Gå till innehåll
torsdag 03 juli 2025

Ledartavla


Populärt innehåll

visar innehåll med det högsta anseende på 2025-05-11 på alla områden

  1. 2 poäng
    Om det är fyllt på ett ungeför med kylvätska och det blir för mycket när den blir varmt och expanderar, så skulle jag kolla om det kommer något ur slang 66 på skissen.
  2. 2 poäng
    Vår båt har fått vila i böljan den blå de senaste veckorna. Jag hoppas och tror att båten har det trevligt tillsammans med sina bryggkompisar. Det var ju länge sedan de träffades så de har säkert en hel del information att utbyta.
  3. 2 poäng
    Ett modernt elkylskåp med kompressor är mycket effektivare än ett gammalt skåp av absorbtionstyp. Oavsett om det går på el eller gasol. Jag har ett 80 liters Dometic i båten. Det har ett riktigt frysfack som håller -18 grader.
  4. 2 poäng
    Var idag i båten och skruvade isär det hela. Samtliga o-ringar och packningar bytta. Funna fel: 1) Samtliga gamla o-ringar var helt ihoptorkade. Kändes lika hårda som buntband och hade ingen elasticitet kvar alls, Så inte konstigt att det läckte diesel genom dem. 2) En av fjädrarna hade gått av. Beställde en ny idag. Eftersom jag måste vänta på att fjäderna ska levereras, så har jag inte kunnat provköra ännu och se om läckaget har försvunnit. Återkommer när även den nya fjädern är på plats.
  5. 1 poäng
    I senaste bruksanvisningen jag hittar på nätet så står det så här: Det var inte helt enkelt att tolka men det jag utläser ur detta är alltså: Det ska vara etylenglykol Den ska ha korrosionsskydd av OAT- eller HOAT-typ (baserat på organiska syror) Den ska vara fri från silkat, fosfat, borat, nitrit och aminer Den ska helst uppfylla kraven i antingen ASTM D3306 eller ASTM D6210 Produktbeskrivningar för kylarglykol saknar ofta såna här detaljer, så här blir det lite kinkigt. Många moderna "long life"-kylarvätskor innehåller silikater, men det är inte alltid det framgår av produktbeskrivningen. Vi kan dock ta hjälp av detta dokument från Agrol (Lantmännen) och titta i tabellen på första sidan. Deras "Kylarvätska OAT" borde ju passa, det är en etylenglykol med OAT-baserat korrosionsskydd och den är fri från silikater, men den verkar tyvärr ha utgått ur sortimentet. Men vi har en annan lösning här, för det står att den motsvarar Volkswagens G12/G12+, dvs glykolspecifikation TL-774D eller TL-774F, och om vi kollar på Biltemas "Glykol Longlife" (den röda) så ser vi att den motsvarar detta. Den borde alltså passa. Deras gröna glykol på båt-hyllan är en propylenglykol och alltså inte lämplig. Med fel sorts glykol så är det framför allt två saker som kan gå fel vad jag vet. Dels är det risk för att korrosionsskyddet inte funkar som det ska, och dels kan vissa glykoltillsatser angripa vissa typer av packningar och slangar (2-etylhexansyra är t.ex. relativt vanligt förekommande men är känt för att angripa silikon). Byter man kylarvätska i en motor där man inte vet vad den är fylld med så är det alltid lämpligt att spola ur systemet med vatten först. Tillsatserna i olika glykoltyper är inte alltid kompatibla med varandra, och hittar man en dålig blandning så kan man lyckas hitta nya typer av kemiskt klägg, eller så kan man få försämrat korrosionsskydd. Har man normalt svenskt kommunalt vatten så är det nästan alltid avkalkat redan och oftast så rent att det inte är nåt problem med att blanda det med koncentrerad glykol rakt av. Är man orolig eller vet med sig att det inte är mjukt vatten och/eller har hög järnhalt så kan man köpa batterivatten att blanda med istället, eller köpa färdigblandad glykol - det senare kan ibland vara billigare.
  6. 1 poäng
    Då verkar alla problem lösta. 1. Varvtal Min teori är att det varit för lite tilluft i motorrummet, och kärvande pump, nu är en motorrumsfläkt utbytt då den gamla tydligen var helt död, nu varvar motorn på. Och jag kör med 1 dl tvåtaktsolja i 400 l diesel tjoff så bara började motorn varva ur. Temperatur. sista vinter fixet blev att blåsa ur inkommande vattenledning med servooljeky. locket till sjövattenpumpen var helt gropigt och skadat av vad jag misstänker galvaniska strömmar, det planslipade jag. nu kyler den som det är tänkt igen. summa sumarum 24 knop 90 grader 👍
  7. 1 poäng
    Prova PTFE smörjspray. Nylon/delarin/teflon bussningar kan svälla om kolvätebaserade smörjmedel används. Med en så fina dävertar hade jag delat dom för att se om glidbussningarna tagit skada.
  8. 1 poäng
    Fråga på, men glöm inte bort att i varje fråga tala om att det är en 5,5 m lång jolle med centerbord du seglar. Då tror jag du får du bättre svar. Ibland känner jag att svaren du får gäller större segelbåtar.
  9. 1 poäng
    Idag blev det installation av stero med högtalare och färdigstädatoch klamrat i elsystemet!
  10. 1 poäng
    Jag njöt ännu mer av båtturen när jag monterade Lenco elektromekaniska trimplan på min förra båt, en 5,35 meter lång styrpulpet. Båten var varken vinglig före eller efter monteringen.
  11. 1 poäng
    Ser ut som att en av skruvarna till pumplocket är av. Kanske suger pumpen luft där.
  12. 1 poäng
    Exakt samma problem som jag har (hade). Köpte några "garagegolvplattor" i plast som lades på vinkelprofil i aluminium, som i sin tur limmats fast mot skrovet och skotten med marintätning (kan anas i kanten under plastplattorna): Detta blev nya "golvet" i stuven, en bit ovanför dräneringshålet. De båda stuvluckorna försågs också med var sin ventil för bättre luftgenomströmning. Problemet med blöta tampar som hann mögla innan de torkade har i princip försvunnit, likaså att de packade ihop sig mot mitten eftersom de nu kan ligga på ett plant golv. Däremot är det fortfarande inte någon vidare ordning i stuven, även om det är lättare att hitta rätt nu när inte allt är en blöt sammanpackad "klump" i mitten och längst ner.
Denna ledartavla är satt till Stockholm/GMT+02:00
×
×
  • Skapa nytt...