

kblomster
Medlemmar-
Content Count
110 -
Joined
-
Last visited
-
Days Won
1
kblomster last won the day on April 28 2022
kblomster had the most liked content!
Community Reputation
47 ExpertAbout kblomster
-
Rank
Örlogskapten
Recent Profile Visitors
The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.
-
Sist jag mailade Martec med en fråga fick jag svar på mindre än 10 minuter (kontorstid en vardag visserligen men ändå). De borde ju kunna sina egna värmeväxlare om inte annat.
-
skall man kunna dra runt svänghjulet vid bra komp?
kblomster replied to hallonBoat's topic in Mek & Teknik
På vår MD7A från 1978 (går bra men har börjat ge ifrån sig lite tunn grå rök, misstänker läckande ventiler eller att det är dags att justera insprutarna) så ser det ut så här om det kan ge någon ledning: Det går att dra runt, men som du kanske anar av den skakiga kameran så får man ta i ganska rejält med startveven, och man får ändå vänta på att trycket långsamt pyser ur innan man kommer hela vägen runt. Jag är knappast stark som en oxe, dock. (Video från förra året när jag justerade ventilspelet) -
Gjorde det för första gången förra året och kan bara hålla med. Enorm skillnad!
-
Ganska bra nuförtiden skulle jag vilja påstå! Inte lika bra överallt såklart men det har ju inte stått stilla där heller. Ibland skräms ju folk med att Stockholms skärgård inte sjömätts i sin helhet sedan 1860-talet eller vad det nu är, men faktum är att stora delar av de mest välbesökta och tidigare sämst sjömätta områdena i ytterskärgårdarna från och med i år täcks av Hydrographicas kort i skala 1:10000 eller 1:25000 och där är positionsnogrannheten såklart minst lika hög.
-
En ofta upprepad faktoid man brukar höra i olika sammanhang (bland annat på förarintygskurser och liknande) är att positionsnoggrannheten i en GPS-mottagare är omkring 15-20 meter. Det var sant i början av 2000-talet men det har hänt en hel del sedan dess och idag finns betydligt bättre mottagare i princip i var mans ficka. Många mobila GPS-mottagare stödjer idag mottagning på minst två frekvenser samtidigt, kan ta emot signaler från alla de globala konstellationerna (det finns numera inte mindre än fyra sådana - amerikanska GPS, EU:s Galileo, ryska Glonass och kinesiska Beidou) och kan även ta emot signaler från stödsystem som möjliggör ännu högre positionsnogrannhet, s.k. SBAS (Satellite-Based Augmentation System; i vår del av världen är det EGNOS som gäller). För att alls få en position behövs i teorin tre satelliter; en modern mottagare använder ofta bortåt 40 satelliter samtidigt för positionberäkningar. Detta medför naturligtvis att positionsnoggrannheten blir mycket högre än vad den en gång var. Man kan idag utan vidare räkna med att en modern mobil eller surfplatta i normalfallet ger 3-4 meters precision utan SBAS; finns kontakt med SBAS kan precisionen hamna på meternivå. Detta under öppen himmel med någorlunda fri horisont. SBAS-satelliterna är geostationära och ligger därför mycket lågt över horisonten på våra breddgrader, varför det kan vara svårt att få in dem i t.ex. stadsmiljö. För att pröva detta tog jag en promenad i vårsolen och besökte två av de stompunkter som Lantmäteriet har mätt in i mitt grannskap. Dessa punkter är inmätta med en noggrannhet på centimeternivå. Koordinaterna anges i systemet SWEREF 99 TM och höjderna i RH2000, men man kan använda tjänsten för koordinattransformation för att omvandla detta till latitud och longitud samt geoidhöjd. Därefter använde jag en gratis Android-app som heter GPSTest för att jämföra min surfplattas läge med stompunktens. Det är troligen lite svårt att se i bilderna nedan men felet landade på omkring två meter horisontellt och i princip noll vertikalt på båda punkterna (tog dock bara bilder på det ena stället). Detta utan SBAS eftersom horisonten var skymd söderut i båda fallen. Felet är också mindre i verkligheten än vad mjukvaran själv uppskattar. Man kan alltså utan vidare lita på satellitnavigeringen i sin mobila enhet, särskilt om den är från de senaste 4-5 åren. Men gå gärna ut och prova själva!
-
Det finns en del Android-plattor som är bra till sånt här. Samsung har en serie som heter Tab Active, finns ett antal olika modeller. Dessa är egentligen avsedda för yrkesfolk i utomhusmiljöer (reklambilderna visar folk i bygghjälm och liknande) och är därför ganska dyra, men de är onekligen mycket stryktåliga och vattentäta. Vi har en äldre modell (lanseringsår 2014) som först nu börjar bli lite trött; den har varit med om mycket blöta och blivit tappad både hit och dit. Den har mycket ljusstark skärm som i alla fall jag upplever som väldigt läsbar i starkt solljus och min har aldrig blivit överhettad i solen heller, vilket jag har hört kan förekomma med iPad. Har utbytbart batteri också vilket är ovanligt nuförtiden. För några månader sen kunde man få en utgående modell (Tab Active 3) för under 3500 kr men priserna verkar ha gått upp igen. Det finns också ett mindre kinesiskt märke som har en liknande produkt, Oukitel RT1 heter den, men den har jag inte testat. Har i alla fall hört om folk som gett den till barnen för att spela Minecraft på och då får den nog stå ut med en del misshandel. Verkar ha bra GPS i alla fall, stöd för SBAS finns (sk. "inbyggd DGPS") vilket det inte gör på Samsungs plattor.
-
Det hade jag inte hört något om, men även Södertälje kanal är ju under renovering och har vissa begränsningar för större fartyg. Handelssjöfarten har ju också företräde i den kanalen.
-
Begränsningar i Danvikskanalen när Norra Danviksbron renoveras De flesta segelbåtar som ska in eller ut ur Mälaren i höst kommer behöva gå via Södertälje kanal. Vägen via Hammarbyslussen och Danvikskanalen får max segelfri höjd 10,8 meter eftersom Danviksbron inte kommer gå att öppna från början av september till början av december. Än värre är det planerat att bli 2026; då ska bron vara stängd hela seglingssäsongen, från maj till november. På den länkade sidan finns alla datum och även en tjänst där man kan anmäla sig för att få uppdateringar om farledsbegränsningar via SMS och/eller mail.
-
Jag köpte lösa celler förra året från Shenzhen Luyuan på Alibaba och har goda erfarenheter, men det är ju såklart anekdotiskt. Valde dem efter väldigt mycket läsande på diysolarforum.com, där finns det mycket att lära sig (dock ganska USA-centrerat). De är lite av en premium-säljare tydligen, dyrare än flera andra, men med mycket gott rykte. Man får kontakta dem för offert (begär offert "DDP", delivered duty paid, dvs kostnad inklusive frakt, moms och tull) och sen tar det ca tre månader innan man får cellerna, men de kom väl paketerade med korrekta farligt gods-etiketter på emballaget och de höll måttet när jag kapacitetstestade. Betalade 6250 kr för 4x280Ah celler inklusive frakt, tull och moms, detta alltså i december förra året. Det finns en del andra säljare på Aliexpress och Alibaba som också lär vara hyfsat seriösa, och vissa har lager/mellanhänder i EU, men enligt vad jag läst kan det ofta bli krångel om man behöver reklamera. Annars finns ju även GWL i Tjeckien som länkats ovan, men de låg rätt högt i pris sist jag kollade.
-
Sjöfartsverket har en verksamhetsform som är mycket ovanlig numera; det är ett statligt affärsverk. Innan omstruktureringarna kom igång ordentligt på 1990-talet fanns det ett antal sådana, t.ex. Statens järnvägar, Televerket, Postverket och Vattenfall (förlåt, Statens vattenfallsverk), men numera är det bara Sjöfartsverket, Luftfartsverket och Svenska kraftnät kvar. Affärsverk betyder att verksamheten är ett slags mellanting mellan statligt ägt bolag och förvaltningsmyndighet - verket har förvaltningsuppdrag som en myndighet, men bedriver verksamheten affärsmässigt som ett företag. Staten går in och stöttar om det är nödvändigt, men i uppdraget ingår ett ekonomiskt mål på full kostnadstäckning. I Sjöfartsverkets fall kommer finansieringen huvudsakligen från avgifter på handelssjöfarten. Kostnaderna för registrering osv är ju mycket pengar för en fritidsbåtsägare, men i mitt tycke ser det ut att vara mer eller mindre självkostnadspris för verket. Ett enkelt certifikat kan vara kanske en halvtimme eller en timmes jobb för en handläggare (varav det mesta troligen är ren formalia), och att då fakturera 1500 kr är fullt marknadsmässigt för vilket tjänsteföretag som helst. För 300 kronor får man i princip finansiering för en automatisk process som stoppar in uppgifterna i en databas utan att någon anställd ens behöver titta på dem. Här kan man ju sedan också hamna i en diskussion om skatter vs avgifter men det passar nog bäst i en annan tråd eller på ett annat forum.
-
Vet ej på rak arm, vi fick plats utan kö men det var några år sen. Ekolns Segelklubb är det iaf.
-
Eftersom varudeklarationerna/certifieringarna för båda oljorna är identiskt lika så går det inte att svara på vad det är för skillnad utan tillgång till nån slags industriellt testlabb. Mina fördomar säger att det är samma produkt men prissatt olika för olika marknadssegment, men det är som sagt bara fördomar och inte faktabaserat överhuvudtaget. Personligen kör jag på just den "turbodiesel"-oljan, men min motor är från 1978 och saknar turbo. Vad jag än köper så är det otroligt mycket bättre för motorn än vad som rekommenderas i handboken. tillägg: dubbelkollade så jag inte far med osanning, och det var tur för nu är det faktiskt några marginella skillnader i säkerhetsdatabladet. Jag minns att jag gått igenom detta med förstoringsglas för några år sedan av ren nördighet, och då var det ingen skillnad, men nu skiljer det några tiondels viktprocent på en av beståndsdelarna. Tvivlar dock fortfarande på att det motiverar att man tar nästan dubbla literpriset, men envar får göra sin egen bedömning. Det är i princip omöjligt att som konsument bedöma kvaliteten objektivt.
- 1 reply
-
- 1
-
-
Jag har inga fler konkreta tips, men en oortodox lösning man kanske kan överväga är att ha båten och masten på olika ställen. Vi har vinterhamn i Uppsala och förvarar masten i klubbhamnen nere vid Mälaren, medan själva båten står på land inne i stan, ett par sjömil uppför Fyrisån (finns ingen mastkran där uppe). Det är ju dock samma klubb på båda ställena, vilket förenklar administrationen.
-
Nä, det är som sagt ont om dem. Den enda jag känner till överhuvudtaget öster om Västerås är Mälarmarin, men det ligger retligt nog precis norr om Stäket, så du har fortfarande problematiken med att få av masten innan du kan ta dig dit. Möjligen finns det småskaliga aktörer som ovan nämnda Nybyholm, men det verkar ju tveksamt om det är aktivt (hemsidan inte uppdaterad på över 10 år, verkar inte finnas något företag där).
-
Om du vill ha marina så är det väldigt ont om sådana i nordvästra delen av Stockholmsområdet, men det finns ju ett antal båtklubbar i trakterna som kanske kan ha nåt. Kolla t.ex. med Håbo eller Kungsängens båtsällskap. Om man följer strandlinjen åt sydost från Stäket så finns det ju sedan en lång rad av båtklubbar från Kallhäll och ända ner till Ålsten, men man lär nog få stå i kö ett tag för att få vinterplats för en 38-fotare på de flesta ställen. Om du behöver plats redan i höst så är ett tips att kolla med Stockholms Segelsällskap, deras anläggning Rastaholm på Ekerö är jättestor och när jag letade plats för ett par år sen så fanns det gott om platser där. Dock av begripliga skäl, eftersom det ligger ganska avigt till även för Ekeröbor. Närmsta inomhusförvaring (sjövägen) lär väl vara antingen Jungfrusund (också på Ekerö) eller Slagsta, och båda de alternativen är väl bortåt en timmes resväg från Sigtuna landvägen. För mig personligen gör det mycket för båtmeckarglädjen att ha båten nära till hands på vintern, så om det hade varit min båt så hade jag kanske också övervägt möjligheten att låna mastkran i t.ex. Kungsängen, masta av där och gå med masten surrad på bockar på däck upp till Sigtuna - det är ju ingen lång resa. Men på en båt som din med såpass lång mast och fast vindruta så kanske det blir i bökigaste laget.