Jump to content
Friday 10 April 2020
Sign in to follow this  
Amanda31

Kaviarfrågan

Recommended Posts

För egen del äter jag inte någon kaviar på tub. Men rysk beluga  med kex sväljs fördelaktigt ner med en väl kyld vodka av hög kvalitet  i en trygg natthamn med strålar från den nedgående solen rakt i ansiktet. :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jag äter sällan rysk Beluga eftersom den kostar 120 kr/g, ungefär som guld.

 

Ska jag köpa kaviar för 120:- kr så köper jag nog några tuber och ett par tre små glasburkar med svart, röd och gul rom.

 

Stören är dessutom utrotningshotad, beståndet har minskat med 90 % de senaste 20 åren.

Trist om man aldrig mer kan äta rysk kaviar...

 

Mackey

Edited by Mackey

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jag äter sällan rysk Beluga eftersom den kostar 120 kr/g, ungefär som guld.

 

Ska jag köpa kaviar för 120:- kr så köper jag nog några tuber och ett par tre små glasburkar med svart, röd och gul rom.

 

Stören är dessutom utrotningshotad, beståndet har minskat med 90 % de senaste 20 åren.

Trist om man aldrig mer kan äta rysk kaviar...

 

Mackey

 

Priset är högt, därför blir det alltför sällan, men egentligen skulle man ju avstå helt för att ge Stören en chans att överleva som art.... det har du helt rätt i....

Share this post


Link to post
Share on other sites

ÅÅh fy fan vad gott med Kaviar ,,,, Vet någon om det finns att köpa i Frankrike? Eller har dom någon egen version på vår kalles,svennes ?

Visste ni att receptet är från Egyptien från början och att den var en Norrbagge (tror jag) som fick smak på det o tog hem det...

Share this post


Link to post
Share on other sites

ÅÅh fy fan vad gott med Kaviar ,,,, Vet någon om det finns att köpa i Frankrike? Eller har dom någon egen version på vår kalles,svennes ?

Visste ni att receptet är från Egyptien från början och att den var en Norrbagge (tror jag) som fick smak på det o tog hem det...

 

Att det var ett egyptiskt recept från början har jag aldrig hört.

 

Däremot lär ABBA - AktieBolaget Bröderna Ameln - ha köpt receptet på det som skulle bli Kalles kaviar från en gårdfarihandlare för 1000 SEK 1950. 

 

Företaget som så småningom skulle bli ABBSA grundades av norrmannen Christian Gerhard Ameln  i Bergen, Norge 1838

 

Pojken på kaviartuben heter Carl Ameln och är son till dåvarande chefen för ABBA.

 

http://www.kalles.se/om-kalles/

 

http://www.xn--smgenbryggan-5ib.se/?PageId=440&nId=6805

 

Jag äter för övrigt en havreknäckebrödssmörgås med Kalle- eller Svennes- kaviar varje dag. Känd av mina seglarkompisar Kalman och Erik O som "mågemacka"  ;)

Edited by toaen

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jag har inte uppmärksammat några nya fabrikat i år, och föredrar fortfarande Ejderns för bästa vidhäftning av osten vid tve-sovling.

 

Men jag ångrar bittert och grämer mig djupt åt att jag aldrig fattade mod att testa Kalles randiga med guleböj. Kombinationen förefaller avskyvärd, men det här med att aldrig ha testat känns fegt och stör mig... Någon som kan recensera? Är den saknad? Hur fungerade den som murbruk till ost?

post-96037-0-94895100-1452263132.jpg

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Finns en mindre gräslig variant av denna med bara kaviar och färskost. Enligt en som prövat denna ska den vara lite blek i smaken. Och du ska inte skämmas en sekund för att du inte testat kaviar med banan. Där - eller långt innan - går gränsen också för mig. Finns den verkligen? Hur har den överlevt på marknaden?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Finns en mindre gräslig variant av denna med bara kaviar och färskost. Enligt en som prövat denna ska den vara lite blek i smaken. Och du ska inte skämmas en sekund för att du inte testat kaviar med banan. Där - eller långt innan - går gränsen också för mig. Finns den verkligen? Hur har den överlevt på marknaden?

Tack för tröstande ord, det kan vara till stor hjälp i min fortsatta KBT kring detta. Hursomhelst - Mig veterligen överlevde inte bananvarianten länge. Den lanserades 2007, men försvann rätt snabbt från marknaden.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bananvarianten var väldigt god-

tyckligt riktigt äcklig även om man inte får säga äcklig om mat.

 

Jag går fortfarande på KBT för att komma över min kaviarskräck från sommaren 2007.

 

Mackey

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nu kanske man blir lynchad??? Jag "har" tyckt om Pågens limpa med Kalles kaviar.

 

Vilken kanske inte är ett val man behöver om man luktar på fingrarna 10 minuter efter fiskrensning och jämför med vad t.ex. Kalles luktar. Efter detta äter man inte kaviar från tub fler ganger.

 

Sommartid med fint väder är doft likheten mycket tydlig...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nu kanske man blir lynchad??? Jag "har" tyckt om Pågens limpa med Kalles kaviar.

 

Vilken kanske inte är ett val man behöver om man luktar på fingrarna 10 minuter efter fiskrensning och jämför med vad t.ex. Kalles luktar. Efter detta äter man inte kaviar från tub fler ganger.

 

Sommartid med fint väder är doft likheten mycket tydlig...

Pågens med Kalles är en klassiker. Gott.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nä hä, Skogaholmslimpa med kaviar ska det vara.

Gärna också en kopp varm choklad till.

 

Kanske är jag så gammal att Pågens inte fanns när jag var liten.

Ja, det stämmer lite i alla fall. Påhlsons familjebageri byter namn till Pågens Familjebageri AB 1965.

 

Skogaholms bröd bildades redan ca. 1935.

 

Idag ägs både Skogaholms och Pågens av Fazer.

 

Mackey

Share this post


Link to post
Share on other sites

Provade just Ejderns. Som flera andra redan rekommenderat i denna centrala tråd. Håller med om att den är bra. Kornig och elegant i smaken. Enkel och rak men samtidigt välbalanserad mellan olika intryck. Fin sälta mot slutet. Blir säkert ännu bättre om den dekanteras.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jag förstår inte varför ni stör er så mycket på den ryska kaviaren?

Tro det eller ej, men enstaka exemplar av stören, en Acipenser-art, troligtvis den atlantiska, har siktats i såväl Göta Älv som i Säveån, den kanske återetablerar sig.

 

Jag föredrar "Товарищ Карл Русская икра" * men den är litet svår att få tag på i Bohuslän, men om man seglar länge i österled så kan man finna den i speciella butiker.

 

Men fy Farao för egyptsik kaviar, den lär ha framställts av rommen från Nilaborren, Lates niloticus. För övrigt en monsterfisk som orsakat ekologisk katastrof i Victoriasjön.

 

Ejdern är en favorit! Men även Kalles klassiska kaviar är bra!

 

 

8512635-origpic-ea961e.jpg

 

* Om man inte behärskar Ryska så betyeder "Товарищ Карл Русская икра" Kamrat Karls ryska kaviar. En klassisk revolutionär produkt, direkt framställd till arbetarklassen. Den åts på såväl pansarkryssaren Potemkin som i frukostmatsalen i Traktorfabrik 37 i Minsk.

Edited by Georg_Ohm

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jag gillar den ryska storkorniga kaviaren som jag tror är gjord på laxrom.
 
ikra_03.jpg
Lånad av http://cdn.fishki.net/

Våra ryska vänner i St. Petersburg gillar Kalles så det bara måste vi ta med det när vi besöker dem. Numera går den att köpa där också, det var annat förr när det bara fanns burkkaviar. Då var burkkaviaren i princip gratis för oss från väst beroende på väkelkurs och svartväxlingskurser och ett helt annat prisläge.

Mackey

Share this post


Link to post
Share on other sites

Skogaholmslimpa med ett par tjocka skivor falukorv, som man sedan ringlar Kalles kaviar över. Det är min favorit. Njutes med fördel tillsammans med en kall öl.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Även denna sommar har vi syndat genom att tvesovla våra mackor. Vi började med Ejderns, men då räckvidden på tuben var kortare än avståndet mellan matbutiker bytte vi till Kalles guld. Självklart fortfarande med kaviar under osten.

 

Hur har ni andra klarat er hittills denna fina sommar?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Även denna sommar har vi syndat genom att tvesovla våra mackor. Vi började med Ejderns, men då räckvidden på tuben var kortare än avståndet mellan matbutiker bytte vi till Kalles guld. Självklart fortfarande med kaviar under osten.

 

Hur har ni andra klarat er hittills denna fina sommar?

En idé kan annars vara att man köper TVÅ tuber Ejderns..? Galet, men kan fungera. ;-)

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Även denna sommar har vi syndat genom att tvesovla våra mackor. Vi började med Ejderns, men då räckvidden på tuben var kortare än avståndet mellan matbutiker bytte vi till Kalles guld. Självklart fortfarande med kaviar under osten.

 

Hur har ni andra klarat er hittills denna fina sommar?

En idé kan annars vara att man köper TVÅ tuber Ejderns..? Galet, men kan fungera. ;-)

Wild and crazy indeed... Du är ju mer än lovligt smart :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Klädesholmens kaviar är en höjdare om man som jag slutade med den bästa, Ejderns, för länge sen när dom sänkte rominnehållet med över 10 procent. Utan att sänka priset. Principfråga. Är ett lågt pris viktigt tar jag Garants kaviar. Kalle och brorsan Svenne tippar jag överbord. Dom kan simma hem.

I början på 80-talet kunde man ta Ejderns om det var slut på matkaviar.

Edited by bastiplutt
Komplettering

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kaviaren är ett av de större abren sedan man blivit vegetarian då "Lysekils Vegiar" länge var det ända märket för påläggskaviar. Men nu hittade vi en ny som är riktigt bra, "Fiskeriets Vegiar" är en höjdare, lite vuxnare än Kalles.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  








×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. Du behöver som gäst även vara medveten om våra Terms of Use och GDPR policy Privacy Policy