Jump to content
Sunday 03 December 2023

Tristan_301

Medlemmar
 • Content Count

  35
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  1

Everything posted by Tristan_301

 1. Du kommer att märka att man ofta får helt olika svar på samma fråga beroende på vem man frågar.. 1. Svart trä beror i allmänhet på fukt, svårt att se vad du syftar på med den bilden. Ta reda på var fukten letar sig in, se till att täta och fundera därefter på vad du skall göra åt det missfärgade virket. Det finns en massa olika huskurer för att bleka missfärgat trä, jag har provat några olika och har inte tyckt att det funkat något vidare. Se till att skrapa rent från vad det nu är behandlat med, låt det torka. Om virket är friskt brukar man kunna få till det genom att slipa. Om man inte lyckas med det så är det inte friskt längre, det är min erfarenhet. 2. Att olja med rå linolja under vattenlinjen är brukligt, så om du skall skrapa rent där så tycker jag att du ska göra det. Färgen skulle kunna vara blymönja av färgen att döma, så se till att du inte får den i dig när du jobbar med den. 3. Vad är det på insidan av borden idag? Det kanske är enklast att fortsätta med samma behandling som är gjord tidigare?
 2. Titta hur det ser ut på baksidan av reglaget, de reglage jag varit i kontakt med har haft möjlighet att flytta reglagekabeln för skjutande eller dragande just för att de skall passa alla installationer.
 3. Jag har Solas propellrar, började med A5 som är 19" stigning på båda men tappade fart jämfört med mina gamla propellrar. Så då gick jag upp till A6, dvs jag bytte ut den aktre propellern till en med 21" stigning. Farten kom tillbaka, men känslan är att det inte är lika harmoniskt. Det drar lite mer i ratten när man kör i planingsfart jämfört med tidigare. Sen om det beror på att det är propellrar med olika stigning eller något annat vet jag förstås inte. Tanken är att jag till våren skall se om motorn orkar med A7 propellrar, då blir det samma stigning på båda propellrarna och då får man se om det blir mer harmoniskt.
 4. Jag har A-propellrar, dvs en trebladig och en fyrbladig. Så om det är antalet blad som påverkar slingrigheten så skulle det sannolikt inte innebära någon skillnad för mig. Man skulle hitta någon som bytt från A till J för att se hur de upplevde eventuell skillnad.
 5. Generellt så slingrar sig båtar med dubbelinstallation mycket mindre än om man har bara en motor med drev. Intressant att du upplever en förbättring med J-propellrarna. Jag köpte nya propellrar i våras, var lite sugen på att testa med original men i slutänden fick plånboken styra. Det kanske man ska omvärdera, om man kunde få båten att slingra sig lite mindre så kan det vara värt att byta propellrar igen.
 6. Dreven har så klart olika utväxling, en dieselmotor med ett maxvarv på 3500 kan inte ha samma utväxling i drevet som en bensinmotor som varvar uppåt 5000 rpm, det är inte praktiskt möjligt att kompensera stora skillnader i varvtal med att byta stigning på propellern. Jag tror inte du har någon fart att vinna på att byta drev i din setup, om varvtal och slip är rimligt så kör vidare med ditt drev så länge det fungerar.
 7. Provborra, lämpligen med hålsåg som föreslagits ovan. Ett annat alternativ kan vara att mäta med en fuktmätare för att få ett hum om hur utbrett det är.
 8. I de Coronet som jag varit i kontakt med så är det mahogny i inredningen, massivt i lister och mindre bitar av inredningen och plywood i skott och tex toadörren.
 9. Innan du funderar på att riva upp (ner eller vad det nu kan heta när man gör det underifrån) är att ta reda på hur stora skadorna är. Hade du inte haft teak på däcket så hade det hörts ganska väl när man går på det om det sitter ihop, eller om distansmaterialet släppt eller förmultnat. Med lite tur så är skadorna lokala runt skruvarna och man skulle kunna laga det genom att gröpa ur den blöta balsan och fylla utrymmet som blir med förtjockad epoxi. På min båt har jag något enstaka ställe på däcket där distansmaterialet har släppt från ytterlaminatet, men det tycks inte vara fuktigt. Jag tänker leva med att det knarrar när jag går där. Taket i salongen däremot var rejält ruttet och det luktade mögel i båten. Så såg det ut när jag började kapa det undre laminatet, den blöta balsan ramlade ner och det som inte var fuktskadat fick man ta till våld för att det skulle släppa. Jag ersatte den dåliga balsan med divinycell som jag limmade mot ytterlaminatet med förtjockad epoxi. Därefter laminerade jag över med epoxi och glasfibermatta. På andra sidan av salongen kapade jag ur en större del av laminatet som jag sedan återanvände genom att limma tillbaka det mot divinycellen och laminerade bara i skarven med glasfiberremsor. Var betydligt enklare än att göra ett nytt laminat underifrån. Byta blött distansmaterial är tyvärr något som de flesta Coronetägare får göra någon gång. På min båt hade det läckt in länge genom hål där det tidigare suttit diverse utrustning monterad på taket. Fönstrena är också en vanlig källa till läckage på Coronet, jag har haft ur de flesta rutr på min båt och tätat om dem. Vad gäller maskiner så har jag använt både multiverktyget och vinkelslipen. Det är lättare att finlira med multimaskinen, men om man behöver slipa så avverkar vinkelslipen med en flapdisc mycket bättre än vad en vanlig slipmaskin gör.
 10. Grattis till en klassisk båt, det är något speciellt med Coronet. Själv har jag en 26 Family. På min båt är däcket en sandwichkonstruktion, det är det säkerligen på din båt också. Vilket gör att det inte är bra om det läckt in vatten där. Räcket ser inte ut att vara original, därav skruvarna rakt ner i laminatet. Så det är viktigt att du gör en bättre lösning än att dra fast räcket med träskruv rakt in i plasten.
 11. Förutom övningen ovan med att mäta direkt på batteriet under startförsöket så kan man prova att koppla förbi huvudströmbrytaren, det är rätt vanligt känns det som att problemet sitter i den.
 12. Jag tror att det blir svårt. Har en gummibåt som är i typ samma storlek med en 2,5hk utombordare. Den orkar precis upp i plan när sonen 11år kör den, med mig (knappa 80kg) så orkar den inte.
 13. Ja, är det någon som blivit stannad och kontrollerad under sommaren? Jag har knappt sett KBV under sommaren.
 14. Om du petar i "blåsorna", ligger det första lagret fernissa oskadat under, eller har båda skikten släppt från träytan? I så fall så är Peter inne på rätt spår med att det andra fernissalagret löst upp det första, men varför? Har du tidigare fernissat på något som har varit vitlaserat? Om inte, kan det vara lasyren som inte är kompatibel med fernissan? Om det är silicon i något, tex slippapper eller trasa/borste du använt så ser det inte ut på det där viset. Fernissan torkar och blir relativt slät, men med "ögon" i ytan.
 15. Jag tror det är en gammal Monark Camping, skrovsidorna påminner väldigt mycket om den.
 16. Jag har läst på ett annat forum där en person med god insyn i Volvo Pentas motorer skrivit att insprutarna (Spridarna, vad det nu heter på en modern diesel) skall bytas med ett visst intervall, för att de helt enkelt tar slut efter att en viss mängd diesel flödat igenom dem. På en marinmotor som oftast ständigt kör med ett högt effektuttag flödar det mycket diesel genom insprutarna, vilket gör att de tar slut snabbt om man jämför med i en bil där man sällan kör med kontinuerligt höga effekuttag. Jag har själv varit med om att en trasig insprutare gjort hål i en kolv på en personbil, så det är nog en vanlig orsak till att man får hål i kolvarna även på en marinmotor. Som sagt, detta är uppgifter från internet som man som vanligt ska ta med en nypa salt. Speciellt om det inte finns någon officiell information om detta med kontroll/byte av spridare från tillverkaren. Men när jag läste det och även så här efteråt låter det rimligt att insprutare slits med tiden.
 17. Jag får varken upp bilder eller filmer, man måste vara inloggad för att kunna se dem tydligen. En tanke angående ljudet är väl att innan man lyfter ur motorn tar dit den tänkta mekanikern som kan åka med och lyssna hur motorn låter. Då kanske man kan komma fram till vad problemet är och du kanske slipper lyfta ur motorn. Om det inte är något mekaniskt fel på motorn som behöver åtgärdas så borde det gå att demontera värmeväxlare oljekylare osv. för att rengöra dem utan att lyfta ur motorn.
 18. Har du VVB eller gångvärme? Man skulle kunna gissa på att slangen går till något sådant.
 19. Jag har mitt ankarspel monterat på ett liknande sätt, och precis som du konstaterat att ankarlinan behöver styrning för att komma ner under durken. Löste det med en bit avloppsrör som styr den blyade linan. Linan kan kinka någon enstaka gång, men det är den bästa lösningen jag provat. Under durk ramlar linan ner i ett naturligt fack som förstärkningen av akterspegeln skapar, efter att bilden tagits har jag gjort en extra vägg då linan ibland kunde åka ner under motorn. Jag har även flyttat pumpen till trimplanen så att inte ankarlinan skall kunna fastna i slangen som tidigare gick i utrymmet som ankarlinan ramlar ner i.
 20. Jag tror att många som har båt i den prisklassen har haft båt ett längre tag och bytt upp sig genom åren, åtminstone är det så i vår båtklubb. Det kanske oftare gäller ännu lite större (och dyrare) båtar. Även om man räknar bort ränta och amortering så är det inte ett jättebilligt nöje att ha båt, om jag skulle göra en motsvarande kalkyl för vad kostnaden för mig att ha båt är per månad så är det rätt många tusenlappar trots att jag har en billigare och kontant betald båt. För mig är det värt pengarna för att båten är mitt stora intresse, när jag äger båten så ligger den redo för mig att använda närhelst jag vill, istället för att hyra en båt och vara tvingad till att ha båtsemester den regnigaste veckan under sommaren. Solsemester är något jag sällan åker på, mycket tack vare att jag istället lägger pengarna på båten. Kort sagt, i min ekonomi är båten prioriterad och för mig är det värt det.
 21. Om du inte räknar med att göra något arbete på båten själv är det snålt tilltaget med bara service på motorn i budgeten, båten och dess system ska vinterkonserveras och lite tvätt och polering kan vara trevligt också. Även om du gör jobbet själv så kan jag tycka att servicekostnad plus 10k om året för investeringar är i underkant, å andra sidan har jag en betydligt äldre båt som kanske kräver mer i underhåll. 300M per år är inte speciellt lång distans för en planande motorbåt som redan påpekats, men det är ju naturligtvis olika beroende på hur mycket man använder båten.
 22. Jag hade Telia i både 4G routern och i telefonen förra året och tyckte att det funkade okej, ända tills man kom lite längre ut typ Nassa. Normalt sett håller jag till i Mälaren, och trots att man ser tex Västerås så har det varit dålig fart på det mobila bredbandet och ännu sämre med mobilen. Jag bytte abonnemang i mobilen till Comviq, och än så länge har jag bara åkt i mina hemmavatten så jag kan inte uttala mig om hur det funkar i skärgården. Men här hemma är det en rätt stor skillnad, Comviq i mobilen funkar så bra att jag inte har brytt mig om att starta det mobila bredbandet än.
 23. Samma sak händer varje vinter på min AD41, den läcker några liter glykol. Jag tror utan att veta att det är vattenpumpen som är boven. När jag fyllt på med glykol i värmeväxlaren så försvinner det inget under hela sommaren, jag har nöjt mig med det och inte letat vidare efter var det läcker. Har sett fler trådar om samma ämne, så vi verkar inte vara ensamma om fenomenet.
 24. En annan sak att beakta är att småskador som känns katastrofalt fula när båten står på land och man tittar på dem på nära håll kanppt syns när båten väl är sjösatt eftersom man sällan eller aldrig ser båten på så nära håll som när den ligger på land. Min båt har levt ett hårt liv (ser det ut som) och har rätt mycket repor och fula lagningar av gelcoaten på skrovet. Men när den väl ligger i vattnet och är polerad så ser den rätt okej ut för att vara snart 50 år gammal. Med det vill jag säga att om du inte haft båten i sjön och vet hur den ser ut då, lägg inte ner en massa tid och pengar på att reparera kosmetiska skador på skrovet. För att båten skall se trevlig ut är det viktigare att hålla överbyggnaden samt sittbrunnen i fint skick. Tycker jag åtminstone.
 25. Tristan_301

  Albin 25

  Halloj, Du är spekulant på en båt som är runt 50 år gammal, klart det finns fallgropar. Om jag letade efter en Albin 25 så skulle jag kika efter en som motorn är utbytt på, gärna nyligen. För övrigt så handlar det mycket om hur ägarna genom åren skött om båten. Luktar det gott ombord, ser elsystemet fint ut, dynor och kapell är i gott skick, är pentryt uppdaterat (nyare kyl/gasolinstallation) och toalett/toatank med slangar är fräscht så bör det inte finnas så många fler dyra saker att vara orolig över. Det är en båt med rak axel och platt akterspegel, så den kan säkert upplevas som lite knepig att manövrera i trånga utrymmen. Det är svårt att styra den när man backar tex. Men med lite träning så är det inte så svårt, det är ju ändå inte en speciellt stor båt. Allt är relativt, jämfört med en modernare båt så är inte friborden så höga. Det i kombination med att det trots allt finns lite köl under den så är den inte överdrivet vindkänslig skulle jag säga. Ett tips är att köpa en De Luxe, den (nyare?) varianten har lite annorlunda skrovform i aktern och går att köra något snabbare jämfört med den äldre skrovformen.
×
×
 • Create New...