Gå till innehåll
söndag 28 april 2024
MickeWic

nybörjare motorbåt i sydvästra skåne

Rekommendera Poster

Hej,

Är helt nybörjare på motorbåt men har börjat kolla så smått då man nu har budgeten för att ha en båt. Först var jag inne på en lite mindre båt för enkla dagsutflykter men har börjat inse det kan vara trevligt att kunna övernatta några nätter. Har bla tittat lite på fairline 40 targa, är detta kanske en för stor(dyr) båt som första båt? Jag har tänkt max lägga 2mkr i inköp. Jag har inte tänkt fixa så mycket själv med underhåll utan anlita firma till att sköta vinterförvaring mm.

Jag bor nere i Höllviken i södra Sverige med nära till falsterbokanalen så tänkt ha båten där så det inte är långt till den. Vi har ju ingen skärgård här så blir väl resor till Danmark, småhamnar i skåne. Är det för långt ta sig till Göteborg? Bränslekostnader är ju också något ta hänsyn till.

Vi har två barn i 5 och 3 års åldern så en båt med två hytter om skall övernatta känns som ett måste och kan ju vara kul för barnen att ha sin egen hytt.

Lite badutflykter och njuta av en middag på båten i någon nära hamn känns som några trevliga saker att göra.

Vad tror ni som bor nere i södra Sverige, är det vettigt satsa på en lite större båt eller skall man börja med något mindre, kul att höra andras åsikter.

 

Tacksam för alla tips

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Bara kör!

Du kommer annars att ångra att du inte köpte det hjärtat slog för.

 

Det kommer kanske att vara läskigt vid tilläggning i början. Men försök att hitta en säljare som kan ge dig en ordentlig introduktion i manövreringen så tror jag att mycket släpper.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag har segelbåt och seglade Malmö-Stockholm på ca 1 vecka, ca 340 nm, och normal fart är då 5-10 knop beroende på vinden. Avståndet Falsterbokanalen-Göteborg är ca 140 nm vilket för mig skulle ta ca 1/2 vecka beroende på hur mycket man vill segla per dag. Har man med en motorbåt en medelfart på 20 knop så tar resan ca 7 timmar men man vill väl gärna ta några stopp på vägen. På Eniro kan man enkelt kolla avstånd till sjöss i sjökortsläget.

 

Segling är ofta en upplevelse själva seglingen vilket kanske skiljer lite jämfört med motorbåt där man lite mer är fokuserad på vad man ska göra när man kommer fram. Med en motorbåt kan man köra i högre farter samt ha i bakhuvudet vad den ekonomiska farten är för aktuell båttyp. När jag var liten så hade vi en liten öppen motorbåt som det var lite problem att ta sig fram med när det blev större vågor och motsjö. Kusten runt omkring där du bor saknar ju skärgård så en båt som klarar att ta sig fram säkert i högre vågor är väl ett bra val. Valet kan vara en mindre eller större båt beroende på vad man ska ha den till.

Ett alternativ är att hyra/låna och prova på och se vad man behöver. Samt kolla gärna med någon som äger nån liknade båt du är intresserad av och fråga om du kan följa med på en provtur.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Är både du, frugan och barnen nybörjare så skulle jag köpa en betydligt mindre och billigare båt.

Visar det sig att båtlivet är er grej så kör på! Om inte någon av er inte skulle tycka om båtlivet är det mindre ekonomisk skada!

Sen gör vi ju alla misstag och man gör lite fler i början och då är det mindre konsekvenser med en mindre båt.

Avsaknad av skärgård är ju ett problem men kanske ide att ha båt där det finns skärgård.

Det går säkert att börja med en 40 fotare men för mig som puttrar i 5 knop i en 23 fotare känns det väl stort att börja med.

Nu är det ju inte svårt att köra fort utan oftast är det värst att lägga till. Nu har ju större båtar mer handikapanpassning med bogpropelrar, ankarspel mm så är kanske inte är så svårt med dem. Sen väljer man ju vart man lägger sig beroende på hur säker man känner sig. Ligger man i gästhamnar får man oftast hjälp. Vill man ligga i naturhamn så får man kanske göra allt själv. Är det vindstilla har man gott om tid men blåser det måste man göra rätt och snabbt eller välja annan plats.

Barnen är ju lite små för att hjälpa till så behöver du hjälp av någon så är det frugan som får stå för det. Är hon intresserad så är det nog inga problem.

 

Alternativt åka med någon kompis och prova att lägga till några gånger.

Är det som oftast är svårast tycker jag!

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Håller med ovanstående skribenter att du nog först ska lära dig gå innan du kan springa. Att köpa en båt för den summan du indikerar och samtidigt vara nybörjare tror nog ingen är en bra idé.

Du behöver många ordentliga praktiktimmar med början i en mindre båt i lugnt väder och sedan gradvis mer praktik i navigation, tilläggning, manövrering. En stor båt som du visar intresse för har ett stort vindfång. Som nybörjare klarar man inte att hantera en stor båt i hård vind.

Jag förstår att detta låter tråkigt i dina öron men det är ingen självklarhet att köra båt. Vi måste gå kurs för att få körkort för bil. Jag hoppas detsamma kommer gälla båtar inom kort.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

tråkigt i öronen men snällare för plånboken:-) Finns det mindre modeller där 4 personer kan sova över i 2 hytter?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Om du verkligen är intresserad tycker jag du ska besöka minst två olika företag/fabrikat och tala med en insatt säljare. Beskriv din kompetens och vad du vill uppnå. Är han seriös och inte totalt beroende av sin bonus kommer han ge dig rådet att börja med en liten båt för dagsutflykter. Om ett eller två år kan du sedan köpa en båt ni kan övernatta i ....

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

MickeWic: Om du verkligen är seriös och vill kunna hantera en båt, förstå sjöliv, det bästa du kan göra för att verkligen ta ansvar för din familj när ni är ombord på din båt:
Börja med en kurs i Förarintyg. Ta med din familj på kursen. Om du är seriös!

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

hur är det med prisutveckling på begagnade motorbåtar, tappar nya modeller mycket i värde just nu? Håller på mycket med sportbilar och där har marknaden sett väldigt ovanlig ut de senaste åren då priserna varit mycket stabila

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Om det bara är två hytter som är till grund för storleken så finns det många båtar på 25 fot som har det. Med tanke på din max budget så söker du nog rätt nya båtar och jag har inte så stor kunskap där.

Men skriv ner vilka krav/önskemål du har så tror jag säkert du får förslag.

 

 

Själv puttrar jag i 5 knop med 5 i familjen på 23 knop, skall vi övernatta blir det lite trångt.

I somras åkte vi 10 st i båten (ja den är godkänd för det), men mina passagerare sov på en ö.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Det är en komplicerad fråga.  Vad är tidsperspektivet? 1 år, 10 år eller 50 år?
Beroende på din ålder är det kanske mer en fråga om hur kul du vill ha ... eller är det enbart ekonomiskt?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Vad är det för kurs du ska gå? En sk. "intensivkurs"? Glöm det! Kursförrättarna vill bara tjäna pengar. De struntar totalt i din tillägnade kunskap! Om en vecka har du glömt allt!

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Angående ekonomin. Köper man en båt för 2 millar idag kan man inte räkna med att få mer än kanske 1,2 om man säljer om ett år. Detta för att bränslepriserna kommer gå upp och att den typ av törstiga, snabbgående, båtar har en ganska liten kundkrets. 

I min värld, som har en motorbåt på 31 fot med en och inte särskilt törstig motor, är det lite för mycket pengar att riskera. Men det är ju dina pengar!

Alternativen som jag ser är att antingen hyra en liknande båt en vecka och sen ta beslutet om köp eller ej eller så köper ni en mindre båt och känner av med. 

En lämplig båt skulle kunna vara tex Flipper 850. Se till att båten har bogpropp så vänjer ni er med det. Kan inte så här på rak arm komma på en billigare/äldre/mindre båt med två kabiner och öppen styrplats. 

Andra får komma med förslag på andra modeller som kan vara bättre att starta med. 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Håller med i sak men träna att manövrera med båt utan bogprop. Som att lära sig att stava. Utan iPhone ... :)

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Du är ju nybörjare! Vilken båt som helst duger när man startar från noll. Samtidigt verkar du osäker. Vad vill du EGENTLIGEN MickeWic?

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Om du är helt novis med båt och sjölivet så är det helt vansinnigt att börja med en 40 fots motorbåt. Det är en stor farkost, större än man tror, framför allt i händerna på en total nybörjare.

Skulle nog säga att 24- 26 fot kan vara lagom instegsmodell om man vill övernatta. Mer lätthanterligt också.

Visst en stor båt ligger still lite längre när det börjar dra i sidan, men när det väl börjar glida så krävs det så mycket mer av föraren annars så går det lätt åt helvete.

Att man helt plötsligt fått några mille över behöver ju inte betyda att man sätter sig bakom rodret på en lyxkryssare och tror att det är bara är att köra. Och du skriver ju "att det kanske är en för stor båt" och där har du helt rätt.

Om den är dyr eller inte är ju upp till dig själv att avgöra.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
2 minuter sedan skrev Gelis:

Att man helt plötsligt fått några mille över behöver ju inte betyda att man sätter sig bakom rodret på en lyxkryssare och tror att det är bara är att köra

Bra!

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Det är faktiskt som mina grannar med sina Volvo Suv som ska "parkera"  ... Gott om plats! För han eller hon! Enbart!
Lyssna på experterna här, MickeWic. De kan hjälpa dig

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Vid tilläggning, missar att ta bojen (för det gör man), vinden trycker båten i sidled (garanterat) och man hamnar på sned mot grannens bojlina, och man orkar inte rätta till det med handkraft (det finns ändå inget att ta tag i). Kan inte backa ut och göra om, för då kommer grannens lina under båten och in i  propellern. Frun och ungarna gallskriker. Då önskar man att man hade en mindre båt och hade övat mer. Men det hade hänt ändå. För det mesta är det kul och trevligt i alla fall.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag håller inte alls med om att man måste börja med mindre båtar. Ok 40 fot är kanske lite stort, det blir långa avstånd ombord. Men 30 fot kan man mycket väl börja med. Skillnaden är att en sådan båt rör sig mycket lugnare och att man får vänta ut den på ett annat sätt. Fråga de som har stora båtar, de vet. Jag har träffat flera som direkt börjat med lite större båtar, utan problem.

Ett bra sätt att köpa är något slags hyrköp där man minst en dag tränar med den tidigare ägaren och någon dag själv. Köper man inte så får man betala hyra. En annan variant är att bara "köpa" en provtur.

Jag gillar inte intensivkurser men det är mest att det inte blir lika trevligt. De som går måste vara medvetna om att de måste jobba ordentligt hemma, vilket kan vara svårt för en del. Bäst funkar det om man är fler i familjen som går då kan man träna tillsammans hemma.

 

Barn lär sig faktiskt att springa innan de kan gå. De första stapplande stegen är mera spring än gång.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
31 minuter sedan skrev bhemac:

Barn lär sig faktiskt att springa innan de kan gå.

Ok, MickeWic, om du är ett barn kan det fungera ...

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

jag har väl inte tänkt springa och köpa en båt idag precis:-) Utan börja kartlägga vad som kan vara bäst att börja med.

Köper man en ny båt i runt 800-1000tkr klassen idag, hur mycket brukar de gå ner i värde, är båten helt ny så slipper man ju lite av bekymmer som kan hända vid ett begagnat köp.

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
10 minuter sedan skrev MickeWic:

Köper man en ny båt i runt 800-1000tkr klassen idag, hur mycket brukar de gå ner i värde,

Det är nog svårt att svara på, det beror mycket på hur bränslepriset utvecklas.

Svår ekvation det där med nytt/begagnat, begagnat ger mer utrustning, bättre pris men kanske mer problem. En gissning är att begagnat ligger bättre till i nuläget. Kan bli en spännande vår!

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Ligger själv i Falsterbokanalen året runt, och har gjort resor både till Göteborg och Rugen med min 23 fots WA. Skulle jag ha barn med och mer se det som ett boende hade jag gärna haft en 30-fotare eller mer. En Targa 31 hade jag gärna haft....

 

Jag hade dock hållt mig till diesel och singelmontage. Inköpspris i all ära, men service av motorer och drev kostar en del. Båtgrannen åkte på att renovera båda sina drev i våras. Landade norr om 50 000....

 

Jag tycker att man mycket väl kan gå på stor båt direkt. Större båtar har ju normalt bogpropller, och om man tar det lugnt, börjar i lungt väder, övar lite tillsammans med någon som är van vid större båtar, lär man sig snabbt det grundläggande. 

 

Btw, vår båtklubb anordnar lite olika kurser. Just nu kör vi förarintyg, i vinter VHF och till våren kommer vi köra kustskepparintyg. 

Redigerad av ziggemannen

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
8 timmar sedan skrev MickeWic:

redan anmäld till kurs:-)

Jag hoppas att du även anmälde frugan. Det är inte självklart att det är hon som ska vara hoppiland-kalle. Hon blir kanske duktigare än dig på att köra båt och du är troligen starkare för att bära av mot bryggan.

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

läste recension av finnmaster T8. Skulle även denna storlek vara för stor?

Frågan är hur långt elbåtar är för ha en verklig bra räckvidd, kör själv elbilen sedan många år tillbaka.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag har 2 säsonger bakom mig som motorbåtsägare och var i liknande sits som dig men satt en betydligt blygsammare budget. Visste inte om det bara var jag eller om familjen också skulle gilla båtlivet.

Jag letade bland 25-27 fotare men fick rådet att gå upp emot 30-fot för att det kommer kännas mycket rymligare för en familj med de extra decimeterna som det blir på bredden. Manövreringsmässigt skiljer det sig kanske inte så mycket mellan 27 och 30 fot.

 

Jag kan bara säga att jag är supernöjd de 29 fot som jag valde. Jag har 3-barn och båten har en midcabin med dörr. Vi gör normalt 1-3 övernattningar per tur samt men även dagsturer.

Den enda gången såg fördel av att ha en mindre var första gången jag var ute själv. Nu skulle jag inte vara främmande för att byta upp mig till 35-fot.

 

Jag har ingen erfarenhet från båtar i 40-fots klassen men en bekant som gjort resan från 22--fot till 42 tyckte att kostnader och arbetet blev större än vad han var villig att lägga och valde att byta ned sig 10-fot.

 

När vi byggde vårt hus fick vi höra att man behöver bygga 3 hus innan man får allt som man vill ha det. Detsamma kanske gäller båt, nu vet jag vad vi värdesätter med en båt och vad som kanske är mindre viktigt. Då kanske det kan vara bra att välja en lämplig instegsmodell för att sedan byta upp sig efter behov.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett konto på maringuiden.se. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Medlem på maringuiden.se? Logga in här.

Logga in nu

×
×
  • Skapa nytt...