Gå till innehåll
fredag 19 april 2024

Gullholmarn

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    139
  • Gick med

  • Besökte senast

Allt postat av Gullholmarn

  1. Jag har en 29fotare med 21hk diesel. Jag hade aldrig velat ha utombordare, mindre driftsäkert skulle jag säga. Beroende på montage svårt att nå ner till reglage om man inte sätter upp fjärrreglage i sittbrunnen. Du får heller inte propellerström över rodret, så det blir nog bökigt om du ska vända snävt i en hamnbassäng. Ska du vinkla utombordaren i hamn är det ofta långt att böja sig ner och det bli en säkerhetsfråga då du kan klämma dig mot en brygga alternativt trilla i. Dessutom släpper du uppmärksamheten framåt om du måste hänga över relingen. En sekund eller tvås ouppmärksamhet är rätt länge i en hamnmanöver vid ordentlig blåst. Och risken vid sjögång är nog att en utombordare gungar såpass där bak att propeller åker över vattenytan. När det blåser som mest är jag som mest tacksam över att jag hade 12hk mer i min diesel än vad det var original, underlättar manövrering i hamn ordentlig och jag orkar gålla 6 knop i motsjö. Jag har heller aldrig sett utombordare med segelbåtsrigg( tex mercury sail) över 5hk, och backförmågan på vanliga 15-20 hästare är ju inte särskilt bra när du sätter de på stora tunga båtar. Sedan kanske man skall väga in bekvämligheten, fyfasen för att behöva gå för motor med en surrig utombordare ett par timmar i kanaler osv eller stiltje om du ni skall långsegla.
  2. Hej! ett trådlyft men nu verkar det bli 5 knop i täresund! https://www.lansstyrelsen.se/download/18.cfca5e7188ba0cfa4481645/1689058448075/2023-56%20Sjötrafik%20fartbegränsning%20Täresund%20Sotenäs.pdf?TSPD_101_R0=088d4528d9ab200076d03cbea3af8ae6306763002fc6eb2878e341243729e8aaf48c27f862a5c7b4083c19a6b1143000a0de1605cd0f2c201bdf4ae90e4ecd40a35c34cadc8ccffae5bb7bfc3f164330ef8d08ff05d7a55d1abd12136ef456f6 imorgon tänkte jag gå i passagen
  3. Det där är ju ingen riktig snipa, den går ju som du ser på en bild alldeles för fort. Gullholmensnipa, långsjösnipan, crescent allure är tre exempel men det finns många 🙂 Men roligt att ni kikar på snipa och inte bara snabba moderna styrpulpeter!
  4. Kommer du inte åt svänghjulet så kanske du kan komma åt generatorremmen och röra motorn lite, så känner du ju om den sitter fast iallafall menar jag
  5. Jag har det precis så med RAM-mount med dubbel svängarm. Fungerar väldigt bra. Nackdel att man inte kan ha luckan stängd och plottern ute. Sitter med genomgående maskinskruv genom skottet med stora brickor på utsidan. Hittade inget annat bra alternativ än RAM, kikade lite på TV-fästen men tyckte inte det blev bra
  6. Kan du inte lossa filtret och få ner oljan i någon behållare ? bara du får ut den snabbt.... Nytt filter ny olja. Om inte startmotorn går runt kan det ju vara kortis bara eller säkring som gått pga kortis. Prova dra motorn lite för hand så känner du om den går runt eller har fastnat.
  7. Jag har en Axiom, den kan styras via en app och visa vad plottern visar på telefonen. Mig veterligen kan man inte visa olika saker på plottern och telefonen.
  8. Det var som jag misstänkte en undervanten, vi lyckades lirka loss fallet och allt såg bra ut!
  9. Hej Tänkte dela med mig av ett tips jag fick, det kanske är något ni andra tänkt på men jag har det inte. Riggade och mastade båten i början av veckan ( Ohlson 8:8 med selden rullmast). När den väl var mastad så fick jag för mitt liv inte upp storfallet (löper inuti masten). Fick upp i kranen och såg att den löpte lätt i likrännan och att det var i själva masten det tog stopp. Med tre gubbar som drog till i fallet lyckades vi dra det men det var lika trögt hela tiden så vi gav upp då det blev sent. Ringde de som sålt masten idag och fick troligen reda på vad för tavla jag har gjort. Enligt firman får de ett eller ett par samtal om året om personer som gjort just detta. När masten låg på sidan så satte vi i en vant underifrån(undervant) vilket troligen var ett misstag. Troligen har vi klämt fallet under ett ändbeslag till vanten. Skall åka och släppa ett vant i taget och se ifall fallet då löper lättare och om det är det som är felet. Hoppas jag kan fixa det utan att behöva ta ner masten igen men det återstår att se. Det lovar 17M/S i byarna så kanske inte blir idag... Icke rullmaster kanske också har fallen i masterna? Jag har inte tänkte på det och blev lite osäker nu.
  10. Båten i min profilbild hade en lågvarvig encylindrig sabb, där fick man halvskrika och allt dunkade i takt med motorn. Men en nyare variant har jag varit i närheten av med en tvåcylindrig penta, en helt annan sak. I nyvarande båten har vi en yanmar 3YM20, den går mjukt och behagligt och man kan prata i sittbrunnen. Så en snipa med en 2 eller tre cylindrig motor går ju jämnare och troligen tystare än en äldre med stumt montage. Sen är det ju en till sak att tänka på mer än själva decibelen. En tvåtaktare som varvar 4500rpm skriker ju på ett annat mer hysteriskt sätt än en lugn diesel där du puttrar i 1800-2200rpm. Kanske kan denna videon ge dig något. Spola fram till ca 35minuter in i videon. Yanmar 3QM30 Service, MOTOROLJA OLJEFILTER, LUFTFILTER, GENERATOR REM och ny olja i backslaget. 2/2 - YouTube
  11. Monarken är väl ingen snipa utan en kabinbåt. Svårt att montera en utombordare bra på en snipa. Skulle du mot förmodan vilja ska du nog ha en segelbåtsutombordare som har lite bättre backegenskaper osv. Mercury Utombordare 5hk F5MLHA Sailpower (hjertmans.se) Monark 690 är ju däremot en fin snipa. Förövrigt samma skrov som den nya 23 fots gullholmensnipan.
  12. Jag tycker om rörö och grötö. Båda har webkamera om du vill kika Grötö har enkel standard men lugnt och härligt, långsidesplatser, väldigt få. Men man ser innan man går in i bassängen om det finns ledigt. Windy: Webbkameror - Hönö: Grötö hamn RÖRÖ kamera En ö vi verkligen gillade är också stora Dyrön, här finns också långsidesplatser. Alla de här är populär men under lågsäsong är det nog inga problem. Styrsö sandvik brukar också ha gott om plats, här finns platsen med tampar i vattnet. Vi gillar Öar som har mycket natur och lugn atmosfär så, jag tyckte inte så mycket om Åstol utan ligger hellre på dyrön. Skippar gärna Hönö klåva då det känns som stad och marstrand för att det är för mycket Party och hög ljudnivå, men de har fina Y-bommar och personal som kan hjälpa till. Hoppas du får en fin semester.
  13. Nu är det väl kanske inte tilltal vi skulle diskutera. Jag har svarat efter bästa förmåga på frågorna. lycka till med examensarbetet !
  14. När man har sjökortet framme, så finns en inställningsknapp om jag minns rätt
  15. Hej Jag hade Navionics i min förra Lowrance och nu har jag Lighthouse i min Axiom 9RV. Upplevde faktiskt Navionics lite lättare då det var mer likt papperskorten från början. Lighthouse kräver lite mer inställning för att bli trevligt och enkelt för ögat. Men annars nöjd med båda. Ett tips, du måste vara ute och köra med båten för att kunna ställa in så att du inte visas mitt i skärmen utan längre ner så du har längre "framförhållning". Tog ett bra tag innan jag klurade ut varför det inte var möjligt, störande... Annars gillar jag den skarpt, just nu inne på reparation. av/på knappen reagerar dåligt...
  16. Hej, jag stod i samma funderingar som dig för ett år sedan. De som har efterbeteckningen HV eller RV har inbyggd ekolodsmodul och då kan du köpa en givare och bara koppla in. De som inte har beteckningen HV eller RV kräver inkoppling av en separat ekolodsmodul och givare. Jag köpte en sån här: Raymarine Axiom 9 RV och kopplade sedan in en sån här CPT-s IB. Behövdes dock en adaptersladd då RV:n har en kraftig ekolodsmodul men jag ville inte ha en genomskrovsgivare som var riktigt dyr. Men totalt blev det billigare att köpa den förberedd för ekolod och en enklare givare. Jag hade kontakt med vikingyachting, frågade bara dem om råd så ringde de Raymarine och tog fram en lösning för mig. Gillar den skarpt, vi har dock problem med på-knappen. Den accepterar inte power-swipe ibland och jag får sätta på eller av den 5-25 gånger för att den skall starta eller stänga av sig. (håller på att krångla med Raymarine om det så hoppas jag får den lagad eller utbytt.) Upplever du några svårigheter med den knappen?
  17. Angående ansvarsfrågan så har jag lite att tilägga efterflertalet år ha arbetat i just BRF-styrelser (två stycken olika). Sitter säkringen nere i föreningens elrum (där oftast mätarna sitter) så har bostadsrättshavaren skyldighet att kontakta den som styrelsen anvisat (den kan vara medlem av styrelsen eller en firma direkt). Vi hade tex berättat för hiss-företaget att de inte fick skicka ut jouren för småsaker utan styrelsens godkännande då vi hade stora kostnader att de ringdes sent på nätterna utan en anledning som får anses rimligt. Men i detta fallet har du ju kontaktat styrelsemedlemmen som bett dig ringa jouren och då är det ju solklart föreningens kostnad. Det är ju inte ditt fel att en säkring går utanför din lägenhet. Där du saknar nyckel. I nästa mening skulle jag skicka med en uppmaning att vara förstående mot eran styrelse eller själva arbeta i den. Alla som köper en bostadsrätt skall ha intentionen att själva ställa upp minst ett år för att göra rätt för sig. Det kan vara oerhört otacksamt, har personligen fått motstå både hot och rena personangrepp när jag försökt utföra mitt uppdrag. Ett uppdrag som jag åtog mig ytterligare ett år för att ingen orkade engagera sig. Ett av det mest uppseendeväckande exemplet är nog när en medlem ville att styrelsen skulle betala dennes parkeringsbot de fått när denne parkerat utan tillstånd på handikaplatsen med hänvisning till att de inte orkade bära maten från garaget och det var så dåligt med parkeringsplatser (det har inte blivit färre platser sedan de köpte sin bostad.....) (förutom mordhotet eftersom tvättstugan inte var städad förstås)
  18. Priserna vid pump beror på mer än råvarupriser och skattesats. Tex de rekordlåga lagernivåerna av Diesel i både USA och Europa just nu. Marknad och efterfråga, soppan är dyr i både Europa och USA. Men hos oss tillkommer dessutom höga skatter. Sedan vill jag nog tilägga det främst är bolag som jobbar med raffinering som har goda marginal, inte rena oljebolag. Under Pandemin lades många raffinaderier i världen ner pga negativa raff-marginaler. Så världen har inte alls samma raffineringsmöjligheter längre som fanns 2019 när europa dessutom importerade en hel del ryska petroleumsprodukter fortfarande. De som klarade pärsen hämtar nu hem förlusten med bättre marginaler däremot.
  19. hmm spännande, vårat skulle ha en dukvikt på 330g. Jag är novis och fick förlita mig på segelmakeriet och gå på känsla. Hoppas seglet du väljer blir bra!
  20. Mitt försegel gjorde ca 5000 extra för vectran kontra Dacron hos dem. (segel på 26m2). Om det ger dig något, detta med 15% höstrabatt,
  21. Vi har också en adax, den är förvånande tyst för att vara en fläkt. Vi har denna varianten med inställbara grader och ställbar effekt. Adax
  22. Jag har beställt nytt försegel nu i höst från Lundhs, de var faktiskt inte direkt dyrare än Boding och betydligt billigare än UK för mig. Slutade med att jag beställde Vectran-segel. Skall vara dacron med invävda förstärkningar så att seglet inte töjs enligt en av grundarna som höjde det till skyarna. Men för mig så är det viktigt att pengarna och kunskapen får möjlighet att stanna i landet, så jag betalar gärna extra för att det är så mycket det går tillverkat i Sverige. Jag har dessutom längre mast än båten skall ha så det kändes ännu viktigare att de kan mäta på plats och kolla på det då jag inte kände mig bekväm med att lösa det själv. Är rätt ny på segling
  23. Ja den måste vara i vatten. Glykol går bra, det står det att det skall vara i manualen för min nuvarande ekolodsgivare. En sån här Finns säkert till Lowrance med, inombordsgivare. Men nu hade du ju en.
  24. Tyvärr inte, men se på bilden som trådstartaren lagt upp. i tråden nedan så kanske det förklarar något Skulle givaren inte hamna helt rakt är det ingen fara. givaren skickar ut en strål-kon, så sitter den 5 grader snett kommer den ändå visa korrekt ljup. TRÅD
  25. Jag hade en snipa förut (den på min bild). Jag hade en akterspegelsgivare. Monterade den ungefär i mitten på båten längsledes där botten var som plattast (lite luftning var de ändå i skrovet) och ca halvvägs mellan kölen och vattenlinje breddledes) La en rejäl klick sikaflex som jag sen tryckte ner givaren i så den hamnade hyffsat rakt mot botten(får inte vara någon luft). Den fungerade utmärkt till iallafall drygt 40m, djupare vet jag inte då jag aldrig åkte på djupare vatten med den. Säkerligen blev känsligheten sämre men man såg klart och tydligt botten. Testa med givaren i en plastpåse så det fungerar innan du trycker fast den och sätt den inte för långt ut mot friborden så att du tappar mätning vid lite sjö.
×
×
  • Skapa nytt...