Jump to content
Saturday 18 May 2024

Aiqd

Medlemmar
 • Content Count

  14
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

0 Neutral

About Aiqd

 • Rank
  Kadett

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Har en äldre mercury 35hk som går jättebra. Problemet är, den ”kissar” inget vatten alls. Jag märkte att hålet där vattnet ska spruta var igentäppt med något svart. Jag tog ut biten och det är en svart gummibit. Sedan körde jag igång motorn igen, ytterligare en bit kom fram vid hålet. Tog även ut denna. Sedan kom det inga fler. Men inget vatten heller. Vad borde jag göra? Det är ju med all sannolikhet impellern som är sliten och bitarna av den har gått upp i kylslangarna. Någon som har lite tips på hur jag kan avlägsna dem och rensa hela kylsystemet? Jag kommer även byta impeller såklart, bör jag då även byta hela huset?
 2. Aiqd

  Bränd impeller?

  Ja precis. Jag kör bara i några sekunders intervaller, och varvar inte motorn alls ju. Så hinner inte bli varm nog för att ta skada. Ska prova ikväll.
 3. Hej. Jag skulle testa ifall kylningen gick bra på motorn igår. Det är en Mercury 35hk från 1988. Tvåtakt. Jag tog den största tunnan jag kunde hitta, fyllde med vatten och drog igång motorn. Inget ”kissande”. Testade dra igång 2-3 gånger till med lite mer vatten för att verkligen verkligen vara säker. Insugshålen för vattnet var precis under ytan, men fick sedan reda på att det inte alls var tillräckligt med vatten i tunnan. Nu har jag fått tag på en mycket djupare tunna och vet inte ifall jag borde testa med denna eller låta bli. Och istället byta impeller bara. För den lär vel vara helt bränd och sönder nu?
 4. Hej! Jag tänkte se ifall någon skulle kunna hjälpa mig att identifiera denna båt. Kan det vara en Crescent? Isåfall vilken modell? Eller är jag ute och cyklar?
 5. Aiqd

  Fukt i skrovet

  Yes. Jag förstår. Svårt val detta 😬 Har kikat lite på en annons på en färdig båt. Skulle ni säga att det är värt pengarna? 15.000kr. Ingår 80kmh kärra samt 5hk mercury. Kastdäck byggt på den. Vet ni kanske vad det är för fabrikat? Eller om det är något hemmabygge? Det finns en skylt från Sjöfartsverket på den.
 6. Aiqd

  Fukt i skrovet

  Precis! Tack för fina illustreringen. Jag ska se vad jag kan göra. Måste räkna lite på vad det hela kommer att kosta, med lagningarna, målning osv. Skulle vara ett sommar projekt men det kanske lönar sig mer att köpa en sjöfärdig båt trots allt. Känns lite fel att lägga ner pengar och tid på en hemmabyggd båt. Eller vad tycker ni? Kan dessa vara bra också? Den känns ju trots allt rätt så stabil och solid.
 7. Aiqd

  Fukt i skrovet

  Såhär ser det alltså ut, ja kölen behöver en rejäl plastning också. Där finns ett litet hål en bit över vattenlinjen. Borde det inte vara två synliga lager ifall det vore dubbelskrov?
 8. Aiqd

  Fukt i skrovet

  Här kommer fler bilder.
 9. Aiqd

  Fukt i skrovet

  Ja precis. @IngemarE menar du att jag ska få bort all fukt till 100%? För det känns rätt så omöjligt med tanke på att vattnet står där. Kan dock testa att vända på båten och se om mycket av det rinner ut. Vad finns för risk att kapa denna delen och bara ta ut skummet helt och sedan låta det vara? Och sedan slipa fint intill skrovet så att det blir jämt.
 10. Aiqd

  Fukt i skrovet

  Tack för tipsen! Då förstår jag bättre. Så det snabbaste och billigaste alternativet vore alltså att försöka avlägsna så mycket vätska som möjligt och sedan täta igen och eventuellt plasta?
 11. Aiqd

  Fukt i skrovet

  Tack för svar! Vet inte riktigt hur jag ska förklara om det är en sarg som sitter runt om eller om det är en innermodul. Men på bilden jag ritat är det röda lixom hela båten. Och det blåa är det jag lyfter upp på bilden. Och i utrymmet där emellan finns vattnet osv.
 12. Hej. Båten jag håller på att fixa upp har samlat en del fukt i denna delen av skrovet. Det är någon sorts gammal skum eller liknande längs med hela ytan. Och man kan plocka ur det om man lyfter på plasten (som på bilden). Hur hade ni rekommenderat mig att göra för att avlägsna fukten och smutsen? Kapa biten längs med hela båten bara och köra utan? Förstår inte riktigt meningen med den faktiskt.
 13. Glömde tillägga. Jag vet inte om båten blivit lagad med epoxi eller polyester innan, eller vad det är för material jag kommer plasta med min epoxi. Finns det något lamineringsepoxin INTE fäster vid?
 14. Hej! Jag har en glasfiberbåt på 5,5-6m som behöver lite kärlek. Det är framförallt hålet och kölen som behöver lagas. (Se bild). Metallen är synlig längs med hela kölen och jag undrar ifall jag tänker rätt om jag gör såhär: slipar rejält kring hela kölen, får bort gamla lagningar osv. Sedan lägger på lamineringsepoxi och glasfiberväv. 4-5 lager kanske. Låter det härda, sedan kör jag med epoxispackel på det så det blir lite jämnare och starkare kanske, samt kör spacklet på andra mindre skavanker. Slipar detta sedan så det blir jämnt och fint. Nu kommer moment 2. Målningen av båten. Jag kommer ha den på släpet och dra upp den efter varje fiskepass. Så jag tänkte såhär: slipa båten ordentligt tills den blir mattad, köpa epoxiprimer på biltema: https://www.biltema.se/bat/batvard/epoxi/epoxiprimer-2000042208 Och måla på denna på hela skrovet så att jag får ett bra skydd. Sedan tänkte jag måla över allt med 2 komponents polyuretan lack från biltema. Den behöver inte bli perfekt, vill mest ha en fungerande båt som flyter. Hade det funkat att göra så som jag beskriver? Obs båten läcker inte in vatten.
×
×
 • Create New...