I senaste bruksanvisningen jag hittar på nätet så står det så här:
Det var inte helt enkelt att tolka men det jag utläser ur detta är alltså:
Det ska vara etylenglykol
Den ska ha korrosionsskydd av OAT- eller HOAT-typ (baserat på organiska syror)
Den ska vara fri från silkat, fosfat, borat, nitrit och aminer
Den ska helst uppfylla kraven i antingen ASTM D3306 eller ASTM D6210
Produktbeskrivningar för kylarglykol saknar ofta såna här detaljer, så här blir det lite kinkigt. Många moderna "long life"-kylarvätskor innehåller silikater, men det är inte alltid det framgår av produktbeskrivningen. Vi kan dock ta hjälp av detta dokument från Agrol (Lantmännen) och titta i tabellen på första sidan. Deras "Kylarvätska OAT" borde ju passa, det är en etylenglykol med OAT-baserat korrosionsskydd och den är fri från silikater, men den verkar tyvärr ha utgått ur sortimentet. Men vi har en annan lösning här, för det står att den motsvarar Volkswagens G12/G12+, dvs glykolspecifikation TL-774D eller TL-774F, och om vi kollar på Biltemas "Glykol Longlife" (den röda) så ser vi att den motsvarar detta. Den borde alltså passa. Deras gröna glykol på båt-hyllan är en propylenglykol och alltså inte lämplig.
Med fel sorts glykol så är det framför allt två saker som kan gå fel vad jag vet. Dels är det risk för att korrosionsskyddet inte funkar som det ska, och dels kan vissa glykoltillsatser angripa vissa typer av packningar och slangar (2-etylhexansyra är t.ex. relativt vanligt förekommande men är känt för att angripa silikon).
Byter man kylarvätska i en motor där man inte vet vad den är fylld med så är det alltid lämpligt att spola ur systemet med vatten först. Tillsatserna i olika glykoltyper är inte alltid kompatibla med varandra, och hittar man en dålig blandning så kan man lyckas hitta nya typer av kemiskt klägg, eller så kan man få försämrat korrosionsskydd.
Har man normalt svenskt kommunalt vatten så är det nästan alltid avkalkat redan och oftast så rent att det inte är nåt problem med att blanda det med koncentrerad glykol rakt av. Är man orolig eller vet med sig att det inte är mjukt vatten och/eller har hög järnhalt så kan man köpa batterivatten att blanda med istället, eller köpa färdigblandad glykol - det senare kan ibland vara billigare.