningen sjunker för mycket. Startkretsen ligger utanför den. Den tål 30A enl kinesiska uppgifter och funkar bra. Kostade en dryg hundring på ebay.de
 11. Blöjor för att suga upp slaskvatten i kölsvinet och andra tråkiga ställen. Funkar ungefär som påsen i några inlägg ovan, men billigare. Kan i o f s droppa lite när man tar upp den om den är full.
 12. Jag skulle vilja ha en ersättare till min 15hk diesel med rak axel i en båt som ska maxa 7-8kts. Kanske högre varvtal kan kompensera för liten storlek även där. Har jag sedan batteri för 4-5 timmar så är jag nöjd. Ladda kan mina solpaneler göra, så ofta kör jag inte med båten, men det skulle bli mer än nu helt säkert. Glömde, det ska vara billigt också 🙂
 13. Mekanisk tändförställning som kärvar? Går den verkligen på alla fyra? Kamaxeln en kugg fel? Fördelaren fel isatt? Hur ser stiften ut, alla fyra lika?
 14. Georg Ohm har ju redan svarat. Hade det varit min installation hade jag satt blå CEE i hela kedjan. Ett på väggen i boden eller ännu bättre på utsidan, med fas och nolla på rätt pinnar och sedan sådana i varje skarv. Anledningen är att dessa helt enkelt är så mycket bättre. De sitter ihop ordentligt och tål mer väder och vind. En vanlig stickpropp som har råkat dras ur en liten bit kan bli ordentligt varm och starta en brand. Onödig händelse när det kostar några hundringar att göra det ordentligt.
×
×
 • Create New...