Jump to content
Thursday 30 June 2022

CaptainKongo

Medlemmar
 • Content Count

  457
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by CaptainKongo

 1. Time Left: 9 months and 13 days

  • Säljes
  • New

  Oanvänt drivankare säljes. Hämtas i Åkersberga.

  200.00 SEK

  Åkersberga - SE

 2. Efter en långsegling med mycket salt och sol hade friborden blivit väldigt oxiderade på vår Hallberg Rassy 352 från 1980. Vanligtvis använder jag Turtle Boat Cleaner och vax (för hand), men i år bet inte det alls... Smusten lossande men ingen glans alls. Fick då tipset om 3Ms produkter. Expertprodukter. Dyrt som tusan. En flaska kostar ca 700 kr på Seasea. Köpte tre olika polermedel (vit-, grön-, blå-kork). Köpte även 3Ms polermaskin och tillhörande polersvampar. Så totalt landade det på över 7000:- Resultatet blev dock som nytt!!! Jag blev så nöjd efter att ha först blivit besviken efter att ha försökt med cleaner och vax en hel dag. Polermedlet räcker i många år till, så de 7000 får slås ut på många år med glänsande fribord Så är friborden grovt oxiderade rekommenderar jag 3Ms produkter med polermaskin. Cleaner med handkraft hade ingen verkan alls...
 3. Efter en långsegling med mycket salt och sol hade friborden blivit väldigt oxiderade på vår Hallberg Rassy 352 från 1980. Vanligtvis använder jag Turtle Boat Cleaner och vax, men i år bet inte det alls... Smusten lossande men ingen glans alls. Fick då tipset om 3Ms produkter. Expertprodukter. Dyrt som tusan. En flaska kostar ca 700 kr på Seasea. Köpte tre olika polermedel (vit-, grön-, blå-kork). Köpte även 3Ms polermaskin och tillhörande polersvampar. Så totalt landade det på över 7000:- Resultatet blev dock som nytt!!! Jag blev så nöjd efter att ha först blivit besviken efter att ha försökt med cleaner och vax en hel dag. Polermedlet räcker i många år till, så de 7000 får slås ut på många år med glänsande fribord Så är friborden grovt oxiderade rekommenderar jag 3Ms produkter med polermaskin.
 4. Det sitter en liknande grej även på bränslepumpen, se bifogad bild. Men det är den som sitter själv på bränsleslangen som läcker.
 5. Nej inga fler anslutningar. Håller med dig om att det är en impulsutjämnare för att få ett jämnt flöde. Vet du var man kan få tag på en ny? Denna verkar inte gå att öppna och laga...
 6. Min dieselvärmare Ardic 042-D ville inte starta, så jag tog bort skyddskåpan och upptäckte då att det låg en skvätt diesel i kåpan. Jag prövade att provstarta igen och såg då att det läckte diesel ur en mojäng mellan dieselpumpen och förbränningsdelarna. Frän dieselpumpen går en slang till denna mojäng och från mojängen går det en slang vidare till förbränning i värmaren. Se bilder nedan: Läckaget är nedtill där pilen perkar. Vad är det som läcker? Någonslags ventil? Vad används den till? Behövs den? Går den att laga? Vet någon var man kan köpa en ny? Värmaren startar och det kommer ut kallluft, men ingen förbränning sker som jag antar beror på att denna mojäng läcker diesel.
 7. På hemvägen stannade vi inte i Cherbourg. Från Roscoff seglade vi till Boulogne Sur Mer. Vi var hemma i Åkersberga ibörjan av augusti. Den 10/7 var vi på svenskt vatten igen när vi kom till Simrishamn från Kiel. Kul att du kommit iväg! Hoppas det löser sig med motorn!
 8. Nu har vi varit hemma sedan augusti och kommit in i livet på land igen. Barnen började skolan igen och fick komma tillbaka till sina gamla klasser. Vi vuxna är tillbaka på våra gamla jobb. Allt är därmed som vanligt igen Båten är inlämnad på varv för att få ett nytt teakdäck. Det var dags att byta ut orginalteakdäcket efter 42 år. Vi hade ett underbart seglingsår trots Corona. Innan avfärd var vi oroliga om det en skulle gå att långsegla under en pandemi, men det gick jättebra! Lite mer planering med Covid PCR-tester m.m., men inget som inte gick att hantera. Karibien hade vi nästan för oss själva. Vi misade Kanalöarna, England och Guadeloupe, övriga länder och öar hade vi inga problem med att komma in i. Att ha varit ute på långsegling gav verkligen mersmak och vi hoppas att vi kan komma iväg på en ny långsegling snart igen. Först funderade vi på Medelhavet med närhet hem, lagom långa dagsetapper, god mat och restauranger. Men efter att ha funderat vidare lockar just nu Jorden runt mer. Så snart är vi ute på haven igen!
 9. 7 non-stop seglingsveckor på över Atlanten fick skruvhålen att bli ovala.
 10. Rodkicksfästet på bommen är fäst med tre skruvar. Skruvhålen i bommen har blivit ovala, vilket medför att rodkickfästet rör sig någon cm vid segling. Finns det något smart sätt att fixa till de ovalaskruvhålen? (Utan att borra nya hål. Fästets placering är anpassat efter all rev m.m.)
 11. Vet någon vad man köpa färdigpressade (sådana man gängar på tankanslutning, vattenavskilarfilter m.m.) dieselslangar (korta). Har hitta flera som säljer, men alla är långa > 2m... Jag behöver 4 korta på ca 0,5m Tack på förhand!
 12. Något medel med oxalsyra i tar bort den gula missfärgningen. Går att göra med båten i sjön. Oxalsyra är rabarbersyra så inte direkt miljöfarligt.
 13. Motorn, en VP D2-55, har blivit svårstartad. Vi bytte samtliga spridare och efter det startade den som vanligt igen. Efter 1 vecka var den svårstartad igen. Upptäckte då att en av de bytta spridarna läckte diesel. Mekanikern hade inte bytt ut kopparbrickorna när han bytte spridare. Nya kopparbrickor fick stop på läckage. Motor fortfarande svårstartad dock. Öppnar jag luftskruven och handpumpar fram bränsle tar det ett tag innan bränsle kommer. Dvs känns som om bränslet rinner tillbaka till tanken och gör motorn svårstartad. Skruvade ur luftskruven helt och tittade ned, inte mkt diesel i. När motorn väl startat går den perfekt. Går även att starta upp den direkt efter att man stängt av den. Står den ett dygn är den svårstartad igen. Vad kan göra motorn svårstartad? Kan det vara bränslepumpen som måste bytas? Något man ska tänka på vid byte av pump? Kan en backventil på bränsleslangen göra susen? Var ska den isf monteras? Nära bränslepumpen? Innan vattenavskiljarfiltret? Efter vattenavskiljarfiltret? Glödstiften är ok. Luftar jag motorn, dvs pumpar fram diesel med handpumpen startar alltid motorn Tacksam för idéer på vad som kan vara fel.
 14. Vi seglade över Atlanten med ARC till Saint Lucia och tillbringade 4.5 underbara månader i Västindien. Den 30/4 lämnade vi Västindien och 24,5 dygn senare kom vi till Horta på Azorerna. Vi fick tuffare väder på överseglingen tillbaka. 24 m/s och gigantiska vågor vilka bröt bakom oss och vattenfyllde sittbrunnen några gånger. En våg träffade en solpanel på mantåget vilket ledde till att en mantågsstolpe böjdes och fästet gick sönder. Mantågsinfästningen i pulpit gick av och teaklisten runt mantågsstolpsfästet sprack. Allt nu fixat i Horta. Efter att ha tankat dålig diesel i Sint Maarten fick vi problem med spridarna när vi nådde stiltjebältet. Gjorde motorn väldigt svårstartad. Spridarna byttes i Horta. Nu laddar vi inför nästa etapp upp till Engelska kanalen och Cherbourg. Annars har vi inte haft några större problem med båt eller utrustning.
 15. Rosättra arbetar endast med Linjetter. Från Wasa-varvet fick jag offert.
 16. Någon som kan tipsa om det finns något företag som lägger nya teakdäck på ostkusten? (Baltikum inte intressant.)
 17. Nu är vi på Tenriffa och har innan dess besökt El Hierro, La Palma, Madeira och Porto Santo. Inga problem att komma till dessa öar. I Porto Santo fick vi ta ett kostnadsfritt Covid-test som vi fick svar på dagen efter. Därefter fick vi gå iland och röra oss fritt. Nu väntar några veckor på Teneiffa, La Gomera och Gran Canaria innan vi seglar över Atlanten med ARC. Lite småreperationer ombord, men inget allvarligt än så länge.
 18. Vi har nu kommit till Lagos på Algarvekusten i Portugal. Vi lämnade hemmahamnen den 11/6 och lite småfix har vi haft med båten: - Ny länspump - den gamal rostade strömkabeln av på - Dragkedjor på kapellet har vi bytt - Toaltten läckte vatten - vi bytte alla packningar och ventiler - Stopp i bottenventil - Läckage i vaskavlopp - Läckage i tryckvattenpumpsfilter (nytt filter) - Ny landströmskabel Marinco - Ny Octopus till dykutrustningen - Förtöjningsfjäder till ankarspelet Så inga stora saker och båten håller ihop fortfarande. Nu väntar vi på bra vindar för att ta oss till Madeira. Ser bra ut på tisdag och framåt. Coronamässigt har det inte varit några problem. Danmark närmade vi oss inte (eftersom svenskar inte var välkomna). I Tyskland, Nederländerna, Belgien, Frankrike, Spanien var det ingen som ställde några frågor. I Portugal fick vi besök av kustbevakningen som ville se pass, båtregistrering. Vet ej om det berodde på Corona. Vi skulle gärna ha stannat på Kanalöarna, men karantän orkade vi inte med så vi seglade förbi. I Frankrike, Spanien och Portugal måste man reistrera sig i varje hamn man kommer in i med pass, försäkringsbevis och båtregistreringspaper. Flera länder har munskyddstvång. I Spanien även utanför butiker, restauranger. I övriga länder har det räckt med att ha munskydd inne i butiker och restauranger. I vissa länder är varannan dusch/toalett avstängd i marinorna i vissa är allt öppet. Summa sumarum, än så länge har det fungerat bra att långsegla.
 19. Ja det är en VP D2-55A. Har nu gått ca 200h sedan senaste oljebytet. Då kan jag köra 300h till då
 20. Efter hur många motortimmar för en VP inombordsdiesel från 2002 tycker ni att man ska byta motorolja? Jag vet att det står var 500:e timme eller 1 gång per år i servicemanualen, men tyckte att det lät mycket med 500. Vi är på långsegling och kommer byta olja några gånger under det kommande året. Skulle gärna höra vad motorexperterna här tycker! Tack på förhand! Hälsningar från Cherbourg!
 21. Inte för Kielkanalen, men både jag och frun har Kanalintyget. För övriga kanaler ner till Medelavet behöver man det. Kielkanalen innehåller endast två slussar. Håll till höger som fritidsbåt och ha kolla på lamporna. Finns infoblankett med lampförklaringar där du köper din kanalbiljett.
 22. Vi är nu i Tyskland och har varit här tidigare några gånger. Ingen har någonsin efterfrågar några kompetensintyg. Men förarintyg och VHF-cert har vi hört ska vara ett krav i Tyskland.
 23. En liten uppdatering: Fotpumpar i kök och toa: 2000:- Satellittelefon: 11000:- (kontantkort/abonnemang tillkmmer när simkort aktiveras) Flytvästar: 10 000:- Ny EPIRB: 6000:- 4 st AIS MOB till flytvästarna (krav för att delta i ARC): 8000:- Båtförsäkring: 25 000:- Reseförsäkring: 32000:- ARC-anmälningsavgift: 18000:- Skeppsapotek: 10 000:- Nödraketskit: 3000:- Mer reservdelar: 15000 minst... Nu är vi iväg på vår långsegling och båten fungerar än så länge Skepp o'hoj
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. Du behöver som gäst även vara medveten om våra Terms of Use och GDPR policy Privacy Policy