Gå till innehåll
fredag 19 april 2024

Gausafeten

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    187
  • Gick med

  • Besökte senast

Allt postat av Gausafeten

  1. Vad som helst med fyrhjulsdrift är bättre än utan. Hade tidigare den gamla grand vitaran och så länge båt+trailer inte vägde väldigt mycket mer än bilen så funkade det bra överallt. Men när vi skulle sjösätta en polares stora amerikanska flytetyg så var jag rätt glad att det fanns stopp på rampen för då vägde den lite för lätt. Själv hade vi en kabinbåt på 1.5t plus kärra och det var inget problem med vitaran, Volvo V50 med bara framhjulsdrift funkar men det tar lite på kopplingen :). Om jag fattar google rätt ska outbacken väga ca 1600 så på en ramp med fast underlag borde du kunna hantera det och en hel del mera.
  2. Jag har inte gjort det på just eniros app, men på andra appar tidigare så har man antingen fått bekräftelsemailet direkt från google bara nån sekund efter jag tryckt, eller så har det kommit noll info och vid nästa tilfälle har de dragit den högre avgiften, så det funkar sådär med de där prisökningarna Men du borde kunna se det på https://play.google.com/store/account/subscriptions
  3. jo. Har inte lyckat än, men ger det en dag eller två till. Det är så jäkla varmt och torrt så vågar knappt plock fram vinkelslipen . Ska se om vi kan göra lite plats i garaget så kan backa in den där, men et blir inte förrän i kväll isåfall.
  4. Jo jag misstänker att det var ett tag sedan det fettades in så antar att det blir vinkelslipen då. Försöker väl med mer olja först, man är ju lat av naturen men sen blir det sågen.
  5. Skulle hjälpa farsan med hans gamla utombordare. Det är en 10 hästars tvåtaktare från förra seklet och den sitter fastlåst med skruvtvingar, och en tvingen är utbytt mot ett lås som vi nu inte får upp (och vi har rätt nyckel). Låset tror jag är abus, ser ut som en blåvit cylinder i linje med bulten. Jag är övertygad om att det redan finns svar här på forumet men hittar inget när jag letar tyvärr. Så är det någon som har en ide om hur man får upp ett sånt här lås?. Nyckeln går i och jag kan utan problem vrida ca 30 grader innan det tar stopp. Hur funkar de här låsen? Är det fjädrande låsning så jag ska vålda lite till på nyckeln eller hur får jag upp låset?
  6. Ska man försöka få det optimalt behöver man kunna mäta varvtal och hastigheter. Men med en 15-hastars motor vet jag inte om det skulle bli nån större skillnad. Går båten bra? och kommer den upp i plan (om det nu är en planande båt) så brukar man få vara rätt nöjd Att borra hål i akterspegeln hade jag nog väntat med (men kanske mest för att jag är lite feg och alltid har svårt för att borra hål i båtar )
  7. Spelar nog inte så stor roll, materialet är ju homogent, men har för mig att jag valde att sätta limmet på den blankaste sidan. Tror att det stod i guiden som följde med lagningskittet.
  8. Är läckan inte så stor så kanske försöka laga själv? https://kinamarin.se/polymarine/ Tyckte det gick rätt hyffsat och blev rätt snyygt när jag gjorde det, visserligen misslyckades jag med den ena lagningen, men det var ju bara att börja om så det blev bra till slut (det var lite knepigt att laga det ena hålet för det gick liksom inte att få ett bra plant mothåll ).
  9. om garmin inte har något passande (vilket de borde) så har Ram Mounts garanterat något. https://www.rammount.com/consumer/on-water/powerboat
  10. Med nån C-kombo på kortet finns det utrymme för rätt stora trailerbara DC. Det har inte jag, så min inventering jag gjorde för några år sen mynnade ut i att de båtar jag skulle vilja ha inte gick att få tag på och de som fanns att tillgå och som jag (lagligt) kunde traila ville jag inte ha . Det är så många personliga preferenser och blandade variabler att sannolikheten att en persons inventering skulle passa nån annan inte är så stor. Att diskutera specifika modellers lämplighet och folks erfarenheter av just dem, det är vi däremot rätt bra på här i forumet En sak att ha koll på när man funderar på att traila stora båtar är vägklassning och höjdbegränsningar. Det är ju inte så många tunnlar i ditt område, men desto fler alléer så beroende på vilka vägar du hade tänkt åka så kan https://nvdb2012.trafikverket.se/SeTransportnatverket vara till bra hjälp.
  11. Livslängden är tyvärr begränsad på de där givarna. Man vänjer sig att köra utan
  12. Manualen säger att det ska sitta en, den säger dock inte hur den ska se ut. Men placeringen stämmer rätt bra med den övre bulten i din andra bild.
  13. har du fått tag på en tunna som är djup nog så är det väl bara att testa. Är impellern kass ser du det, och är den ok så märker du det också. Det är ingen större fara att testa så länge du inte låter motorn bli för varm. Man ska inte dömma ut saker utan att kolla först. Men en 35hp i en tunna kan värma vattnet rätt fort så kör inte för länge för motorn vill gärna ha kylvatten som inte kokar
  14. Är det mekanismen på motorn eller spaken? Det brukar gå att haka av spaken så man kan kolla mekanismen separat. Ja sen är det elektrisk eller manuell choke? Eller en primer? Det finns så många varianter Dessutom gillar vi bilder
  15. Tja, största anledningen till det är väl att det är en yamaha i grunden
  16. Om den kan gå på fullgas utan problem bör den få soppa ok, även tändning borde då vara ok så att ultraljudstvätta förgasarna och noggrant kolla munstyckena känns som en logisk nästa grej ja.
  17. Jo jag tror det är rätt normalt att motorns bultar jordar motorn i skrovet. Det är ju egentligen inte önskvärt, men så länge det inte är någon ström som går den vägen ska det inte behöva bli någon korrosion på grund av det. Det är i alla fall så jag förstått det hela. (sen vet vi ju att båten vid grannbryggan kan sabba allt genom att ha elfel också, men vi som har vår båt på trailer slipper ju bekymra oss om just det problemet). Däremot - har du redan hittat tecken på skadad el så gå igenom så mycket av den du kommer åt, för har något av det kontakt med skrovet kan det bli värre. Ja sen vill man ju gärna att det där elektriska ska fungera också På måndag ska min i sjön - för nu har den fullt fungerande el .
  18. Vill dom tvunget ha några siffror hade jag gett dom 24-00 326 om du inte hittar något annat som är inpräglat direkt i skrovet i närheten av skylten. Men märkligt att de inte klarar att försäkra utan, mina har de inte protesterat mot att försäkra utan (sen vad som skulle hända om jag vill utnyttja försäkringen har jag iofs inte testat ).
  19. @Kane, mängden anoder har jag ännu inte funderat över men, jag har utombordare och det sitter fem stycken utspridda på rigg och motorfäste (plus de som ska sitta inuti motorn som jag inte har koll på). Känns som det borde räcka till en femmeters båt? Eller borde jag sätta några på skovet också? Har iofs inga synliga spår av korrosion på skrovet (eller, klart att det finns små prickar, men inget mer än så). Håller inte till mycket på västkusten för tillfället, men enstaka besök kan det nog bli.
  20. Vi har ju traditionella installationer med skiljedioder som orsakar spänningsfall på ca 0.7, så är man van att jobba med såna kan det väl vara rimligt att tycka att en generator ska lämna "för mycket" men är man rimligt kompetent säljare så bör man ju ta reda på sånt innan man säljer en pryl.
  21. Grattis till nya båten Det är lite annorlunda att ha aluminiumbåt, men rätt bekvämt. Anoderna sitter ju främst på motorn och så länge du inte har tecken på någon korrosion så ska det väl inte behövas något mer än så på en mindre båt (drev.se brukar ha ok priser och är snabba på att leverera). De märkena på bilderna ser ut som "normalt" slitage, aluminium är ju mjukt och kan få rätt mycket stryk. Det där mörkare runt skruvskallarna kan vara oxid, eller bara smuts. Men oavsett inget problem. Söker du så finns det många bra bilder eller filmer på tuben som visar olika sorters korrosion, den här var rätt bra gjord https://www.youtube.com/watch?v=7KKoQj2CWcM . Du kan antingen mäta spänning med batteriet inkopplat som du beskrev, men nästan enklare är att använda kontinuitetsläget (pipet), dvs du har inte batteriet inkopplat utan du mäter hr. Ohm istället. Har du kontakt någonstans så piper mätaren. Då slipper man kolla på displayen utan kan koncentrera sig på var man sätter mätproberna. Så till exempel på polskorna och skrovet är enklast att börja med, varken plus eller minussidan ska ha kontakt med skrovet. Men det bygger på att motorn är monterad helt åtskild från skrovet och det är de nog inte alltid (det är inte min i alla fall). Har funderat på att försöka få till ett helt skillt montage men har inte riktigt orkat ta tag i det, och då båten är över 20 år gammal och inte verkar ha tagit stryk hittills så känns det inte akut.
  22. Väldigt förenklat är det tre rörliga delar, handtagsmekanismen, vajern, och reglaget på motorn. Alla ska kunna röra sig och behöver regelbunden smörjning. Men de funkar normalt i åratal utan att man gör något Så när det går trögt handlar det om att hitta vad som trögar mest och smörja det. Blir det bra så är man klar , annars fortsätter man med de andra två delarna. Sen är vajrarna en förbrukningsvara, de håller inte för evigt, speciellt efter som de flesta av oss är rätt dåliga på det förebyggande underhållet av dem ;). Men första steget är att lista ut vad som går trögt, fram, bak, eller vajern.
  23. funkar inte de vanliga rengöringsmedlen, typ grönsåpa/abnet/klorin får man försöka lista ut vad det är för smuts. Det finns nog inget medel som tar "allt" utan de vanliga tar ju smuts som är fet, är det tjära behövs något som löser det osv. Själv tar jag nog 90% med grönsåpa i brukslösning i duschspruta (de där orange för 59 på biltema), ibland med skursvampen, ibland utan, det beror på Det som inte går bort då, tja det är väl inte alltid att det blir något miljövänligt även om jag nog försöker börja med de sorterna.....
  24. Vi är alla olika, men jag hade definitivt lagt till ett byte på "projektlistan", jag hade börjat prisbevaka de möjliga ersättningsprodukterna och jag hade noggrannare följt regulatorn uppförande för att försöka utröna hur prioriterat det är. Elektronikkomponenter är ibland svåra att tolka status på, men genom att ha bättre koll och kanske hitta ett mönster ifall det uppstår fler gånger. Sen är det ju inte säkert att det är regulatorns fel, det kan ju vara något annat som gör att den låser sig, även om jag inte känner att det kanske är speciellt sannolikt. Vet inte om tracern är känslig för fel spänning in eller något sånt. Den borde ju vara skyddad för allt sånt kan man tycka. Du har ju bra övervakning i båten så du bör ju märka rätt fort om/när det händer igen.
  25. en runtomlysande vit och en sidolanterna på var sida om pulpeten funkar ju också utmärkt, eller om du har båge bak kan ju sidolanternorna sitta där sålänge bågen är så bred att lanternorna inte skyms av folk i båten. Det finns väl ingen regel som säger ett visst avstånd mellan sidolanternorna, bara vilka vinklar de får lysa i, däremot avståndet i höjd mellan vit och färgad finns det ju regler om. men vi är nog rätt många som inte riktigt klarar dem, även med orginalmonterade lanternor på en ce märkt båt
×
×
  • Skapa nytt...