Gå till innehåll
torsdag 28 mars 2024

1stPeregrine

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    272
  • Gick med

  • Besökte senast

  • Dagar Vunna

    1

Allt postat av 1stPeregrine

  1. Hej, På de äldre Lofrans, säkert flera fabrikat, så hade man minus samt 2 plus fram till motorn från reläet. På de nyare har de ett annat relä som växlar plus & minus istället vilket ger att det endast behövs 2 kablar till motorn. På mitt nyare Kobra har jag endast 2 kablar samt jag fick byta mitt gamla relä då det var för 3 kablar.
  2. Om det är original Valeo generatorer så är de på 60A.
  3. Det bör vara en borttagbar lucka över propelleraxeln som du kommer åt under kojen i akteruffen, så var det på min 26:a. Då kommer du åt "Black Jacken" som jag tror du har.
  4. Tar upp denna tråd igen då även jag ligger i mälaren. Har tittat på Jotun Watershield då jag i stort sett inte har någon gammal bottenfärg kvar. Den skall vara biocidfri & godkänd för insjöar mm. Det är ju trevligt att få en snygg vattenlinje🙂 Är det någon som har erfarenhet av denna färg?
  5. Ser på din motorbild, sjövattenfiltret sitter efter sjövattenpumpen.
  6. Japp men mitt sitter före sjövattenpumpen, sugsidan, din är väl efter sjövattenpumpen, trycksidan.
  7. Jag häller i 20L blandad glykol i min TAMD 41, men vet inte hit mkt som behövs till AD 41:or. Bla @kossor kan detta.
  8. 2600:- låter väl dyrt. Förfilter är ju racor och finfilter på diesel. Ja vevhusfiltret är dyrt, instämmer, men i och med att jag har högt tryck i motorn är jag nöjd med vevhusfiltret och ventilationen i ventilkåpan, vilket jag inte hade i början efter ombyggnad från a till b motor.
  9. Ny fundering efter ha kommit en bit på väg. Är det skadligt att nyttja en muttermaskin för att lossa bultarna till svänghjulet? Känns lite lurigt! Jag har ingen "Plunsch" eller som det heter egentligen, 884 895-4 Låstapp för svänghjul, men tänkte tillverka något provisoriskt. Det är lite svår att få tillräckligt med kraft med de "normala" arbetsställningarna man har vid båt-meck!
  10. Ok, gammal tråd men samma ämne! Jag skall byta min vevaxeltätning nu i vinter då den läcker. De beskrivningar jag tittat i, pentas verkstadshandböcker, så monteras den nya packboxen innan svänghjulskåpan monteras på blocket, behöver jag tänka på något särskilt vid Montage av packboxen när svänghjulskåpan sitter på plats? Ser att penta skickar med siliconfett till packboxen som skall smörjas mot vevaxel och kåpan.
  11. Trosa är ok, Utö trevligt, Landsort men där är det mesta stängt nu. Inte mycket liv i någon gästhamn nu.
  12. Tycker det ser intressant ut att den I slutet av testet verkar dra mer ström, kan det tänkas att det fortsätter så?
  13. Gå runt Dalarö, Saltsjöbaden mm. tycker jag är trevligare. Rutten in mot Södertälje är ren transport samt det kan bli lång väntan vid slussen.
  14. 400rpm anser jag vara för lågt, höj upp det närmare 600rpm och kolla hur oljetryckt uppför sig.
  15. Vad har du för motortemperatur när larmet kommer? På min 41:a faller oljetrycket från ~4,5 till ~3 när jag går ner från 3300-3400 rpm till ~1000rpm, då har jag legat på en motortemp på ~85°. Går jag sedan på 1000rpm en stund så sjunker tempen till ~78° och oljetrycket går upp till ~4. Min tomgång är strax över 600rpm.
  16. Ja och nej, de är inte helt jämförbart antar jag. Förra gången låg termometern mitt i kylen, denna gång i understa dörrfacket, för att snabbare kunna läsa av. Sedan var Lokaflaskorna kallare denna gång vid start, kylig morgon. Det blev varmare frampå men då låg flaskorna i kylen. Tempen i båten var likvärdig för övrigt när jag körde testen. Det väsentliga var att den inte startade stoppade minutvis.
  17. Japp, proffsiga! Jag har mailat dem att det fungera bra med bytet. Liten tabell på ovetenskaplig mätning. Hade glömt en termometer med sladd så jag fick öppna dörren snabbt varje gång för att läsa av termometern! Mao får man ta angivna värden med en nypa salt, men det är en bra indikator. Kylen gick på läge 7 (max) när jag drog ner den till 3:an & då slog den av. strömförbrukningen låg i början på ~2,6-7A för att när sen kylen var nere i ~4gr ligga på 2,2-4A under drift. Jag känner mig tillfreds med detta & det kommer bli bra🙂
  18. Lite återkoppling kan vara på sin plats. Hade en dialog med Thermoprodukter, som föreslogs i tråden, de kom fram till att det borde vara något med termostaten ändå. Så jag köpte en ny av dem, snabb leverans (men jag seglade runt på västkusten då😁), så jag fick bytt idag. Håller på att provköra med 3x1,5L loka i, lite lite. I varje fall som helst kan jag notera att när jag har den på läge 3 går den en längre stund, 5-6 min och är av 3-5 min, då har den gått ned från 12gr till 7gr på 30min och fortsätter ner i temp. Det verkar som den kommer fungera som tänkt, framförallt när kylen är fylld. Tack för all hjälp!
  19. Håller med, mycket spindlar i år, ostkusten för mig oxå
  20. Hittade dessa till mitt : https://www.nettoparts.se/shop/termostat-danfoss-kyl-36142p.html Hjertmans är dyra men bör passa, min som sitter är inte isolerat utan bara naken metall. https://www.hjertmans.se/produkter/varme-kyla/kylskap/kylboxstillbehor/termostat-kyl-cr49-65-85-130
  21. Fläkten snurrar kändes när jag stack in fingret och kompressorn blev inte speciellt varm, ljummen, kanske 40-45gr, kände på kondensorn och rören men inga var brännande heta. Ser inget som är kladdigt eller tyder på läcka av ngt slag. Kompressorn spinner riktigt prydligt när den gick i timme. Den tappade temperatur när jag kopplade in termostaten, 1 grad men jag hade inte tid att kolla på under lika lång tid då. Ok, jag kollade tempen med badtermometern men den har stämt hyfsat vad det gäller badvattnet. Jag kanske skall försöka få tag i en ny termostat eller kan det uppföra sig som den gör vid för lite köldmedia. Det hörs ett knäppande när termostaten slår till/av, tyckte det lät som typ bimettalltermostat.
  22. Normalt har jag full kyl & frysfack, lägger in frysklampar när frysfacket är tomt samt när det blir mindre mat mer öl & vin samt vatten. Så har jag kört en ny testserie, med termometer mitt i kylen och 3x1,5 L vattenflaskor i kylskåpet, hade inte mer nu! Byglat termostaten, körde så i en timme och noterade förbrukning & temperatur var 10:de minut, visar några värden: Start, 2,6 A, 12.5 V, 16gr Efter 30min, 2,37A, 12,50V, 12gr Efter 1 tim, 2,22 A, 12,78V, 5gr (kom sol på panelen) Kompressorn gick konstant hur fint som helst men under 5 gr mitt i kylskåpet kom jag inte på den timmen, hade jag haft mer tid hade det kanske gått ner mer. Så då provade jag att koppla in termostaten igen & läge 7 (max ) i kylen. Start efter 40 sek, 2,48A, 12,8V, 5 gr Stoppar efter 6min drift, 5 gr Start efter 1 min, 2,6A, 12,8V, 5gr Stop efter 4 min Start efter 1 min, 2,52 A, 5gr Sänkte sedan termostaten till läge 3 Start efter 5 min, 3,1A, 12,8V, 6gr Stopp efter 2 min, Start efter 1 min, 3,1A, 12,8V, 6gr Självklart är inte mina värden helt exakta, decimalerna rör sig lite men vad som förvånar mig är att utan termostat & full drift drar det mindre ström än när jag har termostaten inkopplad & det även går i ett lägre läge tex 3:an. Det är inte startvärden på kompressorn som jag mätt utan när det har har gått en liten stund. Såg något som såg ut som känselkropp under frysfacket vilket jag antar hänger ihop med termostaten. det låter som termostaten är av bimetall. Hur snabbt borde jag förvänta mig att få ner tempen till 0-gradigt?, mer än en timme i varje fall ser det ut som.
×
×
  • Skapa nytt...