Jump to content
Saturday 25 September 2021

CaptainKongo

Medlemmar
 • Content Count

  445
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by CaptainKongo

 1. Vet någon vad man köpa färdigpressade (sådana man gängar på tankanslutning, vattenavskilarfilter m.m.) dieselslangar (korta). Har hitta flera som säljer, men alla är långa > 2m... Jag behöver 4 korta på ca 0,5m Tack på förhand!
 2. Något medel med oxalsyra i tar bort den gula missfärgningen. Går att göra med båten i sjön. Oxalsyra är rabarbersyra så inte direkt miljöfarligt.
 3. Motorn, en VP D2-55, har blivit svårstartad. Vi bytte samtliga spridare och efter det startade den som vanligt igen. Efter 1 vecka var den svårstartad igen. Upptäckte då att en av de bytta spridarna läckte diesel. Mekanikern hade inte bytt ut kopparbrickorna när han bytte spridare. Nya kopparbrickor fick stop på läckage. Motor fortfarande svårstartad dock. Öppnar jag luftskruven och handpumpar fram bränsle tar det ett tag innan bränsle kommer. Dvs känns som om bränslet rinner tillbaka till tanken och gör motorn svårstartad. Skruvade ur luftskruven helt och tittade ned, inte mkt diesel i. När motorn väl startat går den perfekt. Går även att starta upp den direkt efter att man stängt av den. Står den ett dygn är den svårstartad igen. Vad kan göra motorn svårstartad? Kan det vara bränslepumpen som måste bytas? Något man ska tänka på vid byte av pump? Kan en backventil på bränsleslangen göra susen? Var ska den isf monteras? Nära bränslepumpen? Innan vattenavskiljarfiltret? Efter vattenavskiljarfiltret? Glödstiften är ok. Luftar jag motorn, dvs pumpar fram diesel med handpumpen startar alltid motorn Tacksam för idéer på vad som kan vara fel.
 4. Vi seglade över Atlanten med ARC till Saint Lucia och tillbringade 4.5 underbara månader i Västindien. Den 30/4 lämnade vi Västindien och 24,5 dygn senare kom vi till Horta på Azorerna. Vi fick tuffare väder på överseglingen tillbaka. 24 m/s och gigantiska vågor vilka bröt bakom oss och vattenfyllde sittbrunnen några gånger. En våg träffade en solpanel på mantåget vilket ledde till att en mantågsstolpe böjdes och fästet gick sönder. Mantågsinfästningen i pulpit gick av och teaklisten runt mantågsstolpsfästet sprack. Allt nu fixat i Horta. Efter att ha tankat dålig diesel i Sint Maarten fick vi problem med spridarna när vi nådde stiltjebältet. Gjorde motorn väldigt svårstartad. Spridarna byttes i Horta. Nu laddar vi inför nästa etapp upp till Engelska kanalen och Cherbourg. Annars har vi inte haft några större problem med båt eller utrustning.
 5. Rosättra arbetar endast med Linjetter. Från Wasa-varvet fick jag offert.
 6. Någon som kan tipsa om det finns något företag som lägger nya teakdäck på ostkusten? (Baltikum inte intressant.)
 7. Nu är vi på Tenriffa och har innan dess besökt El Hierro, La Palma, Madeira och Porto Santo. Inga problem att komma till dessa öar. I Porto Santo fick vi ta ett kostnadsfritt Covid-test som vi fick svar på dagen efter. Därefter fick vi gå iland och röra oss fritt. Nu väntar några veckor på Teneiffa, La Gomera och Gran Canaria innan vi seglar över Atlanten med ARC. Lite småreperationer ombord, men inget allvarligt än så länge.
 8. Vi har nu kommit till Lagos på Algarvekusten i Portugal. Vi lämnade hemmahamnen den 11/6 och lite småfix har vi haft med båten: - Ny länspump - den gamal rostade strömkabeln av på - Dragkedjor på kapellet har vi bytt - Toaltten läckte vatten - vi bytte alla packningar och ventiler - Stopp i bottenventil - Läckage i vaskavlopp - Läckage i tryckvattenpumpsfilter (nytt filter) - Ny landströmskabel Marinco - Ny Octopus till dykutrustningen - Förtöjningsfjäder till ankarspelet Så inga stora saker och båten håller ihop fortfarande. Nu väntar vi på bra vindar för att ta oss till Madeira. Ser bra ut på tisdag och framåt. Coronamässigt har det inte varit några problem. Danmark närmade vi oss inte (eftersom svenskar inte var välkomna). I Tyskland, Nederländerna, Belgien, Frankrike, Spanien var det ingen som ställde några frågor. I Portugal fick vi besök av kustbevakningen som ville se pass, båtregistrering. Vet ej om det berodde på Corona. Vi skulle gärna ha stannat på Kanalöarna, men karantän orkade vi inte med så vi seglade förbi. I Frankrike, Spanien och Portugal måste man reistrera sig i varje hamn man kommer in i med pass, försäkringsbevis och båtregistreringspaper. Flera länder har munskyddstvång. I Spanien även utanför butiker, restauranger. I övriga länder har det räckt med att ha munskydd inne i butiker och restauranger. I vissa länder är varannan dusch/toalett avstängd i marinorna i vissa är allt öppet. Summa sumarum, än så länge har det fungerat bra att långsegla.
 9. Ja det är en VP D2-55A. Har nu gått ca 200h sedan senaste oljebytet. Då kan jag köra 300h till då
 10. Efter hur många motortimmar för en VP inombordsdiesel från 2002 tycker ni att man ska byta motorolja? Jag vet att det står var 500:e timme eller 1 gång per år i servicemanualen, men tyckte att det lät mycket med 500. Vi är på långsegling och kommer byta olja några gånger under det kommande året. Skulle gärna höra vad motorexperterna här tycker! Tack på förhand! Hälsningar från Cherbourg!
 11. Inte för Kielkanalen, men både jag och frun har Kanalintyget. För övriga kanaler ner till Medelavet behöver man det. Kielkanalen innehåller endast två slussar. Håll till höger som fritidsbåt och ha kolla på lamporna. Finns infoblankett med lampförklaringar där du köper din kanalbiljett.
 12. Vi är nu i Tyskland och har varit här tidigare några gånger. Ingen har någonsin efterfrågar några kompetensintyg. Men förarintyg och VHF-cert har vi hört ska vara ett krav i Tyskland.
 13. En liten uppdatering: Fotpumpar i kök och toa: 2000:- Satellittelefon: 11000:- (kontantkort/abonnemang tillkmmer när simkort aktiveras) Flytvästar: 10 000:- Ny EPIRB: 6000:- 4 st AIS MOB till flytvästarna (krav för att delta i ARC): 8000:- Båtförsäkring: 25 000:- Reseförsäkring: 32000:- ARC-anmälningsavgift: 18000:- Skeppsapotek: 10 000:- Nödraketskit: 3000:- Mer reservdelar: 15000 minst... Nu är vi iväg på vår långsegling och båten fungerar än så länge Skepp o'hoj
 14. Vi har tre stycken gasolflaskor, PC5, med oss ombord. Vi är ute på långsegling nu, men vanligtvis har vi två ombord.
 15. I båten har jag en Raymarine C80 inkl radar som är sammankopplad med Raymarine autopilot och instrument via Seatalk. Jag har nu fått tag på en begagnad Raymarine C120W som jag hade tänkt att ha som back up om min C80 skulle ge upp. Dock ser jag att det inte är samma kopplingar på C120W som på C80... Vad jag förstår måste man ha en digital radar till C120W, Seatalk ser annorlunda ut. Sjökorten är Compact Flash på båda, så de bör passa. Någon som bytt mellan C80 och C120W och vet vad som krävs för att få till ett lyckat byte? Min förhoppning att det bara skulle vara att byta ut skärmen visade sig vara fel... Någon som är intresserad av ett byte C120W mot en C80 eller C70 eller C120? Hör av er isf.
 16. Har någon erfarenhet av dessa sjökort, NV Charts https://eu.nvcharts.com/ ? Billigare än Imray sjökorten och man får tydligen sjökorten även digitalt utan extra kostnad. Någon som har köpt och kan ge ett utlåtande?
 17. Måste bara hitta en lämplig anslutning.
 18. Bränslereningssystemet ska inte köras när motorn är igång. Tanken är att om man råkar tanka skitig diesel, så kan jag själv rena dieseln från vatten och partiklar genom detta system. Vatten hamnar i vattenavskiljaren och smuts i filtret. Vill helst ha en egen genomföring att koppla in mot tanken.
 19. Jag funderar på att installera ett bränslereningssytem på båten. Idag finns det en manuell pump som suger diesel från botten av tanken. Den tänkte jag ta bort och istället montera en elektrisk bränslepump med ett vattenavskiljarfilter före den elektriska bränslepumpen. På så sätt kan jag rena diesel ombord, vilket jag tycker skulle vara smidigt. Det som jag behöver hjälp med är att hitta en bränsletanksgenomföring. Den renade dieseln ska ju tillbaka in i dieseltanken och du måste jag montera en genomföring på serviceluckan, ca 6mm tjock metall, till dieseltanken. På genomföringen ska jag kunna ansluta vanlig bränsleslang på 8 mm. Någon som har ett tips på en sådan genomföring?
 20. Jag googlade runt lite och hittade en firma i England som säljer oljefiler och bränslefilter från Perkins som passar VolvoPenta (D2-55). Priset är betydligt billigare än i Sveige även med frakten inräknat. Någon som känner till kvaliteten på Perkins-filter? Personligen har jag fått för mig att Perkins är dett bra märke. Oljefilter: https://www.parts4engines.com/volvo-penta-d2-55-oil-filter-74-mm/ 6 pund = ca 80 SEK Bränslefilter: https://www.parts4engines.com/volvo-penta-d2-55-fuel-filter/ 6 pund = ca 80 SEK I Sverige kostar dessa 335 och 239 kr /st (VolvoPenta filter). Jag ska höpa 4 av varje + även några impellrar (210 istället för 435), så jag skulle spara en hel del. Frakten är ca 200:- Vad säger de motorkunniga här på forumet? Är Perkins filter lika bra som VP? Tack för hjälpen!
 21. Även köpt termostat och vattenpump (sötvattendelen). (Sjövattenpump har jag extra sedan tidigare)
 22. Du såg rätt, impeller nämndes inte. Men impeller byter jag varje år och har flera stycken extra ombord.
 23. Tack för input! Japp, filter och remmar och anoder finns i mängder Värmeväxlaren har jag rengjort efter ett impellerhaveri förra hösten. Topplock ska jag kolla pris på. Avgaskrök, om den börjat att rosta eller? Ventilspel, har ställt ventilerna på en gammal Volvo en gång, men jag antar att det är samma procedur.
 24. Nästa sommar ska vi iväg på en längre seglats. Vi har en VP D2--55 från 2002 i vår båt (1900 gångtimmar). Vad skulle ni fixa/uppdatera/byta på den motorn för att minska risken för motorproblem? Dvs vad är dags att byta efter 1900 gångtimmar? Sedan tidigare har jag bytt spridare och dieselpump. Bytt är även propelleraxeltätning. (Givetvis är filter, olja, kylarvätska bytt) Reservdelar som vi har med är startmotor, generator, sjövattenpump, spridare. Tack på förhand!
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. Du behöver som gäst även vara medveten om våra Terms of Use och GDPR policy Privacy Policy